Connect with us

EVENIMENT

Legitimarea nu se face la întâmplare.Cum îşi dau seama poliţiştii că au în faţă un posibil infractor

Publicat

Poliţiştii sau jandarmii învaţă cum se deosebesc oamenii obişnuiţi de cei care comit ilegalităţi. Un infractor are întotdeauna locul lui unde pândeşte, are un teritoriu, este specializat pe ceva anume. Toate procedurile de legitimare se fac în baza legii 192/2019.

Poliţistul sau jandarmul învaţă cum se deosebesc oamenii obişnuiţi de cei care comit ilegalităţi. Flerul agentului este, însă, cea mai importantă armă. O spun psihologii criminalişti: „Se dă de gol, în concluzie, criminalul. Un poliţist bine pregătit îl vede şi din avion, dar nu asta este problema. Noi trebuie să îi vedem ca nişte jucători de şah, cu 12 mutări înainte să ştim, cu ceva timp înainte, nu după, că degeaba noi l-am prins atunci când el acţionează sau când are de gând să acţioneze, că a intrat în vrie el acolo, are un comportament din ăsta, foarte foarte agitat”.

Un infractor are întotdeauna locul lui unde pândeşte, are o rută, are un teritoriu, este specializat pe ceva anume, iar poliţiştii sunt învăţaţi să cunoască aceste detalii importante.

La fel, profillerii ştiu că ceea ce se doreşte a fi o „sinucidere” perfectă este, de fapt, încercarea unei crime perfecte sau că un şofer care are un permis din Polonia trebuie să ştie măcar ce a vizitat în Polonia: „Am întâlnit un conducător auto care ne-a prezentat în loc de permis de conducere o fotografie pe o coală A4, era o fotografie a unui permis de conducere polonez. Bineînţeles, a fost verificat în baza de date şi s-a dovedit că nu poseda permis de conducere. Din prisma faptului că acesta nu cunoştea limba poloneză, la întrebarea noastră dacă a fost vreodată în Polonia şi în ce zone a fost nu a ştiut să răspundă. Sunt nişte mici detalii care ne sar imediat în ochi”.

Toate procedurile de legitimare se fac în baza legii 192/2019. Cei opriți de poliţist pe stradă şi puși să se legitimeze trebuie să ştie că sunt obligați să își dezvălui identitatea. Pe de altă parte, poliţistul are obligaţia doar să prezinte numele şi unitatea din care face parte, iar dacă este în civil are obligaţia să îţi prezinte insigna sau legitimaţia de serviciu.

Când aleg poliţiştii pe cine să verifice? Sunt semne pe faţa celor urmăriţi şi prinşi pe nepusă masa, pe care ei le cunosc. Atunci când cel pus să se legitimeze nu o face, poliţistul poate utiliza forţa. MEDIAFAX

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Marcel Ciolacu, PSD: Votul românilor a fost unul pentru echilibru şi stabilitate

Publicat

1732530329 marcel ciolacu1.jpg

Marcel Ciolacu, candidatul PSD la Preșidenția României a obținut duminică, în primul tur de scrutin, cele mai multe voturi, potrivit exit poll-rilor.

Acesta este creditat cu 25% din voturile exprimate în țară.

Marcel Ciolacu, PSD: Votul românilor a fost unul pentru echilibru şi stabilitate

Votul românilor a fost pentru echilibru şi stabilitate, precum şi pentru lucrurile care contează, a declarat, duminică, candidatul PSD la alegerile prezidenţiale, Marcel…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Tânăr din Blaj, reținut de polițiști după ce a furat un televizor dintr-o locuință

Publicat

tânăr din blaj, reținut de polițiști după ce a furat

Un tânar de 26 de ani din Blaj a fost reținut de polițiști după ce a furat un televizor dintr-o locuință. Furtul s-a petrecut în noaptea de 18 spre 19 noiembrie, însă acesta a fost reținut câteva zile mai târziu. 

Cazul a fost comunicat de reprezentanții IPJ Alba în buletinul de presă din data de 25 noiembrie.

Potrivit IPJ Alba, la data de 24 noiembrie 2024, polițiștii au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Când intră pensiile românilor în luna decembrie. Anunț pentru pensionarii care primesc pensia de la poștași

Publicat

când intră pensiile românilor în luna decembrie. anunț pentru pensionarii

Când intră pensiile românilor în luna decembrie. Pensionarii din România vor începe să primească pensiile în ultima lună din an începând cu data de 2 decembrie, iar sumele vor fi virate pe cardurile bancare începând cu 12 decembrie.

Pensiile ar fi trebuit plătite de la data de 1 decembrie, dar această zi va pica duminica. Astfel, cei circa 2,5 milioane de pensionari din România vor primi banii aduși de poștași…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

OFICIAL. Elena Lasconi (USR) a câștigat alegerile prezidențiale în primul tur la Cluj. A obținut 105.733 voturi (30,38%)

Publicat

lasconi.jpg

Primul tur al alegerilor prezidențiale a fost câștigat în județul Cluj de candidatul USR, Elena Lasconi, care a obținut un număr de 105.733 voturi (30,38%).

Potrivit datelor oficiale cu rezultatul alegerilor, comunicat, luni, de Biroul Electoral Județean (BEJ) Cluj, pe locul doi s-a clasat Călin Georgescu (independent) cu 53.461 voturi (15,36%), iar pe trei George Simion (AUR) cu 37.654 voturi (10,82%).

Restul candidaților

Ceilalți candidați au obținut, în…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe