Connect with us

EVENIMENT

LISTA ACTUALIZATĂ a țărilor din Europa care impun RESTRICȚII și CONDIȚII pentru români

PublicatMinisterul Afacerilor Externe actualizează, în timp real, lista statelor din Europa care, în context COVID-19, impun restricții și reguli pentru cetățenii care vin din România.

Vă rezentăm mai jos CONDIȚII DE INTRARE ȘI TRANZIT dar și RESTRICȚIILE impuse în țările din Europa pentru cetățenii români sau pentru cetățenii străini care vin din România:

AUSTRIA

Valabilitate din 27 iulie până în 30 septembrie 2020:

Accesul este permis dacă dețin un test negativ pentru SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore, atestat printr-un certificat în limba germană sau engleză. În lipsa testului, persoanele respective sunt obligate să se supună timp de 10 zile unei izolări la domiciliu sau într-o locație adecvată, iar costurile vor fi suportate de către persoana în cauză.

Dacă un test  pentru SARS-CoV-2 efectuat în perioada izolării este negativ, izolarea instituită pe perioada celor 10 zile se SUSPENDĂ.

În situația în care cetățeanul străin nu poate prezenta certificatul medical sau dovada unei cazări adecvate, autoritățile austriece NU vor permite intrarea pe teritoriul Republicii Austria.

Tranzitul ESTE permis în regim permanent, fără oprire, însă autoritățile locale pot solicita prezentarea unor documente justificative (Ex: domiciliu / rezidență / drept de ședere / contract de muncă / orice altă dovadă a necesității intrării, de exemplu adeverință de tratament medical imperios necesar, de studii etc., precum și completarea unei declarații de tranzit).

BELGIA

Valabilitate din 25 iulie

Persoanele care călătoresc în scop turistic în afara Regatului Belgiei sunt obligate să completeze la întoarcere un formular care va fi disponibil pe pagina de internet a MAE belgian: www.diplomatie.be.

Acest formular trebuie completat de cei care se întorc din cele trei zone (roșie, portocalie și verde), indiferent de gradul de risc. În funcție de zonă, de gradul de risc și de recomandările autorităților, la întoarcere turiștii își asumă responsabilitatea efectuării unui test COVID-19 sau de intrare în autoizolare.

Cetățenii care intră din România în Regatul Belgiei, autoritățile solicită consultarea medicului în vederea efectuării unui test COVID-19 și pentru o eventuală recomandare de autoizolare la domiciliu. Aceste solicitări nu sunt obligatorii. De asemenea, cetățenii SUNT OBLIGAȚI să completeze și un formular.

BOSNIA ȘI HERȚEGOVINA

Este permisă intrarea în Bosnia și Herțegovina cu condiția prezentării unui test COVID-19 negativ efectuat în ultimele 48 de ore anterior momentului intrării în Bosnia și Herțegovina.

Tranzitul este permis, nefiind necesară prezentarea certificatului medical solicitat în cazul șederii. Cetățenii români pot tranzita Bosnia și Herțegovina numai în scopul revenirii în România/ în statul de reședință, cu condiția să nu se cazeze / să înnopteze pe teritoriul BiH. Tranzitul în scop turistic este permis doar pe coridorul Neum (Croația-Bosnia și Herțegovina-Croația).

CEHIA

Valabilitate din 1 iulie

Nu există nicio restricție pentru cetățenii care vin din țări cu risc scăzut, inclusiv România. Cetățenii români rezidenți în state cu risc înalt (Suedia, Serbia și Muntenegru) sau care au vizitat state cu risc înalt pentru mai mult de 12 ore trebuie să se prezinte după intrarea pe teritoriul Cehiei la un birou regional sanitar, din zona unde persoana respectivă va sta, pentru testarea PCR pentru COVID-19. Pe durata a 72 ore de la testare libertatea de mișcare este limitată

CIPRU

Valabilitate din 23 iulie

Pentru cetățenii români NU este permisă călătoria în scop turistic. Persoanele care vin rin România sunt obligați să rămână în autoizolare, la domiciliul declarat, timp de 14 zile.

ESTONIA

Valabilitate din 27 iulie

Cetățenii români sunt obligați la autoizolare timp de 14 zile la intrarea în Estonia.

Cetățenii străini vor primi permisiunea de tranzitare a Estoniei în drum spre țara de origine doar dacă nu prezintă simptome de COVID-19.

FEDERAȚIA RUSĂ

Valabilitate din 15 iulie

Cetățenii trebuie să prezinte la aterizare un test de COVID-19 negativ, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de data sosirii pe teritoriul Federației Ruse. Documentul poate fi prezentat în limba rusă sau engleză. În cazul în care nu prezintă acest document, cetățenii străini au obligația de a se supune testului COVID-19 în termen de 72 de ore de la data sosirii în Federația Rusă.

FINLANDA

Valabilitate din 13 iulie

Accesul românilor este restricționat până în data de 11 august.

GRECIA

Valabilitate din 28 iulie

Este obligatorie prezentarea unui negativ de COVID-19, prelevat cu maximum 72 ore înainte de momentul intrării pe teritoriul Greciei. Măsura este valabilă și pentru pasagerii care sosesc pe aeroporturile din Grecia. Testele trebuie efectuate în laboratoare acreditate, iar certificatele trebuie să fie prezentate în limba engleză și să conțină numele și prenumele persoanei testate, precum și seria și numărul cărții de identitate sau ale pașaportului persoanei respective.

De asemenea, rămâne valabilă și procedura testării aleatorii, dar și completarea unui formular electronic.

IRLANDA

Valabilitate din 22 iulie

Cetățenii români care călătoresc în Irlanda direct din România sunt obligați să se autoizoleze pentru o perioadă de 14 zile. La intrarea în Irlanda, toți pasagerii vor completa un formular de localizare, urmând a se izola pe o perioadă de 14 zile la adresa declarată.

ISLANDA

Valabilitate din 17 iulie

Este interzis, temporar, accesul cetățenilor străini care nu pot demonstra caracterul esențial al călătoriei în Islanda. Interdicția de călătorie în Islanda nu se aplică pasagerilor aflați în tranzit.

ITALIA

Persoanele care s-au aflat sau au tranzitat teritoriul României în ultimele 14 zile anterioare sosirii în Italia sunt supuse obligației de autoizolare și de supraveghere medicală pentru o perioadă de 14 zile.

Toate persoanele care intră în Italia din străinătate este obligat să prezinte o declarație pe proprie răspundere în care se va specifica în detaliu locul în care vor petrece perioada de supraveghere sanitară și izolare la domiciliu, mijlocul de transport privat prin care vor merge la acea adresă și un număr de telefon la care pot fi contactate în această perioadă. De asemenea, transportatorii trebuie să măsoare temperatura pasagerilor și să nu permită călătoria celor depistați cu stare febrilă.

Persoanele care, la sosirea din România în Italia cu un mijloc de transport în comun, nu pot să se deplaseze cu un mijloc de transport privat la adresa la care vor efectua izolarea la domiciliu, indicată în declarația pe propria răspundere, vor trebui să efectueze carantina într-o locație stabilită de Protecția Civilă, pe cheltuială proprie.

Persoanele fizice care sosesc din România în Italia cu un mijloc de transport privat sunt obligate să comunice imediat propria intrare pe teritoriul italian autoritățăților. Acestea vor fi supuse măsurii de supraveghere sanitară și de izolare la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile și vor trebui să semnaleze cu celeritate apariția unor eventuale simptome de Covid-19.

LETONIA

Valabilitate din 22 iulie

Toți călătorii, inclusiv cetățenii și rezidenții permanenți ai Letoniei, care au revenit din țări în care numărul cumulat de cazuri COVID-19 în ultimele de 14 zile depășește 15 persoane la 100.000 de locuitori, trebuie să efectueze 14 zile de auto-izolare.

LITUANIA

Valabilitate din 22 iulie

Rezidenții din Romțnia NU pot intra în Lituania.

MUNTENEGRU

Este permis accesul în Muntenegru pentru cetățenii români care sosesc prin tranzitarea statelor nemembre UE doar dacă NU s-au oprit în țările de tranzit, ceea ce se dovedește prin datele de intrare/ieșire din aceste țări.Este recomandat cetățenilor români ca accesul în Muntenegru să se facă în baza pașaportului valabil, pentru a putea face dovada datelor de intrare/ieșire și să tranziteze Serbia fără opriri.

NORVEGIA

Valabilitate din 15 iulie

Este permisă intrarea cetățenilor români pe teritoriul norvegian cu menținerea obligativității de intrare în carantină/ izolare la domiciliu timp de 10 zile după sosire.

Persoanele care nu au rezidență permanentă în Norvegia trebuie să prezinte la sosire documente din care să rezulte șederea continuă, pe durata celor 10 zile, la o adresă înregistrată din Norvegia sau rezervare de cazare/aranjament de închiriere a unui spațiu. Aceste cerințe sunt aplicate și persoanelor a căror ședere în Norvegia este mai scurtă de 10 zile.

REGATUL ȚĂRILOR DE JOS

Valabilitate din 9 iulie

Cetățenii care se deplasează din România în Olanda le va fi recomandată în mod ferm auto-izolarea la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile din momentul intrării pe teritoriul Regatului Țărilor de Jos.

Pasagerii care sosesc în Regatul Țărilor de Jos din zonele cu risc ridicat trebuie să completeze o declarație de sănătate obligatorie. Companiile aeriene vor solicita pasagerilor această declarație.

Pasagerii care decolează de pe aeroporturile olandeze trebuie să completeze și să dețină asupra lor o declarație de sănătate obligatorie.

REGATUL UNIT AL MARII BRITANII ȘI IRLANDEI DE NORD

Valabilitate din 26 iulie

Persoanele care sosesc în Marea Britanie din România sau dintr-unul din statele care nu sunt incluse în lista statelor exceptate de la restricțiile de călătorie (denumite „travel corridors”)* sunt obligate să se autoizoleze pentru o perioadă de 14 zile. Încălcarea dispoziției privind autoizolarea este pedepsită cu amendă de până la 1.000 GBP.

Înainte de a călători, persoanele vor avea obligația de a indica adresa la care se vor auto-izola și traseul de la frontieră la adresa respectivă, prin completarea unui formular online.

REPUBLICA MOLDOVA

Valabilitate din 21 iulie

Se interzice până la data de 31 iulie 2020 intrarea pe teritoriul Republicii Moldova, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetățenilor străini şi apatrizilor, cu doar câteva excepții.

SLOVACIA

Valabilitate din 21 iulie

Cetăţenii români care sosesc în acest stat trebuie să intre în izolare la reşedinţa temporară (hotel, unitate de cazare etc.) şi să efectueze un test RT PCR pentru COVID-19 în Republica Slovacă, după a 5-a zi de izolare. Dacă testul este negativ, îşi pot continua sejurul.

Cetăţenii români pot tranzita teritoriul Republicii Slovace în scopul repatrierii sau al deplasării în statul UE de destinaţie, fără aprobare prealabilă din partea autorităţilor slovace și fără prezentarea testului negativ pentru COVID-19, cu condiţia ca deplasarea să aibă loc fără oprire, în decurs de maxim 8 ore de la intrarea pe teritoriul Republicii Slovace, inclusiv pentru realimentarea cu combustibil.

SLOVENIA

Nu există curse de avion directe Ljubljana – București și nici trenuri directe spre/din România.

Tranzitul cetățenilor români spre România nu este restricționat, cu condiția părăsirii teritoriului sloven în maxim 12 ore (sunt acceptate scurte opriri pentru alimentare cu combustibil, fără a înnopta în Slovenia). Tranzitul cetățenilor români spre alte state europene este permis în anumite condiții: să poată dovedi motivul deplasării (faptul că sunt rezidenți sau au domiciliul, că au un contract de muncă sau o problemă medicală de rezolvat în țara de destinație; turismul și călătoriile de afaceri nu sunt incluse în lista de excepții. Și în cazul tranzitului spre alte state europene se aplică regula părăsirii teritoriului sloven în maxim 12 ore.

 

UNGARIA

Valabilitate din 15 iulie

Cetățenilor care intră în Ungaria din România – DAR NU PENTRU SCOP DE TRANZIT – le sunt aplicabile următoarele dispoziții:

– la intrarea în Ungaria vor fi supuși examinării medicale, iar, în cazul în care prezintă simptome specifice infectării cu COVID-19, NU li se va permite accesul în Ungaria;

– în situaţia în care nu prezintă simptome, aceștia vor fi obligați să intre în carantină pe teritoriul Ungariei pentru o perioadă de 14 zile (fie instituţionalizată – la spital, fie prin izolare la domiciliu – dacă există posibilitatea), fiind luaţi în evidenţele autorităților sanitare ungare.

Intrarea pe teritoriul Ungariei va fi permisă, fără impunerea măsurii carantinei sau autoizolării, cetățenilor care vin din România și care prezintă la punctul de frontieră două teste negative pentru infecția cu SARS-CoV-2 efectuate în ultimele cinci zile. Cele două teste trebuie efectuate la o diferență de 48 de ore unul de celălalt, iar certificatele trebuie să fie emise în limba maghiară sau engleză.

Persoanele faţă de care s-a dispus măsura izolării la domiciliu, pot solicita autorităţilor competente ieşirea din carantină după efectuarea a două teste moleculare biologice, la un interval de minim 48 h. În cazul în care primul test este negativ, persoana poate ieşi din carantină, dar este obligată în continuare să efectueze şi cel de-al doilea test. În situaţia în care cel de-al doilea test este pozitiv, se dispune reinstituirea carantinei de 14 zile.

Autoritățile ungare pot permite accesul, pentru o perioadă de maximum 24 ore, pentru cetățenii anumitor state vecine cu Ungaria, pe o rază de maximum 30 de kilometri de la frontieră.

Lucrătorii sezonieri din România pot, de asemenea, intra pe teritoriul Ungariei, cu condiția ca angajatorul ungar să transmită poliției ungare un formular electronic cu datele de identificare ale acestora. Punctele de trecere a frontierei în acest scop vor fi stabilite de conducerea poliției ungare.

sursa: MAE.ro

 

 

 


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


EVENIMENT

Impact între două autoturisme pe o stradă din Reșița. O persoană încarcerată

Publicat

arhiva foto

O persoană a fost rănită  în urma unui accident rutier produs, duminică, în municipiul Reșița. O persoană a rpmas blocată, fiind nevoie de intervenția echipajelor de descarcerare.

Potrivit ISU Caraș-Severin, accidentul s-a produs pe Calea Timișoarei din municipiu.

În evenimentul rutier au fost implicate două autotutisme, care au intrat în coliziune.

În urma impactului, o persoană a rămas blocată în autoturism, fiind nevoie de intervenția echipajelor de descarcerare.

La fața locului au intervenit pompierii militari din cadrul Detașamentului de Pompieri Reșița, o ambulanță SAJ și polițiști.

Persoana a fost scoasă din autoturism de echipajul SAJ, conștientă.

În urma accidentului, circulația a fost blocată pe un sens, fiind dirijată de echipajul IPJ.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO: Alunecare de teren pe DN 1A Brașov-Ploiești. O bucată de șosea s-a surpat. Trafic RESTRICȚIONAT

Publicat

Traficul este restricționat duminică, pe DN 1A Brașov – Ploiești. Din cauza ploilor abundente din ultimele ore, a avut loc o alunecare de teren, iar o bucată de șosea s-a surpat.

Potrivit Centrului INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române s-a produs o alunecare de teren, pe o lungime de 30-40 de metri, pe sensul către Ploiești al DN 1A Brașov-Ploiești.

Alunecarea de teren s-a produs la kilometrul 168, în apropierea localității Babarunca, județul Brașov, din cauza  condițiilor meteo din ultima perioadă.

Conform sursei citate, traficul rutier a fost restricționat pentru autovehiculele cu masa maximă autorizată mai mare de 7,5 tone

Citește mai departe

EVENIMENT

Avertizare METEO: Coduri portocaliu și galben de vijelii, descărcări electrice, ploi torențiale și grindină

Publicat

sursa foto: Opriscan Romulus

Administrația Națională de Meteorologie a emis noi avertizări cod portocaliu și galben de furtuni pentru jumătate din țară.

Avertizarea intră în vigoare duminică, 1 august, începând cu ora 16.00 și este valabilă până luni, 2 august, ora 10.00.

COD PORTOCALIU

Fenomene vizate: vijelii puternice, grindină, averse torențiale

În Crișana, Maramureș, local în Banat, Transilvania și nordul Moldovei vor fi perioade cu vijelii puternice, cu rafale de peste 80…100 km/h, frecvente descărcări electrice și grindină. Local vor fi averse torențiale, iar cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp.

COD GALBEN

Fenomene vizate: vijelii, descărcări electrice, averse torențiale și grindină

În intervalul menționat, în vestul, centrul și nordul țării, precum și la munte vor fi perioade cu vijelii, frecvente descărcări electrice, averse torențiale și grindină.

Cantitățile de apă vor depăși pe alocuri 25…30 l/mp.

Astfel de fenomene vor fi pe arii restrânse și în restul teritoriului.

Citește mai departe

EVENIMENT

Doi șoferi, prinși drogați la volan, pe o stradă din Bistrița

Publicat

Doi tineri au fost depistați în trafic, în municipiul Bistrița, după ce au consumat droguri, în urma unei acțiuni pentru prevenirea accidentelor de circulaţie.

Potrivit IPJ Bisrița-Năsăud, în noaptea de 31 iulie – 1 august, poliţişti din cadrul Biroului Rutier sprijiniți de polițiștii Biroului Ordine Publică au desfăşurat pe raza municipiului Bistrița o acţiune pentru prevenirea accidentelor de circulaţie provocate de viteza excesivă şi conducerea de autoturisme sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

În cadrul acțiunii, polițiștii Biroului Rutier au depistat în trafic pe raza municipiului Bistrița în jurul orei 01:45, doi tineri de de 27, respectiv 21 de ani din municipiul Bistrița și Livezile, care conduceau autoturisme.

În urma testării cu aparatul Drug test 5000 a celor doi șoferi, au fost pozitivi în cazul substanței Methamphetamine, fiind ulterior conduși la spital pentru recoltarea de probe biologice.

Față de cele două infracțiuni continuă cercetările în cadrul unui dosar penal pentru conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

De asemenea, polițiștii din cadrul Biroului de Ordine Publică din cadrul Poliției municipiului Bistrița au depistat un tânăr care avea asupra sa două țigări confecționate din materii vegetale susceptibile a avea efect psihotrop.

Cercetările sunt continuate pentru documentarea întregii activități infracționale de către structura competentă.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate