EVENIMENT
Licitație de excepție în București: Cea mai mare colecție privată de monede antice și medievale

Cea mai mare colecţie privată de monede antice şi medievale care cuprinde peste 200 de piese, marea majoritate în legătură cu spaţiul românesc de circulaţie, inclusiv câteva rarităţi extreme, este scoasă la licitaţie, vineri, la Bucureşti. Licitația va avea loc în cadrul evenimentului „Micile Pasiuni Mari. Licitaţie de numismatică şi medialistică”.
Potrivit unui comunicat Artmark transmis luni AGERPRES, cele 212 piese antice – celtice, dacice, greceşti, romane imperiale şi republicane, dar şi medievale şi moderne româneşti – prezintă o însemnătate istorică şi culturală deosebită şi oferă o perspectivă asupra evoluţiei civilizaţiei româneşti în spaţiul carpato-danubiano-pontic.
Colecţia reprezintă o valoroasă sursă de informaţii despre cultura şi economia unor importante civilizaţii locale şi regionale şi evidenţiază modul în care imperiile antice şi-au impus autoritatea asupra spaţiului românesc ori i-au influenţat evoluţia, precum şi schimburile comerciale şi contactele culturale din epocile respective.
Conform Artmark, monedele antice prezintă un interes ştiinţific remarcabil, majoritatea prezentându-se într-o stare bună de conservare.
Un exemplu este raritatea Lepton, de tip Demetra, bătută la Histria în sec. III-II î.e.n, care are preţul de pornire de 1.000 de euro.
O altă monedă rară antică este Tetradrahma Alexandru cel Mare, de tip Callatis (Mangalia), care are preţul de pornire de 1.250 de euro.
Piesa din argint ce datează din sec. III î.e.n. a fost achiziţionată de colecţionar de la o casă de licitaţii din California şi este însoţită de actele de achiziţie.
O altă apariţie rară este moneda Drahmă de tip Herakles, bătută tot la Callatis (Mangalia), din argint, care are preţul de pornire de 1.000 de euro.
Licitație de excepție în București. Selecţie specială de monede medievale bătute de marii domnitori ai Moldovei şi Ţării Româneşti
În cadrul licitaţiei va putea fi descoperită şi o selecţie specială de monede medievale bătute de marii domnitori ai Moldovei şi Ţării Româneşti.
Foarte rară şi de mare valoare numismatică este moneda Dublu Gros din argint, bătută de Ştefan al II-lea al Moldovei (1433 – 1445) sau moneda de Jumătate de Gros, bătută de Bogdan al III-lea (1504 – 1517), care au preţul de pornire de 500 de euro fiecare.
Licitaţia conţine piese inedite ori rare şi în secţiunea sa de istorie modernă a României.
În cadrul licitaţiei va fi prezentă şi moneda de 20 de lei din 1870.
Piesa din aur, de colecţie, gradată XF 40, are preţul de pornire 3.750 de euro.
O altă piesă importantă este perechea de medalii din aur „Ardealul nostru” din 1944.
Licitație de excepție în București. Bancnota-bilet ipotecar de 10 lei are preţul de pornire de 600 de euro
Cele două exemplare au împreună preţul de pornire de 1.000 de euro şi ilustrează portrete ale unor personalităţi istorice.
Tot în cadrul licitaţiei de vineri îşi face apariţia şi o mică selecţie de bancnote rare – inclusiv prima bancnotă românească din 1877.
Bancnota-bilet ipotecar de 10 lei are preţul de pornire de 600 de euro.
Colecţia de monede antice, bancnote şi medalii, expertizate de către importanţi specialişti în numismatică, poate fi admirată la Palatul Cesianu-Racoviţă până vineri.
„Micile Pasiuni Mari. Licitaţie de numismatică şi medalistică” se va desfăşura exclusiv online, pe platforma Artmark Live 2.0, în noul format Timed Online Auction.
Agerpres
sursa foto: Artmark

Primăria Cluj anunță restricții rutiere cu ocazia maratonului ce se va desfășura duminică, 6 aprilie 2025.
„Duminică, 6 aprilie 2025, în intervalul orar 5.30 – 16.00, va avea loc ,,Maratonul Internațional Cluj-Napoca”, pe următorul traseu:
– Stadionul Cluj Arena (start) – str. Splaiul Independenței – str. Uzinei Electrice – Aleea Stadion – str. George Coșbuc – Calea Moților – str. Petru Maior – Piața Lucian Blaga – str. Napoca – str….
Citește mai mult pe Cluj24.ro

Un șofer de BMW a parcat total ilegal la Cluj-Napoca.
Evenimentul s-a petrecut, culmea, și pe o stradă cu sens unic.
Parcare de șofer cu BMW a la Cluj
Un șofer de BMW a fost surprins parcând ilegal pe o trecere de pietoni și în intersecție, blocând astfel circulația pietonilor și a altor vehicule. Pe o stradă cu sens unic.
Așa cum se vede din imagini, el a blocat și intersecția, creând un pericol și pentru ceilalți șoferi care încercau să navigheze…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Mircea Abrudean, în Granada: România rămâne un partener responsabil în promovarea valorilor democratice în regiunea Mediteranei

Președintele Senatului, clujeanul Mircea Abrudean, participă la la Forumul privind Viitorul Mediteranei de la Granada.
Abrudean spune că țara noastră va continua să contribuie activ la consolidarea cooperării euro-mediteraneene.
Mircea Abrudean, în Granada: România rămâne un partener responsabil
Forumul privind Viitorul Mediteranei de la Granada a fost inaugurat, joi, în prezența Majestății Sale Regele Felipe al Spaniei. Acesta reunește timp de câteva zile lideri…
Citește mai mult pe Cluj24.ro

Anunțul făcut de administrația de la Casa Albă în ceea ce privește majorarea tarifelor vamale la importuri a avut un efect imediat asupra dolarului.
Donald Trump a anunţat taxe de 20% pentru produsele importate din UE, 34% pentru cele din China sau 10% pentru importurile din Marea Britanie, arată analistul econoloc Radu Georgescu.
„Ziua Eliberării”. Dolarul a pierdut 9,5 bani într-o singură ședință
Decizia luată de Donald Trump se poate transforma într-un…
Citește mai mult pe Cluj24.ro