Connect with us

ACTUALITATE

Prognoză agrometeo: Lucrările agricole specifice campaniei de vară se vor desfăşura în condiţii relativ bune

Publicat

porumb

Lucrările agricole specifice campaniei de vară se vor desfăşura în condiţii relativ bune, în perioada următoare, iar în cultura neirigată de porumb aprovizionarea cu apă pe profilul de sol 0-100 cm se va situa în limite satisfăcătoare şi apropiate de optim, reiese din prognoza agrometeorologică valabil pentru intervalul 23 – 29 iulie, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Din punct de vedere termic, în perioada de referinţă, vremea va intra într-un proces de încălzire treptată, în cea mai mare parte a ţării. Astfel, temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 15 şi 26 grade Celsius, în primele zile, limite apropiate de mediile climatologice, şi între 17 şi 28 de grade Celsius, spre sfârşitul perioadei, abaterile termice pozitive fiind de până la 4 grade Celsius, pe întreg teritoriul agricol.

În plus, se întrevăd ploi locale cu caracter de aversă, însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, în majoritatea regiunilor. De asemenea, cantităţile de apă prognozate pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol, iar izolat vor fi condiţii de producere a grindinei.

În ceea ce priveşte caracteristicile agrometeorologice, în cultura neirigată de porumb, aprovizionarea cu apă pe profilul de sol 0-100 cm se va situa în limite satisfăcătoare şi apropiate de optim, în cea mai mare parte a Olteniei, Moldovei, vestul şi local nordul şi sudul Munteniei, vestul şi sud-vestul Crişanei, nord-estul, estul şi izolat sud-vestul Transilvaniei, nord-vestul Banatului.

Pe de altă parte, în Dobrogea, Maramureş, pe suprafeţe extinse din Transilvania, Banat, Muntenia, sudul şi izolat estul, nordul, centrul şi nord-estul Moldovei, sud-vestul Olteniei, vestul Crişanei se vor înregistra deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată, puternică şi extremă).

La capitolul culturi agricole, estimările pentru perioada următoare, arată că procesele de coacere şi maturare la speciile de toamnă, precum şi cele de creştere şi dezvoltare la culturile prăşitoare se vor desfăşura pe ansamblu normal în cea mai mare parte a ţării şi mai intens în zonele de câmpie şi pe terenurile cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului. În zilele cele mai calde, cu temperaturi maxime ale aerului situate peste pragurile biologice critice de rezistenţă (30 – 32 de grade Celsius) a plantelor se va semnala fenomenul de ofilire temporară şi răsucire a frunzelor în orele de amiază, uscarea prematură a frunzelor bazale la culturile prăşitoare, îndeosebi pe arealele agricole cu deficite ridicate de apă în sol.

Cultura de grâu de toamnă semănată tardiv îşi va definitiva maturitatea ceară (100%), continuându-se maturitatea deplină (10-100%) şi recoltarea. De asemenea, la speciile înfiinţate în perioada optimă va fi posibilă finalizarea lucrărilor de recoltare în majoritatea regiunilor agricole.

De asemenea, floarea-soarelui va înregistra predominant fazele de înflorire (30-100%) şi maturitate ceară (10-100%), în cea mai mare parte a zonelor de cultură, în timp ce porumbul îşi va definitiva apariţia paniculului (90-100%), aflându-se la înflorire şi mătăsire (10-100%), precum şi maturitatea în lapte (10-50%) la hibrizii timpurii şi extra-timpurii.

La sfecla de zahăr se vor semnala fazele de dezvoltare a aparatului foliar (70-100%) şi alungirea/îngroşarea axei hipocotile (40-100%). Totodată, cartoful pentru consum va parcurge înflorirea (75-100%), creşterea tuberculilor şi veştejirea vrejilor (10-100%), iar în aproape toate plantaţiile, pomii fructiferi se vor afla predominant la creşterea/coacerea rodului şi dezvoltarea mugurelui terminal. Totodată, la soiurile de sâmburoase (cais, piersic, prun) se vor continua lucrările de recoltare.

Conform specialiştilor, la viţa-de-vie se vor înregistra fazele de creştere şi dezvoltare a boabelor, în majoritatea podgoriilor.

La nivel general, lucrările agricole specifice campaniei de vară se vor desfăşura în condiţii relativ bune, menţionează ANM. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Nu vă mai certați soții degeaba. Știința confirmă ce femeile știau deja: Bărbații chiar nu aud ce spun soțiile

Publicat

nu vă mai certați soții degeaba. Știința confirmă ce femeile

Publicitate

Oamenii de știință confirmă că bărbații au un auz mai slab decât femeile. Studiul arată că factori precum altitudinea și viața urbană influențează auzul, relatează mediafax.ro.

Un nou studiu confirmă că bărbații au un auz semnificativ mai puțin sensibil decât femeile, indiferent de frecvență și populație, scrie Daily Mail.

Cercetarea, realizată de o echipă internațională de oameni de știință, a analizat 450 de persoane din 13…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Magazinele Profi din Botoșani nu vor fi vândute, după preluarea de către Mega Image. Lista locațiilor care vor fi cesionate

Publicat

magazinele profi din botoșani nu vor fi vândute, după preluarea

Publicitate

Supermarketurile Profi din Botoșani nu se află pe lista magazinelor care vor fi vândute unor alte companii de retail alimentar, ca urmare a deciziei Consiliului Concurenței pentru aprobare a preluării rețelei de către Mega Image.

În contextul achiziției rețelei de magazine Profi de către grupul olandezo-belgian Ahold Delhaize – proprietarul Mega Image –, Consiliul Concurenței a impus mai multe condiții pentru aprobarea tranzacției. Una dintre…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Maria Pînzariu din Botoșani a ajuns la 109 ani și este una dintre cele mai vârstnice femei de pe planetă. Poveste de neuitat onorată de Casa de Pensii

Publicat

viol 1.jpg

Publicitate

Într-o lume grăbită, în care trecutul pare uneori uitat, județul Botoșani își descoperă și își onorează tăcut comorile vii: pensionarii centenari.

Oameni care au muncit din greu în câmp, au crescut familii în vremuri grele și au rămas, peste timp, piloni de echilibru ai comunităților din care fac parte.

În aceste zile, Casa Județeană de Pensii Botoșani desfășoară procesul de recalculare a pensiilor provenite din fostul sistem al…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Cei mai buni din România! LPS Botoșani, pe primul loc la Finala Cluburilor Sportive Școlare de lupte

Publicat

cei mai buni din românia! lps botoșani, pe primul loc

Publicitate

Luptătorii de la Liceul cu Program Sportiv (LPS) Botoșani au obținut o performanță remarcabilă în cadrul Finalei Cluburilor Sportive Școlare, desfășurată în perioada 28–30 martie 2025, la Drobeta Turnu-Severin.

Competiția a reunit cei mai buni sportivi din țară – primii trei clasați din cele patru zone de calificare.

Sportivii botoșăneni au cucerit șase medalii și două locuri V, acumulând 125 de puncte și clasându-se pe locul I pe…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe