Connect with us

ACTUALITATE

Prognoză agrometeo: Lucrările agricole specifice campaniei de vară se vor desfăşura în condiţii relativ bune

Publicat

porumb

Lucrările agricole specifice campaniei de vară se vor desfăşura în condiţii relativ bune, în perioada următoare, iar în cultura neirigată de porumb aprovizionarea cu apă pe profilul de sol 0-100 cm se va situa în limite satisfăcătoare şi apropiate de optim, reiese din prognoza agrometeorologică valabil pentru intervalul 23 – 29 iulie, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Din punct de vedere termic, în perioada de referinţă, vremea va intra într-un proces de încălzire treptată, în cea mai mare parte a ţării. Astfel, temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 15 şi 26 grade Celsius, în primele zile, limite apropiate de mediile climatologice, şi între 17 şi 28 de grade Celsius, spre sfârşitul perioadei, abaterile termice pozitive fiind de până la 4 grade Celsius, pe întreg teritoriul agricol.

În plus, se întrevăd ploi locale cu caracter de aversă, însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, în majoritatea regiunilor. De asemenea, cantităţile de apă prognozate pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol, iar izolat vor fi condiţii de producere a grindinei.

În ceea ce priveşte caracteristicile agrometeorologice, în cultura neirigată de porumb, aprovizionarea cu apă pe profilul de sol 0-100 cm se va situa în limite satisfăcătoare şi apropiate de optim, în cea mai mare parte a Olteniei, Moldovei, vestul şi local nordul şi sudul Munteniei, vestul şi sud-vestul Crişanei, nord-estul, estul şi izolat sud-vestul Transilvaniei, nord-vestul Banatului.

Pe de altă parte, în Dobrogea, Maramureş, pe suprafeţe extinse din Transilvania, Banat, Muntenia, sudul şi izolat estul, nordul, centrul şi nord-estul Moldovei, sud-vestul Olteniei, vestul Crişanei se vor înregistra deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată, puternică şi extremă).

La capitolul culturi agricole, estimările pentru perioada următoare, arată că procesele de coacere şi maturare la speciile de toamnă, precum şi cele de creştere şi dezvoltare la culturile prăşitoare se vor desfăşura pe ansamblu normal în cea mai mare parte a ţării şi mai intens în zonele de câmpie şi pe terenurile cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului. În zilele cele mai calde, cu temperaturi maxime ale aerului situate peste pragurile biologice critice de rezistenţă (30 – 32 de grade Celsius) a plantelor se va semnala fenomenul de ofilire temporară şi răsucire a frunzelor în orele de amiază, uscarea prematură a frunzelor bazale la culturile prăşitoare, îndeosebi pe arealele agricole cu deficite ridicate de apă în sol.

Cultura de grâu de toamnă semănată tardiv îşi va definitiva maturitatea ceară (100%), continuându-se maturitatea deplină (10-100%) şi recoltarea. De asemenea, la speciile înfiinţate în perioada optimă va fi posibilă finalizarea lucrărilor de recoltare în majoritatea regiunilor agricole.

De asemenea, floarea-soarelui va înregistra predominant fazele de înflorire (30-100%) şi maturitate ceară (10-100%), în cea mai mare parte a zonelor de cultură, în timp ce porumbul îşi va definitiva apariţia paniculului (90-100%), aflându-se la înflorire şi mătăsire (10-100%), precum şi maturitatea în lapte (10-50%) la hibrizii timpurii şi extra-timpurii.

La sfecla de zahăr se vor semnala fazele de dezvoltare a aparatului foliar (70-100%) şi alungirea/îngroşarea axei hipocotile (40-100%). Totodată, cartoful pentru consum va parcurge înflorirea (75-100%), creşterea tuberculilor şi veştejirea vrejilor (10-100%), iar în aproape toate plantaţiile, pomii fructiferi se vor afla predominant la creşterea/coacerea rodului şi dezvoltarea mugurelui terminal. Totodată, la soiurile de sâmburoase (cais, piersic, prun) se vor continua lucrările de recoltare.

Conform specialiştilor, la viţa-de-vie se vor înregistra fazele de creştere şi dezvoltare a boabelor, în majoritatea podgoriilor.

La nivel general, lucrările agricole specifice campaniei de vară se vor desfăşura în condiţii relativ bune, menţionează ANM. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Din nou Simona Radiș! Aur la Cupa Mondială de canotaj de la Lucerna. România încheie cu șase medalii

Publicat

din nou simona radiș! aur la cupa mondială de canotaj

Publicitate

Canotoarea botoșăneancă Simona Radiș a adus din nou mândrie României, cucerind medalia de aur la Cupa Mondială II de la Lucerna, Elveția.

Evoluând în proba de dublu rame feminin alături de Magdalena Rusu, Radiș a dominat cursa și s-a impus categoric cu timpul de 06 minute 59 secunde 04/100, în fața echipajului din Cehia, aflat la peste cinci secunde în urmă.

Pentru sportiva originară din Botoșani, acest nou titlu confirmă forma excelentă…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

VIDEO ȘTIREA TA: Bătaie în fața unei săli de jocuri de noroc din Botoșani. Poliția s-a autosesizat și face cercetări

Publicat

video Știrea ta: bătaie în fața unei săli de jocuri

Publicitate

Un incident violent a avut loc duminică seară, în fața unei săli de jocuri de noroc de pe Calea Națională nr. 49 din municipiul Botoșani. Altercația s-a petrecut în jurul orei 21:15 și a stârnit îngrijorarea trecătorilor, care au trimis imagini la redacția noastră și au cerut public intervenția autorităților.

Potrivit martorilor, mai multe persoane s-au luat la bătaie în fața sălii de jocuri, iar polițiștii au reținut câțiva dintre…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Companiile aeriene avertizează: Biletele s-ar putea scumpi după ce dispare taxa pentru bagajul de mână

Publicat

companiile aeriene avertizează: biletele s ar putea scumpi după ce dispare

Publicitate

Taxele suplimentare pentru bagajul de mână ar putea fi eliminate, după ce eurodeputații  din Paralentul European vor să interzică firmelor aeriene să perceapă costuri pentru bagajele mici, relatează alba24.ro.

Parlamentul European analizează o propunere prin care companiilor aeriene li s-ar interzice să factureze separat bagajele mici de mână. Măsura urmărește să ofere pasagerilor reguli uniforme și transparente privind bagajele acceptate la…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (364)

Publicat

momentul de culturĂ. cu georgicĂ manole (364)

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist:

DIN CAIETUL MEU DE ÎNSEMNĂRI 

Ce  mai zic poeţii: Alexandru Sfârlea: „Ca să nu urmeze după duminică, ziua de luni s-a ascuns în locul gol lăsat de ziua de sâmbătă, ca o gaură neagră în plămâni”; Alexandru Sfârlea: „Am timpanele fisurate de la auzul ştirilor TV”; Alexandru Sfârlea: „Un căpeţel de smotocită sfoară este echivalentul situării tale  în lumea…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe