EVENIMENT
MAE consideră inacceptabile declaraţiile făcute de Andrei Marga cu privire la agresiunea Rusiei contra Ucrainei

Ministerul român al Afacerilor Externe (MAE) a afirmat, într-un comunicat de presă transmis duminică AGERPRES, că declaraţiile făcute în spaţiul public de profesorul Andrei Marga, fost şef al diplomaţiei române, cu privire la războiul de agresiune al Rusiei contra Ucrainei şi efectele acestuia „sunt inacceptabile”.
„Ministerul Afacerilor Externe consideră că declaraţiile făcute de domnul Andrei Marga în spaţiul public cu privire la războiul de agresiune al Rusiei contra Ucrainei şi efectele acestuia sunt inacceptabile. Aceste declaraţii sunt în flagrantă contradicţie cu poziţia oficială a României faţă de agresiunea ilegală, nejustificată şi neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei, precum şi cu principiile fundamentale de drept internaţional care guvernează relaţiile internaţionale în prezent”, se subliniază în comunicatul transmis de Ministerul Afacerilor Externe.
De asemenea, MAE adaugă că „respinge ferm poziţionarea domnului Marga, care preia, încurajează şi propagă narativele maligne emise de Rusia”.
MAE mai arată în comunicat că reiterează susţinerea sa fermă pentru suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei, în graniţele sale recunoscute la nivel internaţional.
Şi Ambasada Ucrainei la Bucureşti a reacţionat, sâmbătă, faţă de afirmaţiile profesorului Andrei Marga. „Regretăm că fostul ministru Andrei Marga al unui stat european şi democratic face declaraţii care pun sub semnul întrebării principiile de bază ale dreptului internaţional, în special inviolabilitatea frontierelor.
MAE consideră inacceptabile declaraţiile făcute de Andrei Marga cu privire la agresiunea Rusiei contra Ucrainei: Cum a încheiat mesajul Ambasada Ucrainei
Asigurarea respectului deplin pentru aceste principii este baza securităţii şi stabilităţii pe continent. Asemenea declaraţii sunt inacceptabile în nicio circumstanţă. Acestea reprezintă o abatere deosebit de flagrantă într-un moment în care Ucraina îşi apără eroic independenţa sa şi securitatea întregii Europe”, a transmis Ambasada Ucrainei, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.
Andrei Marga a declarat, vineri, cu ocazia lansării unui volum la Târgul de Carte „Alba Transilvana” de la Alba Iulia, că Ucraina se află în „frontiere nefireşti” şi trebuie să cedeze teritorii Rusiei, Ungariei, Poloniei şi României.
„Suntem aici cu o situaţie absolut specială şi o supun cu toată răspunderea, Ucraina este în frontiere nefireşti.
Ea trebuie să cedeze teritorii Ungariei – Transcarpatia, Poloniei – Galiţia, României – Bucovina şi Rusiei – Donbasul şi Crimeea. Sunt teritorii ale altor ţări.
Ne cramponăm, asta este, va fi conflict. Şi închei cu aceasta, să fim foarte limpezi: cât timp nu se rezolvă printr-o discuţie şi cu America şi cu Rusia, Germania, Ucraina şi cu China şi nu se va ajunge la un acord, nu va fi linişte în Europa.
MAE consideră inacceptabile declaraţiile făcute de Andrei Marga cu privire la agresiunea Rusiei contra Ucrainei: Andrei Marga, fost ministru al Afacerilor Externe în perioada mai-august 2012
Nefiind linişte, democraţia va suferi”, a afirmat Andrei Marga, care a fost ministru al Afacerilor Externe în perioada mai-august 2012, în perioada guvernării lui Victor Ponta.
Totodată, Andrei Marga a mai fost ministru al Educaţiei în perioada 1997-2000, preşedinte al Institutului Cultural Român (ICR) în 2012-2013, rector al Universităţii ‘Babeş-Bolyai’ din Cluj-Napoca între anii 1993-2004 şi 2008-2012, laureat al premiului Herder în anul 2005. El a pierdut în 2015 definitiv un proces în urma căruia s-a stabilit că a fost informator al Securităţii, în perioada regimului comunist. Agerpres

Respectarea orelor de liniște la bloc este o problemă cu care se confruntă locatarii. Orele de liniște sunt pentru toată lumea, fie că locuiești la casă, fie la bloc. Astfel că, vecinii care fac zgomot fără să țină cont de ceilalți, nu doar că plătesc amenzi usturătoare, dar riscă încă o pedeapsă.
Românii care nu respectă orele de liniște riscă să meargă la muncă în folosul comunității
Cu siguranță, cel puțin odată, ți-au dat bătăi de cap…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Centru de zi pentru copii, la Cugir. Investiție de peste 1,9 milioane de lei pentru reabilitarea și dotarea unei clădiri din oraș

Centru de zi pentru copii, la Cugir. O clădire din orașul Cugir urmează să fie transformată în curând, printr-o investiție de peste 1,9 milioane de lei, într-un Centru de zi pentru copii, proiect care urmărește prevenirea separării copiilor de familie.
Direcția de Asistență Socială Cugir a lansat pe 3 aprilie, în SEAP, o licitație pentru execuția de lucrări pentru obiectivul „Centru de zi pentru copii Cugir – Un pas cu SPAS”.
Valoarea totală estimată a…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Incendiu la un depozit de materiale de construcții în Cămărașu. De la ce au pornit flăcările

Pompierii din cadrul Detașamentului Dej au intervenit joi noaptea pentru stingerea unui incendiu în localitatea Cămărașu.
La fața locului s-a deplasat imediat echipajul de la Punctul de Lucru Mociu, iar forțele au fost suplimentate cu două autospeciale de la Punctele de Lucru Jucu, respectiv Gherla.
Incendiu la un depozit de materiale de construcții în Cămărașu
Flăcările au cuprins un depozit de materiale de construcții. Potrivit pompierilor, iuncendiul s-a…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Agenția pentru Protecția Mediului va fuziona cu Agenția pentru Arii Naturale Protejate. Cum se va numi noua agenție

Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) va fuziona cu Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP), potrivit unui proiect de hotărâre aprobat joi de Guvern. Astfel, va rezulta Agenția Națională pentru Mediu și Arii Protejate (ANMAP), care va fi condusă de un secretar de stat.
Potrivit Executivului, numărul total al posturilor se va reduce cu 371, astfel încât, la nivel național și județean agenția va funcționa cu 2.001 posturi.
În prezent, Agenţia…
Citește mai mult pe Alba24.ro