Connect with us

EVENIMENT

Liderul unei reţele din dosarul medicamentelor contrafăcute, condamnat la nouă ani închisoare

Publicatsentinta proces tribunal

Liderul unei reţele din dosarul medicamentelor contrafăcute, Robertino Stan, administrator al firmelor Cross Pharm SRL, Benedict Pharma SRL şi Farmacia Vitaplus Cernica SRL, a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la nouă ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală.

Aceeaşi pedeapsă a primit şi soţia acestuia, Mariana Stan, dar şi Luminiţa Costin, contabila firmelor deţinute de soţii Stan.

Pe de altă parte, cei trei au fost achitaţi pentru săvârşirea infracţiunii de spălare de bani.

Ceilalţi inculpaţi din dosar au fost condamnaţi la pedepse cuprinse între trei ani cu suspendare şi şase ani închisoare cu executare.

Judecătorii au mai dispus ca cele trei firme implicate în fraudarea statului să plătească amenzi penale pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală: Cross Pharm SRL – 750.000 de lei, Farmacia Vitaplus Cernica SRL – 1.050.000 de lei şi SC Benedict Pharma SRL – 90.000 de lei.

De asemenea, inculpaţii şi cele trei firme trebuie să achite către ANAF despăgubiri materiale de peste 13 milioane lei.

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

În noiembrie 2015, procurorii Parchetului General au trimis în judecată zece persoane în dosarul medicamentelor contrafăcute, printre care se află soţii Robertino şi Mariana Stan, administratori ai firmelor Cross Pharm SRL, Benedict Pharma SRL şi Farmacia Vitaplus Cernica SRL, acuzaţi de evaziune fiscală şi spălare de bani.

În acelaşi dosar, au fost trimişi în judecată Luminiţa Costin, Alexandru Robert Oprea, Ştefan Florin Clinciu, Cornelia Raluca Clinciu, Gheorghe Clinciu, Pavel Marian Usturoi, Gheorghe Aurelian Anghel, Alina Mariana Isac.

De asemenea, firmele Cross Pharm SRL, Farmacia Vitaplus Cernica SRL şi Benedict Pharma SRL au fost trimise în judecată pentru evaziune fiscală şi spălare de bani.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, la data de 5 mai 2014, ANAF a sesizat Parchetul cu privire la faptul că au fost identificate mai multe persoane juridice române ca beneficiare ale unor operaţiuni comerciale suspecte de a avea un caracter fictiv, operaţiuni derulate în domeniul achiziţiei şi comercializării de medicamente.

Astfel, din verificările efectuate de către ANAF a rezultat că societăţile respective au declarat intrări intracomunitare şi au efectuat unele dintre achiziţiile de medicamente de la intern prin două circuite comerciale care înglobează operaţiuni fictive destinate sustragerii de la plata sumelor de bani datorate cu titlu de TVA şi introducerii în circuitul comercial a unor medicamente pentru care nu există documente legale de provenienţă.

În urma anchetei, procurorii au stabilit că soţii Robertino şi Mariana Stan, în calitate de administratori ai societăţilor Cross Pharm SRL, Benedict Pharma SRL şi Farmacia Vitaplus Cernica SRL, au creat, cu complicitatea inculpaţilor Luminiţa Costin, Alexandru – Robert Oprea şi Ştefan Florin Clinciu, două mecanisme de eludare a taxelor datorate bugetului de stat.

Primul mecanism se derula prin înregistrarea în evidenţele contabile de cheltuieli cu prestări servicii, efectuându-se operaţiuni de deducere a TVA în baza unor facturi emise de către anumite societăţi comerciale, deşi între acestea şi societăţile administrate de inculpaţi nu au existat operaţiuni reale, diminuându-se profitul impozabil şi al TVA de plată.

Astfel, Luminiţa Costin, în calitate de contabil la cele trei firme, a oferit ajutor prin efectuarea tuturor operaţiunilor care ţineau de evidenţa financiar-contabilă, respectiv depunerea corelată a declaraţiilor fiscale obligatorii, reglarea situaţiei financiar-contabile a societăţilor, înregistrarea operaţiunilor fictive ale societăţilor, transmiterea documentelor contabile şi financiare către reprezentanţii societăţilor şi întocmirea înregistrărilor contabile fără a verifica realitatea operaţiunilor, inclusiv în perioada controlului efectuat de către reprezentanţii ANAF, în care a dirijat încercarea de a denatura înregistrările contabile ale celor trei firme, prin acordarea de sprijin de specialitate şi întocmirea de diverse situaţii contabile spre a fi prezentate organelor de control.

Alexandru – Robert Oprea, în calitate de administrator în fapt al unei societăţi comerciale, a consimţit la încheierea, în mod fictiv, de contracte de prestări servicii cu cele trei societăţi, în baza acestora fiind emise numeroase facturi fiscale nereale, care aveau ca obiect servicii de marketing în domeniul medicamentelor, toate fiind emise în numele societăţii de o persoană inexistentă, iar activităţile nu puteau fi prestate de către această societate comercială, având în vedere că aceasta nu deţinea logistica necesară.

De asemenea, Ştefan Florin Clinciu este acuzat că a procurat în mod ilegal şi i-a furnizat lui Robertino Stan o ştampilă cu amprenta SC L.F.C. SRL, precum şi tipizate de facturi fiscale şi chitanţe cu datele SC F.P. SRL în format electronic.

Cel de-al doilea mecanism infracţional consta în disimularea adevăratei naturi a dispoziţiei, a circulaţiei şi a proprietăţii sumelor de bani, cunoscându-se că bunurile provin din săvârşirea de infracţiuni, realizându-se în mod empiric prin întocmirea de contracte de împrumut între SC Cross Pharm SRL şi mai multe persoane fizice, respectiv Mariana Stan, Ştefan Florin Clinciu, Cornelia Raluca Clinciu, Gheorghe Clinciu, Pavel Marian Usturoi, Gheorghe Aurelian Anghel, Alina Mariana Isac, deşi societatea nu avea acest obiect de activitate, ci îşi desfăşura activitatea în domeniul comerţului cu medicamente.

Prin încheierea acestor contracte de împrumut, ce au totalizat 16.660.065 lei, au fost încălcate dispoziţiile legale privind societăţile comerciale, potrivit cărora persoanele fizice şi juridice care constituie societăţi comerciale nu se pot abate de la scopul generic al acestora, respectiv efectuarea de acte de comerţ, astfel că acestea nu aveau aptitudinea de a acorda împrumuturi fără dobândă, deoarece acest tip de operaţiune nu poate fi calificată ca un act de comerţ.

Prejudiciul estimat a fi produs bugetului de stat se cifrează la suma de 17.745.544 lei, sumă cu care Ministerul Finanţelor Publice s-a constituit parte civilă în procesul penal. AGERPRES


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EVENIMENT

Cal rănit, legat de o căruță, în Mureș. Polițiștii au deschis dosar penal

Publicat

Polițiștii din Sighișoara au fost sesizați joi că, pe o stradă din municipiu, se află un cal legat de un vehicul cu tracțiune animală, posibil rănit.

La fața locului, s-au deplasat polițiști din cadrul Poliției municipiului Sighișoara, împreună cu cei ai Biroului pentru Protecția Animalelor, constatând că acesta prezintă răni, la nivelul membrelor inferioare.

Deținătorul legal al animalului a fost identificat ca fiind un bărbat, de 30 de ani, din Sighișoara.

Calul a fost plasat în adăpost, pentru o perioadă de 45 de zile.

În cauză, polițiștii au deschis dosar penal, iar cercetările continuă, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de rănirea sau schingiurea animalelor.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Imagini foarte rare cu o pisică sălbatică. Animalul a fost văzut într-o pădure din Vaslui

Publicat

Sursă foto: Facebook Romsilva

O pisică sălbatică a fost fotografiată într-o pădure din județul Vaslui. Animalul este văzut foarte rar de oameni, fiind un vânător nocturn.

Pădurea în care a fost văzută pisica sălbatică este administrată de compania națională Romsilva. Reprezentanții regiei spun că astfel de întâlniri sunt foarte rare.

„O întâlnire rarisimă cu un exemplar superb de Felis silvestris – pisica sălbatică, femelă probabil proaspăt devenită mămică, după aspect și comportament, consideră colegii noștri care au observat-o. Imaginile provin dintr-o pădure administrată de Ocolul Silvic Epureni, Romsilva Direcția Silvică Vaslui”, au anunțat reprezentanții Romsilva, pe Facebook.

Specialiștii mai spun că există numeroase diferențe între pisica sălbatică și cea domestică.

„Seamănă ca aspect cu pisica de casă. Are însă, întotdeauna, fondul cenușiu tigrat cu dungi negre, deosebindu-se de pisica de casă prin mărime, prin părul mai lung, prin forma cozii și prin forma petelor de pe coatele picioarelor. Coada este cilindrică si groasă pana la vârf, prezentând 4-8 inele, din ce în ce mai estompate, care devin incomplete spre baza cozii”, au explicat specialiștii.

Pisica sălbatică este un animal solitar care vânează noaptea şi care este este văzut foarte rar de oameni în mediul său natural. Se hrănește cu mamifere mici şi păsări. MEDIAFAX

Citește mai departe

EVENIMENT

Accident spectaculos în Baia Mare. Femeie proiectată într-o mașină

Publicat

Polițiștii din Baia Mare au intervenit joi la un accident rutier produs pe bulevardul București din municipiu.

Șoferul unui autoturism, un bărbat de 48 ani din Baia Mare, a surprins și accidentat o femeie de 38 ani, care în calitate de pieton s-a angajat în traversarea bulevardului.

În urma impactului femeia a fost proiectată într-un autoturism oprit pe banda a doua, în coloana aflată în așteptarea culorii verzi a semaforului.

La volanul celui de-al doilea autoturism a fost identificat un bărbat de 52 ani din municipiu.

Șoferii și pietonul au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatul fiind 0 în toate cazurile.

În urma accidentului rutier, femeia a fost rănită și transportată la spital în vederea acordării de îngrijirii medicale.

Traficul rutier în zonă s-a desfășurat pe o singură bandă timp de 30 minute.

Polițiștii continuă cercetările în acest caz.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Șapte răniți din două accidente, direct în spital, în Mehedinți

Publicat

În mai puțin de două ore, pompierii mehedințeni au intervenit joi la două accidente rutiere.

Primul accident, produs între două autoturisme, a avut loc pe B-dul Splai Mihai Viteazu din municipiul Drobeta Turnu Severin.

Echipajele SMURD și SAJ au acordat îngrijiri medicale celor patru persoane implicate în accident. Ulterior, acestea au fost transportate, în stare de conștiență, la Unitatea de Primiri Urgențe din Drobeta Turnu Severin.

Cel de-al doilea accident s-a produs pe raza localității Jiana Veche. La locul evenimentului, au fost mobilizate două echipaje de pompieri din cadrul Stației Vânju Mare cu o ambulanță SMURD și o autospecială cu modul de descarcerare.

În accident, a fost implicat un singur autoturism, care a părăsit partea carosabilă și s-a răsturnat. Trei persoane, conștiente și cooperante, au primit îngrijiri medicale de la echipajele SMURD și SAJ, ulterior, fiind transportate la spital.

Citește mai departe