Connect with us

EVENIMENT

LIVE VIDEO. Primarul Emil Boc, la podcastul Contraste de pe Cluj24

Publicat

Primarul Emil Boc este, joi, invitatul jurnalistului Florin Danciu la podcastul Contraste de pe Cluj24.  Edilul va trece în revistă cei 20 de ani la Primăria Cluj-Napoca și va vorbi despre proiectele municipiului.

 Cluj24 vă prezintă LIVE principalele declarații ale primarului Emil Boc, la podcastul Contraste:

  • Cei care candidează să se gândească cum e meseria de primar, dar dacă o faci cu plăcere, nu o faci cu stres. În luna iunie, fac 16 ani și 4 luni în această funcție. În 2008 am fost ales, 6 luni am exercitat funcția, apoi am plecat prim-ministru.
  • Sillicon Valley nu este doar un loc, e o stare. La fel și tinerețea.

Mișcarea, cea mai la îndemână investiție

  • Patru kilometri am alergat la maraton, mă bucur că am scos un timp bun, sub 6 minute pe kilometru. Am fost în prima treime dintre participanți. Le recomand tuturor să investească în calitatea vieții din timp, să nu aștepte o vârstă de seniori să pregătească o viață de calitate. Cel mai simplu mod să scăpăm de medicamente este mișcarea, este cea mai la îndemână investiție. Alcoolul și fumatul trebuie reduse la minim și e nevoie de un mod de gândire pozitiv.

  • De când sunt și am participat la vreo emisiune, niciodată nu am discutat temele dinainte, să le impun jurnaliștilor. Trebuie să clarific acest lucru: jurnalistul, când mi-am asumat să mă duc într-o emisiune, mă întreabă ce dorește, iar eu răspund ce vreau. Sunt chestii punctual, pe care mergem și dăm un răspuns. Când se cere așa, răspund punctual. Niciodată nu am cerut întrebări, nu am impus teme. Îmi asum prezența în studio.
  • De 10 ani, m-am retras din politica națională, m-am abținut de la a comenta teme națională, am avut o supra-expunere națională și am făcut un pas înapoi.
  • De obicei, cei de la Recorder nu au făcut teme fără să aibă un temei. Dar nu vreau să mă pronunț până nu văd documentarul.

„Când am preluat acest oraș, eram pe locul 5 în țară”

  • Mă uit înapoi cu mândrie. De reproșat, sunt destui care să o facă. Eu am conștiința împăcată că am făcut tot ce am știut mai bine. Mă uit la partea plină a paharului.
  • Când am preluat acest oraș, eram pe locul 5 în țară, acum suntem pe locul 2 și din multe puncte de vedere chiar pe locul 1. Astăzi poți să spui cu mândrie că ești clujean, nu o spui cu rușine. Aceasta este pentru mine cea mai realizare după acești ani în administrația locală. Eu doar dau o direcție, calitatea umană face diferența. Traficul și prețurile vin la pachet cu traiul, dulcele vine cu amarul. Este prețul succesului pe care îl plătim.
  • Odată ce Clujul a devenit un oraș magnet, o spune Banca Mondială, asta a adus după sine și o creștere a numărului de mașini. Avem aproape 300.000 de mașini la Cluj-Napoca. Atunci, eu nu am stat cu mâna în sân, cum puteam să o fac. Mulți primari spun că centurile nu sunt treaba lor. Uitați-vă la Timișoara, primarul a spus că nu e treaba lui, să întrebe la Guvern.

„În 2017, când am început centura, eram și noi în opoziție”

  • Când am început centura, în 2017, eram și noi în opoziție, era Guvernul lui Dragnea. Am sunat, am vorbit inclusiv cu domnul Dragnea, cu ministerul Transporturilor de atunci. Am cerut atunci să facem un protocol prin care să ne putem asuma noi proiectul. Am adus funcționari de la Uniunea Europeană, am adus banii și astăzi suntem pe punctul să începem lucrările la tronsonul 1.
  • În prima parte a mandatului meu, erau TIR-urile în Zorilor, în Mănăștur, Gheorgheni, crăpa asfaltul, că nu aveau pe unde să meargă. Am făcut Vâlcele-Apahida și Autostrada Transilvania. Când am ajuns prim-ministru, am profitat de ocazie și am făcut autostrada, altfel nici acum nu ar fi fost gata lotul de la Câmpia Turzii la Gilău.
  • Cum era Clujul dacă nu era Centura Vâlcele-Apahida? Atunci toți m-au criticat. Așa este relieful Clujului, oriunde construiești pe deal, se duce la vale.
  • În fața clujenilor, pot să fiu cu inima curată, că nu am abandonat Clujul când am fost la București. Și m-au răsplătit, în 2012, nu le pot mulțumi destul. Am învins colosul USL atunci.
  • Astăzi avem 3.000 de comune, din care 1.000 nu au bani să își plătească lumina, funcționarea.

Soarta centurii, decisă la CNSC

  • Centura Clujului este una dintre cele mai complexe proiecte din țară, firmele s-au ferit, prima dată nu a venit nimeni. Apoi a venit o ofertă, a parcurs procedurile. Când am ajuns la oferta financiară, ai o limită, poți veni până în valoarea estimată până la maxim 15% peste. Firma a venit cu 30% mai mult. Firma a spus că a greșit la calculele matematice. Noi am acceptat explicația, am trimis la ANAP care a trebuit să valideze rezultatul licitației. Nu a fost acceptat, nu a acceptat ca eroare, a anulat licitația. Puteam să o lungesc, să nu anunț în campania electorală și ieșeam după 9 iunie. Dar nu mă joc nici cu opinia publică, nici cu banii europeni.
  • Legea ne dă posibilitatea să negociem, dacă oferta era formală corectă. Niciodată nu s-a întâmplat în țara asta așa ceva. Erau riscuri majore de acuzații de corupție. Nu m-a interesat să intru în politică pentru căpătuială. Exclus partea asta. Mai era un pericol din partea Uniunii Europene, să ne impună penalități pentru negocierea directă, să plătească cetățenii din buzunarul lor.
  • Firma a atacat la CNSC rezultatul licitației, CNSC-ul are toate documentele și va lua decizia. Este șansa ca în iunie să semnăm contractul sau să se reia licitația. Am făcut tot ce a ținut de mine și proiectul se va face, nu renunț la asta.

Șansa istorică a metroului a fost apariția PNRR-ului

  • La metrou, suntem în perioada de obținere a autorizației de construire. Șansa istorică a metroului a fost apariția PNRR-ului, altfel nu am fi ajuns la stadiul acesta. Are o cotă importantă pentru tot ce înseamnă infrastructură verde, nepoluantă. Și România avea nevoie de un proiect de acest fel, s-au aliniat astrele și pentru noi la Cluj, și pentru București.
  • La cartierul Tineretului, lucrurile sunt încă disputate în instanță. În 2011, ei au decis să reconvertească proiectul din imobiliar în parc fotovoltaic. Aici a început blocajul, nu au comunicat bine. Noi așteptăm să ne recuperăm terenul, am câștigat în primă instanță. Șansele sunt foarte mari să câștigăm.
  • În Lomb, noi am reconvertit în CREIC, acum urmează să se decidă dacă primește sau nu despăgubiri. Acolo ne-am atins scopul pentru care s-a reziliat contractul.
  • Pe de o parte, spui dă autorizații, pe de altă parte, ne plângem de trafic. Am fost învățat dacă nu pot spune ceva de bine, mai bine să tac din gură. Am ținut cont de ce a spus mama. Eu dorm liniștit, nu am nicio grijă. Și asta am fost învățat de mic. Nu mi-e frică că așa și pe dincolo. Am încercat întotdeauna să caut, cum spune domnul Ioan Aurel Pop, cu celebra formulă, aurea mediocritas. Asta nu înseamnă că mediocritatea e de aur, înseamnă „aurita cale de mijloc”. Nu cădeți în extreme, stați pe calea de mijloc, nu vă duce în excese. Din cauza extremelor apar dictaturile, democrația, cum spunea Churchill – „Democrația este cea mai proastă formă de guvernământ, cu excepția tuturor celorlalte”.
  • Am încercat la Cluj să susțin investitorii. Cum spunea și Florin Piersic – nu mă cert că nu am timp să mă împac. Cu domnul Pușcaș, eu nu am o dispută personală. E o dispută instituțională, eu apăr interesul public, el apără interesul privat. Eu sunt bucuros că am servit interesul public, oamenii din Zorilor au acum un parc. Eu nu am nimic cu Platinia, e un mall excepțional, și eu îmi fac cumpărăturile acolo.

„Scopul meu este să fac un oraș pentru oameni, nu pentru profit”

  • Scopul meu este să fac un oraș pentru oameni, nu pentru profit. Prioritate are interesul public, asta am aplicat și în Zorilor, și la Expo Transilvania. La fel și în Borhanci. Am făcut strada, dar acum până nu terminăm centura, nu putem sugruma circulația acolo și construi în neștire.
  • Acest oraș e atrăgător pentru că oamenii văd o anumită rigoare. Putem compara Floreștiul, nu e vina primarului acestuia, poate nici a celor anteriori, pentru că și legea a avut lacune. Legislația nu permitea să facem ceea ce facem acum. Și în Borhanci, și în Sopor, facem infrastructura, apoi dăm drumul la construcții.

Candidează Emil Boc la alegerile prezidențiale?

  • Am spus de multe ori și mai spun o dată: nu am niciun fel de gând și nu vreau altceva decât să fiu ceea ce sunt acum, primar al Clujului. Dacă clujenii îmi vor acorda în continuare încrederea, voi merge cu acest scop până la capăt. Cred că PNL nu poate să nu aibă candidat la președinție. Dacă astăzi avem o coaliție pentru stabilitate și pentru a aduce o majoritate democratică în parlamentul european, în septembrie vom merge cu candidat, avem candidat prezidențiabil, pe președintele partidului. Vom avea o competiție democratică. La Cluj nu avem nicio colaborare cu PSD, aici așa stau lucrurile de 20 de ani, ne-am separat apele. De atunci, majoritatea PNL-UDMR oferă stabilitate și prosperitate Clujului. Asta nu înseamnă că trebuie să ne jignim și să ne batem în piața publică. Am o colaborare foarte bună cu toată echipa miniștrilor PNL, dar și cu echipa PSD, că vorbim de ministrul Grindeanu, poate numai ministrul Bode a făcut mai multe pentru Cluj decât dânsul. Mereu a întins o mână de ajutor și nu a întârziat proiectele Clujului.
  • E prematur să tragem concluzii pentru următorii 4 ani. Cetățenii vor da acest verdict, ei ne vor spune dacă am făcut bine sau rău să mergem împreună în alegeri. Ne-am pus împreună pentru a da o majoritate pro-europeană în Parlamentul European, pentru pace pentru noi și pentru copiii noștri. Numai Uniunea Europeană ne poate asigura pacea și în viitor, avem război la graniță.
  • Cât a fost la Cluj, am avut informații zilnice despre Florin Piersic, cu respectarea confidențialității. Aici s-a făcut tot ce era posibil pentru a-l ține în viață, eliminând sursa primară de infecție. Familia a decis să fie transferat la București, sunt convins că și acolo vor avea cea mai mare grijă de dânsul.

Primarul Emil Boc este, joi, invitatul jurnalistului Florin Danciu la podcastul Contraste de pe Cluj24.  Edilul va trece în revistă cei 20 de ani la Primăria Cluj-Napoca și va vorbi despre proiectele municipiului.

 Cluj24 vă prezintă LIVE principalele declarații ale primarului Emil Boc, la podcastul Contraste:

  • Cei care candidează să se gândească cum e meseria de primar, dar dacă o faci cu plăcere, nu o faci cu stres. În luna iunie, fac 16 ani și 4 luni în…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

VIDEO FOTO. Aproape 105.000 de lei, la concertul caritabil pentru Centrul de Îngrijiri Paleative Pediatrice „Sfântul Hristofor”

Publicat

hristo 4 1000x600.jpg

Un concert caritabil dedicat strângerii de fonduri pentru Centrul de Îngrijiri Paleative Pediatrice „Sfântul Hristofor” din Sânnicoară, a avut loc la Centrul de Cultură Urbană Casino din Cluj-Napoca.

Evenimentul a făcut parte din ediția a 12-a a Sferei Donatorilor din Transilvania, organizat de Asociația Niște Oameni, fiind susținut de această dată și de flautistul Matei Ioachimescu.

Muzicianul, unul dintre cei mai remarcabili flautiști ai momentului, a…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Vasile Țopa, reales ca rector al UTCN. Cu sprijinul Centrului Universitar Nord de la Baia Mare

Publicat

topa 1000x600.jpg

Vasile Țopa a câștigat, joi, un nou mandat de rector al UTCN, pentru o perioadă de 5 ani, la alegerile desfășurate în cadrul universității.

Potrivit unor surse, Vasile Țopa ar fi obținut la Cluj 348 de voturi, în timp ce Dan Micu, principalul său contracandidat,  s-a clasat următorul cu 257 de voturi.

Țopa a primit și 136 de voturi de la Centrul Universitar Nord de la Baia Mare, în timp ce Micu a primit de aici doar 12.

Vom reveni cu detalii după ce…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Doi olandezi rătăciți noaptea în Beliș, SALVAȚI de salvamontiștii clujeni. Operațiunea a durat șase ore

Publicat

olandezi rataciti belis.jpg

Doi olandezi care s-au rătăcit la Beliș au fost recuprați în siguranță de salvamontiștii clujeni.

Cei doi au ajuns într-o zonă foarte greu accesibilă, în miezul nopții, și nu au mai știut pe unde să se întoarcă.

Doi olandezi rătăciți noaptea în Beliș, SALVAȚI de salvamontiștii clujeni. Operațiunea a durat șase ore

În urma unei operațiuni de noapte, care a durat aproape șase ore, cei doi salvatori montani aflați în serviciul de permanență în…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

AUR a făcut un legământ pentru țară la mormântul Crăișorului Munților: ”Avram Iancu suntem toți”

Publicat

aur hunedoara 2 1024x768 1 1000x600.jpeg

“Unicul dor al vieții mele este să îmi văd națiunea fericită!”, spunea Avram Iancu. Asta vor și candidații AUR la alegerile din 9 iunie, cele europarlamentare și cele locale. O parte dintre acești au fost prezentați publicului la Țebea, în Hunedoara, lângă mormântul lui Avram Iancu, Crăișorul Munților.

Caravana Patrioți în Europa, organizată de AUR pentru prezentarea candidaților la alegerile din 9 iunie, a ajuns, miercuri, 15 mai, în…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe