Connect with us

ACTUALITATE

Prognoză agrometeo: Lucrările agricole specifice campaniei de vară se vor desfăşura în condiţii relativ bune

Publicat

porumb

Lucrările agricole specifice campaniei de vară se vor desfăşura în condiţii relativ bune, în perioada următoare, iar în cultura neirigată de porumb aprovizionarea cu apă pe profilul de sol 0-100 cm se va situa în limite satisfăcătoare şi apropiate de optim, reiese din prognoza agrometeorologică valabil pentru intervalul 23 – 29 iulie, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Din punct de vedere termic, în perioada de referinţă, vremea va intra într-un proces de încălzire treptată, în cea mai mare parte a ţării. Astfel, temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 15 şi 26 grade Celsius, în primele zile, limite apropiate de mediile climatologice, şi între 17 şi 28 de grade Celsius, spre sfârşitul perioadei, abaterile termice pozitive fiind de până la 4 grade Celsius, pe întreg teritoriul agricol.

În plus, se întrevăd ploi locale cu caracter de aversă, însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, în majoritatea regiunilor. De asemenea, cantităţile de apă prognozate pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol, iar izolat vor fi condiţii de producere a grindinei.

În ceea ce priveşte caracteristicile agrometeorologice, în cultura neirigată de porumb, aprovizionarea cu apă pe profilul de sol 0-100 cm se va situa în limite satisfăcătoare şi apropiate de optim, în cea mai mare parte a Olteniei, Moldovei, vestul şi local nordul şi sudul Munteniei, vestul şi sud-vestul Crişanei, nord-estul, estul şi izolat sud-vestul Transilvaniei, nord-vestul Banatului.

Pe de altă parte, în Dobrogea, Maramureş, pe suprafeţe extinse din Transilvania, Banat, Muntenia, sudul şi izolat estul, nordul, centrul şi nord-estul Moldovei, sud-vestul Olteniei, vestul Crişanei se vor înregistra deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată, puternică şi extremă).

La capitolul culturi agricole, estimările pentru perioada următoare, arată că procesele de coacere şi maturare la speciile de toamnă, precum şi cele de creştere şi dezvoltare la culturile prăşitoare se vor desfăşura pe ansamblu normal în cea mai mare parte a ţării şi mai intens în zonele de câmpie şi pe terenurile cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului. În zilele cele mai calde, cu temperaturi maxime ale aerului situate peste pragurile biologice critice de rezistenţă (30 – 32 de grade Celsius) a plantelor se va semnala fenomenul de ofilire temporară şi răsucire a frunzelor în orele de amiază, uscarea prematură a frunzelor bazale la culturile prăşitoare, îndeosebi pe arealele agricole cu deficite ridicate de apă în sol.

Cultura de grâu de toamnă semănată tardiv îşi va definitiva maturitatea ceară (100%), continuându-se maturitatea deplină (10-100%) şi recoltarea. De asemenea, la speciile înfiinţate în perioada optimă va fi posibilă finalizarea lucrărilor de recoltare în majoritatea regiunilor agricole.

De asemenea, floarea-soarelui va înregistra predominant fazele de înflorire (30-100%) şi maturitate ceară (10-100%), în cea mai mare parte a zonelor de cultură, în timp ce porumbul îşi va definitiva apariţia paniculului (90-100%), aflându-se la înflorire şi mătăsire (10-100%), precum şi maturitatea în lapte (10-50%) la hibrizii timpurii şi extra-timpurii.

La sfecla de zahăr se vor semnala fazele de dezvoltare a aparatului foliar (70-100%) şi alungirea/îngroşarea axei hipocotile (40-100%). Totodată, cartoful pentru consum va parcurge înflorirea (75-100%), creşterea tuberculilor şi veştejirea vrejilor (10-100%), iar în aproape toate plantaţiile, pomii fructiferi se vor afla predominant la creşterea/coacerea rodului şi dezvoltarea mugurelui terminal. Totodată, la soiurile de sâmburoase (cais, piersic, prun) se vor continua lucrările de recoltare.

Conform specialiştilor, la viţa-de-vie se vor înregistra fazele de creştere şi dezvoltare a boabelor, în majoritatea podgoriilor.

La nivel general, lucrările agricole specifice campaniei de vară se vor desfăşura în condiţii relativ bune, menţionează ANM. AGERPRES

Urmărește știrile romania24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

ACTUALITATE

Zilele Artei BIZANTINE, la Cluj și Alba Iulia. Vezi programul

Publicat

catedrala avram iancu e1664377336415.jpg

În perioada 06-09 Octombrie 2022, va avea loc a XVIII-a ediție a „Zilelor Artei Bizantine”, eveniment ideat și materializat sub îndrumarea domnului Lect. Univ. Dr. Sorin Albu, cadru didactic la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, coordonator al grupului de muzică, artă și cultură bizantină „Sfântul Ioan Damaschin”.

arta bizantina

„Prima zi a evenimentului, 06 Octombrie, va fi marcată de Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, începând cu ora 8:00. De la ora 11:00, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, de pe str. Episcop Nicolae Ivan FN, va…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

VIDEO: Alba Iulia, prin ochii unor vloggeri celebri. Drumul de la Rimetea și cafeaua servită amabil într-un birt de la țară

Publicat

volggeri alba iulia scaled e1664450300351 1000x600.jpg

Suntem Steve și Ivana, care împreună sunt Jetlag Warriors, vloggeri celebri dedicați turismului și călătoriilor, au vizitat județul Alba și s-au oprit la Alba Iulia.

Primul loc vizitat a fost Rimetea și Cetatea Colțești, iar în drumul spre Alba Iulia s-au oprit la o cafea, la un magazin sătesc, pe marginea drumului, unde au întâlnit o vânzătoare extrem de prietenoasă și amabilă, care a încercat să vorbească cu ei.

I-a întrebat de unde sunt, dacă le place în România și chiar dacă mașina lor este proprietate personală sau închiriată. Totul în…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Adevărul despre COLECTAREA selectivă a DEȘEURILOR la Cluj-Napoca. Șurubaru, city manager: Se face în proporție de 2% la blocuri

Publicat

centre de selectie e1608292936874.jpg

Cluj-Napoca este „pionier” în ceea ce privește colectarea selectivă a deșeurilor pe fracții. În zonele de case, clujenii primesc saci pentru a colecta separat hartia, plasticul și metalul, sticla și deșeurile menajere. La blocuri există, de asemenea, tomberoane „colorate”, fiecare pentru o categorie de deșeuri, dar aici lucrurile merg anevoios, potrivit lui Gheorghe Șurubaru, city managerul orașului.

Cluj-Napoca a implementat un proiect pilot în ceea ce privește colectare selectivă a deșeurilor. Aceasta merge, însă, greu, în special în zona de blocuri, spune Gheorghe Șurubaru.

Asta pentru…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Concordia Chiajna-„U” Cluj, 0-2. Clujenii merg mai departe în Cupa României

Publicat

1664475109 cupa romaniei semifinale.jpg

Universitatea Cluj a întâlnit, joi seara în deplasare, pe Concordia Chiajna într-un meci din play-off-ul Cupei României. După un meci bun făcut de clujeni, aceștia câștigă cu 2-0, prin golurile marcate de Thiam (min.18) și Fulop (min.59) și merg mai departe în Cupa României.

Concordia Chiajna: Chudy – R. Simion, Palmeș (cpt.), Stănică, Bușu, Codrea, Pațurcă, Ad. Voicu, Ndiaye, Llullaku, Rusescu
Rezerve: Chesneau – Călințaru, Maric, Leo. Alexandrescu, Skytte, Vl. Mihalcea, E. Oancea, Mustacă, Alb. Voinea
Antrenor: Eugen Trică

U Cluj: Iliev – Șt. Vlădoiu, Fl. Ilie, Nowak, Chipciu (cpt.),…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe