Connect with us

ACTUALITATE

LIVE VIDEO: Trenul Regal a sosit în Gara CFR din Alba Iulia. Sute de oameni prezenți pentru a saluta familia regală

Publicat

Majestatea Sa Margareta și Alteța Sa Regală Principele Radu, împreună cu Alteța Sa Regală Principesa Sofia sosesc în aceste momente în Gara CFR din Alba Iulia, în trenul regal. 

Aceștia sunt așteptați pe peronul gării de mai mulți oameni dornici să asiste la eveniment. De la gara din Alba Iulia aceștia vor merge la Catedrala Reîntregirii pentru dezvelirea unei plăci comemorative cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la Centenarul Încoronării.

Apoi vor asista la o slujbă de Te Deum, la un foc de artificii pe timp de zi, dar și la Parada Încoronării.

La Parada Încoronării va fi prezentat Drapelul României din anul 1922.

Prezintă onorul studenții Academiei Forțelor Terestre  „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, echipați în ținutele militare din perioada primului Război Mondial,

urmează militarii Gărzii de Onoare a Jandarmeriei Române care poartă ținuta replică a uniformei de jandarmi Model 1918,

defilarea continuă cu Drapelul de Luptă „Regele Ferdinand” purtat de Garda Drapelului, militarii poartă uniformă de ceremonie specifică Gărzii de Onoare a Jandarmeriei Române, defilează Drapelul de Luptă și elevii Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia, prezintă onorul Drapelul de Luptă și militarii Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”.

La statuia domnitorului Mihai Viteazul este prezentă și o subunitate de Cavalerie a Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București. Ținuta Militarilor reprezintă o replică a uniformei de brigadier – jandarm călare, Model 1874.

De la ora 14.00, familia regală participă la dezvelirea statuii Reginei Maria, din spatele Sălii Unirii din Alba Iulia.

Vineri, trenul regal a plecat din Cluj Napoca și a oprit în stațile din Aiud și Teiuș.

Aproape 300 de oameni au venit să întâmpine Trenul Regal în Gara Aiud.

CITEȘTE ȘI: VIDEO: Trenul Regal cu ocazia Centenarului Încoronării. Sute de oameni prezenți în gările din Aiud și Teiuș

Pe parcursul călătoriei cu Trenul Regal, Familia Regală a fost alături de voluntari ai Crucii Roșii Române, de elevi olimpici și dereprezentanți ai proiectelor aflate sub înalt patronaj regal.

Familia regală a fost întâmpinată cu entuziasm și la Teiuș, de o mulțime de oameni, în frunte cu primarul Mirel Hălălai.

Program Centenarul Încoronării Alba Iulia

Sâmbătă, 15 octombrie 2022

  • 9.30 Constituirea Gărzii de Onoare a Jandarmeriei Române (Sala Unirii, Alba Iulia)
  • 10.00 Expoziție vehicule de epocă a Retromobil Club România (esplanada Obeliscului „Horea, Cloșca și Crișan”, Alba Iulia; expoziție deschisă pe toată durata zilei)
  • 10.00 Parfumul Reginei Maria – expoziție (Palatul Principilor Alba Iulia, Sala „Mihai Viteazul”; Expoziție deschisă pe toată durata zilei)
  • 10.30 Ceremonialul de primire a Familiei Regale a României – Gara Alba Iulia – Trenul Regal se poate vizita în intervalul orar 13.00-18.00
  • 11.00 Centenarul Catedralei Încoronării – ceremonie de dezvelire a plăcii comemorative
    Catedrala Ortodoxă a Încoronării Alba Iulia
  • 11.30 Te Deum – Catedrala Ortodoxă a Încoronării Alba Iulia
  • 12.30 Regal pe cer – Foc de artificii de zi – Piața Tricolorului, Alba Iulia
  • 13.00 Parada Încoronării – Pietonala Mihai Viteazul, Alba Iulia
  • 13.30 „Încoronarea de la Alba Iulia”, autori Tudor Roșu, Ioana Rustoiu, Marius Cristea / „Regele Ferdinand” și „Regina Maria”, autor Nicolae Iorga – lansări de carte (Sala Unirii, Alba Iulia)
  • 14.00 Prezentarea statuii Reginei Maria (Piața Cetății, Alba Iulia)
  • 15.00 Încoronarea Regelui Ferdinand la Alba Iulia, autor Valer Moga, cu prefață de Ioan Bolovan – lansare de carte (Palatul Principilor Alba Iulia, Sala „Mihai Viteazul”)
  • 15.30 Un secol, un popor. Identitate și demnitate – vernisaj expoziție Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” (Palatul Principilor Alba Iulia, Sala „Mihai Viteazul”)
  • 16.00 Coroana Unirii – spectacol artistic și de reconstituire istorică (Piața Cetății Alba Iulia)
  • 17.00 Maria, inima României (72 min.) – proiecție de film (Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia)
  • 18.00 CAMERATA REGALĂ, dirijor Constantin Grigore / soliști: Simina Croitoru (vioară) și Alexandru Pal (nai) – concert extraordinar susținut de orchestra Camerata Regală, orchestră aflată sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principelui Radu al României (Sala Unirii, Alba Iulia)
  • 18.15 Vizitele monarhilor la Chișinău. Regii și Reginele României (30 min.) – proiecție de film (Casa de Cultură a Studenților, Alba Iulia)
  • 19.00 Opereta „Crai Nou” de Ciprian Porumbescu, libret de Vasile Alecsandri – Opera Națională București, dirijor Daniel Jinga – spectacol de gală (Casa de Cultură a Sindicatelor, Alba Iulia)
  • 20.00 Retragerea cu torțe – Pietonala Mihai Viteazul, Alba Iulia
  • 20.30 Luminile Încoronării – Foc de artificii (Piața Cetății, Alba Iulia)

Duminică, 16 octombrie 2022

  • 11.00 Revista de front – reconstituire istorică (Piața Cetății, Alba Iulia)
  • 12.00 Ciobanul și domnița, regia Toma Hogea – spectacol de teatru pentru copii/ 7+, după un basm de Regina Maria (Sala 67/ Teatrul de Păpuși Prichindel Alba Iulia)
  • 17.00 Regele Mihai: drumul către casă (50 minute) – proiecție de film (Casa de Cultură a Studenților, Alba Iulia)
  • 18.00 Vizitele monarhilor la Chișinău. Ultimul Rege, Mihai I (30 minute) – proiecție de film (Casa de Cultură a Studenților, Alba Iulia)
  • 18.00 Cântec pentru Făuritorii Libertății – spectacol folcloric extraordinar susținut de ORCHESTRA ROMÂNĂ DE FOLCLOR, dirijor Alexandru Pal, prima orchestră de uniune națională din România (Piața Cetății, Alba Iulia)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

ECONOMIE

Ce beneficii neimpozabile pot oferi firmele angajaților, din 2023. Care vor fi beneficiile salariale impozitate cu doar 10%

Publicat

Firmele din România pot oferi o serie de beneficii salariaților pentru a-i stimula și păstra. Unele dintre aceste beneficii sunt neimpozitate, iar altele sunt impozitate mai puțin. 

În 2023, vor fi 7 categorii de beneficii, potrivit unei analize realizate de Hotnews.ro.

Beneficii salariale neimpozabile în 2023

7 categorii de beneficii – 1 singur plafon (33% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat)

1. prestaţiile suplimentare primite de salariaţi în baza clauzei de mobilitate potrivit legii:

  • altele decât prestaţiile suplimentare primite de lucrătorii mobili prevăzuţi în Hotărârea Guvernului nr. 38/2008 privind organizarea timpului de muncă al persoanelor care efectuează activităţi mobile de transport rutier;
  • în limita a 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizaţia de delegare/detaşare, prin hotărâre a Guvernului, pentru personalul autorităţilor şi instituţiilor publice.

2. contravaloarea hranei acordate de către angajator pentru angajaţii proprii, persoane fizice care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor:

• astfel cum este prevăzut în contractul de muncă sau în regulamentul intern;

• în limita valorii maxime, potrivit legii, a unui tichet de masă/persoană/zi, prevăzută la data acordării, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

• Nu se acordă pentru: numărul de zile din luna în care persoana fizică desfăşoară activitate în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu sau se află în concediu de odihnă/medical/delegare.

• Prevederile nu sunt aplicabile angajaţilor care beneficiază de tichete de masă, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

• Nu se aplică pentru hrană acordată de angajatori angajaţilor, în cazul în care potrivit legislaţiei în materie este interzisă introducerea alimentelor în incinta unităţii (neimpozabilă fără limite).

3. cazarea și contravaloarea chiriei pentru spațiile de cazare/de locuit puse de către angajatori la dispoziția angajaților proprii, persoane fizice care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor, astfel cum este prevăzut în contractul de muncă sau în regulamentul intern,

  • în limita unui plafon neimpozabil de 20% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată/lună/persoană,

Condiții: salariatul sau soțul / soția nu au locuință în localitatea unde lucrează, iar beneficiul se acordă doar unuia dintre ei.

4. contravaloarea serviciilor turistice şi/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru angajaţii proprii şi membrii de familie ai acestora, acordate de angajator, astfel cum este prevăzut în contractul de muncă, regulamentul intern, sau primite în baza unor legi speciale şi/sau finanţate din buget

  • în limita unui plafon anual, pentru fiecare angajat, reprezentând nivelul unui câştig salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul în care au fost acordate.

5. contribuţiile la un fond de pensii facultative potrivit Legii nr. 204/2006, cu modificările şi completările ulterioare, şi cele reprezentând contribuţii la scheme de pensii facultative, calificate astfel în conformitate cu legislaţia privind pensiile facultative de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, administrate de către entităţi autorizate stabilite în state membre ale Uniunii Europene sau aparţinând Spaţiului Economic European, suportate de angajator pentru angajaţii proprii

  • în limita a 400 euro anual pentru fiecare persoană

În 2022: plafonul de 33% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat nu se aplică!

6. primele de asigurare voluntară de sănătate, precum şi serviciile medicale furnizate sub formă de abonament, suportate de angajator pentru angajaţii proprii

  • în limita a 400 euro anual pentru fiecare persoană

În 2022: plafonul de 33% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat nu se aplică.

7. cheltuielile cu telemunca: sumele acordate angajaţilor care desfăşoară activităţi în regim de telemuncă pentru susţinerea cheltuielilor cu utilităţile la locul în care angajaţii îşi desfăşoară activitatea, precum electricitate, încălzire, apă şi abonamentul de date, şi achiziţia mobilierului şi a echipamentelor de birou,

  • în limitele stabilite de angajator prin contractul de muncă sau regulamentul intern;
  • în limita unui plafon lunar de 400 lei corespunzător numărului de zile din luna în care persoana fizică desfăşoară activitate în regim de telemuncă.
  • sumele sunt acordate fără necesitatea de prezentare a documentelor justificative.

În 2022: plafonul de 33% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat nu se aplică!

Ordinea în care cele 7 tipuri de venituri se includ în plafonul lunar de cel mult 33% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat se stabileşte de angajator.

Componența pachetelor salariale va fi importantă pentru motivarea salariaților și pentru rata efectivă de impozitare / costul total pentru angajator.

Beneficii salariale impozitate doar cu 10%

  • Tichete de masă: maxim 30 lei /zi, pentru fiecare zi lucrată

– excluse – zilele în care se acordă diurnă, zilele de concediu

– incluse – zilele în telemuncă

  • Vouchere de vacanță: maxim 6 salarii de bază minime brute pe țară/an (în 2022 – un beneficiu anual neimpozabil de maxim 15.300 lei)
  • Tichete culturale: maxim 150 de lei pentru tichetele acordate lunar, respectiv suma de 300 de lei/eveniment, pentru cele acordate ocazional
  • Tichete de creșă: 450 de lei pentru o lună, pentru fiecare copil aflat la creşă

Tichetele culturale și tichetele de creșă intră în calculul cheltuielilor sociale deductibile în limita a 5% din fond salarii, la calculul impozitului pe profit.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Budăi: Guvernul are bani pentru majorarea pensiilor de la 1 ianuarie 2023. Ce spune premierul Ciucă

Publicat

Guvernul are banii pentru creșterea pensiilor cu 10%. Ministrul Muncii, Marius Budăi, afirmă că impactul bugetar calculat pentru majorarea pensiilor de la 1 ianuarie 2023 va fi de 11 miliarde de lei și că banii nu sunt o problemă. 

Budăi a respins ideea că majorarea se va face în două etape și a adăugat că măsura va fi luată de la 1 ianuarie 2023.

TABEL PENSII 2022: Cu cât se reduce vârsta de pensionare, în funcție de stagiul de cotizare realizat în condiții deosebite

”Impactul bugetar este de 11 miliarde de lei. Când am făcut această propunere, noi, PSD, am analizat-o foarte bine, am combinat şi am modelat datele în aşa fel încât să putem să ne asigurăm că avem spaţiu bugetar.

Cifrele pe care le-am folosit le poate modela şi folosi oricine, sunt pe site-ul Comisiei Naţionale de Prognoză, pe site-ul Institutului Naţional de Statistică, pe site-ul Eurostat, pe evoluţiile care au venit ulterior de la FMI pentru creşterea economică, pe execuţia bugetară şi pe încasări şi nu sunt niciun fel de probleme, putem asigura această majorare începând cu 1 ianuarie”, a spus ministrul Muncii într-o intervenţie telefonică, vineri seară, la Realitatea Plus.

La rândul său, premierul Niciolae Ciucă a spus că mai întâi trebuie aprobat proiectul de buget pe anul 2023, care ar trebui să se întâmple cât mai curând.

El a avansat însă un alt procent maxim permis de buget: 11%. Este, de altfel, propunerea PNL ca pensiile să crească cu 11%.

UDMR, al treilea partener din Coaliție a propus o majorare cu 15%, puțin probabilă, însă.

Citeste mai mult
Publicitate

ABRUD

VIDEO: Zbor deasupra celui mai frumos vârf al Apusenilor. Detunata Goală, vizitată în trecut de regii Ferdinand și Mihai

Publicat

„Detunata Goală” este unul dintre cele mai importante puncte de atracție turistică ale județului Alba, fiind considerat „Cel mai frumos vârf al Munților Apuseni”. 

Printre personalitățile care au vizitat Detunata Goală se numără regele Ferdinand I al României și Regele Mihai.

Rezervația Naturală „Detunata Goală” este o arie protejată de interes național de interes geologic şi geomorfologic, situată pe teritoriul administrativ al comunei Bucium.

Detunata Goală face parte din aria de manifestare a vulcanismului din Munţii Apuseni, ce s-a manifestat în Munţii Metaliferi spre sfârşitul perioadei de înălţare în pannonian – cuaternar inferior.

Rezervația constituie un unicat geologic în România, datorită coloanelor de bazalt cu formă de prismă hexagonală.

Are o suprafaţă de 24 de hectare și coloanele acesteia se întind pe o lungime de circa 600 de metri, iar peretele de stâncă are înălțimea de 75 metri.

Detunata Goală împreună cu sora sa, Detunata Flocoasă reprezintă două dintre cele mai importante puncte de atracție turistică ale județului Alba.

„În afară de coloanele impresionante de bazalt, printre stâncile de bazalt putem găsi mica ferigă rară (Woodsia ilvensis), precum şi Crinul lui Janka (Lilium jankae) – element balcanic, iar pe culmea interfluvială apar tufe izolate de ienupăr”, explică reprezentanții Consiliului Județean Alba.

Legenda Detunatelor – o poveste cu zâne și uriași

Odinioară, spune legenda, pe timpurile când trăiau încă uriașii și zânele în țara Ardealului, au sălășuit în apropiere de Buciumani o ceată de uriași, conducătorul lor fiind dușman înverșunat al zânelor, omorând zânele care-i cădeau în mână.

Această căpetenie avea un fiu foarte frumos și viteaz, care mergea să se ia la trântă cu bourii și urșii ce trăiau în pădurea Buciumanilor.

YouTube video

Majestatea Sa Margareta și Alteța Sa Regală Principele Radu, împreună cu Alteța Sa Regală Principesa Sofia sosesc în aceste momente în Gara CFR din Alba Iulia, în trenul regal. 

Aceștia sunt așteptați pe peronul gării de mai mulți oameni dornici să asiste la eveniment. De la gara din Alba Iulia aceștia vor merge la Catedrala Reîntregirii pentru dezvelirea unei plăci comemorative cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la Centenarul Încoronării.

Apoi vor asista la o slujbă de Te Deum, la un foc de artificii pe timp de zi, dar și la Parada Încoronării.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Primăriile din județul Botoșani care stau mereu cu mâna întinsă la Guvern. De ce este nevoie de o reformă administrativă

Publicat

index 8 1000x600.webp.webp

Publicitate

Zeci de primării de comună din județul Botoșani sunt total dependente de sumele primite de la Guvern, din fondurile de rezervă, fiind incapabile să acopere, din veniturile proprii, plata salariilor și a facturilor la utilități, scrie ADEVĂRULi.

Potrivit statisticilor, la nivel național, mai bine de două treimi din primăriile de comună din România nu reușesc să achite nici măcar salariile angajaților sau să achite facturile din fonduri proprii, riscând falimentul. An de an, sunt la mâna Guvernului, care le dă banii fără de care nu ar supraviețui.

Majoritatea comunelor aflate în asemenea situație sunt localități cu populație săracă, puțină,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Primăria Mihai Eminescu: Aducem la cunoștința locuitorilor obligația de a asigura buna gospodărire și de a păstra curățenia

Publicat

primaria eminescu 1000x600.jpg

Publicitate

  1. Primaria Comunei Mihai Eminescu va aduce la cunostinta ca, in conformitate cu prevederile Ordinul Prefectului Judetului Botosani nr. 200/19.03.2024 si  ale HCL -ului nr. 49/26.03.2024 luna APRILIE ESTE STABILITA LUNA CURATIENIEI PE INTREG TERITORIUL JUDETULUI BOTOSANI

aducem la cunostinta locuitorilor comunei ca au obligatia permanenta de a asigura buna gospodarire si de a pastra curatenia.

Potrivit Ordinului Prefectului Cetatenii au indatorirea  de a asigura intretinerea si curatenia locuintelor proprii si a anexelor gospodaresti, a curtilor si imprejmuirilor acestora, respectand masurile stabilite de catre Primaria Comunei Mihai Eminescu  pentru asigurarea igienei…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Prof. dr. Daniel Botezatu, candidat independent CL Botoșani

Publicat

botezatu 1 1000x600.jpg

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botoșani24.ro a fost astăzi Daniel Botezatu, profesor doctor în istorie, candidat independent la Consiliul Local Botoșani.
Fost liberal și unul dintre cei mai cunoscuți profesori de istorie de la Botoșani, Daniel Botezatu a decis să candideze din poziția de independent la Consiliul Local Botoșani, iar astăzi a vorbit despre ideile sale și despre șansa de a deveni consilier local din această poziție. Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Urmăriți Botosani24.ro și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Acțiune comună a „Cutezătorilor” din Botoșani și „Cercetașilor” din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția, la Ștefănești

Publicat

img 8294 1000x600.jpg

Publicitate

Pe 21 aprilie, Organizaţia Naţiunilor Unite aniversează anual „Ziua Mondială a Creativităţii şi Inovaţiei.” Cu acest prilej, la Muzeul „Ștefan Luchian” au avut loc o serie de activități desfășurate în parteneriat cu Cercetașii României, filiala „Cutezătorii” din Botoșani, și Cercetașii din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția.

Pe lângă vizitarea muzeului, s-a desfășurat și un atelier de pedagogie muzeală, unde participanții au pictat și desenat, punându-și astfel în valoare creativitatea.

Publicitate

 


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe