EVENIMENT
MAE: Autoritățile germane au revizuit condițiile de intrare în Germania. România, pe lista zonelor cu risc epidemiologic ridicat

Ministerul Afacerilor Externe precizează că autoritățile germane au revizuit condițiile de intrare în Republica Federală Germania, în contextul pandemiei de COVID-19. Noile condiții intră în vigoare la data de 3 octombrie 2021.
România a fost inclusă în lista zonelor cu risc epidemiologic ridicat, iar persoanele care sosesc din România pot intra pe teritoriul Republicii Federale Germania doar cu respectarea unor condiții.
Condiții de intrare pe teritoriul Germaniei:
1. Prezentarea unuia dintre următoarele 3 documente:
• document care atestă rezultatul negativ al testării pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2. Sunt acceptate testele tip PCR (efectuate cu maximum 72 ore anterior sosirii) și cele antigen (efectuate cu maximum 48 ore anterior sosirii). Copiii cu vârsta de până la 12 ani sunt exceptați de la testarea pentru depistarea infecției cu virusul SARS-CoV-2;
• document care atestă efectuarea schemei complete a vaccinării împotriva COVID-19, cu unul dintre vaccinurile omologate la nivelul UE, cu condiția să fi trecut cel puțin 14 zile de la administrarea rapelului sau a dozei unice (pentru vaccinul efectuat în doză unică). Nu este obligatorie prezentarea certificatului verde;
• document care atestă trecerea prin boală (infectarea cu virusul SARS-COV-2). Acesta trebuie să fi fost emis de către un laborator medical, într-o perioadă cuprinsă între cel puțin 28 zile și cel mult 6 luni anterior intrării pe teritoriul Republicii Federale Germania. Este admisă și prezentarea cumulativă a documentului care atestă trecerea prin boală, împreună cu cel care atestă vaccinarea cu cel puțin o doză a unui vaccin omologat la nivelul Uniunii Europene.
Documentele menționate anterior trebuie redactate într-una dintre limbile germană, engleză, franceză, italiană sau spaniolă și pot fi prezentate în format fizic sau electronic.
2. Înregistrarea, anterior deplasării, prin intermediul platformei https://einreiseanmeldung.de. Această obligație este valabilă și pentru persoanele care s-au aflat pe teritoriul României în ultimele 10 zile anterior deplasării.
În situații excepționale, atunci când nu este posibilă înregistrarea online prin intermediul portalului, pasagerii trebuie să completeze înregistrarea pe suport de hârtie.
Carantină ȘI pentru persoanele cu test negativ
Persoanele care prezintă la intrarea pe teritoriul Republicii Federale Germania numai documentul care atestă un rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 vor intra în carantină pentru o perioadă de 10 zile și au obligația, imediat după sosire, de a se deplasa direct spre locuință.
Măsura carantinei poate fi încheiată anticipat, după o perioadă de cel puțin 5 zile, dacă persoana în cauză a efectuat un nou test pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, al cărui rezultat este negativ.
Copiii cu vârsta de până la 12 ani au obligația de a rămâne în carantină 5 zile de la intrarea pe teritoriul Republicii Federale Germania.
Carantină ȘI pentru persoanele vaccinate, dacă nu înregistrează documentul pe platformă
În cazul persoanelor care dețin un document care atestă efectuarea schemei complete a vaccinării împotriva COVID-19 sau un document care atestă trecerea prin boală și, din orice motiv, nu îl pot înregistra pe platforma menționată sau prezenta la momentul intrării, sunt obligate să intre în carantină.
Carantina poate fi întreruptă dacă persoana în cauză transmite, prin intermediul platformei https://einreiseanmeldung.de, documentul care confirmă vaccinarea sau trecerea prin boală.
Excepții
Sunt exceptate de la măsura înregistrării anterioare pe platforma https://einreiseanmeldung.de și de la măsura carantinei obligatorii, în principal, următoarele categorii de persoane:
• persoanele aflate în tranzit;
• lucrătorii din domeniul transporturilor;
• membrii ai delegațiilor oficiale;
• persoanele care se deplasează în Republica Federală Germania pentru a fi tratați pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2;
• persoanele care au petrecut mai puțin de 24 de ore într-o zonă cu risc ridicat sau într-o zonă cu variante de virus (www.rki.de – zone de risc) sau intră în Republica Federală Germania pentru mai puțin de 24 de ore sub regimul traficului de frontieră, precum și lucrătorii transfrontalieri etc.;
• persoanele care călătoresc pentru sejururi mai mici de 72 ore, pentru a vizita rude de gradul I.
(sursa: Mediafax)
EVENIMENT
E.ON și MOL devin parteneri pentru e-mobilitate: 592 de puncte de încărcare MOL Plugee, integrate în aplicația E.ON Drive

E.ON Energie România și Grupul MOL prin MOL România au încheiat un parteneriat pentru a sprijini tranziția către mobilitatea electrică în România. În cadrul parteneriatului, 592 de puncte de încărcare din rețeaua MOL Plugee din toate cele șase țări în care activează au fost integrate în aplicația E.ON Drive, oferind astfel utilizatorilor acces extins și facil la infrastructura de încărcare a vehiculelor electrice.
Colaborarea dintre cele două companii vine ca…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Grevă japoneză la Registrul Comerțului până în 16 iulie. Angajații, nemulțumiți de eliminarea sporului pentru condiții periculoase

Sindicatul Angajaţilor din Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (SAONRC) anunță că declanșează proteste contra măsurilor adoptate prin O.U.G. nr. 36/2025 – care modifică Legea salarizării nr. 153/2017. SAONRC este afiliat la Federația PUBLISIND și la Blocul Național Sindical.
Această măsură vizează limitarea sporului pentru condiții periculoase sau vătămătoare.
Sindicatul susține că acesta este unicul spor de care beneficiază angajații ONRC, la suma de 300 lei…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Detașamentul de pompieri Sebeș intervine luni pentru stingerea unui incendiu izbucnit pe strada Viilor din orașul Cugir.
Potrivit informațiilor primite prin apel la 112, incendiul se manifestă generalizat la o anexă gospodărească (un grajd), potrivit ISU Alba.
La fața locului au fost alocate forțe din cadrul ISU Alba, respectiv o autospecială de stingere cu apă și spumă (ASAS), precum și echipaje din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență (SVSU) Cugir.
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
VIDEO. Vuvuzele de la Cluj la Parlament. Sindicaliștii din educație au protestat la București

Zeci de sindicaliști din Cluj din cadrul Sindicatului Liber din Învățământul Preuniversitar Clujean (SLIPC) au protestat, luni, în București, la Palatul Parlamentului față de măsurile fiscale Guvernului de reducere a deficitului bugetar care afectează personalul din educație.
Sindicaliștii au plecat duminică, spre București, cu un autocar, pentru a se alătura colegilor din întreaga țară.
Aceștia sunt nemulțumiți de măsurile preconizate și susțin că…
Citește mai mult pe Cluj24.ro