Connect with us

EVENIMENT

Licitație de excepție în București: Cea mai mare colecție privată de monede antice și medievale

Publicat

moneda antica sursa foto captura artmark
sursa foto: Artmark

Cea mai mare colecţie privată de monede antice şi medievale care cuprinde peste 200 de piese, marea majoritate în legătură cu spaţiul românesc de circulaţie, inclusiv câteva rarităţi extreme, este scoasă la licitaţie, vineri, la Bucureşti. Licitația va avea loc în cadrul evenimentului „Micile Pasiuni Mari. Licitaţie de numismatică şi medialistică”.

Potrivit unui comunicat Artmark transmis luni AGERPRES, cele 212 piese antice – celtice, dacice, greceşti, romane imperiale şi republicane, dar şi medievale şi moderne româneşti – prezintă o însemnătate istorică şi culturală deosebită şi oferă o perspectivă asupra evoluţiei civilizaţiei româneşti în spaţiul carpato-danubiano-pontic.

Colecţia reprezintă o valoroasă sursă de informaţii despre cultura şi economia unor importante civilizaţii locale şi regionale şi evidenţiază modul în care imperiile antice şi-au impus autoritatea asupra spaţiului românesc ori i-au influenţat evoluţia, precum şi schimburile comerciale şi contactele culturale din epocile respective.

Conform Artmark, monedele antice prezintă un interes ştiinţific remarcabil, majoritatea prezentându-se într-o stare bună de conservare.

Un exemplu este raritatea Lepton, de tip Demetra, bătută la Histria în sec. III-II î.e.n, care are preţul de pornire de 1.000 de euro.

O altă monedă rară antică este Tetradrahma Alexandru cel Mare, de tip Callatis (Mangalia), care are preţul de pornire de 1.250 de euro.

Piesa din argint ce datează din sec. III î.e.n. a fost achiziţionată de colecţionar de la o casă de licitaţii din California şi este însoţită de actele de achiziţie.

O altă apariţie rară este moneda Drahmă de tip Herakles, bătută tot la Callatis (Mangalia), din argint, care are preţul de pornire de 1.000 de euro.

Licitație de excepție în București. Selecţie specială de monede medievale bătute de marii domnitori ai Moldovei şi Ţării Româneşti

În cadrul licitaţiei va putea fi descoperită şi o selecţie specială de monede medievale bătute de marii domnitori ai Moldovei şi Ţării Româneşti.

Foarte rară şi de mare valoare numismatică este moneda Dublu Gros din argint, bătută de Ştefan al II-lea al Moldovei (1433 – 1445) sau moneda de Jumătate de Gros, bătută de Bogdan al III-lea (1504 – 1517), care au preţul de pornire de 500 de euro fiecare.

Licitaţia conţine piese inedite ori rare şi în secţiunea sa de istorie modernă a României.

În cadrul licitaţiei va fi prezentă şi moneda de 20 de lei din 1870.

Piesa din aur, de colecţie, gradată XF 40, are preţul de pornire 3.750 de euro.

O altă piesă importantă este perechea de medalii din aur „Ardealul nostru” din 1944.

Licitație de excepție în București. Bancnota-bilet ipotecar de 10 lei are preţul de pornire de 600 de euro

Cele două exemplare au împreună preţul de pornire de 1.000 de euro şi ilustrează portrete ale unor personalităţi istorice.

Tot în cadrul licitaţiei de vineri îşi face apariţia şi o mică selecţie de bancnote rare – inclusiv prima bancnotă românească din 1877.

Bancnota-bilet ipotecar de 10 lei are preţul de pornire de 600 de euro.

Colecţia de monede antice, bancnote şi medalii, expertizate de către importanţi specialişti în numismatică, poate fi admirată la Palatul Cesianu-Racoviţă până vineri.

„Micile Pasiuni Mari. Licitaţie de numismatică şi medalistică” se va desfăşura exclusiv online, pe platforma Artmark Live 2.0, în noul format Timed Online Auction.

Agerpres

sursa foto: Artmark

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

FOTO Lecție de simț civic și implicare, la Uioara de Sus: un grup de tineri au vopsit elementele ce compun un loc de joacă

Publicat

foto lecție de simț civic și implicare, la uioara de

O lecție frumoasă despre simț civic și implicare vine de la Uioara de Sus, localitate ce aparține de orașul Ocna Mureș. Un grup de tineri voluntari au vopsit sâmbătă, de dimineața până seara, elementele ce compun locul de joacă din localitate.

Vopseaua și cele necesare au fost asigurate de Primăria Ocna Mureş.

„Locul de joacă, vandalizat de nenumărate ori în ultimul timp a fost reparat și iată, câțiva tineri inimoși au sacrificat o zi întreagă pentru a da o…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Program de screening gratuit la Cluj, pentru depistarea infecției cu Helicobacter pylori, responsabilă de cancerul gastric

Publicat

program screening medicala ii dr. dan dumitrascu.jpg

La Cluj-Napoca a demarat, în premieră în România, un program de screening gratuit pentru depistarea infecției cu bacteria Helicobacter pylori, cauza principală a cancerului gastric.

Proiectul finanțat din fonduri europene este derulat de Clinica Medicală II, în parteneriat cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” – UMFIH și cu medicii de familie și își propune testarea a cel puțin 1.000 de clujeni cu vârste între 30 și 34 de…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Comunicat: Fostul subprefect Corneliu Mureșan candidează din partea PSD pentru președinția Consiliului Județean Alba

Publicat

comunicat: fostul subprefect corneliu mureșan candidează din partea psd pentru

Comunicat: Fostul subprefect Corneliu Mureșan candidează din partea PSD pentru președinția Consiliului Județean Alba. PSD propune pentru Consiliul Județean o echipă de oameni din domenii diverse, serioși, integri și bine pregătiți, care își pun priceperea în slujba dezvoltării județului

”Fostul subprefect Corneliu Mureșan candidează din partea Partidului Social Democrat pentru președinția Consiliului Județean Alba. În vârstă de 38 de ani, Corneliu Mureșan este un…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Acțiune a polițiștilor și jandarmilor din Alba: 3 șoferi au rămas fără permis. Amenzi de peste 43.000 de lei

Publicat

acțiune a polițiștilor și jandarmilor din alba: 3 șoferi au

Polițiștii și jandarmii din județul Alba au continuat duminică, 28 aprilie, acțiunile în sistem integrat, pentru combaterea faptelor de natură penală și contravențională și pentru prevenirea incidentelor care ar putea afecta liniștea cetățenilor din județ.

Potrivit IPJ Alba, în cadrul activităților desfășurate, au fost legitimate, prin intermediul aplicației eDAC, 787 de persoane și au fost verificate 376 de autovehicule.

Au fost constatate 213 abateri de natură…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe