Connect with us

EVENIMENT

Lupta s-a păstrat aprigă și azi în Ucraina. Opt atacuri au fost respinse în Doneţk şi Lugansk

Publicat

azovstal

Războiul dintre Rusia şi Ucraina, declanşat de Moscova la 24 februarie, a continuat sâmbătă cu lupte intense în regiunile proruse Doneţk şi Lugansk, din estul Ucrainei, şi cu asedierea de către trupele ruse a oţelăriei Azovstal din oraşul Mariupol (sud), ultima redută a combatanţilor ucraineni, transmite EFE.

Ofensiva rusă în Doneţk şi Lugansk continuă, a informat în ultimul său buletin de război Statul Major al armatei ucrainene, difuzat pe Facebook. Cu toate acestea, forţele ucrainene au reuşit să respingă opt atacuri în ambele regiuni separatiste, potrivit sursei citate.

Citește și: FOTO: O femeie, prima persoană din Ucraina care cucerește Everestul. Ce a motivat-o să ajungă pe cel mai înalt vârf din lume

„În regiunile Doneţk şi Lugansk, opt atacuri ale duşmanului au fost respinse în data de 6 mai, soldate cu distrugerea a trei tancuri inamice, a opt sisteme de artilerie, a şapte vehicule militare blindate, o maşină şi trei unităţi de echipament”, a anunţat Statul Major ucrainean sâmbătă, citat de dpa.

La Herson, sub control rusesc, se observă pregătiri pentru o rupere de facto a regiunii din sudul Ucrainei, a informat portalul Ukrinform.

Serghei Aksionov, liderul prorus şi şeful aşa-zisului guvern autonom din „Republica Crimeea”, provincie ucraineană anexată ilegal de Rusia în 2014, a declarat că regiunea Herson „a fost eliberată de naţionalişti” şi de „controlul Kievului”, a relatat sâmbătă dimineaţa principalul organ de propagandă al Kremlinului, Sputnik, preluat de EFE.

„Astăzi nu există autorităţi din Ucraina care să inspecteze sau să controleze documente. Teritoriul a fost eliberat de naţionalişti”, a declarat Aksionov într-un interviu pentru agenţia de ştiri rusă, adăugând că „viaţa în regiunea Herson începe să fie din nou paşnică”.

Sputnik mai transmite că, „în timpul unei operaţiuni speciale pentru demilitarizarea Ucrainei”, armata rusă „a obţinut controlul asupra întregii regiuni Herson, din sudul ţării, şi a unei părţi din Azov şi a regiunii Zaporojie”. „Au fost înfiinţate administraţii civile-militare în regiune, au început transmisiile posturilor de televiziune şi radio ruse şi sunt restabilite legăturile comerciale cu Crimeea”, a mai spus Aksionov pentru Sputnik.

În alte secţiuni ale frontului, unde s-au dat lupte grele în ultimele săptămâni, activitatea ruşilor s-a limitat la operaţiuni de recunoaştere militară şi la tiruri de artilerie, potrivit Statului Major ucrainean, citat de dpa. În regiunea Izium, de exemplu, de unde Rusia plănuieşte să avanseze serios către Kramatorsk pentru a încercui unităţile ucrainene din regiunea Donbas, au fost folosite drone pentru a detecta poziţiile defensivei ucrainene.

Harkov, oraş de peste un milion de locuitori, şi localităţi de lângă Doneţk au fost vizate de atacuri de artilerie. Au fost desfăşurate şi forţe aeriene ruse, în schimb nu au fost anunţate atacuri la sol. Agenţia dpa menţionează că nu a putut verifica independent aceste informaţii.

La rândul său, conducerea militară rusă a anunţat că a distrus în regiunea Harkov un important arsenal de armament provenind din SUA şi UE şi a ucis 280 de militari ucraineni. „În gara feroviară Bogoduhov din regiunea Harkov a fost distrus un important arsenal de echipament militar provenind din SUA şi UE. Ca urmare a atacurilor, au fost anihilaţi 280 de naţionalişti şi distruse 48 de echipamente de luptă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării rus, Igor Konaşenkov.

Potrivit oficialului rus, forţa aerospaţială rusă a distrus cu rachete de înaltă precizie cinci zone de concentrare a echipamentului militar, plus un depozit de muniţii din apropierea localităţii Bahmut, în regiunea Doneţk.

Aviaţia rusă a atacat 18 obiective militare ucrainene, între care două posturi de control în localitatea Skovorodnikovo, din regiunea Harkov, precum şi două depozite de arme şi combustibil în localitatea Dacinoie, din regiunea Odesa, din sudul Ucrainei.

În Mariupol, unde potrivit unor surse ruse şi ucrainene s-a reuşit vineri evacuarea a 50 de civili, continuă asediul rus în încercarea de a pătrunde în complexul Azovstal, potrivit presei ucrainene.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a exprimat vineri seară speranţa că militarii ucraineni blocaţi în Azovstal pot fi salvaţi.

„Mediatori influenţi, state influente” sunt implicate, a spus Zelenski, fără a oferi detalii. „Lucrăm şi la opţiuni diplomatice pentru a-i salva pe militarii care au rămas la Azovstal”, a insistat el.

Militari şi multe persoane rănite s-ar mai afla blocate în Azovstal, pe care ruşii l-au bombardat zile la rând, dar care dispune de buncăre şi tuneluri.

Autorităţile ucrainene au anunţat sâmbătă scufundarea unei nave amfibie ruse în apropiere de ţărmurile Odesei, precum şi doborârea unei rachete a inamicului rus în regiunea Poltaba, în estul ţării. Totodată, ucrainenii au declarat că au reuşit să doboare o dronă rusă de recunoaştere tot lângă Odesa.

În fine, autorităţile din Odesa au informat că sâmbătă au avut loc atacuri succesive ruse cu rachete la periferia oraşului, urmate de explozii puternice, în timp ce două localităţi din regiunea Sumî, în nord, a fost şi ele ţintele unor atacuri cu rachete.

Potrivit unui purtător de cuvânt al administraţiei din Odesa, în timpul dimineţii de sâmbătă au căzut patru rachete de croazieră în oraş, a relatat Ukrinform. AGERPRES

Știrile Romania24.ro pot fi urmărite și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Delia, Compact și Subcarpați, urcă pe scenă la Zilele Clujului. Emil Boc: Vom avea ”Regal folcloric”, dar și spectacol de drone

Publicat

drone zilele clujului 1.jpeg

4 zile, peste 40 de locații și peste 100 de evenimente. Zilele Clujului, eveniment ajuns la cea de a 13-a ediție, vor avea loc în perioada 22-25 mai.

Primarul Emil Boc a prefațat acest eveniment și a anunțat că în centru, pe lângă concerte, inclusiv de muzică clasică și populară, va avea loc și deja consacratul spactacol de drone și video mapping.

Delia, Compact și Subcarpați, urcă pe scenă la Zilele Clujului

Final de săptămână plin de eveimente la…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Poker vs. Blackjack: Care joc îți oferă cele mai mari șanse? (P)

Publicat

jc cluj24.ro .jpg

Indiferent că ai sau nu experiență, din postura de parior contează foarte mult euforia pe care o experimentezi atunci când ești în așteptarea unui rezultat sau când te afli la o masă de joc ca să vezi ce anume se va întâmpla. Ne place adrenalina aia care pulsează din euforie și, odată trăită, vrem să o retrăim.

Jocurile de noroc oferă o astfel de emoție, la care revenim când și când, motiv pentru care uneori vrem să încercăm mai multe jocuri, până le…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

UPDATE. Marcel Ciolacu a demisionat din fruntea PSD. Partidul va fi condus de Sorin Grindeanu

Publicat

marcel ciolacu guvern.jpg

Marcel Ciolacu a demisionat marți din fruntea Partidului Social Democrat.

Ciolacu a anunțat încă de luni că își va prezenta demisia din fruntea partidului, în urma unei întâlniri informale cu liderii PSD.

Marcel Ciolacu a demisionat după turul I al alegerilor prezidențiale și din fruntea Guvernului.

Anunțul a fost făcut în Consiliul Politic Naţional al partidului, care s-a reunit marţi. Urmează ca acest consiliu să ia o decizie cu privire la rămânerea…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Alin Tișe, la podcastul Cluj24: Puterea reală în partide nu e la președinți, ci la clănțari, cei care deschid toate ușile

Publicat

whatsapp image 2025 05 20 at 15.25.41 scaled e1747744006814.jpeg

Într-un episod al podcastului Contraste de la Cluj24, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, vicepreședinte PNL, a făcut declarații tranșante despre modul în care funcționează partidele politice din România. Potrivit acestuia, puterea nu aparține celor cu funcții oficiale, ci unui grup restrâns și informal pe care îi numește „clănțari”.

„Se cheamă clănțari. Așa, între noi. Clănțari vine de la cei care deschid toate ușile. Se află la…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe