EVENIMENT
Lupta s-a păstrat aprigă și azi în Ucraina. Opt atacuri au fost respinse în Doneţk şi Lugansk
Războiul dintre Rusia şi Ucraina, declanşat de Moscova la 24 februarie, a continuat sâmbătă cu lupte intense în regiunile proruse Doneţk şi Lugansk, din estul Ucrainei, şi cu asedierea de către trupele ruse a oţelăriei Azovstal din oraşul Mariupol (sud), ultima redută a combatanţilor ucraineni, transmite EFE.
Ofensiva rusă în Doneţk şi Lugansk continuă, a informat în ultimul său buletin de război Statul Major al armatei ucrainene, difuzat pe Facebook. Cu toate acestea, forţele ucrainene au reuşit să respingă opt atacuri în ambele regiuni separatiste, potrivit sursei citate.
Citește și: FOTO: O femeie, prima persoană din Ucraina care cucerește Everestul. Ce a motivat-o să ajungă pe cel mai înalt vârf din lume
„În regiunile Doneţk şi Lugansk, opt atacuri ale duşmanului au fost respinse în data de 6 mai, soldate cu distrugerea a trei tancuri inamice, a opt sisteme de artilerie, a şapte vehicule militare blindate, o maşină şi trei unităţi de echipament”, a anunţat Statul Major ucrainean sâmbătă, citat de dpa.
La Herson, sub control rusesc, se observă pregătiri pentru o rupere de facto a regiunii din sudul Ucrainei, a informat portalul Ukrinform.
Serghei Aksionov, liderul prorus şi şeful aşa-zisului guvern autonom din „Republica Crimeea”, provincie ucraineană anexată ilegal de Rusia în 2014, a declarat că regiunea Herson „a fost eliberată de naţionalişti” şi de „controlul Kievului”, a relatat sâmbătă dimineaţa principalul organ de propagandă al Kremlinului, Sputnik, preluat de EFE.
„Astăzi nu există autorităţi din Ucraina care să inspecteze sau să controleze documente. Teritoriul a fost eliberat de naţionalişti”, a declarat Aksionov într-un interviu pentru agenţia de ştiri rusă, adăugând că „viaţa în regiunea Herson începe să fie din nou paşnică”.
Sputnik mai transmite că, „în timpul unei operaţiuni speciale pentru demilitarizarea Ucrainei”, armata rusă „a obţinut controlul asupra întregii regiuni Herson, din sudul ţării, şi a unei părţi din Azov şi a regiunii Zaporojie”. „Au fost înfiinţate administraţii civile-militare în regiune, au început transmisiile posturilor de televiziune şi radio ruse şi sunt restabilite legăturile comerciale cu Crimeea”, a mai spus Aksionov pentru Sputnik.
În alte secţiuni ale frontului, unde s-au dat lupte grele în ultimele săptămâni, activitatea ruşilor s-a limitat la operaţiuni de recunoaştere militară şi la tiruri de artilerie, potrivit Statului Major ucrainean, citat de dpa. În regiunea Izium, de exemplu, de unde Rusia plănuieşte să avanseze serios către Kramatorsk pentru a încercui unităţile ucrainene din regiunea Donbas, au fost folosite drone pentru a detecta poziţiile defensivei ucrainene.
Harkov, oraş de peste un milion de locuitori, şi localităţi de lângă Doneţk au fost vizate de atacuri de artilerie. Au fost desfăşurate şi forţe aeriene ruse, în schimb nu au fost anunţate atacuri la sol. Agenţia dpa menţionează că nu a putut verifica independent aceste informaţii.
La rândul său, conducerea militară rusă a anunţat că a distrus în regiunea Harkov un important arsenal de armament provenind din SUA şi UE şi a ucis 280 de militari ucraineni. „În gara feroviară Bogoduhov din regiunea Harkov a fost distrus un important arsenal de echipament militar provenind din SUA şi UE. Ca urmare a atacurilor, au fost anihilaţi 280 de naţionalişti şi distruse 48 de echipamente de luptă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării rus, Igor Konaşenkov.
Potrivit oficialului rus, forţa aerospaţială rusă a distrus cu rachete de înaltă precizie cinci zone de concentrare a echipamentului militar, plus un depozit de muniţii din apropierea localităţii Bahmut, în regiunea Doneţk.
Aviaţia rusă a atacat 18 obiective militare ucrainene, între care două posturi de control în localitatea Skovorodnikovo, din regiunea Harkov, precum şi două depozite de arme şi combustibil în localitatea Dacinoie, din regiunea Odesa, din sudul Ucrainei.
În Mariupol, unde potrivit unor surse ruse şi ucrainene s-a reuşit vineri evacuarea a 50 de civili, continuă asediul rus în încercarea de a pătrunde în complexul Azovstal, potrivit presei ucrainene.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a exprimat vineri seară speranţa că militarii ucraineni blocaţi în Azovstal pot fi salvaţi.
„Mediatori influenţi, state influente” sunt implicate, a spus Zelenski, fără a oferi detalii. „Lucrăm şi la opţiuni diplomatice pentru a-i salva pe militarii care au rămas la Azovstal”, a insistat el.
Militari şi multe persoane rănite s-ar mai afla blocate în Azovstal, pe care ruşii l-au bombardat zile la rând, dar care dispune de buncăre şi tuneluri.
Autorităţile ucrainene au anunţat sâmbătă scufundarea unei nave amfibie ruse în apropiere de ţărmurile Odesei, precum şi doborârea unei rachete a inamicului rus în regiunea Poltaba, în estul ţării. Totodată, ucrainenii au declarat că au reuşit să doboare o dronă rusă de recunoaştere tot lângă Odesa.
În fine, autorităţile din Odesa au informat că sâmbătă au avut loc atacuri succesive ruse cu rachete la periferia oraşului, urmate de explozii puternice, în timp ce două localităţi din regiunea Sumî, în nord, a fost şi ele ţintele unor atacuri cu rachete.
Potrivit unui purtător de cuvânt al administraţiei din Odesa, în timpul dimineţii de sâmbătă au căzut patru rachete de croazieră în oraş, a relatat Ukrinform. AGERPRES
Știrile Romania24.ro pot fi urmărite și pe Google News
EVENIMENT
Ședință la CJSU Alba, în contextul Codului Roșu și Portocaliu de viscol puternic și ninsori. MĂSURI adoptate de autorități
În contextul avertizărilor meteorologice de cod Roșu și Portocaliu care prognozează intensificări ale vântului, ninsori și viscol puternic, la nivelul județului Alba a fost convocat joi, la ora 17:00, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență de către prefectul Nicolae Albu.
Astfel, împreună cu membrii CJSU s-au dispus următoarele măsuri:
- în perioada de valabilitate a codurilor se va activa Centrul Județean de…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Ciocolată Dubai, preparată de elevii Școlii Profesionale Speciale Samus Cluj. Va fi vândută la târgul de Crăciun
Elevii Școlii Profesionale Speciale Samus Cluj-Napoca au preparat, pentru prima dată, ciocolată Dubai, pe care o vor vinde în luna decembrie în cadrul târgului de Crăciun care va fi organizat în instituție.
Claudiu, Alex și Ramona, care sunt în clasa a X-a la specializarea Cofetărie-Patiserie, s-au ocupat de prepararea ciocolatei, asistați de profesorul de instruire practică și teorie Pompilia Lopes, care se ocupă de clasele de patiserie.
Rețetă adaptată de…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
FOTO: Liturghie arhierească la Schitul „Buna Vestire” de la Hăpria, în ziua prăznuirii Intrării în biserică a Maicii Domnului
În ziua prăznuirii Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a poposit la Schitul „Buna Vestire” de la Hăpria, protopopiatul Alba Iulia. Arhiepiscopul Irineu a celebrat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură în biserica așezământului monahal.
După Sfânta Liturghie, ierarhul a a…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Vremea în Alba în weekend 22-24 noiembrie: Zile de iarnă autentică. Ninge, apoi vine gerul. Prognoza meteo pe localități din județ
Vremea în Alba în weekend 22-24 noiembrie: Zile de iarnă autentică. Ninge, apoi vine gerul. Prognoza meteo pe localități din județ. Vom avea parte de câteva zile de iarnă autentică, cu ninsori, cu intensificări ale vântului, dar și cu temperaturi foarte scăzute.
Vineri, condițiile meteo extreme vor aduce vânt puternic și precipitații mixte (ninsoare, ploaie și lapoviță). Meteorologii de la ANM au emis avertizări…
Citește mai mult pe Alba24.ro