EVENIMENT
Lotul 3 al Autostrăzii Deva-Lugoj, deschis circulaţiei la sfârşitul lunii septembrie

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a afirmat, joi, că lotul 3 al Autostrăzii Lugoj-Deva, pentru care statul român a reziliat recent contractul cu constructorul spaniol, fiind preluat de către CNAIR, va fi deschis circulaţiei la sfârşitul lunii septembrie.
„Lotul 3 va fi deschis, undeva, la sfârşitul lunii septembrie. A fost preluat de către CNAIR. Se fac lucrările. Va fi dat în trafic la sfârşitul lunii septembrie, deci acei 44 de kilometri (pe loturile 3 şi 4 – n.r.) vor fi în integralitate deschişi. Se va circula de la Sibiu la Nădlac la profil de autostradă”, a declarat ministrul Transporturilor, aflat în inspecţie în judeţul Alba pe şantierul Autostrăzii Sebeş-Turda.
Totodată, Răzvan Cuc a precizat că lotul 1 al Autostrăzii Sebeş-Turda se va da în circulaţie, la fel cum se va da şi la lotul 3 Lugoj-Deva.
Lotul 4 al Autostrăzii Lugoj-Deva, între Şoimuş şi Ilia, în lungime de 22,14 kilometri, a fost deschis traficului la mijlocul lunii august.
Pentru lotul 3, între Ilia şi Holdea, în lungime de 21,14 kilometri, statul român a reziliat contractul şi a decis ca CNAIR să facă în regie proprie lucrările ce mai trebuiau executate de constructorul spaniol.
Constructorul lotului 3 a anunţat că se gândeşte „foarte serios” să facă plângeri penale şi să acţioneze statul român în judecată, considerând că ministrul Transporturilor a reziliat contractul într-un mod abuziv.
Reprezentanţii constructorului spun că proiectul construirii lotului 3, în lungime de 21,14 kilometri, după o colaborare „extrem de dificilă” cu CNAIR, a fost finalizat şi se aştepta recepţia lucrărilor şi punerea în funcţiune. Constructorul a anunţat în 12 august că lucrările aferente proiectului au fost finalizate şi că nu există impedimente de ordin tehnic sau contractual pentru ca CNAIR să nu efectueze recepţia proiectului şi punerea sa în funcţiune, iar finisajele actuale sunt în afara corpului autostrăzii şi se pot executa fără a încurca traficul, ceea ce înseamnă că nu împiedicau recepţia lucrării. AGERPRES
EVENIMENT
Elev din Deva, prins cu droguri în timp ce participa la un program Erasmus, în Macedonia de Nord

Un elev de 17 ani de la un liceu din Deva, a fost prins cu droguri asupra lui în timp ce se afla în Macedonia de Nord. Acesta se afla alături de alţi tineri, în cadrul unui program Erasmus, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Hunedoara declanşând o anchetă în acest caz.
„A fost numită o comisie care va analiza acest incident nefericit. Va trebui să punem un accent mai mare pe activitatea de prevenţie în domeniul prevenirii consumului de droguri.
Vom colabora cu Centrul Judeţean Antidrog pentru recomandările necesare, iar elevul va trebui ajutat să depăşească acest moment”, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, inspectorul şcolar general Maria Ştefănie.
Potrivit primelor date, elevul făcea parte dintr-un grup de 12 tineri selectaţi din judeţul Hunedoara pentru a lua parte la un program Erasmus la Skopje, în Macedonia de Nord. Tânărul este elev la Liceul Tehnologic „Dragomir Hurmuzescu” din Deva, iar selecţia tinerilor care au luat parte la acest program a fost efectuată prin Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE) Hunedoara.
Drogurile au fost descoperite de cele două profesoare care însoţeau grupul de elevi, iar ulterior a fost oprită participarea la derularea programului Erasmus şi s-a solicitat întoarcerea acasă a tinerilor.
Elevul în cauză a fost audiat, însă, de autorităţile din Macedonia de Nord, a precizat inspectorul şcolar general Maria Ştefănie.
Tinerii au ajuns acasă în siguranţă, marţi noaptea, ancheta derulată în acest caz urmând să stabilească împrejurările în care s-a produs incidentul, a mai menţionat reprezentantul IŞJ Hunedoara. Agerpres

Companie aeriană Blue Air, care din septembrie anul 2022 a anulat toate zborurile, a intrat în insolvenţă la propria cerere, potrivit datelor de pe site-ul Tribunalului Bucureşti.
„Admite cererea debitorului BLUE AIR AVIATION SA. În temeiul art. 71 alin.1 din Legea nr.85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolvenţă deschide procedura generală împotriva debitorului BLUE AIR AVIATION SA”, se arată pe site-ul Tribunalului Bucureşti.
De asemenea, instituţia a dispus conexarea dosarului nr. 6050/3/2023, adica cel prin care Air Claim, companie care facilitează obţinerea compensaţiilor pentru pasagerii cu zboruri anulate sau întârziate, a cerut în instanţă insolvenţa Blue Air şi anunţă că are de recuperat de la operatorul aerian aproximativ 85.000 euro.
Printre creditori se numără ROMATSA, BALADEI THIRDWAY TRANSPORT SRL prin lichidator judiciar Alpha Insolvency IPURL, ALC B378 43309 LLC, BLUE AIR TECHNIC SRL, AIR CLAIM SA, AEROPORTUL INTERNATIONAL AVRAM IANCU CLUJ R.A, dar şI mai multe persoane fizice, conform aceleiaşI surse.
Blue Air a anulat începând cu data de 6 septembrie 2022 toate zborurile, pierzând astfel sloturile din aeroporturi. Compania avea în septembrie 2022 datorii cumulate de 230 milioane euro, suma în care nu sunt incluşi banii pe care trebuie să îi returneze clienţilor cărora le-au fost anulate zborurile începând cu 6 septembrie.
Compania aeriană Blue Air a intrat în insolvenţă. Statul a anunțat în 2022 că va prelua 75% din acțiunile Blue Air
Statul, prin Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, a anunţat anul trecut că va prelua 75% din acţiunile Blue Air, executându-se astfel garanţia pe care a pus-o în joc compania pentru a putea primi ajutorul în valoare de 300 mil. lei în anul 2020.
În anul 2020, Blue Air a primit un credit garantat de stat în valoare de 300 mil. lei din partea Eximbank, instituţie de credit controlată de Ministerul Finanţelor.
La acea vreme, în nota de fundamentare a proiectului Hotărârii de Guvern pentru aprobarea condiţiilor de acordare a garanţiei de stat, Eximbank a tras un semnal de alarmă cu privire la capacitatea companiei de a returna împrumutul.
Blue Air este controlată în proporţie de 76,18% de compania Airline Invest, înfiinţată în 2019. În ambele companii, Cristian Rada este acţionar.
Sursa: MediaFax
EVENIMENT
Director din cadrul Agenţiei Domeniile Statului, arestat de DNA pentru trafic de influență. Pentru ce ar fi cerut mită 350.000 de euro

Directorul Direcţiei Control Reprezentanţe Teritoriale şi Comunicare din cadrul Agenţiei Domeniile Statului a fost arestat de procurorii DNA pentru trafic de influență, după ce ar fi cerut 350.000 euro unui afacerist pentru a-l ajuta să câștige un contract.
Procurorii DNA anunță că au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 20 martie 2023, a lui Nuţă Marius Ionel, director al Direcţiei Control Reprezentanţe Teritoriale şi Comunicare din cadrul Agenţiei Domeniile Statului (ADS), pentru trafic de influență.
În ordonanța procurorilor se arată că, în perioada 24 ianuarie – 20 martie 2023, Nuţă Marius ar fi pretins, pentru el şi pentru alte persoane, de la un om de afaceri, suma totală de 350.000 euro pentru „a-l ajuta” să încheie cu ADS un contract de arendă pentru o suprafaţă de 650 ha de teren agricol, situat într-o comună din județul Giurgiu.
În contul aceleiași sume de bani, inculpatul i-ar mai fi promis omului de afaceri că îl va sprijini să concesioneze respectiva suprafață de teren pe o perioadă de 20 de ani, cu posibilitatea prelungirii pe încă 10 ani, informează DNA.
Martorul i-ar fi remis lui Nuţă Marius Ionel suma de 90.000 lei, ce reprezenta o primă tranșă din suma pretinsă inițial.
Ulterior, cu toate “eforturile” depuse de inculpat, licitația privind arendarea terenului respectiv a fost câștigată de o altă persoană.
Judecătorii Tribunalului București au admis propunerea de arestare preventivă, pentru 30 de zile, a lui Nuţă Marius Ionel.
(sursa: Mediafax)

Poliția Română anunță că miercuri la amiază, începând cu ora 13.30, vor fi impuse restricții de trafic pe mai multe artere rutiere, din cauza unui transport agabaritic.
Potrivit Centrului INFOTRAFIC din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, miercuri, începând cu ora 13.30, se va desfășura un transport agabaritic pe ruta PTF Nădlac II – Autostrada A1 – DN 68A – Autostrada A1 – Veștem – DN 1 – Ghimbav.
Transportul este format dintr-un camion cu masa de 93 tone, urmând să fie însoțit pe traseul precizat de echipaje de poliție rutieră.