EVENIMENT
”Lipsa finanţării ne opreşte din activitate”; proteste ale medicilor veterinari din Botoșani
Medicii veterinari din judeţul Botoşani au pichetat, luni, 9 noiembrie, sediul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) în semn de nemulţumire faţă de nerespectarea de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a contractelor încheiate cu medicii veterinari de liberă practică, dar şi faţă de subfinanţarea activităţii de teren a acestora.
Mai mulţi medici veterinari din judeţ, membri ai Colegiului Medicilor Veterinari, au protestat în curtea DSVSA, cerând majorarea tarifelor pentru manopera prestată de medicii veterinari şi alocarea de fonduri pentru achiziţionarea echipamentelor sanitare de protecţie în contextul pandemiei de COVID-19.
„În primul rând, ne nemulţumeşte întârzierea aplicării Ordonanţei 117 care ar fi finanţat corespunzător activitatea de medicină veterinară de teren. Lipsa finanţării ne opreşte din activitate sau ne împiedică foarte mult să facem ce este de făcut în condiţii corespunzătoare.
Nu avem cu ce să ne asigurăm materiale de protecţie în plină pandemie de COVID, nu avem cu ce să cumpărăm tipizatele necesare inventarului în desfăşurare. În plină pandemie de COVID tu mă trimiţi din ogradă în ogradă fără bani, cu ce să îmi cumpăr botoşei, mănuşi, mască, salopetă, cizme, dezinfectanţi?
Noi putem să fim foarte uşor vectori care transmitem inclusiv pesta porcină africană despre care se face atâta vâlvă. Nu ni s-au majorat tarifele din 2013. Au crescut toate, dar tarifele pentru manoperă au înţepenit la nivel de 2013. Cu ce să ne facem activitatea?”, a declarat medicul veterinar Laura Neamţu.
„Lipsa banilor ne-a scos în stradă, dar mai ales pentru faptul că nu am fost şi nu suntem plătiţi pentru ceea ce facem. Procedurile de inventariere a animalelor din gospodăriile populaţiei sunt foarte stufoase, sunt încărcate peste măsură cu hârtii şi acte care trebuie întocmite.
În acest sens creşte foarte mult timpul alocat fiecărei exploataţii. Noi ar trebui să fim plătiţi în funcţie de timpul pe care îl consumăm, dar tarifele au rămas înţepenite la 26 de lei de exploataţie şi nu acoperă nici 50% din timpul cheltuit”, a afirmat, la rândul său, medicul veterinar Alexie Bobuţanu.
Protestatarii au afişat mesaje de genul „Medicul uman salvează omul, medicul veterinar salvează omenirea”, „Atenţie! Suntem parte a sistemului de sănătate publică” sau „Avem drepturi, nu doar obligaţii contractuale”.
Protestele organizate de Colegiul Medicilor Veterinari vor continua pe tot parcursul acestei săptămâni. Agerpres
EVENIMENT
FOTO: Modernizări finalizate la Spitalul Județean Alba. Cum arată secția de Medicină Internă. Alte investiții în derulare
La Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia au fost finalizate lucrările de modernizare a secției de Medicină internă. Spațiile au fost prezentate miercuri de reprezentanții unității medicale. Investiția a fost de 3,9 milioane lei.
Secția beneficiază acum de aparatură medicală performantă și de mobilier nou.
În total, au fost cheltuiți 3,939.830 lei, investiția fiind susținută de către Consiliul Județeană…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Descoperire importantă în lupta împotriva TUBERCULOZEI. Câte cazuri au fost depistate în Cluj de la începutul anului
Tuberculoza a devenit în 2024 cea mai răspândită boală infecțioasă din lume, depășind COVID-19. Cercetătorii Universității din Otago au făcut o descoperire importantă în lupta împotriva tuberculozei. Aceștia au identificat vulnerabilitatea ascunsă a bacteriei care provoacă această boală.
Oamenii de știință au dezvoltat o nouă tehnologie care le-a permis să găsească „călcâiul lui Ahile” al bacteriei Mycobacterium tuberculosis, chiar și în cazul…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
Alegeri prezidențiale 2024: Aproape 22.600 de deţinuţi au drept de vot la primul tur al alegerilor prezidenţiale, a anunţat, miercuri, Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP).
Conform sursei citate, numărul persoanelor private de libertate cu drept de vot este de 22.577, iar cel al deţinuţilor fără drept de vot de 1.972, transmite Agerpres.
În altă ordine de idei, ANP a informat că unităţile în care…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
RAR eXpert: Cum poți afla ce probleme are mașina, înainte de a o cumpăra. Verifică kilometrajul, defecțiunile ascunse și istoricul
RAR Cluj oferă celor care vor să își cumpere o mașină second-hand, un serviciu de verificare amănunțită cu privire la kilometraj, defecțiuni ascunse sau probleme de identificare a autovehiculului.
Este vorba despre RAR eXpert, implementat în alte regiuni încă de acum doi ani.
”Dacă aduceți mașina în reprezentanță, inginerii îi vor face o verificare amănunțită prin serviciul “RAR eXpert”.
Experiența…
Citește mai mult pe Alba24.ro