Connect with us

EVENIMENT

Lucrările la o parcare din Oradea, blocate după descoperirea unor schelete și a zidurilor unei vechi biserici

Publicat

În timpul unor săpături pentru o parcare din Oradea, au fost descoperite mai multe vestigii ale unor construcții vechi de sute de ani.

Potrivit eBihoreanul în zonă s-au găsit un zid din biserică și schetele.

„La primul nivel de săpătură au început să apară urmele unor clădiri de secol XIX – XX care au fost demolate. Sub acesta au ieşit la iveală urme de ravelin, o fortificaţie triunghiulară, ridicată cu rol de apărare avansată, cu rol de şicanare a asediatorilor înainte de a ajunge la contraescarpa şanţului Cetăţii.

Apoi, la circa doi metri de nivelul de călcare, s-au descoperit trei schelete, praf şi pulbere, fără niciun inventar şi un zid”, a declarat Doru Marta, arheolog în cadrul Muzeului Ţării Crişurilor.

Se crede că ceea ce s-a descoperit ar putea fi parte a Bisericii Sfântului Spirit, datând de la 1300.

„În momentul de faţă facem o radere a terenului ca să se contureze mai bine zidurile şi să ne dăm seama cu ce ne confruntăm. Săptămâna viitoare vom şti mai multe despre ce este vorba”, a spus arheologul.

Zona este izolată

„Zona a fost izolată şi va rămâne neatinsă până ce arheologii ne vor spune cum trebuie abordată”, a declarat Călin Roman, directorul Erbaşu Transilvania, compania care a câştigat licitaţia pentru construirea parcării.

Descoperirile făcute în urma săpăturilor au dus la sistarea lucrărilor pe porţiunea analizată. „Zona a fost izolată şi va rămâne neatinsă până ce arheologii ne vor spune cum trebuie abordată”, a declarat Călin Roman, directorul Erbaşu Transilvania, compania care a câştigat licitaţia pentru construirea parcării.

Potrivit directorului, până la finalizarea cercetărilor, constructorii îşi vor continua săpăturile înspre celelalte laturi ale catedralei.

Parcarea din Centrul Civic este construită de asocierea firmelor Erbaşu şi Simbac pentru suma de 24,4 milioane lei. Construcţia va avea o capacitate de 277 de autovehicule, dintre care 9 locuri pentru motociclete. 6 locuri vor fi rezervate pentru persoane cu handicap, iar alte 6 locuri pentru maşini electrice.

sursa: ebihoreanul.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Comunicat Mircea Hava: O victorie pentru agricultori – reguli mai simple la nivelul Uniunii Europene 

Publicat

comunicat mircea hava: o victorie pentru agricultori – reguli mai

Era momentul și cazul să recunoaștem și să admitem: agricultorii și fermierii Uniunii, cu atât mai mult cei din România, aveau nevoie să fie încadrați într-o formă corectă și limpede a legislației. Grupul PPE, cea mai mare familie politică din Parlamentul European, salută simplificarea și relaxarea normelor Politicii Agricole Comune, ca urmare a votului de ieri, din plenul Parlamentului European.  

Citește mai departe

EVENIMENT

ACCIDENT rutier la Alba Iulia. Două autovehicule s-au lovit, în zona Dedeman

Publicat

accident rutier la alba iulia. două autovehicule s au lovit, în

Un accident rutier s-a produs joi, în jurul orei 09:50, în zona Dedeman din Alba Iulia. Din primele informații, în evenimentul rutier au fost implicate două autovehicule. 

Pompierii intervin cu...

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Proiectul USR care SCURTEAZĂ durata proceselor în instanță a devenit LEGE

Publicat

ciocan scaled e1675411251414.jpg

Proiectul USR care scurtează durata proceselor în instanță a devenit lege. El a fost adoptat joi în Camera Deputaților.

„Legea USR care prevede repartizarea digitalizată a experților judiciari și ar putea să scurteze durata unui proces chiar și cu un an-doi a fost adoptată, astăzi, în Camera Deputaților. În acest moment, sunt procese care durează doi, trei, patru ani doar pentru că expertiza necesară în dosar este întârziată și cu un an de zile. Se…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Sfaturi pentru o piele sănătoasă și catifelată. Cât de important e să ai un stil de viață echilibrat

Publicat

sfaturi pentru o piele sănătoasă și catifelată. cât de important

Sfaturi pentru o piele sănătoasă și catifelată: este important să urmezi anumite recomandări și să ai o rutină de îngrijire adecvată.

Curăță pielea în mod regulat

Spală-ți fața de două ori pe zi, dimineața și seara, folosind un produs de curățare potrivit pentru…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe