Connect with us

ACTUALITATE

LEGENDELE CLUJULUI cu Ovidiu Pecican: EL DORADO-UL ROMÂNIEI

Publicat

caritas.jpg

Spania și-a trăit febra aurului la scurtă vreme după Reconquista creștină și alungarea ultimilor stăpâni mauri din Peninsula Iberică. Atunci s-a iscat printre ostașii aventurieri dornici de îmbogățire rapidă și înfăptuiri mărețe imboldul de a urma calea lui Cristofor Columb spre părți ale lumii neexplorate încă, acolo unde se răspândise zvonul despre existența lui El Dorado, orașul daurit, putred de bogat.

America și-a consumat și ea epopeea aurului la sfârșitul secolului al XIX-lea și la începutul celui următor, când febra aurului i-a făcut pe mulți oameni cu și fără căpătâi să îți încerce norocul în căutarea fabuloaselor filoane de aur capabile să îmbogățească instantaneu un om în zdrențe pentru tot restul vieții lui.

Trebuia ca odată și odată să treacă și România prin acest sindrom al avidității care să traverseze societatea de la un capăt la altul, de la sărac la bogat… Iar acest fapt s-a petrecut îndată după căderea dictaturii, când firile libere și dezinhibate și-au dat drumul înspre toate zările speranței, profitând, nu o dată, de felul de a fi al oamenilor; nu atât de naivitatea lor, cât de nespusa lăcomie care le putea întuneca buna judecată.

În 1992 venea la Cluj din Brașov un contabil anonim cu o idee minunată ce începea să fie pusă în practică: o schemă Ponzi – cum se numesc acest tip de combinații financiare, după numele lui Carlo Ponzi, cel care prin anii 1920 afirmase că poate dubla veniturile clienților săi în numai 90 de zile. Deloc originală, dar foarte nimerită pentru locul și momentul alese, această himeră a prins aripi vaste, acoperind cu ele, pentru o clipă de o magie malefică apreoape întreg cerul României.


Vezi mai mult pe Cluj24.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

FOTO. Sportiv de 16 ani de la CSS Viitorul Cluj-Napoca, locul I la Cupa Primăverii Napocensis la ȘAH

Publicat

sah 1.jpg

Sportivul Raul Ferențiu de la CSS Viitorul Cluj-Napoca a ocupat primul loc la Cupa Primăverii Napocensis la șah, desfășurată în perioada 24-26 martie la Biblioteca Județeană ”Octavian Goga”. 

Acesta și-a învins toți adversarii și s-a clasat pe primul loc după 7 runde.

La concurs au participat 52 de șahiști din România și unul din Ungaria.

Raul Ferențiu are un rating ELO de 1641.

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Două ACCIDENTE rutiere în județul Cluj. Polițiștii au stabilit cauzele

Publicat

politisti trafic e1677229058559.jpeg

Două accidente rutiere au avut loc duminică după-amiază în județul Cluj, anunță ISU.

Primul a avut pe strada Axente Sever din Turda, iar cel de-al doilea în satul Cheia, la iesirea spre Mihai Viteazu.

”Ambele evenimente rutiere au fost soldate cu pagube materiale, produse pe fondul neacordării de prioritate, respectiv ieșire de pe un drum secundar. Testările cu aparatul etilotest au indicat rezultate negative”, au precizat polițiștii de la IPJ Cluj.

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

VIDEO. Comportament OBSCEN al scandalagiului din cartierul Plopilor. Chiar nimeni nu îl poate potoli?

Publicat

nebun 1 bun e1679836152291.jpg

Scandalagiul din cartierul Plopilor din Cluj-Napoca, Andrei Jan Federiga, amendat de 17 ori de Poliția Locală continuă comportamentul obscen față de vecinii din curtea în care locuiește. Bărbatul, cunoscut ca avânf probleme psihice, a fost internat forțat la Psihiatrie de 6 ori, dar tot nu se potolește. 

Duminică, acesta a recidivat și a fost surprins în timp ce îl înjura pe un vecin și i-a arătat dosul.

La începutul lunii martie, inspectorii din cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Medicală, Serviciul Asistenţa Persoanelor cu Dizabilităţi din cadrul Primăriei Cluj-Napoca s-au deplasat…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Cine este bărbatul de 27 de ani care și-a omorât copilul de un an după care s-a spânzurat. Era o fire retrasă

Publicat

sinu 3.jpg

Tânărul de 27 de ani care și-a ucis copilul de un an și apoi s-a spânzurat se numește Bogdan R și locuia într-un apartament cu chirie în Alba Iulia, informează Alba24.

Bărbatul i-a trimis noaptea trecută mamei copilului, fosta sa parteneră, o serie de mesaje, care au alertat-o. Copilul era la el, în weekend.

Cei doi au fost împreună de doi ani, iar din octombrie femeia ar fi plecat de la el.

Citește și Bărbatul care și-a ucis fiul de doar un an și apoi s-a spânzurat a lăsat un mesaj. ”Încă pot alege” a scris acesta în final

Ultimele articole pe cluj24

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe