Connect with us

ACTUALITATE

LEGENDELE CLUJULUI cu Ovidiu Pecican: Domnul jucător

Publicat

castel gilau.jpg

În timp ce tatăl său lupta cu oastea polonă care-l aducea pe pretendentul Simion Movilă ca să îl instaleze domn pe scaunul Țării Românești (și astfel influența polonă să se extindă asupra ambelor state românești extracarpatice, conduse astfel de doi frați buni, Ieremia și Simion), Nicolae Pătrașcu, fiul lui Mihai Viteazu, fusese trimis ca ostatic în tabăra imperială. Devenit astfel chezaș politic de origine aristocratică, el a fost tratat cum se cuvenea, cu deferența datorată unui fiu de domnitor.

Curând însă el s-a transformat, fără să fi făcut nimic prin sine însuși, din oaspete de rang princiar în… prizonier, membru al familiei unui general perdant. Căci după înfrângerea lui Mihai la Mirăslău, în septembrie 1600, Nicolae Pătrașcu s-a reîntâlnit cu mama sa, doamna Stanca, şi cu sora lui, Florica, puși fiind cu toții sub aceeași pază armată.

Mai întâi au fost închişi în cetatea Gilău, la doi pași de Cluj, cum ții calea Oradiei, îndată ce treci de satul Florești. Ținuturile clujene au devenit astfel locul detenției transilvane a familiei învingătorului de la Călugăreni și Giurgiu, adjudecându-și în cartea de istorie istorie și acest titlu, deloc demn de laudă.

Femeile trebuie ocrotite

Când s-a revăzut cu mama și cu sora sa, Nicolae Pătrașcu s-a temut să își arate îngrijorarea, spre a nu se face de rușine. Fiul viteazului, își spunea, nu își poate arăta nesiguranța și temerile nici în fața străinilor, nici față de femeile din propria familie pe care, în conformitate cu statutul primului născut de rang masculin, în absența tatălui se cuvenea să le ocrotească și cărora trebuia să le ofere protecția sa.

Cum însă nu se punea…

Vezi mai mult pe Cluj24.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

FOTO&VIDEO Tradiție, emoție și mândrie locală: Micii meșteșugari din Vorona, premiați de Sfinții Constantin și Elena. „Ați dovedit respect față de tradițiile noastre populare”

Publicat

foto&video tradiție, emoție și mândrie locală: micii meșteșugari din vorona,

Publicitate

Miercuri, într-o zi cu profundă încărcătură spirituală, de sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena, comuna Vorona a trăit un moment deosebit de emoționant. În inima comunității, pe esplanada Centrului de Informare Turistică, copiii Voronei, cei mai talentați, cei mai migăloși, cei care duc mai departe o artă veche de veacuri, au fost în centrul unei sărbători care a adunat în jurul lor profesori, părinți, oficialități și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Coiful dacic, posibil furat din Olanda la comanda unor interlopi români. Ce relatează presa olandeză

Publicat

parchetul general a deschis un dosar penal în cazul furtului

Publicitate

Furtul tezaurului dacic din Muzeul Drents ar fi fost comandat din România, scrie presa olandeză. Potrivit unor surse ale televiziunii olandeze RTL Nieuws, comanda pentru furtul artefactelor dacice din luna ianuarie din Muzeul Drents are originea în lumea interlopă română.

Se pare că persoana care a comandat jaful dorește să folosească valorosul coif de aur și brățările ca monedă de schimb pentru a ține un infractor român departe de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Atelierele de creație „Simbol și meșteșug în încondeierea ouălor”, la Botoșani

Publicat

atelierele de creație „simbol și meșteșug în încondeierea ouălor”, la

Publicitate

Muzeul Județean Botoșani, Secția de Artă Plastică – Etnografie – Științele Naturii, în colaborare cu Liceul Tehnologic Bucecea, organizează atelierele de creație intitulate ‘Simbol și meșteșug în încondeierea ouălor’.

Aflat la a șaptea ediție, proiectul valorifică încondeierea ouălor, practicată în lumea satelor în perioada cuprinsă între Învierea Domnului și Înălțare. Urmărind atât dezvoltarea abilităților artistice ale…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

O casă din localitatea Avrămeni a fost cuprinsă de flăcări, în această după-amiază

Publicat

o casă din localitatea avrămeni a fost cuprinsă de flăcări,

Publicitate

O casă din localitatea Avrămeni a fost cuprinsă de flăcări, în această după-amiază. Bunurile din mai multe camere, dar și o parte din acoperiș, au luat foc din cauza unui scurtcircuit. Nu au fost persoane rănite, însă pagubele sunt însemnate.

La caz s-au deplasat, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Stației Săveni, cu două autospeciale de stingere, un echipaj aparținând Serviciului Județean de Ambulanță, dar și Serviciul Voluntar…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe