Connect with us

ACTUALITATE

Licitație inedită în SUA: Dinţi falşi cu cianură, umbrele cu vârf otrăvit, ruj-pistol, obiecte folosite de spioni KGB, scoase la vânzare

PublicatDinţi falşi cu cianură, sau pachete de ţigări care disimulează un aparat foto, sunt câteva dintre dispozitivele arsenalului serviciilor secrete sovietice care vor fi scoase la licitaţie în Beverly Hills la sfârşitul acestei săptămâni, relatează AFP.

După cum o atestă vânzarea organizată de casa americană de licitaţii Julien’s Auctions, aparatele foto miniaturale făceau furori în rândul spionilor KGB în perioada Războiului Rece. Puteau fi ascunse în orice obiect vestimentar: în poşete elegante purtate de femei, catarame de curea, perii de pantofi, inele, sau chiar cravate.

O altă piesă de rezistenţă din panoplia agenţilor secreţi, microfonul, putea fi ascuns în scrumiere, stilouri şi farfurii din porţelan.

Specializată în ”cultură pop” şi în obiecte care au aparţinut unor celebrităţi sau legate de lumea muzicii, sportului şi a cinemaului, Julien’s Auctions face cu prilejul acestei licitaţii ”un salt pe piaţa de vânzări istorice şi aşteaptă colecţionarii din lumea întreagă”, a explicat pentru AFP, Kody Frederick, unul dintre responsabilii vânzării.

”Mulţi doresc să achiziţioneze piese unice, specifice unei perioade când echipamentele digitale încă nu se inventaseră”, a precizat Frederick.

”Oamenii care au creat aceste obiecte au fost cu adevărat pionieri ai miniaturizării”, a mai spus acesta, comparând ”telefonul mobil gigantic”, unul dintre obiectele scoase la vânzare, ”gros cât şase cărămizi” şi destinat să fie folosit din maşină, cu smartphone-urile din zilele noastre.

O mare parte dintre obiectele care vor fi puse în vânzare pe 13 februarie, atât la sediul casei de licitaţii din Beverly Hills, California, precum şi online, au fost în posesia unor agenţi secreţi adevăraţi.

Obiectele au ajuns în Statele Unite după căderea blocului sovietic, la începutul anilor 1990, şi au fost adunate pentru colecţia ”Muzeului KGB”, deschis la New York în ianuarie 2019, dar care şi-a închis apoi porţile din cauza pandemiei de COVID-19.

Lovitura de umbrelă

Printre piesele de rezistenţă ale colecţiei se află o replică a unei umbrele cu vârful otrăvit cu care a fost ucis scriitorul bulgar Georgi Markov, disident asasinat la Londra în 1978. Această celebră ”umbrelă bulgară” a fost estimată la o sumă cuprinsă între 3.000 şi 5.000 de dolari.

Apariţie emblematică în filmele de spionaj, dinţii falşi cu cianură au existat şi în realitate. ‘

‘Dinţii erau concepuţi pentru a se sparge atunci când muşcau într-un fel anume, iar agenţii care cădeau în mâna inamicului se puteau astfel sinucide pentru a evita să fie torturaţi şi să dezvăluie informaţii compromiţătoare”, a explicat Julien’s Auction. Un exemplar va fi pus în vânzare în Beverly Hills la un preţ estimat între 800 şi 1.200 de dolari.

Deşi au fost anunţate iniţial şi alte instrumente cu potenţial mortal – un ruj şi un stilou cu care se putea trage gloanţe – nu au putut fi scoase la licitaţie, din cauza legislaţiei californiene referitoare la armele de foc.

Pasionaţii de spionaj pot alege din seria de obiecte care dispun de un compartiment pentru a ascunde microfilme sau alte documente: butoni, pantofi cu toc fals, monede goale pe interior sau ”capsule rectale”.

În completarea lotului, Julien’s Auctions va scoate la licitaţie şi alte ”relicve” din timpul Războiului Rece, cum ar fi un carnet şcolar care i-a aparţinut lui Che Guevara datând din 1942, scrisori semnate de acesta sau de tovarăşul său Fidel Castro, una dintre ele expunând planurile de a se infiltra în Havana (estimată la o sumă cuprinsă între 1.000 şi 1.500 de dolari), sau anumite obiecte legate de perioada cursei spaţiale americano-sovietice. Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Wizz Air anunță trei rute noi spre România

Publicat

Compania aeriană Wizz Air anunţă joi că deschide o nouă bază la Roma. Vor fi lansate 32 noi rute către 19 ţări. Printre acestea sunt și trei rute noi spre România.

Wizz Air anunță cea de-a 43-a bază, la Roma, unde va aloca patru aeronave Airbus A321neo..

Înființarea celei mai noi baze Wizz Air, a 43-a bază în Roma-Fiumicino, vine după deschiderea a patru alte baze (Milan Malpensa, Catania, Palermo și Bari) ale companiei aeriene în Italia în ultimul an.

Noua bază din Roma va crea peste 100 de noi locuri de muncă directe în companie și peste 1,500 de locuri de muncă în industriile asociate.

Cele 32 de noi rute sunt anunțate către Londra Luton, Liverpool, Eindhoven, Sofia, Tel Aviv, Casablanca, Marrakesh, Mykonos, Santorini, Corfu, Zakynthos, Heraklion, Larnaca, Fuerteventura, Tenerife, Sharm el Sheikh, Hurghada, Alexandria, Kharkiv, Priștina, Antalya, Bodrum, Keflavik, Târgu Mureș, Constanța, Satu Mare, Dubrovnik, Split, Faro, Nisa, Praga și Tallinn. MEDIAFAX

Citește mai departe

ACTUALITATE

Studiu. Românii folosesc servicii poștale și sunt mulțumiți

Publicat

Un sondaj ANCOM arată că 65% dintre respondenți au utilizat în ultimele 12 luni servicii poștale, iar satisfacţia generală este de 8,2 dintr-un total de 10.

Potrivit studiului, 26% dintre respondenţii iniţiali au folosit serviciile poștale în calitate de expeditor, iar 62% în calitate de destinatar. În cadrul utilizatorilor de servicii poştale, cele mai cunoscute servicii poștale sunt cele având ca obiect coletele poştale, cu o notorietate de 97%, urmate de corespondență – 91% notorietate.

71% dintre utilizatorii de servicii poștale au realizat achiziții online în ultimele 12 luni, mai mulţi în mediul urban (75%) decât în rural (65%).

28% dintre utilizatorii de servicii poștale au făcut, de regulă, chiar mai multe achiziții online într-o lună.

Astfel, costul mediu de livrare din magazinele online naţionale a fost de 26 lei, respondentii declarând că 13% dintre livrări au fost gratuite. Conform studiului comandat de ANCOM, o gospodărie a cheltuit aproximativ 111 lei cu serviciile poştale utilizate pe parcursul a 12 luni.

Marea majoritate a respondenților preferă ca livrarea trimiterilor poștale să fie efectuată la domiciliu/serviciu (82%). Pentru 42% momentul livrării le este indiferent, însă 52% preferă ca livrarea să fie realizată de luni până vineri, în intervalul orar 9-17. Numai 3% dintre utilizatori ar fi de acord să plătească un cost suplimentar pentru mărirea intervalului de livrare între orele 8-20 sau în zilele de sâmbătă.

Satisfacţia generală a utilizatorilor faţă de serviciile poştale utilizate în ultimele 12 luni a fost de 8,2 puncte din maximul de 10 posibile, iar în cazul celor având ca obiect coletele poştale satisfacţia a fost de 8,5 puncte.

Principalele criterii în funcție de care expeditorii de trimiteri poştale (colete sau corespondenţă) au ales furnizorii sunt calitatea serviciilor, tarifele practicate şi siguranța trimiterilor. MEDIAFAX

Citește mai departe

ACTUALITATE

Poliția Română are un nou șef

Publicat

Noul șef al Poliției Române este chestorul Benone-Marian Matei, numirea fiind făcută, joi, de premierul Florin Cîțu. Până acum, Matei a fost directorul Direcției Operațiuni Speciale (DOS).

Decizia premierului Florin Cîțu de numire a noului șef al Inspectoratului General al Poliției Române a fost publicată în Monitorul Oficial.

Chestorul de poliție Benone Marian Matei, noul șef al Poliției Române, va avea rang de secretar de stat.

Benone Marian Matei a fost, până la numirea de joi, directorul Direcției Operațiuni Speciale (DOS), din cadrul IGPR. MEDIAFAX

Citește mai departe

ACTUALITATE

Medici veterinari anchetaţi de autorităţile italiene pentru trafic ilicit de animale. Percheziţii la locuinţele acestora, în Botoșani

Publicat

Arhivă Foto

Poliţiştii din Botoşani au efectuat percheziţii la locuinţele a doi medici veterinari şi la un cabinet de medicină veterinară din judeţ într-un dosar de trafic ilicit de animale, a anunţat, joi, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ), Delia Nenişcu.

Potrivit sursei citate, percheziţiile au avut loc la solicitarea autorităţilor italiene.

“Percheziţiile au fost efectuate la persoane din municipiul Botoşani bănuite de comiterea infracţiunilor de trafic ilicit de animale de companie, fals material comis de un funcţionar public, fals materiale comis de persoană privată, uciderea animalelor, abuz de animale şi exercitarea abuzivă a unei profesii”, a afirmat Nenişcu.

Potrivit oficialului IPJ, în urma percheziţiilor au fost identificate şi ridicate în vederea continuării cercetărilor mai multe mijloace materiale de probă care interesează cauza, respectiv terminale mobile şi cartele de telefonie mobilă, precum şi mai multe înscrisuri. Întreaga documentaţie urmează a fi înaintată autorităţilor italiene, în vederea continuării cercetărilor.

Percheziţiile au fost efectuate de poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale, împreună cu sprijinul poliţiştilor din cadrul Biroului pentru Protecţia Animalelor şi cei ai Serviciului pentru Acţiuni Speciale.

AGERPRES

Citește mai departe