EVENIMENT
LIVE VIDEO: Mii de pelerini, la hramul Mănăstirii Nicula, în 15 august, de Adormirea Maicii Domnului
Mănăstirea Nicula din județul Cluj este unul dintre cele mai vizitate lăcașuri de cult din România, renumit pentru icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul. În fiecare an, pe data de 15 august, atunci când mănăstirea Nicula își serbează hramul, Adormirea Maicii Domnului, aici se strâng mii de pelerini din țară și de peste hotare, care se închină și se roagă în poienile din jurul bisericii.
Joi, de hramu mănăstirii, Sfânta Liturghie este oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului și de Înaltpreasfințitul Părinte Innocentios, Mitropolit de Rwanda și Burundi.
Citește și MESAJE de Sfânta Maria 2019. Felicitări și urări pentru prieteni, familie şi cunoscuţi, de ziua numelui
Mănăstirea de la Nicula, aflată la câțiva kilometri distanță de orașul Gherla, județul Cluj, face parte din topul celor mai frumoase mănăstiri din România.
Lăcașul de cult este cunoscut și ca unul dintre cele mai vechi așezăminte monahale din spațiul românesc. Prima mărturie istorică ce atestă acest așezământ este legată de prezența unei biserici din lemn, cu hramul Sfânta Treime, ce datează din anul 1552. Biserica se reînnoiește între anii 1712-1714, însă în anul 1973 are loc un incendiu, iar biserica este înlocuită cu o biserică din lemn. În anul 1659 nu mai este decât chinovie monahală, ci devine și școală împărătească, acolo unde copiii din satele vecine învățau lecții de la călugării care aveau misiunea de dascăli.
Citește și Sfânta Maria Mare: Este greșit sau nu să faci urări, la sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului?
În anul 1699, pe 15 februarie, mănăstirea Nicula iese din anonimat și devine unul dintre celebrele locuri alese de Maica Domnului. Icoana Maicii Domnului pictată de preotul ortodox Luca din Iclod avea să plângă pentru 26 de zile. Aceste eveniment a prevestit evenimentele ce au avut loc în jurul anului 1700, pentru întreaga Ortodoxie românească din Transilvania, dar și pentru viața monahală.
Icoana Maicii Domnului a fost zugrăvită în anul 1691, de către preotul Luca din Iclod. Este realizată pe scândură din brad, întărită cu două cingătoare de brad și are o grosime de doi centimetri. Icoana a ajuns prin mâna nobilului roman Ioan Cupșa, care a cumpărat-o de la preotul Luca și a donat-o mănăstirii.
Potrivit unor militari austrieci, icoana Maicii Domnului a lăcrimat încontinuu între 15 februarie și 12 martie 1699.
În ajunul praznicului Adormirii Maicii Domnului, icoana făcătoare de minune este scoasă din biserică, în timpul slujbei Prohodului Maicii Domnului și se face înconjurul bisericii.

Un accident rutier s-a petrecut vineri seara pe autostrada A1 în zona Sebeș. Un TIR a intrat în parapet.
Imagini au fost transmise de un cititor Alba24.
Din primele date, nu sunt persoane rănite.
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Hotel pentru animale în Alba Iulia. Unde îți poți lăsa prietenul necuvântător când pleci în concediu. Povestea Gabi’s Zoo

Maria Munteanu, din Alba Iulia, cunoscută de toată lumea drept Gabi, este persoana la care poți apela cu încredere dacă ai nevoie ca animalul tău de companie să fie îngrijit cât timp ești plecat în concediu sau din oraș.
Este vorba despre Gabi’s Zoo, o pensiune pentru animale aflată vis-a-vis de Alba Mall, unde patrupezii se bucură de liniște, confort și atenție.
Totul este administrat exclusiv de ea: „Animalele nu sunt deranjate de alte persoane, tocmai pentru a le oferi…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Un accident de circulație a avut loc în urmă cu puțin timp pe strada Fabricii din Cluj-Napoca.
La fața locului a fost trimis un echipaj SMURD.
Din primele informații, un motociclist a fost rănit.
Revenim cu amănunte.
Foto: Arhivă
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
FOTO: Incendii de vegetație și pădure în Alba. Acționează peste 70 de pompieri, alături de voluntari și personal silvic

Peste 70 de pompieri militari, cu 10 mijloace tehnice de intervenție, sâmbătă seara, ntru stingerea unor incendii de vegetație uscată și litiere de pădure, pe raza județului Alba.
Eforturile lor sunt susținute de serviciile voluntare pentru situații de urgență, personal din cadrul ocolului silvic și cetățeni, anunță ISU Alba.
Intervenția coordonată vizează limitarea propagării flăcărilor și protejarea zonelor afectate în UAT Săsciori – Laz, respectiv…
Citește mai mult pe Alba24.ro