Connect with us

ACTUALITATE

LEGENDELE CLUJULUI cu Ovidiu Pecican: Întâmplările mari pot începe în locuri mici

Publicat

bobalna.jpg

Marea răscoală a țăranilor pe care istoricii au numit-o, peste secole, Răscoala de la Bobâlna a cuprins şi o parte din domeniul mănăstirii Cluj-Mănăştur. În satele respective, țăranii trăiau rău nu datorită muncilor pe care le aveau de înfăptuit pentru comunitatea fraților călugări de pe gâlma Mănășturului, ci din pricina capriciilor episcopului romano-catolic.

Oricât s-ar fi străduit monahii să îndulcească lucrurile, având, pe cât le sta în putință, grijă de cei bolnavi, încercând să dea o educație creștină copiilor din familiile sătenilor și spovedindu-i pe cei grav bolnbavi, gata să treacă în lumea de dincolo, capriciile ierarhului le făceau viața nesuferită și, mai mult, nici nu le dădeau speranță de mai bine măcar pentru odraslele lor.

Între cei care au condus Răscoala s-au numărat, de aceea, și câțiva iobagi de pe moşiile Episcopiei, printre care s-a făcut cunoscut mai cu seamă un bărbat numit Ioan Românul din Floreşti, satul din vecinătatea Mănășturului, așezat pe drumul Oradiei Mari înainte de Gilău.

Pendulând cu caii, cu căruțele sau pe jos între claustrul mănășturean și palatul episcopal, sătenii de la Florești își duceau viața după puteri, ba strângând fânul în căpițe, pentru hrana animalelor iarna, ba păscând turmele de oi și de vite ale mănăstirii, lucrând de dimineață și până seara fără a putea pune prea multe deoparte.

Focoasa Raveca

Mai marele feluritelor lucrări din preajma palatului, om de încredere al înălțimii sale, Episcopul, era un anume Abrahám din clanul Otcay (cel puțin așa pretindea, căci alții spuneau că e fecior de slugă din pustă). Și, așa cum se întâmplă în viață, prin felurite…

Vezi mai mult pe Cluj24.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Are balta PEȘTE! Marți se populează lacurile din Gheorgheni, în Cluj-Napoca

Publicat

peste lac gheorgheni 2.jpg

Marți, 28 martie 2023, între orele 11.00-15.00, va avea loc o acțiune de populare cu pește a lacurilor din Gheorgheni, în Cluj-Napoca.

„Acțiunea este organizată de Asociația Județeană a Pescarilor Sportivi Cluj, în parteneriat cu Primăria Cluj-Napoca și Regia Autonomă a Domeniului Public Cluj-Napoca.

Peștele – 1000 kg de crap, exemplare cuprinse între 1 și 4 kg- provine de la ferma piscicolă Budurleni – Bistrița.

peste lac gheorgheni (1)

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Elev clujean de la Liceul Waldorf, prins cu TELEFONUL la simularea examenului de Bacalaureat

Publicat

examen bacalaureat.jpg

Un elev din Cluj a fost eliminat din sală după ce a fost prins cu un telefon mobil la simularea examenului de Bacalaureat.

Luni, 27 martie, a început simularea examenului de Bacalaureat. La Cluj, un elev a fost eliminat de la simularea probei la Limba și literatura Română.

Elev clujean de la Liceul Waldorf, prins cu telefonul la simularea examenului de Bacalaureat

Elevul de la Liceul Waldorf a fost observat, aproape de finalul probei, că avea telefonul într-un buzunar, potrivit reprezentanților InspectoratuluI Școlar Cluj. Acesta a fost eliminat de la probă.

Accesul în sala de examen cu telefonul…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Prognoza meteo specială pentru București: Vremea se va răci semnificativ

Publicat

bucuresti sursa foto pixabay surdu mihail
Arhivă foto

Vremea va fi caldă în Capitală, pe parcursul zilei de luni, în schimb marţi şi miercuri se va răci semnificativ. Temperaturile se vor situa sub cele caracteristice pentru finalul lunii martie, potrivit prognozei speciale pentru Bucureşti, emise de Administraţia Naţională de Meteorologie.

Potrivit ANM, până marţi, la 09:00, vremea se va menţine caldă pentru această dată, dar va fi uşor instabilă. Cerul va prezenta înnorări, temporar accentuate după-amiaza şi seara, când vor fi averse, posibil însoţite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului. Temperatura maximă va fi de 19-21 de grade, iar cea minimă de 4-6 grade.

De marţi dimineaţa, până miercuri dimineaţa, vremea se va răci semnificativ, astfel că valorile termice se vor situa sub cele caracteristice pentru sfârşitul lunii martie.

Cerul va fi mai mult noros şi doar trecător va ploua slab. Vântul va sufla în general moderat.

Temperatura maximă va fi de 9-11 grade, iar cea minimă de minus 3-0 grade. Spre sfârşitul intervalului vor fi condiţii de brumă.

Pa parcursul zilei de miercuri, până la ora 21:00, vremea va fi rece pentru această dată, cerul va fi temporar noros şi probabilitatea de ploaie redusă.

Vântul va prezenta intensificări.

Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 8 grade. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO. Muzeul Farmaciei din Cluj-Napoca se redeschide în Casa Hintz. Spațiul a fost complet restaurat. Colecția „s-a îmbogățit”

Publicat

muzeul farmaciei.jpg

Veste bună pentru clujeni și turiști. Colecția de Istorie a Farmaciei din cadrul Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei va putea fi vizitată, din nou, din vara acestui an.

Muzeul Farmaciei, închis de mai mulți ani, se va redeschide pentru public la mijlocul lunii iunie. Astfel, una dintre cele mai iubite colecții din cadrul Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, Colecția de Istorie a Framaciei, va putea fi vizitată într-un spațiu complet restaurat și redat circuitului turistic al Clujului așa cum merita să fie de multă vreme, drept una dintre bijuterile sale istorice și arhitecturale,…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe