Connect with us

ACTUALITATE

Liber la vaccinare în Franța. Urmează 15 zile ”cruciale”. Dacă numărul cazurilor continuă să scadă, ”vom avea o vară liniștită”

Publicat

Criteriile de vârstă şi cele asociate stării de sănătate au fost eliminate în Franţa, unde, începând de luni, întreaga populaţie adultă va fi eligibilă pentru vaccinare împotriva COVID-19, marcând astfel o etapă crucială pentru evitarea unei recrudescenţe a pandemiei, într-o perioadă în care restricţiile antiepidemice din această ţară sunt relaxate gradual, informează AFP.

Francezii din grupa 18-49 de ani alcătuiau în mod oficial ultima categorie de rezidenţi care puteau să se înscrie necondiţionat în campania naţională de vaccinare, care a fost extinsă treptat, pe paliere de vârstă, de la debutul ei din decembrie 2020.

Până în prezent, 25.315.595 de francezi au primit cel puţin o doză a unui vaccin anti-COVID-19 (reprezentând 37,8% din populaţia totală şi 48,2% din populaţia majoră), iar 10.742.886 de rezidenţi au primit ambele doze (reprezentând 16% din populaţia totală şi 20,5% din populaţia majoră).

Francezii din această grupă de vârstă care doresc să se vaccineze trebuie să se înarmeze însă cu răbdare: rezervările, care au demarat în urmă cu patru zile, devin posibile într-o manieră „progresivă” pe platformele online specializate, a anunţat ministrul francez al Sănătăţii, Olivier Veran. Noi intervale orare pentru programare la vaccinare vor deveni disponibile online „în fiecare zi”, a precizat el.

Numărul de doze este încă limitat, în special pentru Pfizer și Moderna

Administratorii Doctolib, principala platformă de rezervare la vaccinare în Franţa, se aşteaptă la o afluenţă crescută şi au precizat că acest serviciu online nu va putea să răspundă tuturor cererilor din cauza „numărului încă limitat de doze de vaccinuri, în special pentru serurile Pfizer şi Moderna”.

„28 de milioane de persoane adulte sunt eligibile la vaccinare şi sunt încă nevaccinate, pentru o medie de 500.000 de rezervări disponibile în fiecare zi”, au precizat administratorii acestei platforme.

Vaccinarea unui număr cât mai mare de francezi reprezintă o miză majoră, pentru a evita o recrudescenţă a pandemiei de COVID-19 în săptămânile şi lunile următoare, în contextul în care situaţia epidemiologică continuă să se amelioreze în această ţară.

Scade continuu numărul de cazuri noi, dar și al pacienților internați la ATI

Numărul bolnavilor spitalizaţi a continuat să scadă duminică, iar cel al pacienţilor internaţi în secţiile de reanimare a scăzut sub pragul de 3.000, potrivit datelor comunicate de Sante Publique France.

În total, 16.775 de bolnavi de COVID-19 erau încă spitalizaţi duminică în Franţa (dintre care 199 au fost internaţi în ultimele 24 de ore), comparativ cu 16.847 în ziua precedentă. Un număr atât de mic nu a mai fost înregistrat de la sfârşitul lunii octombrie 2020, în plină ascensiune a celui de-al doilea val al pandemiei.

În pofida acestei dinamici în scădere, numărul de 10.000 de cazuri noi zilnice de infectare „nu este suficient” pentru a îndepărta spectrul celui de-al patrulea val al pandemiei, afirmă Arnaud Fontanet, medic epidemiolog la Institutul Pasteur din Paris.

„15 zile cruciale” pentru o vară liniștită

„Aşa ne arată scenariile de prognoză, iar dacă această descreştere continuă până pe 9 iunie, data următoarei relaxări a restricţiilor, atunci vom petrece o vară liniştită”, a explicat profesorul Fontanet, membru al consiliului ştiinţific, un organism care consiliază Guvernul de la Paris.

În acest sens, „următoarele 15 zile vor fi cruciale”, a prevenit specialistul francez, care i-a îndemnat pe compatrioţii lui să nu renunţe la gesturile-barieră, mai ales în spaţiile închise, unde riscul de infectare este mai mare.

În ceea ce priveşte purtarea măştii în exterior, odată cu sosirea zilelor călduroase, „temerea autorităţilor este aceea că mulţi dintre cei nevaccinaţi vor profita” pentru „a renunţa şi ei la mască”, a dezvăluit acelaşi epidemiolog, în contextul în care anumite municipalităţi franceze au anunţat deja o relaxare sau chiar o anulare a obligativităţii de purtare a măştii sanitare.

Fără mască după prima parte a lunii iunie

Mai optimist, profesorul Pierre Parneix, medic de igienă şi sănătate publică la CHU Bordeaux, anticipează în cotidianul Le Parisien că francezii vor putea să renunţe la masca sanitară „începând din prima parte a lunii iunie” în anumite spaţii neaglomerate, „dacă dinamica pozitivă se confirmă”. Acest lucru va fi posibil în paralel cu continuarea aplicării gesturilor-barieră: dezinfectarea mâinilor şi distanţarea socială – mai ales pentru rezidenţii nevaccinaţi.

Obiectivul Guvernului francez, care şi-a propus să vaccineze cu cel puţin o doză 30 de milioane de rezidenţi până pe 15 iunie, pare realizabil. În schimb, ceea ce va urma este un lucru incert, iar autorităţile sanitare doresc să evite situaţia în care vaccinările se vor plafona în vara acestui an la un nivel insuficient. Cuvântul de ordine este contactarea tuturor acelora care au dreptul de a se vaccina.

O altă pârghie importantă: apropiata vaccinare a adolescenţilor, care ar permite accelerarea procesului de dobândire a unei protecţii colective pentru populaţia franceză. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Prof. dr. Daniel Botezatu, candidat independent CL Botoșani

Publicat

botezatu 1 1000x600.jpg

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botoșani24.ro a fost astăzi Daniel Botezatu, profesor doctor în istorie, candidat independent la Consiliul Local Botoșani.
Fost liberal și unul dintre cei mai cunoscuți profesori de istorie de la Botoșani, Daniel Botezatu a decis să candideze din poziția de independent la Consiliul Local Botoșani, iar astăzi a vorbit despre ideile sale și despre șansa de a deveni consilier local din această poziție. Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Urmăriți Botosani24.ro și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Acțiune comună a „Cutezătorilor” din Botoșani și „Cercetașilor” din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția, la Ștefănești

Publicat

img 8294 1000x600.jpg

Publicitate

Pe 21 aprilie, Organizaţia Naţiunilor Unite aniversează anual „Ziua Mondială a Creativităţii şi Inovaţiei.” Cu acest prilej, la Muzeul „Ștefan Luchian” au avut loc o serie de activități desfășurate în parteneriat cu Cercetașii României, filiala „Cutezătorii” din Botoșani, și Cercetașii din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția.

Pe lângă vizitarea muzeului, s-a desfășurat și un atelier de pedagogie muzeală, unde participanții au pictat și desenat, punându-și astfel în valoare creativitatea.

Publicitate

 


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Orașul catacombelor din nordul Moldovei, redescoperit cu ajutorul tehnologiei. Detaliile confirmării științifice a unei legende

Publicat

index 7 1000x600.webp.webp

Una dintre cele mai misterioase legende urbane din nordul Moldovei a fost confirmată. Catacombele Botoșaniului, o rețea de beciuri adânci, întinsă pe kilometri întregi, a fost scanată cu ajutorul tehnologiei moderne. Aceste catacombe de refugiu din calea năvălitorilor vor putea fi vizitate, scrie ADEVĂRUL.

Municipiul Botoșani are o vechime considerabilă fiind atestat documentar, ca târg, încă din secolul al XV-lea. Din punct de vedere arheologic, Botoșaniul este atestat chiar mai devreme, începând cu secolele XIII-XIV.

Oraș multi-etnic, târgul  a fost un hub comercial important până la începutul secolului XX. Și astăzi orașul este împânzit de case și monumente istorice care evocă acele vremuri. Tocmai datorită vechimii sale, Botoșaniul…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Bișnițar” din Piața mare din municipiul Botoșani, aspru amendat de polițiști după ce l-au prins cu țigări

Publicat

tigari.jpg

Sâmbătă, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani- Biroul de Ordine Publică, în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, în Piața Centrală din municipiul Botoșani, au identificat un bărbat, de 46 de ani, din aceeași localitate, care avea asupra sa aproximativ 70 de pachete de țigarete, de diferite mărci, de proveniență Republica Moldova și Duty free, pentru care nu deținea documente legale.

 

Băarbatul a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 20.000 de lei, iar țigaretele au fost supuse confiscării.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe