EVENIMENT
LIVE: Lumina Sfântă de la Ierusalim a ajuns la Bucureşti
Lumina Sfântă de la Ierusalim a fost adusă sâmbătă seara în ţară, pentru a 12-a oară consecutiv, cu un avion special, de către o delegaţie a Patriarhiei Române, condusă de episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Timotei Prahoveanul.
La Catedrala Patriarhală, Lumina Sfântă va fi dusă de delegaţia Patriarhiei Române, unde va fi primită de Patriarhul BOR, Daniel.
De pe Aeroportul „Henri Coandă”, cu acelaşi avion, Lumina Sfântă va fi dusă la Iaşi, şi cu un alt avion la Sibiu, Cluj Napoca, Timişoara şi Baia Mare.
Potrivit acordului BOR – MAI, slujbele religioase din noaptea de Înviere se vor oficia cu respectarea îndrumărilor Bisericii Ortodoxe Române şi a prevederilor din ordonanţele militare privind reuniunile publice şi distanţarea fizică fără participarea credincioşilor în incinta, în curtea sau în apropierea lăcaşurilor de cult.
Sfânta Lumină va fi distribuită în parohii de către personalul clerical şi maximum 5 voluntari, sâmbătă, începând cu ora 20,00. Clericii din fiecare parohie, ajutaţi de un număr de maximum 5 voluntari cu echipament de protecţie (mască şi mănuşi), în calitate de organizatori, vor asigura distribuirea Paştilor sau a Sfintei Lumini, respectând reglementările prevăzute în ordonanţele militare, având asupra lor cartea de identitate şi, ca semn distinctiv, banderolă albă pe braţ, precum şi un ecuson cu date de identificare, ştampilat de parohie.
Credincioşii vor primi Paştile sau Sfânta Lumină din pragul casei ori de la fereastră, fără a ieşi în stradă, iar în zona locuinţelor multifamiliale acestea vor fi înmânate unui reprezentant desemnat de Asociaţia de proprietari sau de chiriaşi, care va purta echipament de protecţie (mască şi mănuşi).
De asemenea, în spitalele unde nu există preot de caritate, cadrele MAI aflate în misiune în noaptea de Înviere vor distribui Sfânta Lumină acestor unităţi, precum şi centrelor sociale şi celor de carantină.
Pâinea în formă de prescuri, stropită cu agheasmă şi vin, numită Paşti (sfinţită joi, 16 aprilie), a fost distribuită la domiciliul credincioşilor din toate parohiile de către personalul clerical şi voluntarii din parohie, vineri şi sâmbătă, în intervalul orar 8,00 – 17,00, şi în prima zi de Paşti, între orele 6,00 – 12,00, la solicitarea credincioşilor.
Structurile coordonate de către Ministerul Afacerilor Interne (Poliţie, Poliţie de Frontieră, Jandarmerie, Pompieri, Poliţie locală) şi cadrele Ministerului Apărării Naţionale vor asigura ordinea publică pe toată durata distribuirii Paştilor şi a Sfintei Lumini, precum şi respectarea reglementărilor prevăzute în ordonanţele militare privind eliminarea riscului de răspândire a noului coronavirus.
Lumina Sfântă de la Ierusalim a coborât sâmbătă, în jurul orei 13,50, fiind împărţită apoi credincioşilor de Patriarhul Ierusalimului, Teofil al III-lea, într-o ceremonie restrânsă, fără participarea credincioşilor.
Tot în condiţii excepţionale impuse de pandemie, Lumina Sfântă a fost distribuită către delegaţii Bisericilor Ortodoxe. Aceştia nu au coborât din aeronave, ci au aşteptat să primească Lumina adusă de la Mormânt prin intermediari într-un convoi special însoţit de poliţie şi armată.
Reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, arhim. Teofil Anăstăsoaie, a dus Sfânta Lumină de la Biserica Sfântului Mormânt delegaţiei conduse de episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Timotei Prahoveanul.
***
Lumina Sfântă este considerată un miracol al ortodoxiei, care se întâmplă în fiecare an de Paşte la Ierusalim când, în timpul Vecerniei Mari din Sâmbăta Mare, între orele 12,30 şi 14,30, deasupra Sfântului Mormânt se aprinde un foc care se pogoară din cer, manifestându-se diferit în fiecare an şi care, în primele minute, nu frige.
Lumina este adusă credincioşilor de Patriarhul Ierusalimului.
Sfântul Mormânt este inspectat încă din Vinerea Mare, imediat după Prohod. Cei care fac această verificare – pentru a nu exista nicio bănuială de înscenare – sunt poliţişti civili, care nu sunt creştini. De obicei, aceştia sunt trei: un arab, un turc şi un reprezentant al Statului Israel. Rolul lor este de a inspecta încăperea Sfântului Mormânt pentru a nu exista vreo sursă de foc. De asemenea, îi controlează corporal pe cei care vor pătrunde acolo în momentul ceremoniei religioase. Apoi, la momentul potrivit, luminile se sting, uşa se sigilează, iar la intrare rămân doar gardienii.
După desfăşurarea slujbei, Patriarhul Ierusalimului, îmbrăcat doar cu un stihar alb, cu epitrahil şi brâu, se îndreaptă spre Sfântul Mormânt. La intrare, el este controlat de poliţişti în prezenţa martorilor care aparţin tuturor confesiunilor. Patriarhul desigilează intrarea în Mormânt şi pătrunde în prima încăpere, în „Capela Îngerului”, însoţit – conform tradiţiei – numai de un arab de religie islamică. Mai departe, patriarhul intră singur în încăperea propriu-zisă a Mormântului şi îngenunchează în faţa lespedei.
Ulterior, după rugăciune, cei prezenţi în biserică au adesea prilejul să observe o lumină precum un fulger, care vine prin cupola aflată deasupra Capelei Sfântului Mormânt. Pelerinii compară această lumină cu un glob care se împrăştie în mici bucăţi. Această lumină ajunge până la lespedea Sfântului Mormânt, aprinzând astfel vata presărată deasupra.
Rolul patriarhului este de a lua în mâini această vată aprinsă, a o aşeza în două cupe de aur şi a se întoarce în Capela Îngerului.
Ulterior, patriarhul aprinde două mănunchiuri de câte 33 de lumânări, apoi iese şi împarte lumina credincioşilor. AGERPRES
Sursa Video: Gândul/facebook
EVENIMENT
FOTO. Diana Șoșoacă, ”votată” la Cluj deși nu figura pe buletinul de vot. Mii de voturi nule înregistrate
Președintele Partidului S.O.S România, Diana Iovanovici Șoșoacă, a fost ”votată” la Cluj deși nu figura pe buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale.
Astfel, duminică, după închiderea urnelor, la multe secții de votare cei care au numărat voturile au avut surpriza să constate că pe buletine de vot a apărut un chenar desenat cu pixul în interiorul căruia era trecut numele Dianei Șoșoacă și numele partidului și ștampila ”votat”.
De asemenea,…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
LIVE-VIDEO de la sediul PNL Alba. REACȚIILE liderilor locali la anunțarea EXIT POLL. Declarații
Liderii organizației județene a PNL Alba s-au adunat cu câteva ore mai devreme la sediul din centrul municipiului Alba Iulia, pentru a urmări împreună exit-pollurile televiziunilor.
Primele rezultate exit poll la alegerile prezidențiale sunt anunțate la ora 21:00. Liberalii au așteptări mari pentru liderul lor, Nicolae Ciucă, având în vedere că județul este un fief liberal.
Pe parcursul serii, liberalii vor face…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Prezența la vot alegeri prezidențiale 2024 ora 21.00, în Alba și în țară. Câți alegători au votat în 24 noiembrie
Prezența la vot – alegeri prezidențiale 2024, ora 21.00 în Alba: 51,78%. Peste 155.000 de persoane au votat, până la închiderea urnelor.
Comparativ, în 2019, primul tur al alegerilor prezidențiale, prezența la vot a fost de 51,69%.
Prezența la vot – alegeri prezidențiale 2024 – ora 21.00 – județul Alba
Total persoane cu drept de vot: 302.724
Total votanți, ora 21.00, 156.768 (prezență la vot 51,78%) din…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Un bărbat de 48 de ani din Poieni, jud. Cluj, a fost amendat cu 2.000 de lei pentru ruperea unor afișe electorale.
„Potrivit celei mai recente centralizări a incidentelor electorale, de la debutul procesului de votare au fost înregistrate 11 sesizări privind posibile contravenții sau infracțiuni legate de alegeri. Dintre acestea, 3 sesizări nu s-au confirmat, iar alte 3 sunt în curs de verificare.
Bărbat de 48 de ani din Poieni, Cluj, AMENDAT pentru ruperea unor…
Citește mai mult pe Cluj24.ro