Connect with us

EVENIMENT

Lupta s-a păstrat aprigă și azi în Ucraina. Opt atacuri au fost respinse în Doneţk şi Lugansk

Publicat

azovstal

Războiul dintre Rusia şi Ucraina, declanşat de Moscova la 24 februarie, a continuat sâmbătă cu lupte intense în regiunile proruse Doneţk şi Lugansk, din estul Ucrainei, şi cu asedierea de către trupele ruse a oţelăriei Azovstal din oraşul Mariupol (sud), ultima redută a combatanţilor ucraineni, transmite EFE.

Ofensiva rusă în Doneţk şi Lugansk continuă, a informat în ultimul său buletin de război Statul Major al armatei ucrainene, difuzat pe Facebook. Cu toate acestea, forţele ucrainene au reuşit să respingă opt atacuri în ambele regiuni separatiste, potrivit sursei citate.

Citește și: FOTO: O femeie, prima persoană din Ucraina care cucerește Everestul. Ce a motivat-o să ajungă pe cel mai înalt vârf din lume

„În regiunile Doneţk şi Lugansk, opt atacuri ale duşmanului au fost respinse în data de 6 mai, soldate cu distrugerea a trei tancuri inamice, a opt sisteme de artilerie, a şapte vehicule militare blindate, o maşină şi trei unităţi de echipament”, a anunţat Statul Major ucrainean sâmbătă, citat de dpa.

La Herson, sub control rusesc, se observă pregătiri pentru o rupere de facto a regiunii din sudul Ucrainei, a informat portalul Ukrinform.

Serghei Aksionov, liderul prorus şi şeful aşa-zisului guvern autonom din „Republica Crimeea”, provincie ucraineană anexată ilegal de Rusia în 2014, a declarat că regiunea Herson „a fost eliberată de naţionalişti” şi de „controlul Kievului”, a relatat sâmbătă dimineaţa principalul organ de propagandă al Kremlinului, Sputnik, preluat de EFE.

„Astăzi nu există autorităţi din Ucraina care să inspecteze sau să controleze documente. Teritoriul a fost eliberat de naţionalişti”, a declarat Aksionov într-un interviu pentru agenţia de ştiri rusă, adăugând că „viaţa în regiunea Herson începe să fie din nou paşnică”.

Sputnik mai transmite că, „în timpul unei operaţiuni speciale pentru demilitarizarea Ucrainei”, armata rusă „a obţinut controlul asupra întregii regiuni Herson, din sudul ţării, şi a unei părţi din Azov şi a regiunii Zaporojie”. „Au fost înfiinţate administraţii civile-militare în regiune, au început transmisiile posturilor de televiziune şi radio ruse şi sunt restabilite legăturile comerciale cu Crimeea”, a mai spus Aksionov pentru Sputnik.

În alte secţiuni ale frontului, unde s-au dat lupte grele în ultimele săptămâni, activitatea ruşilor s-a limitat la operaţiuni de recunoaştere militară şi la tiruri de artilerie, potrivit Statului Major ucrainean, citat de dpa. În regiunea Izium, de exemplu, de unde Rusia plănuieşte să avanseze serios către Kramatorsk pentru a încercui unităţile ucrainene din regiunea Donbas, au fost folosite drone pentru a detecta poziţiile defensivei ucrainene.

Harkov, oraş de peste un milion de locuitori, şi localităţi de lângă Doneţk au fost vizate de atacuri de artilerie. Au fost desfăşurate şi forţe aeriene ruse, în schimb nu au fost anunţate atacuri la sol. Agenţia dpa menţionează că nu a putut verifica independent aceste informaţii.

La rândul său, conducerea militară rusă a anunţat că a distrus în regiunea Harkov un important arsenal de armament provenind din SUA şi UE şi a ucis 280 de militari ucraineni. „În gara feroviară Bogoduhov din regiunea Harkov a fost distrus un important arsenal de echipament militar provenind din SUA şi UE. Ca urmare a atacurilor, au fost anihilaţi 280 de naţionalişti şi distruse 48 de echipamente de luptă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării rus, Igor Konaşenkov.

Potrivit oficialului rus, forţa aerospaţială rusă a distrus cu rachete de înaltă precizie cinci zone de concentrare a echipamentului militar, plus un depozit de muniţii din apropierea localităţii Bahmut, în regiunea Doneţk.

Aviaţia rusă a atacat 18 obiective militare ucrainene, între care două posturi de control în localitatea Skovorodnikovo, din regiunea Harkov, precum şi două depozite de arme şi combustibil în localitatea Dacinoie, din regiunea Odesa, din sudul Ucrainei.

În Mariupol, unde potrivit unor surse ruse şi ucrainene s-a reuşit vineri evacuarea a 50 de civili, continuă asediul rus în încercarea de a pătrunde în complexul Azovstal, potrivit presei ucrainene.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a exprimat vineri seară speranţa că militarii ucraineni blocaţi în Azovstal pot fi salvaţi.

„Mediatori influenţi, state influente” sunt implicate, a spus Zelenski, fără a oferi detalii. „Lucrăm şi la opţiuni diplomatice pentru a-i salva pe militarii care au rămas la Azovstal”, a insistat el.

Militari şi multe persoane rănite s-ar mai afla blocate în Azovstal, pe care ruşii l-au bombardat zile la rând, dar care dispune de buncăre şi tuneluri.

Autorităţile ucrainene au anunţat sâmbătă scufundarea unei nave amfibie ruse în apropiere de ţărmurile Odesei, precum şi doborârea unei rachete a inamicului rus în regiunea Poltaba, în estul ţării. Totodată, ucrainenii au declarat că au reuşit să doboare o dronă rusă de recunoaştere tot lângă Odesa.

În fine, autorităţile din Odesa au informat că sâmbătă au avut loc atacuri succesive ruse cu rachete la periferia oraşului, urmate de explozii puternice, în timp ce două localităţi din regiunea Sumî, în nord, a fost şi ele ţintele unor atacuri cu rachete.

Potrivit unui purtător de cuvânt al administraţiei din Odesa, în timpul dimineţii de sâmbătă au căzut patru rachete de croazieră în oraş, a relatat Ukrinform. AGERPRES

Știrile Romania24.ro pot fi urmărite și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

VIDEO FOTO. Zăpadă la Mărișel și la Dealul Negru, la jumătatea lunii aprilie. ”Una caldă, una rece”

Publicat

cabana mot.jpg

Un strat consistent de zăpadă s-a așternut în noaptea de marți spre miercuri în comuna Mărișel din județul Cluj, situată în zona de munte, dar și la Dealul Negru sau la Băișoara și Feleacu, unde încă ninge. 
”Una caldă, una rece… De la 22 de grade la zero grade. În mai puțin de 24 de ore”, au spus cei de la Cabana Moților care au și surprins zăpada într-o fotografie din dimineața zilei de 17 aprilie.
Un clujean a postat și el fotografii de la Dealul…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Un deținut închis pe viață la Penitenciarul Aiud vrea o pedeapsă mai mică. Crima îngrozitoare pe care a comis-o în Harghita

Publicat

un deținut închis pe viață la penitenciarul aiud vrea o

Un deținut al Penitenciarului Aiud, condamnat la închisoare pe viață, a vrut să i se schimbe pedeapsa. Mai exact să fie schimbată la 25 de ani de închisoare. 

Cererea sa a fost judecată de magistrații Tribunalului Alba. O soluție a fost dată pe 15 aprilie 2024. 

Este vorba despre Istvan Krafft Szabo, un bărbat care a comis o crimă oribilă, în 2012. Pentru fapta comisă Curtea de Apel Târgu Mureș l-a condamnat definitiv la închisoare pe viață, în 2014.

După aproape 10…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Incendiu de amploare la Gilău. Trei case afectate și un grajd. Doi cai nu au putut fi salvați

Publicat

grajd cai e1713326817260.jpeg

Un incendiu de amploare a izbucnit în noaptea de marți spre miercuri la o casă în comuna Gilău, iar focul s-a extins la alte două  case din vecinătate, dar si la un grajd cu cai.

Incendiul a fost lichidat de pompierii clujeni după câteva ore de luptă cu flăcările.

”Au ars in total aproximativ 400 mp acoperiș de la o casă cu 2 camere, bucătărie de vară și un grajd cu cai.

Trei cai au fost evacuați.

Ultimele articole pe…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Un drum din comuna Ciuruleasa va fi asfaltat și modernizat, pe o lungime de aproape 1,7 km. Care este valoarea investiției

Publicat

un drum din comuna ciuruleasa va fi asfaltat și modernizat,

Un drum comunal din comuna Ciuruleasa, care asigură legătura între DN 74 și satul Vulcan, urmează să fie asfaltat pe o porțiune de aproape 1,7 km. Investiția se ridică la peste 1,8 milioane de lei. 

Primăria Ciuruleasa a lansat pe 16 aprilie, în SEAP, o licitație pentru execuția lucrărilor de modernizare a drumului comunal DC 161 în satul Vulcan.

Valoarea totală a contractului este estimată la 1.845.000 de lei, fără TVA. 

Potrivit documentației, drumul comunal DC 161…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe