ACTUALITATE
LEGENDELE CLUJULUI cu Ovidiu Pecican: Rabinul și filosoful
De-a lungul anilor, mulți oaspeți străini s-au perindat prin Cluj, așa cum era de așteptat în cazul unei așezări angajate tenace într-o construcție de sine tot mai ambițioasă. Pentru unii dintre ei însă prevalentă nu a fost nici noua dimensiune IT a orașului, cea care i-a atras denumirea metaforică de smart city, nici proiectele noilor cartiere aduse la standardele occidentale prin apariția primilor zgârie-nori ai locului.
Totuși, unii oaspeți de vază ai Clujului au fost de părere că reședința de căpetenie a culturii transilvane nu prin asemenea aspecte își impune profilul într-o Europă comunitară a multiplelor metropole, ci prin cu totul altceva.
După Excelența Sa Marele Rabin al Franței, René-Samuel Sirat, provocat la destăinuiri pe ecranul televiziunii de unul dintre interlocutorii cei mai calificați din partea locului, adevăratul punct de atracție al vieții marelui nostru oraș este și rămâne viața academică, universitatea.
Înființată cu aproape jumătate de mileniu în urmă, cu sau fără formule de continuitate, mai degrabă reluând cu obstinație decizia de a se afirma ca instituție de înaltă educație de primă mână valorică, universitatea clujeană a atins o dinamică și o reputație importante.
După René-Samuel Sirat, „Sunteți într-o etapă foarte avansată față de multe alte mari universități. În primul rând, profitați de faptul că în Transilvania coexistă armonios mai multe religii. Nu este peste tot cazul. La Dvs. ecumenismul funcționează foarte bine. […] Sunteți la ani-lumină distanță de ceea ce se întâmplă în Orientul Apropiat sau chiar în Europa occidentală, unde nu există dialog, fiecare evoluează într-o direcție stabilită…