Connect with us

ACTUALITATE

Liber la vaccinare în Franța. Urmează 15 zile ”cruciale”. Dacă numărul cazurilor continuă să scadă, ”vom avea o vară liniștită”

PublicatCriteriile de vârstă şi cele asociate stării de sănătate au fost eliminate în Franţa, unde, începând de luni, întreaga populaţie adultă va fi eligibilă pentru vaccinare împotriva COVID-19, marcând astfel o etapă crucială pentru evitarea unei recrudescenţe a pandemiei, într-o perioadă în care restricţiile antiepidemice din această ţară sunt relaxate gradual, informează AFP.

Francezii din grupa 18-49 de ani alcătuiau în mod oficial ultima categorie de rezidenţi care puteau să se înscrie necondiţionat în campania naţională de vaccinare, care a fost extinsă treptat, pe paliere de vârstă, de la debutul ei din decembrie 2020.

Până în prezent, 25.315.595 de francezi au primit cel puţin o doză a unui vaccin anti-COVID-19 (reprezentând 37,8% din populaţia totală şi 48,2% din populaţia majoră), iar 10.742.886 de rezidenţi au primit ambele doze (reprezentând 16% din populaţia totală şi 20,5% din populaţia majoră).

Francezii din această grupă de vârstă care doresc să se vaccineze trebuie să se înarmeze însă cu răbdare: rezervările, care au demarat în urmă cu patru zile, devin posibile într-o manieră “progresivă” pe platformele online specializate, a anunţat ministrul francez al Sănătăţii, Olivier Veran. Noi intervale orare pentru programare la vaccinare vor deveni disponibile online “în fiecare zi”, a precizat el.

Numărul de doze este încă limitat, în special pentru Pfizer și Moderna

Administratorii Doctolib, principala platformă de rezervare la vaccinare în Franţa, se aşteaptă la o afluenţă crescută şi au precizat că acest serviciu online nu va putea să răspundă tuturor cererilor din cauza “numărului încă limitat de doze de vaccinuri, în special pentru serurile Pfizer şi Moderna”.

“28 de milioane de persoane adulte sunt eligibile la vaccinare şi sunt încă nevaccinate, pentru o medie de 500.000 de rezervări disponibile în fiecare zi”, au precizat administratorii acestei platforme.

Vaccinarea unui număr cât mai mare de francezi reprezintă o miză majoră, pentru a evita o recrudescenţă a pandemiei de COVID-19 în săptămânile şi lunile următoare, în contextul în care situaţia epidemiologică continuă să se amelioreze în această ţară.

Scade continuu numărul de cazuri noi, dar și al pacienților internați la ATI

Numărul bolnavilor spitalizaţi a continuat să scadă duminică, iar cel al pacienţilor internaţi în secţiile de reanimare a scăzut sub pragul de 3.000, potrivit datelor comunicate de Sante Publique France.

În total, 16.775 de bolnavi de COVID-19 erau încă spitalizaţi duminică în Franţa (dintre care 199 au fost internaţi în ultimele 24 de ore), comparativ cu 16.847 în ziua precedentă. Un număr atât de mic nu a mai fost înregistrat de la sfârşitul lunii octombrie 2020, în plină ascensiune a celui de-al doilea val al pandemiei.

În pofida acestei dinamici în scădere, numărul de 10.000 de cazuri noi zilnice de infectare “nu este suficient” pentru a îndepărta spectrul celui de-al patrulea val al pandemiei, afirmă Arnaud Fontanet, medic epidemiolog la Institutul Pasteur din Paris.

“15 zile cruciale” pentru o vară liniștită

“Aşa ne arată scenariile de prognoză, iar dacă această descreştere continuă până pe 9 iunie, data următoarei relaxări a restricţiilor, atunci vom petrece o vară liniştită”, a explicat profesorul Fontanet, membru al consiliului ştiinţific, un organism care consiliază Guvernul de la Paris.

În acest sens, “următoarele 15 zile vor fi cruciale”, a prevenit specialistul francez, care i-a îndemnat pe compatrioţii lui să nu renunţe la gesturile-barieră, mai ales în spaţiile închise, unde riscul de infectare este mai mare.

În ceea ce priveşte purtarea măştii în exterior, odată cu sosirea zilelor călduroase, “temerea autorităţilor este aceea că mulţi dintre cei nevaccinaţi vor profita” pentru “a renunţa şi ei la mască”, a dezvăluit acelaşi epidemiolog, în contextul în care anumite municipalităţi franceze au anunţat deja o relaxare sau chiar o anulare a obligativităţii de purtare a măştii sanitare.

Fără mască după prima parte a lunii iunie

Mai optimist, profesorul Pierre Parneix, medic de igienă şi sănătate publică la CHU Bordeaux, anticipează în cotidianul Le Parisien că francezii vor putea să renunţe la masca sanitară “începând din prima parte a lunii iunie” în anumite spaţii neaglomerate, “dacă dinamica pozitivă se confirmă”. Acest lucru va fi posibil în paralel cu continuarea aplicării gesturilor-barieră: dezinfectarea mâinilor şi distanţarea socială – mai ales pentru rezidenţii nevaccinaţi.

Obiectivul Guvernului francez, care şi-a propus să vaccineze cu cel puţin o doză 30 de milioane de rezidenţi până pe 15 iunie, pare realizabil. În schimb, ceea ce va urma este un lucru incert, iar autorităţile sanitare doresc să evite situaţia în care vaccinările se vor plafona în vara acestui an la un nivel insuficient. Cuvântul de ordine este contactarea tuturor acelora care au dreptul de a se vaccina.

O altă pârghie importantă: apropiata vaccinare a adolescenţilor, care ar permite accelerarea procesului de dobândire a unei protecţii colective pentru populaţia franceză. Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Programarea pentru eliberarea paşapoartelor se poate face online

Publicat

Arhivă foto

Direcţia Generală de Paşapoarte informează cetăţenii că cererile pentru eliberarea paşapoartelor simple electronice/temporare se depun personal, în ţară, la oricare serviciu public comunitar de paşapoarte în cadrul programului de lucru cu publicul, preponderent în baza programărilor on-line efectuate pe platforma www.epasapoarte.ro.

Programul cu publicul este afişat atât pe site-ul Direcţiei Generale de Paşapoarte (www.pasapoarte.mai.gov.ro, secţiunea “Servicii Publice Comunitare de Paşapoarte”), cât şi pe site-urile instituţiilor prefectului.

Tutorial în realizarea unei programări online

În situaţia în care se întâmpină dificultăţi în realizarea unei programări online, există posibilitatea de a accesa un tutorial realizat în acest sens de Direcţia Generală de Paşapoarte, ce se regăseşte pe prima pagina a site-ului www.pasapoarte.mai.gov.ro.

Pentru a veni în întâmpinarea cetăţenilor, în perioada 15 iunie – 13 august 2021, la nivelul serviciilor publice comunitare de paşapoarte activitatea de lucru cu publicul se desfăşoară în intervalul orar 8,00 – 20,00.

Perioada de timp a fost redusă de la 10 minute la 7

Totodată, pentru a spori capacitatea de primire a cererilor de eliberare a paşapoartelor, a fost redusă perioada de timp alocată unei programări online, de la 10 minute la 7 minute.

În scopul evitării supraaglomerării şi aşteptării suplimentare în spaţiile destinate publicului, Direcţia recomandă persoanelor programate să respecte atât ora de programare, cât şi măsurile de protecţie igienico-sanitare pentru prevenirea infectării cu virusul SARS-CoV-2 (în special distanţarea fizică şi portul măştii de protecţie).

De asemenea, în situaţia în care nu a fost efectuată o programare prealabilă, serviciile publice comunitare de paşapoarte analizează posibilitatea primirii cererii de eliberare a documentului de călătorie, doar în cazul în care nu există intervale orare neacoperite de programări.

AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Patru constănţeni, reţinuţi pentru înşelăciune. Au obţinut 130.000 de euro de la o bătrână din Brașov prin metoda “accidentul”

Publicat

Arhivă foto

O vârstnică din Braşov a fost înşelată de patru tineri din Constanţa prin metoda “accidentul”, aceştia pretinzând de la femeie 130.000 de euro pentru aşa-zisa plată a anumitor cheltuieli în cazul unui accident pe care fiul acesteia l-ar fi produs în străinătate.

Conform unui comunicat transmis miercuri AGERPRES, poliţiştii braşoveni i-au identificat pe făptaşi în persoana a patru bărbaţi din Constanţa, cu vârste cuprinse între 27 de ani şi 33 de ani, care, ulterior, au fost reţinuţi pentru 24 de ore.

“Din cercetări a reieşit că o femeie, în vârstă de 82 de ani, din municipiul Braşov, ar fi fost indusă în eroare, prin prezentarea ca adevărată a împrejurării mincinoase că fiul său ar fi provocat un accident rutier grav, în urma căruia a rezultat o victimă, ce necesită intervenţii chirurgicale urgente în străinătate, pentru care este necesară plata unei sume de bani.

Persoana vătămată, fiind menţinută în stare de eroare cu privire la aceste aspecte, ar fi înmânat unui bărbat, aproximativ 130.000 de euro”, a precizat, conform comunicatului citat, purtătorul de cuvânt al IPJ Braşov, Alina Ivan.

În vederea identificării făptaşilor, poliţiştii din Braşov, în colaborare cu colegi din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa, au pus în executare 4 mandate de percheziţie domiciliară, fiind depistate persoanele în cauză.

Au fost ridicate sume de bani și bunuri, precum și un autoturism

De asemenea, în vederea continuării cercetărilor, au fost ridicate sume de bani şi bunuri, precum şi un autoturism, despre care există bănuiala că ar fi fost achiziţionat cu bani proveniţi din săvârşirea infracţiunilor.

Totodată, poliţiştii din Braşov au pus în executare 4 mandate de aducere, cele patru persoane fiind conduse la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Braşov, în vederea audierii. Ulterior, cei patru bărbaţi au fost reţinuţi.

În prezent, aceştia sunt cercetaţi într-un dosar instrumentat de poliţişti braşoveni de la Serviciul de Investigaţii Criminale, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Braşov, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune.

Activităţile au fost desfăşurate cu sprijinul poliţiştilor din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române – Direcţia Operaţiuni Speciale şi Unitatea Centrală de Analiză a Informaţiilor.

AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Atenție șoferi! Restricții de circulație pe Autostrada A1 București – Pitești. Se efectuează lucrări de reparații

Publicat

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că astăzi, 16 iunie, pe autostrada A1 București – Pitești, din  cauza unor lucrări se vor aplica următoarele restricții de trafic, după cum urmează:

– km 107- km 100,  sensul către capitală, banda 2 restrictionată în intervalul orar 09.00-18.00,  pentru strângerea nisipului de pe carosabil;

– Km 12+300, sensul către capitală, banda 2 restrictionată în intervalul orar 09.30-14.00,  pentru reparatie parapet median.

Pentru prevenirea accidentelor rutiere, sfătuim conducătorii auto să ruleze cu prudență sporită, să crească distanța de siguranță între autovehicule şi să se asigure temeinic înaintea schimbării direcției.

Citește mai departe

ACTUALITATE

18 percheziţii în Buzău la persoane cercetate pentru spălarea banilor. Prejudiciul – peste 2.500.000 de lei

Publicat

Optsprezece percheziţii domiciliare au loc miercuri dimineaţă în judeţul Buzău, la persoane bănuite de spălarea banilor, prejudiciul cauzat bugetului de stat fiind de peste 2.500.000 de lei.

”În această dimineaţă, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău, efectuează 18 percheziţii domiciliare, la mai multe locaţii din judeţul Buzău, la persoane bănuite de spălarea banilor”, se arată într-un comunicat al IGPR transmis AGERPRES.

Din cercetări a reieşit că, în perioada 2011 – 2015, 19 administratori şi angajaţi ai unor societăţi comerciale cu diverse obiecte de activitate, ca urmare a încheierii de contracte cu o primărie din judeţul Buzău, contracte de prestări servicii/achiziţii bunuri, nereale, ar fi efectuat mai multe operaţiuni de retragere numerar, prin intermediul aparatelor de tip ATM şi de la ghişeele unor unităţi bancare, precum şi operaţiuni de plată între societăţile menţionate şi astfel ar fi creat un circuit fictiv al banilor instituţiei, precizează IGPR.

Ulterior, sumele de bani încasate nelegal ar fi fost direcţionate către societăţi administrate de persoane cunoscute de primarul în funcţie la acea dată dintr-o localitate din judeţul Buzău.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat de către persoanele bănuite este de peste 2.500.000 de lei. AGERPRES

Citește mai departe