EVENIMENT
LISTA ACTUALIZATĂ a țărilor din Europa care impun RESTRICȚII și CONDIȚII pentru români

Ministerul Afacerilor Externe actualizează, în timp real, lista statelor din Europa care, în context COVID-19, impun restricții și reguli pentru cetățenii care vin din România.
Vă rezentăm mai jos CONDIȚII DE INTRARE ȘI TRANZIT dar și RESTRICȚIILE impuse în țările din Europa pentru cetățenii români sau pentru cetățenii străini care vin din România:
AUSTRIA
Valabilitate din 27 iulie până în 30 septembrie 2020:
Accesul este permis dacă dețin un test negativ pentru SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore, atestat printr-un certificat în limba germană sau engleză. În lipsa testului, persoanele respective sunt obligate să se supună timp de 10 zile unei izolări la domiciliu sau într-o locație adecvată, iar costurile vor fi suportate de către persoana în cauză.
Dacă un test pentru SARS-CoV-2 efectuat în perioada izolării este negativ, izolarea instituită pe perioada celor 10 zile se SUSPENDĂ.
În situația în care cetățeanul străin nu poate prezenta certificatul medical sau dovada unei cazări adecvate, autoritățile austriece NU vor permite intrarea pe teritoriul Republicii Austria.
Tranzitul ESTE permis în regim permanent, fără oprire, însă autoritățile locale pot solicita prezentarea unor documente justificative (Ex: domiciliu / rezidență / drept de ședere / contract de muncă / orice altă dovadă a necesității intrării, de exemplu adeverință de tratament medical imperios necesar, de studii etc., precum și completarea unei declarații de tranzit).
BELGIA
Valabilitate din 25 iulie
Persoanele care călătoresc în scop turistic în afara Regatului Belgiei sunt obligate să completeze la întoarcere un formular care va fi disponibil pe pagina de internet a MAE belgian: www.diplomatie.be.
Acest formular trebuie completat de cei care se întorc din cele trei zone (roșie, portocalie și verde), indiferent de gradul de risc. În funcție de zonă, de gradul de risc și de recomandările autorităților, la întoarcere turiștii își asumă responsabilitatea efectuării unui test COVID-19 sau de intrare în autoizolare.
Cetățenii care intră din România în Regatul Belgiei, autoritățile solicită consultarea medicului în vederea efectuării unui test COVID-19 și pentru o eventuală recomandare de autoizolare la domiciliu. Aceste solicitări nu sunt obligatorii. De asemenea, cetățenii SUNT OBLIGAȚI să completeze și un formular.
BOSNIA ȘI HERȚEGOVINA
Este permisă intrarea în Bosnia și Herțegovina cu condiția prezentării unui test COVID-19 negativ efectuat în ultimele 48 de ore anterior momentului intrării în Bosnia și Herțegovina.
Tranzitul este permis, nefiind necesară prezentarea certificatului medical solicitat în cazul șederii. Cetățenii români pot tranzita Bosnia și Herțegovina numai în scopul revenirii în România/ în statul de reședință, cu condiția să nu se cazeze / să înnopteze pe teritoriul BiH. Tranzitul în scop turistic este permis doar pe coridorul Neum (Croația-Bosnia și Herțegovina-Croația).
CEHIA
Valabilitate din 1 iulie
Nu există nicio restricție pentru cetățenii care vin din țări cu risc scăzut, inclusiv România. Cetățenii români rezidenți în state cu risc înalt (Suedia, Serbia și Muntenegru) sau care au vizitat state cu risc înalt pentru mai mult de 12 ore trebuie să se prezinte după intrarea pe teritoriul Cehiei la un birou regional sanitar, din zona unde persoana respectivă va sta, pentru testarea PCR pentru COVID-19. Pe durata a 72 ore de la testare libertatea de mișcare este limitată
CIPRU
Valabilitate din 23 iulie
Pentru cetățenii români NU este permisă călătoria în scop turistic. Persoanele care vin rin România sunt obligați să rămână în autoizolare, la domiciliul declarat, timp de 14 zile.
ESTONIA
Valabilitate din 27 iulie
Cetățenii români sunt obligați la autoizolare timp de 14 zile la intrarea în Estonia.
Cetățenii străini vor primi permisiunea de tranzitare a Estoniei în drum spre țara de origine doar dacă nu prezintă simptome de COVID-19.
FEDERAȚIA RUSĂ
Valabilitate din 15 iulie
Cetățenii trebuie să prezinte la aterizare un test de COVID-19 negativ, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de data sosirii pe teritoriul Federației Ruse. Documentul poate fi prezentat în limba rusă sau engleză. În cazul în care nu prezintă acest document, cetățenii străini au obligația de a se supune testului COVID-19 în termen de 72 de ore de la data sosirii în Federația Rusă.
FINLANDA
Valabilitate din 13 iulie
Accesul românilor este restricționat până în data de 11 august.
GRECIA
Valabilitate din 28 iulie
Este obligatorie prezentarea unui negativ de COVID-19, prelevat cu maximum 72 ore înainte de momentul intrării pe teritoriul Greciei. Măsura este valabilă și pentru pasagerii care sosesc pe aeroporturile din Grecia. Testele trebuie efectuate în laboratoare acreditate, iar certificatele trebuie să fie prezentate în limba engleză și să conțină numele și prenumele persoanei testate, precum și seria și numărul cărții de identitate sau ale pașaportului persoanei respective.
De asemenea, rămâne valabilă și procedura testării aleatorii, dar și completarea unui formular electronic.
IRLANDA
Valabilitate din 22 iulie
Cetățenii români care călătoresc în Irlanda direct din România sunt obligați să se autoizoleze pentru o perioadă de 14 zile. La intrarea în Irlanda, toți pasagerii vor completa un formular de localizare, urmând a se izola pe o perioadă de 14 zile la adresa declarată.
ISLANDA
Valabilitate din 17 iulie
Este interzis, temporar, accesul cetățenilor străini care nu pot demonstra caracterul esențial al călătoriei în Islanda. Interdicția de călătorie în Islanda nu se aplică pasagerilor aflați în tranzit.
ITALIA
Persoanele care s-au aflat sau au tranzitat teritoriul României în ultimele 14 zile anterioare sosirii în Italia sunt supuse obligației de autoizolare și de supraveghere medicală pentru o perioadă de 14 zile.
Toate persoanele care intră în Italia din străinătate este obligat să prezinte o declarație pe proprie răspundere în care se va specifica în detaliu locul în care vor petrece perioada de supraveghere sanitară și izolare la domiciliu, mijlocul de transport privat prin care vor merge la acea adresă și un număr de telefon la care pot fi contactate în această perioadă. De asemenea, transportatorii trebuie să măsoare temperatura pasagerilor și să nu permită călătoria celor depistați cu stare febrilă.
Persoanele care, la sosirea din România în Italia cu un mijloc de transport în comun, nu pot să se deplaseze cu un mijloc de transport privat la adresa la care vor efectua izolarea la domiciliu, indicată în declarația pe propria răspundere, vor trebui să efectueze carantina într-o locație stabilită de Protecția Civilă, pe cheltuială proprie.
Persoanele fizice care sosesc din România în Italia cu un mijloc de transport privat sunt obligate să comunice imediat propria intrare pe teritoriul italian autoritățăților. Acestea vor fi supuse măsurii de supraveghere sanitară și de izolare la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile și vor trebui să semnaleze cu celeritate apariția unor eventuale simptome de Covid-19.
LETONIA
Valabilitate din 22 iulie
Toți călătorii, inclusiv cetățenii și rezidenții permanenți ai Letoniei, care au revenit din țări în care numărul cumulat de cazuri COVID-19 în ultimele de 14 zile depășește 15 persoane la 100.000 de locuitori, trebuie să efectueze 14 zile de auto-izolare.
LITUANIA
Valabilitate din 22 iulie
Rezidenții din Romțnia NU pot intra în Lituania.
MUNTENEGRU
Este permis accesul în Muntenegru pentru cetățenii români care sosesc prin tranzitarea statelor nemembre UE doar dacă NU s-au oprit în țările de tranzit, ceea ce se dovedește prin datele de intrare/ieșire din aceste țări.Este recomandat cetățenilor români ca accesul în Muntenegru să se facă în baza pașaportului valabil, pentru a putea face dovada datelor de intrare/ieșire și să tranziteze Serbia fără opriri.
NORVEGIA
Valabilitate din 15 iulie
Este permisă intrarea cetățenilor români pe teritoriul norvegian cu menținerea obligativității de intrare în carantină/ izolare la domiciliu timp de 10 zile după sosire.
Persoanele care nu au rezidență permanentă în Norvegia trebuie să prezinte la sosire documente din care să rezulte șederea continuă, pe durata celor 10 zile, la o adresă înregistrată din Norvegia sau rezervare de cazare/aranjament de închiriere a unui spațiu. Aceste cerințe sunt aplicate și persoanelor a căror ședere în Norvegia este mai scurtă de 10 zile.
REGATUL ȚĂRILOR DE JOS
Valabilitate din 9 iulie
Cetățenii care se deplasează din România în Olanda le va fi recomandată în mod ferm auto-izolarea la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile din momentul intrării pe teritoriul Regatului Țărilor de Jos.
Pasagerii care sosesc în Regatul Țărilor de Jos din zonele cu risc ridicat trebuie să completeze o declarație de sănătate obligatorie. Companiile aeriene vor solicita pasagerilor această declarație.
Pasagerii care decolează de pe aeroporturile olandeze trebuie să completeze și să dețină asupra lor o declarație de sănătate obligatorie.
REGATUL UNIT AL MARII BRITANII ȘI IRLANDEI DE NORD
Valabilitate din 26 iulie
Persoanele care sosesc în Marea Britanie din România sau dintr-unul din statele care nu sunt incluse în lista statelor exceptate de la restricțiile de călătorie (denumite „travel corridors”)* sunt obligate să se autoizoleze pentru o perioadă de 14 zile. Încălcarea dispoziției privind autoizolarea este pedepsită cu amendă de până la 1.000 GBP.
Înainte de a călători, persoanele vor avea obligația de a indica adresa la care se vor auto-izola și traseul de la frontieră la adresa respectivă, prin completarea unui formular online.
REPUBLICA MOLDOVA
Valabilitate din 21 iulie
Se interzice până la data de 31 iulie 2020 intrarea pe teritoriul Republicii Moldova, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetățenilor străini şi apatrizilor, cu doar câteva excepții.
SLOVACIA
Valabilitate din 21 iulie
Cetăţenii români care sosesc în acest stat trebuie să intre în izolare la reşedinţa temporară (hotel, unitate de cazare etc.) şi să efectueze un test RT PCR pentru COVID-19 în Republica Slovacă, după a 5-a zi de izolare. Dacă testul este negativ, îşi pot continua sejurul.
Cetăţenii români pot tranzita teritoriul Republicii Slovace în scopul repatrierii sau al deplasării în statul UE de destinaţie, fără aprobare prealabilă din partea autorităţilor slovace și fără prezentarea testului negativ pentru COVID-19, cu condiţia ca deplasarea să aibă loc fără oprire, în decurs de maxim 8 ore de la intrarea pe teritoriul Republicii Slovace, inclusiv pentru realimentarea cu combustibil.
SLOVENIA
Nu există curse de avion directe Ljubljana – București și nici trenuri directe spre/din România.
Tranzitul cetățenilor români spre România nu este restricționat, cu condiția părăsirii teritoriului sloven în maxim 12 ore (sunt acceptate scurte opriri pentru alimentare cu combustibil, fără a înnopta în Slovenia). Tranzitul cetățenilor români spre alte state europene este permis în anumite condiții: să poată dovedi motivul deplasării (faptul că sunt rezidenți sau au domiciliul, că au un contract de muncă sau o problemă medicală de rezolvat în țara de destinație; turismul și călătoriile de afaceri nu sunt incluse în lista de excepții. Și în cazul tranzitului spre alte state europene se aplică regula părăsirii teritoriului sloven în maxim 12 ore.
UNGARIA
Valabilitate din 15 iulie
Cetățenilor care intră în Ungaria din România – DAR NU PENTRU SCOP DE TRANZIT – le sunt aplicabile următoarele dispoziții:
– la intrarea în Ungaria vor fi supuși examinării medicale, iar, în cazul în care prezintă simptome specifice infectării cu COVID-19, NU li se va permite accesul în Ungaria;
– în situaţia în care nu prezintă simptome, aceștia vor fi obligați să intre în carantină pe teritoriul Ungariei pentru o perioadă de 14 zile (fie instituţionalizată – la spital, fie prin izolare la domiciliu – dacă există posibilitatea), fiind luaţi în evidenţele autorităților sanitare ungare.
Intrarea pe teritoriul Ungariei va fi permisă, fără impunerea măsurii carantinei sau autoizolării, cetățenilor care vin din România și care prezintă la punctul de frontieră două teste negative pentru infecția cu SARS-CoV-2 efectuate în ultimele cinci zile. Cele două teste trebuie efectuate la o diferență de 48 de ore unul de celălalt, iar certificatele trebuie să fie emise în limba maghiară sau engleză.
Persoanele faţă de care s-a dispus măsura izolării la domiciliu, pot solicita autorităţilor competente ieşirea din carantină după efectuarea a două teste moleculare biologice, la un interval de minim 48 h. În cazul în care primul test este negativ, persoana poate ieşi din carantină, dar este obligată în continuare să efectueze şi cel de-al doilea test. În situaţia în care cel de-al doilea test este pozitiv, se dispune reinstituirea carantinei de 14 zile.
Autoritățile ungare pot permite accesul, pentru o perioadă de maximum 24 ore, pentru cetățenii anumitor state vecine cu Ungaria, pe o rază de maximum 30 de kilometri de la frontieră.
Lucrătorii sezonieri din România pot, de asemenea, intra pe teritoriul Ungariei, cu condiția ca angajatorul ungar să transmită poliției ungare un formular electronic cu datele de identificare ale acestora. Punctele de trecere a frontierei în acest scop vor fi stabilite de conducerea poliției ungare.
sursa: MAE.ro
EVENIMENT
CFR Cluj învinge Universitatea Craiova după lovituri de departajare și se califică în semifinala Cupei României

CFR Cluj a întâlnit joi, acasă, echipa Universitatea Craiova, în ultima partidă din sferturile de finală ale Cupei României la fotbal. Un meci foarte disputat în Gruia care a fost „tranșat” doar în urma loviturilor de departajare.
CFR Cluj a reușit să câștige partida, cu 1-1 după prelunguri și 5-3 la penalty-uri și să se califice în semifinală.
Peste 5.300 de suporteri au fost în tribune pe stadionul Dr. Constantin Rădulescu din Cluj-Napoca.
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
„Împreună hrănim speranța”. Colecta Națională de Alimente revine la Cluj. Ajutor de Paști pentru cei în nevoie

Federația Băncilor pentru Alimente din România – FBAR și cele 9 Bănci Regionale pentru Alimente, între care și cea din Cluj, alături de partenerii săi și mii de voluntari, organizează, între 4 și 6 aprilie, ediția de Paște a Colectei Naționale de Alimente.
Acesta este una dintre cele mai ample inițiative de solidaritate din România și se va derula în peste 1.000 de magazine din toată țara.
„Împreună hrănim speranța”. Colectă de alimente la…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Dotări de peste 79 milioane de lei pentru noul spital de oncologie și cardiologie de la Alba Iulia. Licitația, lansată în SEAP

Dotări de peste 79 milioane de lei pentru noul corp al Spitalului din Alba Iulia. Noul spital de oncologie și cardiologie aflat în construcție la Alba Iulia urmează să fie dotat cu echipamente medicale de peste 79 milioane de lei. Este vorba despre un laborator integrat de tratament oncologic și un sistem angiograf.
Reamintim faptul că la Alba Iulia a început construcția unui nou corp de clădire în curtea Spitalului Județean de Urgență din Alba Iulia. Este vorba despre o…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Trei tineri au dat în patru nopți 25 de spargeri în Alba Iulia: Au furat din autoturisme, șantiere și case aflate în construcție

Trei tineri care au dat 25 de spargeri în Alba Iulia au fost recent trimiși în judecată de magistrați. În data de 2 aprilie 2025 dosarul a trecut de stadiul de cameră preliminară, unde magistrații au dat undă verde pentru începerea judecății.
Cele 25 de acte materiale au fost săvârșite în decursul a 4 nopți, respectiv în nopțile de 26 spre 27 noiembrie 2024, 5 spre 6 decembrie 2024, 13 spre 14 decembrie 2024 și 3 spre 4 ianuarie 2025.
În concret, s-a reținut că, în…
Citește mai mult pe Alba24.ro