Connect with us

EVENIMENT

LIVE VIDEO: WeinFest, la Mediaș. PROGRAMUL celor trei zile dedicate vinului, gastronomiei și concertelor de cea mai bună calitate

Publicat


O bogată istorie viticolă, atestată de peste 800 de ani, este reînviată și adusă în prim plan la Weinfest, eveniment cultural ce se va desfășura la Mediaș, în perioada 20-22 septembrie 2019, pentru al doilea an consecutiv. Trei asociații neguvernamentale, în parteneriat cu autoritățile locale și regionale, sub egida Regiunii Gastronomice Europene Sibiu 2019, readuc în atenție, prin această manifestare, Vechea Metropolă de Vin a Transilvaniei, așa cum era numit, în urmă cu secole, Mediașul.

Puteți urmari LIVE VIDEO de la WeinFest 2019 și pe Pagina de Facebook Romania24.ro . Transmisia live este asigurată de Livestream Romania.

Trei zile dedicate vinului, istoriei viticole a zonei, gastronomiei și concertelor de cea mai bună calitate. De asta au parte medieșenii și invitații lor în week-end-ul 20-22 septembrie.

“Nu întâmplător, sigla municipiului Mediaș include imaginea a trei struguri încă din 1549. De ce e Mediașul ”Vechea Metropolă de Vin a Transilvaniei”? Aflat încă din 1206 in mijlocul zonei numită Țara Vinului, Mediașul este locul care, intre anii 1500 si 1800 impozitele se stabileau in funcție de prețul unei găleți de vin iar preturile produselor in funcție de prețul unei găleți de must.

În anul 1876, devenise sediul primei Școli de vin și pomicultură din zonă, având, în 78 de localități, peste 6.700 de hectare de plantații de viță-de-vie, din totalul celor 10.600 ha din întreaga Transilvanie”, explică organizatorii.

De asemenea, la Mediaș au avut sediul începând cu anul 1864 “Compania de Export de vin a Transilvaniei” și toate asociațiile care aveau legătură strânsă cu domeniul “Asociația viticolă săsească din Transilvania”, “Asociația de vânzare a vinului din Transilvania Weingau”, “Asociația Centrala a Cramelor ” având ca membri asociațiile zonale ale Cramelor din Transilvania, si “Asociația Sindicatelor Producătorilor de vin din Transilvania”. Toate acestea în jurul anilor 1900.

Începând cu anul 1863, filoxera, insectă dăunătoare, ajunsă din Statele Unite în Franța, a început să decimeze podgoriile din Europa. În anul 1889, insecta a ajuns să afecteze și podgoriile din zona Târnava Mică. Abia în 1902, problema și-a găsit rezolvare prin altoirea vițelor de vie hibride americane, soluție preluată și de specialiștii din zona Mediaș și dezvoltată la nivel de industrie, cu vagoane care plecau din Mediaș spre întreaga Europă, pe calea ferată dată în folosință în 1872.

Cu ajutorul oamenilor ca Friedrich Caspari, Michael Ambrosi sr., Michael Ambrosi și, mai târziu, Alfred Ambrosi, care au pus umărul la dezvoltarea domeniului, s-au înființat culturi vaste de vițe-de vie altoite.

Este suficient să amintim faptul că, la începutul secolului XX, Friedrich Caspari deținea aproximativ 550 de ha de viță-de-vie și butași de viță-de-vie și avea peste 1000 de angajați în Mediaș și alte patru localități învecinate.

Caspari a fost Director Tehnic la Pepinierele Știrbey din Drăgășani, după zece ani în care fusese Comisar pentru replantarea viilor din Transilvania (1892-1902) și, în timp, a avut în portofoliu clienți precum Principele de Lichtenstein, Baronul Szapari, Contele Mikes, Contele Inczedy și alții. Caspari s-a implicat direct în replantarea viței-de-vie în Țara Românească, Transilvania, Ungaria, Austria, Germania, Lichtenstein și Rusia. 

Ambrosi a fost Președintele Asociației Viticole Săsești din Transilvania, a deținut Pepinierele de la Aiud, actuala Stațiune de cercetare și dezvoltare pentru Viticultură si Vinificație de la Blaj, depozitele logistice de vin ale Transilvaniei de la Mediaș și a fost asociat al Principelui Știrbey la Pepinierele de la Buftea.

Astfel, și el a fost implicat în replantarea viței-de-vie în Transilvania, zona europeană și, împreună cu Principele Știrbey, în Țara Românească și Țările Baltice. De asemenea, Ambrosi este cel care, în jurul anilor 1920, a dat numele actual soiului de struguri Fetească Regală, apărut la Daneș sub numele de ”Dănășana” sau “Dunesdorfer Konigsast.

Iată doar câteva motive pentru care, în 2019, pentru a doua oară, Piața Regele Ferdinand I din Vechea Metropolă de Vin a Transilvaniei, Mediaș, se transformă, între 20-22 septembrie 2019, într-un spațiu al degustărilor de vin și al savurării  preparatelor culinare specifice, pe fundalul unor concerte de muzică bună”, mai spun organizatorii evenimentului.

Gazda evenimentului va fi Turrepitz, paznicul cetății Mediaș, care in acest an va coborî timp de trei zile din turn pentru a fi alături de participanți. La eveniment și-au anunțat participarea 23 de crame, din țară și din Republica Moldova, aranjate în 15 căsuțe si un punct inedit de atracție, Cămara Boierului. Cei interesați vor putea achiziționa taloane valorice, pe baza cărora vor putea degusta de 10 ori câte 15 mililitri. Degustarea și achiziționarea de vinuri la sticlă sunt accesibile oricărui doritor, în limita stocului disponibil.

Chefi de renume vor găti live specialități culinare, așa cum stă bine lângă un pahar de vin. Chef Marius Rafa și Chef Radu Zărnescu împreună cu echipa Masters of Flames vor pregăti preparate gastronomice de excepție așa cum ne-au obișnuit, meniul fiind unul variat din care cu siguranță nu va lipsi nici anul acesta sturionul care anul trecut a făcut furori.

Masterclass-uri de vin de nivel internațional, expoziții cu tematică specifică, muzică ambientală și formatii precum Proconsul, Mircea Baniciu & Band, Walter Ghicolescu, JazzyBit sau Amalia Gaiță vor încânta simțurile celor care vor onora cu prezența lor.

Un element interesant este faptul ca Posta Romana, cu contribuția Federației Filatelice Române, Asociației Filateliștilor din Județul Sibiu si la inițiativa lui Liviu Pintican – un cunoscut filatelist de la Mediaș, va ștampila toate trimiterile din data de 20 septembrie de la Oficiul Poștal 1 din Mediaș cu o stampilă cu grafică dedicată special Weinfest Mediaș 2019. Pentru a marca acest lucru sunt pregătite și trei vederi inspirate din istoria de vin a orașului.

Programul complet al festivalului va fi disponibil online pe pagina de Facebook a eveniementului Weinfest Medias, iar surprizele nu vor lipsi nici de această dată.

Evenimentul este realizat de către Asociația Culturală Pusteblume Mediaș, Asociația Ardealul Mediaș și Asociația Locului Natal, în parteneriat cu Primăria Municipiului Mediaș și sub egida Consorțiului Regiunii Gastronomice Europene.

PROGRAMUL Weinfest Mediaș 2019

Vineri: 20.09.2019

18:00 – 19:00 – Deschiderea oficială a evenimentului

Prezentare reprezentanți crame
18:00 – 22:00 – Vânzarea taloanelor
18:00 – 23:00 – Degustări de vin la cramele invitate
19:00 – 20:00 – Live Cooking Show – Chef Radu Zărnescu & Master of Flames
20:00 – 21:00 – Muzică ambientală și prezentări crame participante
21:00 – 22:00 – Concert Live – JazzyBIT

Sambata: 21.09.2019

12:00 – 23:00 – Degustări de vin la cramele invitate
12:00 – 22:00 – Vânzarea taloanelor
13:00 – 14:00 – Expoziția “ A ruginit frunza din vii” – Galeria Cirus
14:00 – 15:00 – Masterclass pahare „Riedel“ cu degustare – Casa Schuller
16:00 – 17:00 – Masterclass „Fetească Regală“- Istorie și degustare – Casa Schuller
17:00 – 18:00 – Live Cooking Show – Chef Radu Zărnescu & Invitații
18:00 – 19:00 – Scenete Teatru “Noi și atât”
19:00 – 20:00 – Prezentarea Reginei Vinului 2019
20:00 – 21:00 – Concert Live – Walter Ghicolescu
21:00 – 22:00 – Muzică ambientală și prezentări crame participante
22:00 – 23:00 – Concert Live – Mircea Baniciu & Band

Duminica: 22.09.2019

12:00 – 23:00 – Degustări de vin la cramele invitate
12:00 – 22:00 – Vânzarea taloanelor
15:00 – 15:30 – Încoronarea Reginei Vinului 2019
16:00 – 17:00 – Masterclass “Wine, food and pairing” – Wine Ambasador Diana Pavelescu
17:00 – 18:00 – Live Cooking Show – Chef Radu Zărnescu & Master of Flames
19:00 – 19:30 – Talonul câștigător
20:00 – 21:00 – Concert Live – Amalia Gaiță
21:00 – 22:00 – Muzică ambientală și prezentări crame participante
22:00 – 23:00 – Concert Live – Proconsul

EVENIMENT

FOTO: Accident cu patru răniți în Gorj. Un şofer a intrat cu autoturismul într-o fântână arteziană dintr-un giratoriu

Publicat

Patru persoane au ajuns la spital, luni dimineaţa, după ce şoferul unui autoturism a pierdut controlul direcţiei şi a intrat cu maşina într-o fântână arteziană dintr-un sens giratoriu din municipiul Târgu Jiu, au informat reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Gorj.

Accidentul a avut loc în zona Coloanei Infinitului din Târgu Jiu.

“La data de 20 ianuarie, poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Târgu Jiu au fost sesizaţi, prin apelul 112, de către un participant la trafic, despre faptul că pe strada Calea Bucureşti, din localitate, a avut loc un accident rutier soldat cu victime. Din primele cercetări efectuate de poliţişti la faţa locului a reieşit faptul că un bărbat de 47 de ani, din comuna Licurici, în timp ce conducea un autoturism pe Calea Bucureşti, din direcţia cartierului Drăgoieni către centru, în dreptul unităţii militare nu a adaptat viteza la condiţiile de drum, a pierdut controlul direcţiei şi a intrat in coliziune cu fântâna arteziană încadrată de sensul giratoriu”, au anunţat reprezentanţii IPJ Gorj.

La faţa locului s-au deplasat un echipaj de descarcerare şi un echipaj SMURD din cadrul Detaşamentului de Pompieri Târgu Jiu, precum şi trei echipaje ale Ambulanţei.

În urma impactului, atât conducătorul auto, cât şi alte trei pasagere aflate în autoturism, cu vârste cuprinse între 15 şi 51 de ani, toate din comuna Scoarţa, au suferit leziuni. Cele patru victime au fost transportate la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală din culpă. AGERPRES

Citește mai departe

EVENIMENT

Concertul rock al anului 2020: Slipknot VINE în România. 10.000 de bilete vor fi puse la vânzare

Publicat

slipknot

Cel mai mare concert rock din ultimii 30 de ani, din țară va avea loc pe 27 iulie la Romexpo, București.  După ani de așteptări și zvonuri despre un posibil concert, formația de heavy metal, Slipknot, ajunge în România.

Anunțul evenimentului, care se preconizează a fi concertul anului 2020 și poate unul dintre cele mai mari concerte rock la care fanii genului au asistat vreodată în România, a fost făcut de revista de specialitate Metalhead.ro, luni 20 ianuarie.

Concertul din România face parte din turneul mondial ”We are not your kind”. Pe lângă țările cu tradiție în care Slipknot concertează an de an, în 2020, formația americană face un tur de forță și în Europa.

Despre concertele din Europa, liderul formației, Corey Taylor a declarat: ”Ne simtim bine înapoi în Europa și în UK. Nu conteaza de câte ori venim, nu ne săturăm niciodată. Un singur lucru este clar: Publicul este grozav!”

slipknot

Slipknot este o formație care nu mai are nevoie de nicio prezentare. Au scris istorie și continuă să o facă. Bazele formației au fost puse în 1995 de Shawn Crahan, Joey Jordison și Paul Gray. Dintre acestia doar Shawn continuă să urce pe scenă alaturi de trupă.

Joey Jordison nu mai face parte din fromație din 2013. Paul Gray, în schimb ne-a parasit mult prea devreme. Artistul a murit în 2010.

De-a lungul carierei, Slipknot a fost nominalizată la 10 Premii Grammy. Aceștia au reușit să și câstige în 2006 cu ‘Before I Forget’, nominalizare pentru Best Metal Performance. Ân plus artiștii din Iowa au caștigat de șapte ori Kerrang! Awards, de patru ori Metal Hammer Golden God Awards și de cinci ori Revolver Golden God Awards.

Pentru concertul din București, vineri, 24 ianuarie vor fi puse primele bilete spre vâznzare, pe siteul iabilet.ro.

Biletele au urmatoarele prețuri:

– primele 1000 de bilete:
Psycho – 379 lei
Snuff – 299 lei
Plague – 209 lei

– presale:
Psycho – 399 lei
Snuff – 329 lei
Plague – 229 lei

– la acces:
Psycho – 430 lei
Snuff – 350 lei
Plague – 250 lei

La prețul tuturor biletelor comandate în earlybird și presale se adaugă comisionul de emitere bilet de 10 lei.
Se pun în vânzare doar 10.000 de bilete pentru acest show, potrivit metalhead.ro.

sursă foto: Facebook – Slipknot

 

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO: Patru bărbați care se dădeau polițiști, prinși în flagrant în timp ce jefuiau un italian, în Bucureşti

Publicat

prinsi

Patru bărbați au fost reținuți, după ce au fost prinși în flagrant în timp ce încercau să înșele un cetățean italian. Metoda celor patru era inedită: aceștia se dădeau drept polițiști și cereau documentele și banii, apoi sustrăgeau parte din sumă.

Potrivit Poliției Capitalei, duminică, polițiști ai Serviciului Investigații Criminale din Poliția Sectorului 1 au prins în flagrant patru bărbați, care, făcând uz de calitățile oficiale, au determinat un bărbat, cetățean italian, să le înmâneze documentele și banii pe care îi avea asupra sa, moment în care ar fi încercat să sustragă parte din suma deținută.

Conform sursei menționate, cei patru au fost imobilizați și conduși la subunitatea de poliție pentru audieri, iar ulterior s-a dispus reținerea acestora.

„Din datele și probele administrate în cauză a rezultat presupunerea rezonabilă că cei patru bărbați, cu vârste cuprinse între 36 și 57 de ani, prin aceeași metodă, în perioada noiembrie 2019 – ianuarie 2020, ar fi înșelat și alte persoane, cetățeni italieni, israelieni și respectiv greci, la acest moment cercetările derulându-se în cadrul a 4 dosare penale”, precizează Poliția Capitalei.

Cei patru bărbați au fost reținuți pentru înșelăciune și uzurpare de calități oficiale, urmând să fie duși în fața magistraților cu propunere de arestare preventivă.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Accident rutier în Neamț. Un bărbat a ajuns la spital după ce a intrat în coliziune cu un microbuz

Publicat

sursa foto: ISU Neamt

Un bărbat a ajuns la spital, luni dimineaţa, după ce autoturismul pe care îl conducea a intrat în coliziune cu un microbuz pe drumul european DN 2 – E85, la intersecţia cu localitatea Săbăoani, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ, Irina Popa.

Potrivit acesteia, în ambele autovehicule se aflau doar şoferii.

Şoferul autoturismului a fost preluat de un echipaj SMURD şi transportat la Spitalul Municipal Roman.

Poliţiştii rutieri au deschis un dosar penal pentru vătămare corporală din culpă şi continuă cercetările pentru a stabili cauzele şi împrejurările în care s-a produs accidentul. AGERPRES

Citește mai departe