Connect with us

ACTUALITATE

LEGENDELE CLUJULUI cu Ovidiu Pecican: Un poet renascentist

Publicat

scrisoare veche e1645255391406.jpg

Adrian Wolphard (1491 – 1544) a fost primul poet din Cluj de la care s-au păstrat opere literare. Astfel, el rămâne pentru toți poeții care i-au urmat, un reper de seamă, fiind cel care, după toate aparențele, a inaugurat o tradiție lirică locală de rezonanță plurietnică și, prin unii reprezentanți ai săi, universală.

Pentru poezia română din Transilvania și de la vest de arcul carpatic, Wolphard – bard care a folosit ca mijloc de expresie, în ton cu epoca, limba latină – este cel care a dat strălucire umanistă cu șlefuire clasică folosirii cu intenții lirice a limbii universale a Renașterii europene: latina.

Ca autori într-un idiom neolatin, poeții români nu pot rămâne insensibili la acest imbold indirect, chiar dacă el este contrabalansat, în Țara Românească, de poemul în italiană dedicat Tatălui Ceresc de principele pribeag Petru Cercel (domnitor al principatului sud-carpatin între 1583 și 1585), pe vremea când se afla, într-unul dintre periplurile sale, la Veneția.

Adrian Wolphard s-a înscris la Universitatea din Viena în 1509, sub numele de Adrianus Wolfhard Engeding Transilvanus. A obținut titlurile de Baccalaureus și magistru în filosofie (1511). Într-o scrisoare trimisă fratelui său în 1512 menționa că este „artium et philosophiae professor”.

În acel an a editat volumele utilizabile în procesul didactic: Grammaticae opus novum a lui Andreas Guarna Salernus (Viena, 1512) și Dialogus Mythologicus a lui Bartholomaeus Coloniensis (Viena, 1512).

După întoarcerea sa în Transilvania, la sfârșitul anului 1512, a fost însărcinat cu conducerea școlii capitulare de la Alba Iulia. O fărâmă din activitatea lui de profesor al acestei școli este relevată…

Vezi mai mult pe Cluj24.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

VIDEO DIICOT: Peste 30 de percheziții într-un dosar de contrabandă cu detergent din Ucraina

Publicat

video diicot: peste 30 de percheziții într un dosar de contrabandă

Publicitate

Procurorii DIICOT efectuează, joi, peste 30 de percheziții în municipiul București și alte șapte județe, printre care și BOtOȘANI, într-un dosar în care mai multe persoane sunt suspectate de comercializarea de detergent, introdus pe teritoriul țării prin sustragere de la controlul vamal.

YouTube video


Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, joi, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Mucenic Iachint

Publicat

calendar ortodox 2025: sfântul mucenic iachint

Publicitate

Sfântul Mucenic Iachint era postelnic al în palatul imperial de la Roma în timpul împăratului Traian (98-117). Împratul dăduse pentru prima oară ordinul ca toţi supuşii imperiului să aducă jertfă idolilor iar cei care refuză să fi forţaţi prin ameninţări şi tortură să aducă jertfă sau să moară. Pe când Iachint avea numai 20 de ani împăratul a poruncit celebrarea necuraţilor zei prileji pentru ca toţi cetăţenii să aducă jertfă…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Călin Georgescu, trimis în judecată pentru promovarea cultului unor persoane responsabile de crime de război

Publicat

călin georgescu, trimis în judecată pentru promovarea cultului unor persoane

Publicitate

Călin Georgescu a fost trimis în judecată miercuri, fiind acuzat de promovarea cultului unor figuri istorice responsabile de crime de război. Potrivit procurorilor, acesta ar fi adus elogii unor personaje precum Ion Antonescu, considerat responsabil pentru Holocaustul împotriva evreilor din România, și Corneliu Zelea Codreanu, liderul Mișcării Legionare, cunoscut pentru instigarea și comiterea unor asasinate politice.

Acest dosar a fost deschis de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (365)

Publicat

momentul de culturĂ. cu georgicĂ manole (365)

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist

 

 Revista „Țara de Sus” este editată de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea  Culturii Tradiționale Botoșsni Numărul dublu 3-4 (75-76) din 2024 are o ținută impozantă prin cele peste 90 de pagini color în care semnează unul sau mai multe articole de o ținută literar-științifică incontestabilă:  Mariana Ichim-Hodan,  Daliana Bejan, Iustina…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe