Connect with us

ACTUALITATE

LIVE VIDEO: Peste 300 de păstrători de tradiții și folclor participă la Festivalul „Datină străbună pe Secaşe”, la Cergău

Publicat

Peste 300 de păstrători de tradiții și obiceiuri românești din 17 comunități rurale din Țara Secașelor participă, duminică, la Festivalul interjudețean „Datină străbună pe Secaşe”, unul dintre cele mai vechi festivaluri de folclor și datini din România.

Ediția din acest an a festivalului este găzduită de comuna Cergău din județul Alba.

Astfel, reprezentanții comunităților din Cergău, Ciugud, Cut, Crăciunelu de Jos, Doștat, Mihalț, Daia Română, Câlnic, Roșia de Secaș, Șpring, Valea Lungă, Loamneș, Păuca, Miercurea Sibiului, Slimnic, Șura Mică și Șura Mare își vor prezenta o parte din zestrea etnofolclorică în cadrul ediției din acest an a festivalului.

Festivalul a debutat în jurul amiezii cu o paradă a cailor din Cergău, moment special pregătit de comunitatea-gazdă a ediției din acest an.

Deschiderea oficială a fost programată la ora 14:00 pe scena Căminului Cultural din Cergău.

Pe lângă evoluțiile comunelor participante, în program este inclus și un program special pregătit de către organizatorii festivalului, Centrul de Cultură ,,Augustin Bena” din subordinea Consiliului Județean Alba.
Pe scenă urcă Alina Pinca, Roxana Reche, Floricica Moga, Nicolae Plută și Dorina Narița, acompaniați de Orchestra Ansamblului Folcloric al Județului Alba, sub conducerea muzicală a dirijorului Alexandru Pal.

Festivalul cuprinde și două alocuțiuni cu tema „Despre Țara Secașelor” susținute de către etnograful Ioan Popa, inițiatorul Festivalului ,,Datină străbună pe Secașe” (1972) și prof. univ. dr. Ioan Haplea, profesor de etnomuzicologie la Academia Națională de Muzică ,,Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, originar din satul Hăpria. Evenimentul este prezentat de Andreea Bogdan.

„Festivalul „Datină străbună pe Secaşe” este un eveniment de referință la nivel național, fiind unul dintre cele mai vechi festivaluri de folclor și datini din România. Inițiat în urmă cu jumătate de secol, în anul 1972, de etnograful Ioan Popa, festivalul își propune să conserve și să promoveze zestrea de tradiții, obiceiuri și folclor a comunităților rurale din Țara Secașelor.

În acest an, festivalul este găzduit de Comuna Cergău și avem peste 300 de participanți, păstrători ai datinilor străbune din 17 comunități rurale din județele Alba și Sibiu”, a spus Alexandru Pal, managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.

Proiectul este organizat de Consiliul Județean Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena” şi Primăria Comunei Cergău.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Peste 300 de păstrători de tradiții și obiceiuri românești din 17 comunități rurale din Țara Secașelor participă, duminică, la Festivalul interjudețean „Datină străbună pe Secaşe”, unul dintre cele mai vechi festivaluri de folclor și datini din România.

Ediția din acest an a festivalului este găzduită de comuna Cergău din județul Alba.

Astfel, reprezentanții comunităților din Cergău, Ciugud, Cut, Crăciunelu de Jos, Doștat, Mihalț, Daia Română, Câlnic, Roșia de Secaș, Șpring, Valea Lungă, Loamneș, Păuca, Miercurea Sibiului, Slimnic, Șura…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

VIDEO. Imagini cu IMPACT emoțional. Câine SPÂNZURAT și animale în PUTREFACȚIE la o fermă de lângă Gherla

Publicat

ferma2.jpg

Imagini greu de digerat au fost filmate de un clujean la o fermă de lângă Gherla.

Acesta a transmis imaginile cu „locul morții” Organizației pentru Protecția Mediului și Combaterea Braconajului – OPMCB Cluj.

Imagini cu impact emoțional. Câine spînzurat și animale în putrefacție la o fermă de lângă Gherla

În imagini se poate observa un câine spânzurat la intrarea în hambar, un alt câine legat peste un cadavru și câteva leșuri de animale mari, probabil bivoli, potrivit OPMCB Cluj.

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO. PERCHEZIȚII în Cluj și alte județe într-un dosar de ÎNȘELĂCIUNE cu mobilă la comandă. Prejudiciu de 4 MILIOANE de lei

Publicat

perchezitii mobila 1.jpeg

Poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Iaşi efectuează, marţi, nu mai puțin de 42 de percheziţii domiciliare în București și alte județe, inclusiv la Cluj.

Perchezițiile au loc într-un dosar privind infracțiuni de înșelăciune în domeniul contractării de mobilă la comandă, potrivit Poliției Române. Sunt cel puțin 130 de persoane vătămate.

perchezitii mobila (2)


Percheziții în Cluj și alte județe într-un dosar de înșelăciune cu mobilă la comandă. Prejudiciu de 4 milioane de lei

Polițiștii efectuează percheziții în județele Cluj, Iași, Brașov, Ilfov, Galați,…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Admitere 2023: Numărul locurilor scoase la concurs la școala de poliție, jandarmi și pompieri va fi dublat

Publicat

scoala politie.jpg

Numărul locurilor scoase la concurs pentru admiterea la școala de poliție, jandarmi, pompieri în 2023 va fi dublat, relatează alba24.ro. 

Pentru anul școlar 2023-2024, vor fi alocate în total 5.760 de locuri, față de 2.880 în acest an școlar, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern de la Ministerul Educației.

Vezi Proiect_HG_modificare_HG_632_2023

Proiectul a fost avizat în cadrul ședinței Comisiei de Dialog Social de la Ministerul Educației, din 24 martie, potrivit edupedu.ro.

Un nou concurs de admitere în școlile MAI ar urma să fie organizat în aprilie.

Lista școlilor postliceale ale Ministerului Afacerilor Interne:

  • Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” – Câmpina: specializarea agent de poliție
  • Şcoala de Agenţi de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Clujul, sub COD GALBEN de vânt. La MUNTE e cod portocaliu. Rafale de până la 140 de kilometri pe oră

Publicat

vant atentionare meteo.jpg

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben și un cod portocaliu de vânt puternic pentru județul Cluj. Vântul va bate cu putere până marți seara, la ora 23.00.

Tot județul Cluj este sub avertizare de vânt puternic, marți, 28 martie, până aproape de miezul nopții.

Clujul, sub cod galben de vânt. La munte e cod portocaliu. Rafale de până la 140 de kilometri pe oră

Pentru zona de avertizare cod galben, meteorologii anunță că vântul va avea local și temporar intensificări, cu viteze de 50 – 65 de kilometri pe oră și izolat peste 70 – 75 de kilometri pe oră.

meteo

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe