Connect with us

ACTUALITATE

Liber la vaccinare în Franța. Urmează 15 zile ”cruciale”. Dacă numărul cazurilor continuă să scadă, ”vom avea o vară liniștită”

Publicat

Criteriile de vârstă şi cele asociate stării de sănătate au fost eliminate în Franţa, unde, începând de luni, întreaga populaţie adultă va fi eligibilă pentru vaccinare împotriva COVID-19, marcând astfel o etapă crucială pentru evitarea unei recrudescenţe a pandemiei, într-o perioadă în care restricţiile antiepidemice din această ţară sunt relaxate gradual, informează AFP.

Francezii din grupa 18-49 de ani alcătuiau în mod oficial ultima categorie de rezidenţi care puteau să se înscrie necondiţionat în campania naţională de vaccinare, care a fost extinsă treptat, pe paliere de vârstă, de la debutul ei din decembrie 2020.

Până în prezent, 25.315.595 de francezi au primit cel puţin o doză a unui vaccin anti-COVID-19 (reprezentând 37,8% din populaţia totală şi 48,2% din populaţia majoră), iar 10.742.886 de rezidenţi au primit ambele doze (reprezentând 16% din populaţia totală şi 20,5% din populaţia majoră).

Francezii din această grupă de vârstă care doresc să se vaccineze trebuie să se înarmeze însă cu răbdare: rezervările, care au demarat în urmă cu patru zile, devin posibile într-o manieră „progresivă” pe platformele online specializate, a anunţat ministrul francez al Sănătăţii, Olivier Veran. Noi intervale orare pentru programare la vaccinare vor deveni disponibile online „în fiecare zi”, a precizat el.

Numărul de doze este încă limitat, în special pentru Pfizer și Moderna

Administratorii Doctolib, principala platformă de rezervare la vaccinare în Franţa, se aşteaptă la o afluenţă crescută şi au precizat că acest serviciu online nu va putea să răspundă tuturor cererilor din cauza „numărului încă limitat de doze de vaccinuri, în special pentru serurile Pfizer şi Moderna”.

„28 de milioane de persoane adulte sunt eligibile la vaccinare şi sunt încă nevaccinate, pentru o medie de 500.000 de rezervări disponibile în fiecare zi”, au precizat administratorii acestei platforme.

Vaccinarea unui număr cât mai mare de francezi reprezintă o miză majoră, pentru a evita o recrudescenţă a pandemiei de COVID-19 în săptămânile şi lunile următoare, în contextul în care situaţia epidemiologică continuă să se amelioreze în această ţară.

Scade continuu numărul de cazuri noi, dar și al pacienților internați la ATI

Numărul bolnavilor spitalizaţi a continuat să scadă duminică, iar cel al pacienţilor internaţi în secţiile de reanimare a scăzut sub pragul de 3.000, potrivit datelor comunicate de Sante Publique France.

În total, 16.775 de bolnavi de COVID-19 erau încă spitalizaţi duminică în Franţa (dintre care 199 au fost internaţi în ultimele 24 de ore), comparativ cu 16.847 în ziua precedentă. Un număr atât de mic nu a mai fost înregistrat de la sfârşitul lunii octombrie 2020, în plină ascensiune a celui de-al doilea val al pandemiei.

În pofida acestei dinamici în scădere, numărul de 10.000 de cazuri noi zilnice de infectare „nu este suficient” pentru a îndepărta spectrul celui de-al patrulea val al pandemiei, afirmă Arnaud Fontanet, medic epidemiolog la Institutul Pasteur din Paris.

„15 zile cruciale” pentru o vară liniștită

„Aşa ne arată scenariile de prognoză, iar dacă această descreştere continuă până pe 9 iunie, data următoarei relaxări a restricţiilor, atunci vom petrece o vară liniştită”, a explicat profesorul Fontanet, membru al consiliului ştiinţific, un organism care consiliază Guvernul de la Paris.

În acest sens, „următoarele 15 zile vor fi cruciale”, a prevenit specialistul francez, care i-a îndemnat pe compatrioţii lui să nu renunţe la gesturile-barieră, mai ales în spaţiile închise, unde riscul de infectare este mai mare.

În ceea ce priveşte purtarea măştii în exterior, odată cu sosirea zilelor călduroase, „temerea autorităţilor este aceea că mulţi dintre cei nevaccinaţi vor profita” pentru „a renunţa şi ei la mască”, a dezvăluit acelaşi epidemiolog, în contextul în care anumite municipalităţi franceze au anunţat deja o relaxare sau chiar o anulare a obligativităţii de purtare a măştii sanitare.

Fără mască după prima parte a lunii iunie

Mai optimist, profesorul Pierre Parneix, medic de igienă şi sănătate publică la CHU Bordeaux, anticipează în cotidianul Le Parisien că francezii vor putea să renunţe la masca sanitară „începând din prima parte a lunii iunie” în anumite spaţii neaglomerate, „dacă dinamica pozitivă se confirmă”. Acest lucru va fi posibil în paralel cu continuarea aplicării gesturilor-barieră: dezinfectarea mâinilor şi distanţarea socială – mai ales pentru rezidenţii nevaccinaţi.

Obiectivul Guvernului francez, care şi-a propus să vaccineze cu cel puţin o doză 30 de milioane de rezidenţi până pe 15 iunie, pare realizabil. În schimb, ceea ce va urma este un lucru incert, iar autorităţile sanitare doresc să evite situaţia în care vaccinările se vor plafona în vara acestui an la un nivel insuficient. Cuvântul de ordine este contactarea tuturor acelora care au dreptul de a se vaccina.

O altă pârghie importantă: apropiata vaccinare a adolescenţilor, care ar permite accelerarea procesului de dobândire a unei protecţii colective pentru populaţia franceză. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

FOTO&VIDEO: Regal artistic la Festivalul francofon regional de artă teatrală „PAROLES ET THÉÂTRE”- ediția a XIV-a ‎

Publicat

foto&video: regal artistic la festivalul francofon regional de artă teatrală

Publicitate

Aula Magna a Colegiului Naţional „A. T. Laurian” a găzduit sâmbătă, 12 aprilie, ce-a de-a XIV-a ediţie a Festivalului francofon regional de artă teatrală „Parole et théâtre”.

La deschiderea oficială au participat  inspector școlar general, prof. Bogdan-Gheorghe Suruciuc, reprezentanţii conducerii celor trei licee organizatoare, membrii juriului, profesori invitaţi, elevi concurenţi şi voluntari, părinţi, susţinători, profesori…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Check-in-ul și biletul de îmbarcare ar putea fi eliminate. Schimbări majore propuse la călătoriile cu avionul

Publicat

check in ul și biletul de îmbarcare ar putea fi eliminate. schimbări

Publicitate

Călătoriile cu avionul ar putea suferi transformări importante în viitorul apropiat. Organizația Internațională a Aviației Civile (ICAO), agenția specializată a ONU responsabilă cu reglementarea aviației civile la nivel global, propune un nou sistem digital care ar putea schimba radical modul în care pasagerii tranzitează aeroporturile, informează alba24.ro.

Noua inițiativă vizează introducerea unui „permis de călătorie” digital, menit să…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

O tânără de 25 de ani, din Ștefănești este de negăsit. Dacă aveți informații, sunați la 112

Publicat

o tânără de 25 de ani, din Ștefănești este de

Publicitate

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei tinere, de 25 de ani, din orașul Ștefănești, care, la data de 11 aprilie a.c., in jurul orei 12:00, a părăsit domiciliul, iar până în prezent, nu a revenit.

Stoica Antonita are următoarele semnalmente: 1,70 m înălțime, 50 de kg, păr brunet.
Vestimentația la momentul plecării: bluză albastră, pantaloni de culoare neagră, în picioare purta șlapi de culoare albastră.

Rugăm…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Ministrul Educației, despre temele pentru acasă: Ce recomandări are și ce ar trebui să facă diriginții

Publicat

ministrul educației, despre temele pentru acasă: ce recomandări are și

Publicitate

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a făcut recomandări în ceea ce privește temele date elevilor pentru acasă. Potrivit acestuia, dirigintele ar trebui să se preocupe de coordonarea între profesori, „pentru a nu încărca mai mult decât este cazul copiii”, scrie alba24.ro.

Ministrul mai spune că „temele n-ar trebui la nivelul învățământului primar să depășească o oră pe zi, 2 ore la gimnaziu și la învățământul…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe