EVENIMENT
LOVITURĂ la Vama Iași, după perchezițiile de ieri. „Taxa” pe TIR, 300 de dolari

Șeful Biroului Vamal de Frontieră Iași, doi vameși și administratorul unei firme au fost reținuți după perchezițiile de miercuri în vămi. Șeful vămii ar fi primit șpagă aproape 25.000 de dolari ca să închidă ochii la produse contrafăcute.
Procurorii DNA Iași i-au reținut, pentru 24 de ore, pe Bolohan Dănuț, șef al Biroului Vamal de Frontieră Iași, în sarcina căruia s-au reținut cinci infracțiuni de luare de mită, din care trei în formă continuată, Andreica Simona, funcționar vamal în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Iași, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de complicitate la luare de mită, Timofte Cristian, funcționar vamal în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Iași, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de dare de mită, în formă continuată, și pe administratorul unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea unei infracțiuni de dare de mită.
Sub control judiciar de 60 de zile este cercetat un alt vameș din Iași, Tîrnoveanu Cristinel Leonard, pentru dare de mită, în formă continuată.
În perioada ianuarie 2022 – prezent, funcționari din cadrul Biroului Vamal de Frontieră din Iași, în schimbul primirii unor sume de bani, și-ar fi îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu pentru a favoriza o serie de societăți comerciale care importă produse textile din Turcia, arată DNA.
LOVITURĂ la Vama Iași, după perchezițiile de ieri. „Taxa” pe TIR, 300 de dolari: haine contrafăcute
Prin intermediul acestor societăți comerciale ar fi fost importate articole de vestimentație, îmbrăcăminte și încălțăminte tip sport și parfumuri contrafăcute, bunurile fiind transportate cu autocamioanele înmatriculate pe numele societăților comerciale respective, precum și cu autovehicule tip cap tractor și semiremorcă înmatriculate în Turcia, Polonia sau Slovacia.
„Prin modul de acțiune, functionarii vamali ar fi creat condițiile în care administratorii societăților comerciale să eludeze plata taxelor vamale în sensul în care, valorile declarate în vamă să fie mai mici decât cele reale, iar controlul mărfurilor importate să fie formal sau inexistent (controlul se făcea doar pe documente, fără verificarea efectivă a mărfurilor). Ar fi existat situații în care erau prezentate documente comerciale/vamale de import, respectiv facturi externe (invoice – uri), false atât sub aspectul naturii bunurilor importate (pentru a disimula faptul că produsele respective sunt contrafăcute), cât și sub aspectul prețului declarat în vamă (pentru a se diminua valoarea taxelor vamale ce trebuie plătite de către importator). Mărfurile astfel importate ar fi fost valorificate în centre comerciale sau magazine de profil din județele Iași, Suceava, Botoșani, Ilfov, Sibiu, Arad, Ialomița și municipiul București”, arată DNA.
LOVITURĂ la Vama Iași, după perchezițiile de ieri. „Taxa” pe TIR, 300 de dolari: prejudiciu
“Taxa” cerută pentru fiecare autocamion intrat in vamă ar fi fost de aproximativ 300 de USD.
Se estimează un prejudiciu de 58 de milioane de lei la bugetul de stat provenit din neplata corespunzătoare a taxelor vamale.
Bolohan Dănuț, beneficiind și de ajutorul inculpatei Andreica Simona, ar fi pretins și primit de la mai mulți oameni de afaceri, printre care și cel reținut în prezenta cauză, suma totală de 24.500 de dolari.
De asemenea, Bolohan ar fi pretins și primit de la doi subalterni, inculpații Timofte Cristian și Tîrnovanu Cristinel-Leonard, foloase patrimoniale constând în sume de bani și alte produse, pentru a fi programați de serviciu în intervalele orare în care în vamă ajungeau mijloacele de transport ce aparțineau societăților comerciale cercetate în prezenta cauză.
În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.
Bolohan Dănuț, Andreica Simona, Timofte Cristian și omul de afaceri urmează să fie prezentați Tribunalului Iași cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Mediafax
Sursa foto: arhiva Politia de Frontiera
EVENIMENT
Polițiștii din Alba, cu ochii pe șoferii vitezomani. Sistemul de monitorizare a traficului e-SIGUR, folosit pe drumurile din județ

Polițiștii rutieri din Alba acționează luni, 31 martie, cu sistemul de monitorizare a traficului e-SIGUR, pentru a depista posibile încălcări ale normelor de circulație pe drumurile publice, în zonele cu risc rutier din județ.
Sistemul de monitorizare a traficului e-SIGUR folosește dispozitive radar, montate pe trepiede mobile. Acestea surprind în timp real vehiculele care depășesc limita legală de viteză sau care încalcă alte reguli de circulație.
Proprietarii…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
FOTO: Un tânăr din Teiuș, între cei mai buni măcelari din lume, la competiția World Butchers Challenge de la Paris

Un tânăr măcelar din Teiuș a debutat duminică, 30 martie, la competiția World Butchers Challenge de la Paris. Paul Cordea a intrat în competiție în secțiunea World Champion Butchers Apprentice alături de alți 13 măcelari din 7 țări: Australia, Franța, Germania, Irlanda, Italia, Marea Britanie și Noua Zeelandă.
Paul Cordea a pregătit, în doar două ore și jumătate, 40 de preparate din vită, porc, miel și pui pentru a impresiona juriul de la World Butchers’…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
FOTO. Echipa de studenți a UTCN intră în luptă în concursul de simulare a cutremurelor din SUA. Macheta prezentată, una specială

Echipa de studenți a Universității Tehnice Cluj-Napoca (UTCN) intră, luni, în competiția Seismic Design Competition 2025, una dintre cele mai prestigioase competiții de inginerie seismică din lume, găzduită în acest an de Universitatea Berkeley din California (SUA).
”Anul acesta, provocarea este proiectarea unei clădiri rezistente la cutremure pentru un sit din Kobe, Japonia, o zonă cu risc seismic ridicat. Integrarea unui gol central în structură a adus un plus de…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Încep înscrierile în programul „Rabla pentru sobe”. Lista primăriilor eligibile din zonele montane din Alba și din țară

Încep înscrierile în programul „Rabla pentru sobe”. Primăriile de comune din zonele montane din țară se vor putea înscrie de luni, 31 martie, în programul „Rabla pentru sobe”, ce permite schimbarea aparatelor destinate încălzirii locuințelor cu bani de la stat. Din județul Alba sunt eligibile pentru înscrierea în program 40 de comune.
Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) anunță deschiderea sesiunii de înscriere în cadrul Programului privind acordarea de sprijin…
Citește mai mult pe Alba24.ro