EVENIMENT
MAE consideră inacceptabile declaraţiile făcute de Andrei Marga cu privire la agresiunea Rusiei contra Ucrainei

Ministerul român al Afacerilor Externe (MAE) a afirmat, într-un comunicat de presă transmis duminică AGERPRES, că declaraţiile făcute în spaţiul public de profesorul Andrei Marga, fost şef al diplomaţiei române, cu privire la războiul de agresiune al Rusiei contra Ucrainei şi efectele acestuia „sunt inacceptabile”.
„Ministerul Afacerilor Externe consideră că declaraţiile făcute de domnul Andrei Marga în spaţiul public cu privire la războiul de agresiune al Rusiei contra Ucrainei şi efectele acestuia sunt inacceptabile. Aceste declaraţii sunt în flagrantă contradicţie cu poziţia oficială a României faţă de agresiunea ilegală, nejustificată şi neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei, precum şi cu principiile fundamentale de drept internaţional care guvernează relaţiile internaţionale în prezent”, se subliniază în comunicatul transmis de Ministerul Afacerilor Externe.
De asemenea, MAE adaugă că „respinge ferm poziţionarea domnului Marga, care preia, încurajează şi propagă narativele maligne emise de Rusia”.
MAE mai arată în comunicat că reiterează susţinerea sa fermă pentru suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei, în graniţele sale recunoscute la nivel internaţional.
Şi Ambasada Ucrainei la Bucureşti a reacţionat, sâmbătă, faţă de afirmaţiile profesorului Andrei Marga. „Regretăm că fostul ministru Andrei Marga al unui stat european şi democratic face declaraţii care pun sub semnul întrebării principiile de bază ale dreptului internaţional, în special inviolabilitatea frontierelor.
MAE consideră inacceptabile declaraţiile făcute de Andrei Marga cu privire la agresiunea Rusiei contra Ucrainei: Cum a încheiat mesajul Ambasada Ucrainei
Asigurarea respectului deplin pentru aceste principii este baza securităţii şi stabilităţii pe continent. Asemenea declaraţii sunt inacceptabile în nicio circumstanţă. Acestea reprezintă o abatere deosebit de flagrantă într-un moment în care Ucraina îşi apără eroic independenţa sa şi securitatea întregii Europe”, a transmis Ambasada Ucrainei, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.
Andrei Marga a declarat, vineri, cu ocazia lansării unui volum la Târgul de Carte „Alba Transilvana” de la Alba Iulia, că Ucraina se află în „frontiere nefireşti” şi trebuie să cedeze teritorii Rusiei, Ungariei, Poloniei şi României.
„Suntem aici cu o situaţie absolut specială şi o supun cu toată răspunderea, Ucraina este în frontiere nefireşti.
Ea trebuie să cedeze teritorii Ungariei – Transcarpatia, Poloniei – Galiţia, României – Bucovina şi Rusiei – Donbasul şi Crimeea. Sunt teritorii ale altor ţări.
Ne cramponăm, asta este, va fi conflict. Şi închei cu aceasta, să fim foarte limpezi: cât timp nu se rezolvă printr-o discuţie şi cu America şi cu Rusia, Germania, Ucraina şi cu China şi nu se va ajunge la un acord, nu va fi linişte în Europa.
MAE consideră inacceptabile declaraţiile făcute de Andrei Marga cu privire la agresiunea Rusiei contra Ucrainei: Andrei Marga, fost ministru al Afacerilor Externe în perioada mai-august 2012
Nefiind linişte, democraţia va suferi”, a afirmat Andrei Marga, care a fost ministru al Afacerilor Externe în perioada mai-august 2012, în perioada guvernării lui Victor Ponta.
Totodată, Andrei Marga a mai fost ministru al Educaţiei în perioada 1997-2000, preşedinte al Institutului Cultural Român (ICR) în 2012-2013, rector al Universităţii ‘Babeş-Bolyai’ din Cluj-Napoca între anii 1993-2004 şi 2008-2012, laureat al premiului Herder în anul 2005. El a pierdut în 2015 definitiv un proces în urma căruia s-a stabilit că a fost informator al Securităţii, în perioada regimului comunist. Agerpres
EVENIMENT
Comunicat Voicu Vușcan, deputat PSD de Alba: PSD are nevoie de reformă și recâștigarea propriului electorat

”Alegerile s-au încheiat și românii și-au exprimat dorința la urne. Le mulțumesc tuturor celor care au ieșit la vot, indiferent de opțiune. După bucuria sau tristețea de moment, trebuie să revenim cu picioarele pe pământ și să ne apucăm de treabă.
Există o uriașă falie în societatea românească și asta este cea mai mare provocare pentru noi toți, să găsim resursele și determinarea pentru ca România să fie una singură, o Românie democratică în care opțiunile…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Aproape 100 de cazuri de infecție cu rotavirus la Cluj. Medicii averizează: La copiii sub 5 ani pot să apară complicaţii grave

94 de cazuri de infecție cu rotavirus la copii au fost diagnosticate la Cluj în acest an. Chiar dacă sunt mai puține cazuri ca în anii trecuți, medicii atrag atenția că virusul se poate răspândi rapid.
Împotriva virsusului care cauzează gastroenterită acută la sugari şi copii mici, există inclusiv vaccin care se administrează oral, dar acesta nu este gratuit.
Aproape 100 de cazuri de infecție cu rotavirus la Cluj
În primele patru luni ale anului 2025, Direcţia…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Evaluare Națională 2025, clasa a IV-a. Subiectele la proba de Matematică și științe ale naturii. Ce au avut de rezolvat elevii

Evaluare Națională 2025, clasa a IV-a. Elevii au susținut miercuri, 21 mai, a doua testare, la Matematică și științe ale naturii. Au avut la dispoziție 60 de minute pentru a rezolva subiectele.
Rezultatele vor fi comunicate doar individual, iar elevii pot alege să le fie transformate punctajele pe lucrare în note, iar acestea să fie trecute în catalog.
Vezi și Evaluare Națională 2025, clasa a IV-a. Subiectele la proba de Română, limbă și comunicare
Prin aceste testări, se…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
VIDEO: Cupru Min Abrud aniversează 48 de ani de existență. Compania este cel mai important exportator cu capital românesc din Alba

Marea Familie Cupru Min aniversează 48 de ani de existență, de ziua Sfinților Împărați Constantin și Elena. Cupru Min este succesoarea de drept a Combinatului Minier al Cuprului Roşia Poieni, înfiinţat în baza Decretului 130/21.05.1977.
Combinatul din Abrud se afla în acea epocă în subordinea Centralei Minereurilor Deva şi sub coordonarea şi controlul Ministerului Minelor, Petrolului şi Geologiei.
Compania are astăzi acelaşi obiect de activitate ca la înfiinţare.
Citește mai mult pe Alba24.ro