Connect with us

ACTUALITATE

LEGENDELE CLUJULUI cu Ovidiu Pecican: Clujul ultimului an al lui Blaga

Publicat

blaga lu.jpg

Târziu, când Partidul Comunist Român s-a îndurat să îi dea o șansă de revenire în cultura vie a momentului, la începutul anilor 1960, poetul și filosoful Lucian Blaga a fost invitat să scrie un articol în care să preamărească noile mărețe înfăptuiri ale conducerii de stil sovietic stalinist.

Lucrurile se vor fi învolburat, în acel moment, în sufletul poetului. Nu era prima colaborare cu presa postbelică și nici prima sa ieșire la rampă.

Fusese invitat să susțină o conferință despre Faust al lui Goethe la Biblioteca Centrală Universitară, într-o sală ticsită, cu o audiență revărsată până pe coridor. Chiar și traducerea, privită cu ochi răi de Tudor Arghezi, căruia Mihai Beniuc i-o promisese spre înfăpuire remunerată, a apărut într-o serie de carte prestigioasă dedicată clasicilor literaturii universale.

Dar și într-un caz, și în celălalt, Blaga era doar intermediar pe drumul către o capodoperă, nefiind pus în valoare ca autor original.

Acum însă se punea problema Clujului, orașul pe care geniul său filosofic își pusese definitiv amprenta, locul unde luptase ani și ani pentru a ajunge profesor unifersitar, deținător al unei catedre filosofice.

Nu voia să intre în corul lingușitorilor oportuniști, renunțând la rezerva sa etică față de regimul totalitar de extremă stângă. În același timp, știa cât de greu te poți menține înafara temnițelor politice și nu voia să riște să își lase familia pe drumuri, murind la închisoare.

Nu uita nici durerea din vremea ocupației horthyste a orașului, față de care, oricât de odios ar fi fost, noul regim de stăpânire românească adusese cel puțin înapoi acasă în Cluj limba…

Vezi mai mult pe Cluj24.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Locuințele sociale din ANL Cișmea vor fi finalizate curând

Publicat

locuințele sociale din anl cișmea vor fi finalizate curând

Publicitate

Un nou obiectiv de investiții, mult așteptat de botoșăneni, va fi finalizat în curând!

Lucrările la clădirile de locuințe sociale din cartierul ANL Cișmea vor putea fi închise după ce primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, a obținut o suplimentare de fonduri destinată realizării obiectivului de investiții.

Alături de ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), Cseke Attila, edilul botoșănean a semnat un act…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: De ziua Școlii Gimnaziale ,,Elena Rareș ” Botoșani elevii au primit vizita pompierilor

Publicat

foto: de ziua Școlii gimnaziale ,,elena rareș ” botoșani elevii

Publicitate

Ziua Școlii Gimnaziale „Elena Rareș” din municipiul Botoșani marcată prin lecții de viață pentru cei mici de la pompieri

 

Elevii Școlii Gimnaziale „Elena Rareș” din municipiul Botoșani au sărbătorit ziua unității de învățământ într-un mod cu totul inedit. Aceștia au avut parte de o surpriză specială: o întâlnire educativă cu pompierii de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Evaluarea la clasa a IV-a continuă cu proba la Matematică și științe ale naturii

Publicat

evaluarea la clasa a iv a continuă cu proba la matematică

Publicitate

Evaluarea națională la clasa a IV-a continuă miercuri cu proba la Matematică și științe ale naturii, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației și Cercetării.

Elevii de clasa a IV-a au susținut marți proba la Limbă și comunicare – Limba română / Limba română pentru minoritățile naționale.

Elevii din partea minorităților naționale vor susține joi proba de Limbă și comunicare – Limba maternă.

Elevii din clasa a VI-a încep…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Originea inedită a celei mai populare perechi de pantaloni. Cum a ajuns îmbrăcămintea marinarilor și muncitorilor o ținută la modă

Publicat

originea inedită a celei mai populare perechi de pantaloni. cum

Publicitate

Blugii, așa cum le zic românii, sunt niște pantaloni foarte la modă, atât pentru bărbați cât și pentru femei. În realitate au purta numele de Jeans sau Denim și au o istorie îndelungată. Inițial nu au avut nimic de-a face cu moda, fiind o îmbrăcăminte practică a claselor de jos, scrie ADEVARUL.

Jeans, Blue-Jeans sau pur și simplu blugii, așa cum le zic românii, sunt un accesoriu vestimentar aproape indispensabil al omului modern. Practici,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe