ACTUALITATE
LIVE VIDEO. Primarul Emil Boc prezintă bugetul Clujului pe 2022. Se majorează bursele elevilor

Primarul Emil Boc prezintă miercuri bugetul municipiului Cluj-Napoca pe anul 2022 într-o conferință de presă.
Acesta a început conferința de presă vorbind despre situația pandemică, și a spus că impactul Omnicron nu este atât de virulent.
”Fac apel la clujeni să continue vaccinarea și să respecte regulile”, a spus Boc.
Acesta a spus că rata mare de incidență are legătură și cu numărul mare de teste al clujenilor.
În ceea ce privește bursele elevilor din Cluj-Napoca, edilul a spus că a decis ca primăria să suplimenteze cuantumul burselor.
Cei care au media 10 vor primi 275 de lei în loc de 200 cât prevede legea, iar între 9,50-9,99 va fi 225 de lei față de 200.
Bursa de studiu va crește de la 150 la 200 de lei, iar cea de ajutor social, crește de la 200 la 250 de lei.
”1,5 milioane de euro în plus este impactul minimal asupra bugetului. 26 de milioane de lei dău Guvernul la care se adaugă 7,5 milioane de lei pe care le punem noi”, a precizat Boc.
Acesta a dat curs unei propuneri a USRPLUS Cluj de a da un voucher educațional profesorilor din învățământul preuniversitar, sunt 4251 de profesori care vor primi un voucher în cuantum de 500 de lei de pentru cursuri în vederea pregătirii lor digitale de 120 de ore, din aprilie.

Potrivit anunțului făcut vineri de către BBC, cea de-a 67-a ediție a concursului Eurovision, care s-a desfășurat recent în Liverpool, a atras atenția a 162 de milioane de telespectatori. De asemenea, BBC a evidențiat creșterea audienței evenimentului pe rețelele sociale, conform transmisiei AFP.
Regatul Unit a găzduit ediţia din acest an a Eurovision în locul Ucrainei, ţară câştigătoare în urmă cu un an, care însă nu a putut organiza competiţia din cauza războiului cu Rusia.
Concursul „nu a fost niciodată atât de popular”, susţine într-un comunicat Noel Curran, directorul European Broadcasting Union (EBU), care reuneşte instituţiile media care difuzează evenimentul.
Audienţa transmisă de organizatori cuprinde telespectatorii din 38 de ţări, unde concursul a fost transmis.
În Regatul Unit, 9,9 milioane de persoane au urmărit finala, ce a avut loc la 13 mai, în creştere cu 12% faţă de 2022, reprezentând o cotă de audienţă de 63%.
Concursul Eurovision a fost urmărit de 162 de milioane de telespectatori. În Suedia, 2,3 milioane de oameni au urmărit finala
În Suedia, ţara concurentei câştigătoare, Loreen (cu piesa „Tattoo”), 2,3 milioane de oameni au urmărit finala, reprezentând o cotă de audienţă de 82,3%.
În mod tradiţional, concursul Eurovision este foarte popular în ţările nordice, menţionează AFP.
Competiţia a fost foarte urmărită şi pe internet, cu 7,6 milioane de spectatori pe YouTube, dintre care 3,2 milioane pentru semifinalele organizate pe 9 şi respectiv 11 mai.
Eurovisionul a fost urmărit şi pe TikTok de 4,8 milioane de persoane, iar clipurile video cu haştagul #Eurovision au adunat nu mai puţin de 4,8 miliarde de vizionări în perioada 30 aprilie – 15 mai, conform AFP.
În premieră la ediţia din acest an, persoanele care nu locuiesc în una dintre cele 37 de ţări participante au putut vota pentru concurentul preferat. Astfel au fost înregistrate voturi provenite din peste 100 de ţări neparticipante la concurs, printre care SUA, Canada, Kosovo, Luxemburg sau Noua Zeelandă.Agerpres

Potrivit prognozei speciale emise de Administrația Națională de Meteorologie pentru Capitală, vineri se așteaptă condiții meteorologice instabile în București, cu ploi și vânt.
Astfel, până vineri la ora 23.00, vor fi perioade cu înnorări accentuate, averse torențiale, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului, cu viteze la rafală de 50-60 km/h.
Temperatura maximă va fi de 25-26 de grade.
(sursa: Mediafax)