EVENIMENT
LIVE VIDEO: Mii de pelerini, la hramul Mănăstirii Nicula, în 15 august, de Adormirea Maicii Domnului
Mănăstirea Nicula din județul Cluj este unul dintre cele mai vizitate lăcașuri de cult din România, renumit pentru icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul. În fiecare an, pe data de 15 august, atunci când mănăstirea Nicula își serbează hramul, Adormirea Maicii Domnului, aici se strâng mii de pelerini din țară și de peste hotare, care se închină și se roagă în poienile din jurul bisericii.
Joi, de hramu mănăstirii, Sfânta Liturghie este oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului și de Înaltpreasfințitul Părinte Innocentios, Mitropolit de Rwanda și Burundi.
Citește și MESAJE de Sfânta Maria 2019. Felicitări și urări pentru prieteni, familie şi cunoscuţi, de ziua numelui
Mănăstirea de la Nicula, aflată la câțiva kilometri distanță de orașul Gherla, județul Cluj, face parte din topul celor mai frumoase mănăstiri din România.
Lăcașul de cult este cunoscut și ca unul dintre cele mai vechi așezăminte monahale din spațiul românesc. Prima mărturie istorică ce atestă acest așezământ este legată de prezența unei biserici din lemn, cu hramul Sfânta Treime, ce datează din anul 1552. Biserica se reînnoiește între anii 1712-1714, însă în anul 1973 are loc un incendiu, iar biserica este înlocuită cu o biserică din lemn. În anul 1659 nu mai este decât chinovie monahală, ci devine și școală împărătească, acolo unde copiii din satele vecine învățau lecții de la călugării care aveau misiunea de dascăli.
Citește și Sfânta Maria Mare: Este greșit sau nu să faci urări, la sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului?
În anul 1699, pe 15 februarie, mănăstirea Nicula iese din anonimat și devine unul dintre celebrele locuri alese de Maica Domnului. Icoana Maicii Domnului pictată de preotul ortodox Luca din Iclod avea să plângă pentru 26 de zile. Aceste eveniment a prevestit evenimentele ce au avut loc în jurul anului 1700, pentru întreaga Ortodoxie românească din Transilvania, dar și pentru viața monahală.
Icoana Maicii Domnului a fost zugrăvită în anul 1691, de către preotul Luca din Iclod. Este realizată pe scândură din brad, întărită cu două cingătoare de brad și are o grosime de doi centimetri. Icoana a ajuns prin mâna nobilului roman Ioan Cupșa, care a cumpărat-o de la preotul Luca și a donat-o mănăstirii.
Potrivit unor militari austrieci, icoana Maicii Domnului a lăcrimat încontinuu între 15 februarie și 12 martie 1699.
În ajunul praznicului Adormirii Maicii Domnului, icoana făcătoare de minune este scoasă din biserică, în timpul slujbei Prohodului Maicii Domnului și se face înconjurul bisericii.
EVENIMENT
Statul pe telefon înainte de culcare poate provoca insomnie. Cum putem îmbunătăți calitatea somnului

Statul pe telefon înainte de culcare poate provoca insomnie.
Un studiu realizat în Norvegia pe aproximativ 45.000 de tineri cu vârste între 18 și 28 de ani, a arătat că statul pe telefon înainte de culcare crește cu 59% riscul de insomnie și scurtează somnul cu aproape 30 de minute, potrivit mediafax, după DPA.
„Utilizarea ecranului în sine este factorul-cheie în perturbarea somnului – probabil din cauza deplasării în timp, când utilizarea ecranului întârzie somnul…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Spitalul din Aiud are o nouă conducere: Monica Dan va conduce unitatea medicală. Ce spune primarul despre fosta manageră

Anamaria Barbu a fost revocată din funcția de manager al spitalului din Aiud. Primarul orașului, Dragoș Crișan (PSD) a spus că prin această acțiune s-a depolitizat spitalul și că decizia a venit în urma unor plângeri atât din partea cetățenilor, dar și a unor instituții.
Marți, 1 aprile 2025, la conducerea spitalului a revenit Aurelia Monica Dan, care a mai deținut funcția de manager interimar al spitalului în 2016.
”Având în vedere încetarea contractului de…
Citește mai mult pe Alba24.ro

România este singura țară din lume care tot face reforma învățământului de 35 de ani. În toți acești ani, situația învățământului s-a degradat permanent și a coborât constant, fapt reflectat în toate statisticile mondiale.
În același timp, conform percepției noastre România este o țară a paradoxului: avem oameni analfabeți, dar avem învățământ bun, nu-i așa?! Avem elevi analfabeți, dar avem profesori foarte buni, nu-i așa?!
Într-o lume inundată…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Volei Alba Blaj a pierdut finala la volei feminin a cupei CEV, împotriva echipei din Italia, Igor Gorgonzola Novara

Volei Alba Blaj a pierdut finala la volei feminin, a cupei CEV, împotriva echipei italiene, Igor Gorgonzola Novara. Meciul final s-a jucat în fața unei săli pline, în fața proprilor fani, la Blaj Arena.
Sportivele din Italia au câștigat cu scorul de 3-0, S1: 28-30, S2: 17-25, S3: 26-28.
Meciul a început la ora 18.30, iar la finalul său, sportivele din Italia au fost încoronate campioane ale Europei.
”Suntem în topul Europei, Colecția este completă”, au scris pe…
Citește mai mult pe Alba24.ro