ACTUALITATE
LEGENDELE CLUJULUI cu Ovidiu Pecican: Porticul îndrăgostiților
Deși este prin excelență un oraș romantic, cu străduțe medievale mărginite de ziduri seculare și cu parcuri pline de farmec, cu coline care dezvăluie panorama orașului, Clujul nu și-a dezvăluit încă plenar geografia romantică.
La Milano, la doi pași de Galeria Vittorio Emanuele, peste drum de faimosul Dom, o inscripție așezată pe un zid deasupra nivelului privirilor îi anunță pe cei ce vor să știe că pe acolo se plimbau cei doi îndrăgostiți din romanul clasic al lui Manzoni Logodnicii (I Promessi Sposi).
La Florența poți vedea casa Beatricei lui Dante, loc pândit cu dor de ilustrul autor al Divinei comedii.
La Verona turiștii își fac poze și se filmează sub balconul Julietei, unde Romeo și-a ținut tirada amoroasă; personajele au coborât din literatură pe sol și de acolo au urcat și mai sus, în cerul populat de visele și de proiecțiile îndrăgostiților…
La Cluj, nicio inscripție nu te anunță că, de pildă, „În casa aceasta venea Lucian Blaga să o viziteze pe doamna doctor dentist Elena Daniello, muza poetului între anii 19… – 19… și eroină a romanului postum al scriitorului, Luntrea lui Caron”. Casa, al cărei nivel de la parter și-a păstrat fațada nemodificată, continuă astăzi printr-o soluție arhitecturală discutabilă, cu alte etaje, în sus, în sticlă și oțel, dând un aspect ciudat fostei proprietăți cu curte și copaci seculari, în care m-am întâmplat și eu odinioară, în câteva vizite.
De ce tânărul cuplu Radu și Dotty pot fi – și chiar sunt – îndrăgostiții paradigmatici ai Clujului contemporan se poate înțelege din următorul fragment de scrisoare înflăcărată adresată de Radu Stanca iubitei lui: „Unde aș putea găsi mai…