Connect with us

ACTUALITATE

LEGENDELE CLUJULUI cu Ovidiu Pecican: Arta dispărută a lui Nicolae Cretanul

Publicat

cluj medieval.jpg

Nicolae Cretanul a fost un pictor activ în țările române către sfârșitul sec. al XVI-lea și începutul celui următor, după cum spune istoricul de artă Marius Porumb. Născut în Insula Creta și format în ambianța unei vestite școli artistice cu legături în Peninsula Italică, și el a urmat calea peregrinării, precum alți confrați pictori, dintre care cel mai faimos, probabil, rămâne Domḗnikos Theotokópoulos (1 octombrie 1541 – 7 aprilie 1614), din generația anterioară, ajuns în Spania și cunoscut acolo drept El Greco.

Ca și acela, Nicolae s-a născut și a trăit prima parte din viață, consumându-și tot acolo și ucenicia, în Regatul Kandiei aflat sub autoritatea politică a Republicii Venețiene, unde a deprins și exersat arta postbizantină. Se prea poate ca, profitând de relația strânsă dintre Creta și Italia, și Nicolae să fi ajuns în vreunul dintre marile centre de pictură peninsulară, familiarizându-se cu tendințele manieriste ale momentului. Din păcate, detaliile legate de cariera lui artistică rămân, deocamdată, necunoscute.

Ceea ce se știe este încă că el a ajuns – în împrejurări necunoscute – unul dintre pictorii de curte ai lui Mihai Viteazul. Wolfgang Bethlen, cronicarul transilvănean, menționează că în noiembrie 1599 „Nicolai Cretensis” a fost cel care a pictat capul tăiat al fostului prncipe transilvan Andrei Báthory. Tabloul a fost trimis la Roma, cu destinația expresă Sfântului Părinte. Papă atunci era Clemențiu al VIII-lea, după numele său de mirean Ippolito Aldobrandini (30 ianuarie 1592 – 3 martie 1605).

În 20 iulie 1600 Nicolae pictorul era răsplătit de primăria orașului Cluj, din porunca principelui valah Mihai, cu 200 de florini, pentru…

Vezi mai mult pe Cluj24.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Vouchere pentru alimente 2025: Când intră banii pe card și cât vor primi persoanele vulnerabile

Publicat

vouchere sociale 2025. În ce luni intră banii pe cardurile

Publicitate

Și în 2025, programul „Sprijin pentru România” vine în ajutorul persoanelor vulnerabile, oferind vouchere pentru alimente și mese calde. Beneficiarii vor primi două tranșe de sprijin financiar, fiecare în valoare de 125 de lei, distribuite o dată la 6 luni. Programul este destinat celor aflați în dificultate și contribuie la acoperirea cheltuielilor esențiale pentru hrană, scrie alba24.ro.

Prima tranșă a sprijinului, în valoare de 125 de lei,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Binecuvântare pentru un nou început: Arhiepiscopia Iașilor va construi o fabrică de lumânări

Publicat

binecuvântare pentru un nou început: arhiepiscopia iașilor va construi o

Publicitate

Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a sfințit în această dimineață, 19 mai, amplasamentul unde se va construi noua fabrică de lumânări „Sfântul Mina”. Noua clădire va fi construită conform noilor cerințe de fabricare, vor fi instalate două linii de producție și vor fi amenajate spații noi pentru alte unități economice ale eparhiei.

Noua fabrică de lumânări va fi construită în…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani: Comori neașteptate în cel mai nordic muzeu al României, de la cămașa cu svastici la autograful lui Elvis Presley

Publicat

botoșani: comori neașteptate în cel mai nordic muzeu al româniei,

Publicitate

În cel mai nordic oraș al României, la Darabani, se află unul dintre cele mai interesante muzee din România. Realizat prin strădania oamenilor de cultură ai locului, expoziția este vastă și conține piese unicat în România, inclusiv un autograf al lui Elvis Presley, scrie ADEVĂRUL

Pe granița de nord a României, într-un frumos conac, vechi de două secole, se află unul dintre cele mai inedite muzee din România. Este vorba despre Muzeul Nordului,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfânta Muceniță Lidia din Filipini

Publicat

calendar ortodox 2025: sfânta muceniță lidia din filipini

Publicitate

„Treci în Macedonia şi ne ajută.” (Faptele Apostolilor 16, 9) – este rugămintea unui bărbat macedonean ce i s-a arătat într-o vedenie Sfântului Apostol Pavel pe când se afla în Troa (în timpul celei de-a doua călătorii misionare).

Considerând această vedere glasul lui Dumnezeu, Sfântul Pavel a decis fără întârziere să treacă în cealaltă parte a Europei, în estul Macedoniei, în Filipi, luându-i cu sine și pe cei care îl însoțeau:…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe