Connect with us

EVENIMENT

MAE le cere românilor să părăsească Ucraina „cât mai curând” și să evite frontiera cu Rusia

Publicat

mae
Arhivă foto

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) le cere românilor să părăsească Ucraina „cât mai curând” și să evite deplasările în Peninsula Crimeea și zona de est a Ucrainei, respectiv regiunile Doneţk și Lugansk, precum și zona de frontieră a Ucrainei cu Rusia și Belarus.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că a fost actualizat textul alertei curente de călătorie pentru Ucraina, în contextul ultimelor evoluții de securitate din proximitatea Ucrainei și din regiunea Mării Negre.

„MAE recomandă puternic cetățenilor români evitarea oricărei deplasări în Ucraina, manifestarea unei atenții deosebite și, de asemenea, recomandă să ia în considerare părăsirea teritoriului acestui stat cât mai curând. Totodată, MAE continuă să recomande ferm evitarea deplasărilor în Peninsula Crimeea și în zona de est a Ucrainei, respectiv în regiunile Doneţk și Lugansk, precum și în zona de frontieră a Ucrainei cu Federația Rusă și Belarus, reamintind că situația de securitate se menține tensionată și fluidă.

MAE sfătuiește cetățenii români, inclusiv reprezentanții mass-media, să fie vigilenți

În egală măsură, MAE sfătuiește cetățenii români, inclusiv reprezentanții mass-media, să fie vigilenți, să evite aglomerările mari de oameni, să se informeze permanent din surse sigure și să-și ajusteze prompt planurile de călătorie, în funcție de situația de securitate din zonă. De asemenea, MAE recomandă cetățenilor români care se află în Ucraina să manifeste atenție sporită și să respecte reglementările stabilite de autoritățile ucrainene”, potrivit alertei emise de MAE.

MAE, prin misiunea diplomatică și oficiile consulare din Ucraina, este pregătit să acorde protecție și asistență consulară cetățenilor români, potrivit unui comunicat de presă transmis duminică de Minister.

MAE reia recomandarea către cetățenii români care se află în Ucraina să-și notifice coordonatele prezenței lor în Ucraina

„MAE reia recomandarea către cetățenii români care se află în Ucraina să-și notifice coordonatele prezenței lor în Ucraina prin platforma e-consulat.ro (https://www.econsulat.ro/CetateniRomaniInregistrati/Inregistreaza) sau contactând telefonic cel mai apropiat oficiu consular (Ambasadei României la Kiev – +380936252717, Consulatul General Cernăuți – +380635669918; Consulatul General Odessa – +380955412788; Consulatul Solotvino – +380682140918). De asemenea, MAE reamintește că la nivelul Departamentului Consular al MAE a fost activată o linie telefonică dedicată cetățenilor români care se află temporar în Ucraina și care solicită protecție și asistență consulară – telefon 0040 -751.084.537”, mai arată MAE.

În situații ce ar necesita acordarea de asistență și protecție consulară cetățenilor români în Peninsula Crimeea, respectiv în zona de est a Ucrainei, în regiunile Doneţk și Lugansk, capacitatea misiunilor diplomatice și a oficiilor consulare ale României este foarte limitată, potrivit MAE.

MAE reamintește că România nu recunoaște anexarea ilegală de către Federația Rusă

MAE reamintește că România nu recunoaște anexarea ilegală de către Federația Rusă a Republicii Autonome Crimeea și a orașului Sevastopol, care rămân, conform dreptului internațional, părți integrante ale Ucrainei.

„În conformitate cu prevederile alineatului 2 al articolului 10 din Legea Ucrainei privind asigurarea drepturilor și libertăților cetățenilor și regimul juridic pe teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei, intrarea și ieșirea străinilor și apatrizilor în/din teritoriile temporar ocupate se poate face numai cu un permis special prin punctele de control la intrarea și ieșirea în/din acestea. Procedura de eliberare a acestor premise este stabilită de Regulamentul de intrare și ieșire în/din teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei, aprobat prin Hotărârea Cabinetului de Miniștri al Ucrainei nr. 367 din 4 iunie 2015. Menționăm că prezența în Peninsula Crimeea, cu încălcarea regulilor de intrare și ieșire pe/de pe acest teritoriu, stabilite de Cabinetul de Miniștri al Ucrainei (Hotărârea nr. 367 din 4 iunie 2015), este sancționată administrativ și penal de legislația ucraineană.

În conformitate cu art. 204(2) al Codului Ucrainei privind infracțiunile administrative, încălcarea de către cetățenii străini a Regulamentului de intrare și ieșire în/din teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei se pedepsește cu o amendă în cuantum de la 100 până la 300 de ori valoarea venitului minim neimpozabil al cetățenilor ucraineni. Comiterea unor astfel de acțiuni de către un grup de persoane sau de o persoană, care a făcut deja obiectul unei pedepse administrative pentru infracțiune pe parcursul anului în curs, atrage aplicarea unei amenzi în cuantum de la 300 până la de 500 de ori valoarea venitului minim neimpozabil al cetățenilor ucraineni”, mai transmite MAE.

Nerespectarea procedurilor de intrare și ieșire în/din teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei urmărind prejudicierea intereselor statului

Potrivit comunicatului citat, nerespectarea procedurilor de intrare și ieșire în/din teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei urmărind prejudicierea intereselor statului, în conformitate cu art. 332 (1) din Codul penal al Ucrainei, se pedepsește cu restricționarea libertății pe o durată de până la 3 ani sau cu închisoarea pe aceeași durată. Aceleași acțiuni comise în mod repetat se pedepsesc cu închisoarea de la 3 ani până la 5 ani. De asemenea, acțiunile comise de un grup organizat se pedepsesc cu restricționarea libertății de la 5 ani până la 8 ani.

MAE reiterează faptul că în regiunile Doneţk, Lugansk și Peninsula Crimeea cetățenii români nu pot beneficia de protecţie consulară adecvată din partea misiunii diplomatice sau oficiilor noastre consulare. În conformitate cu decizia autorităților ucrainene, cetăţenii străini, inclusiv cei români, care se află în zona operaţiunii forțelor întrunite (fosta zonă ATO) din estul Ucrainei (care cuprinde părţi ale regiunilor Doneţk şi Lugansk) numai prin punctele de control existente, în baza documentelor de intrare-ieşire prevăzute de legislaţia ucraineană, respectiv paşaport şi viză sau permise de şedere temporară/permanentă. Cetăţenilor străini care intră în zonă prin punctele de frontieră neoperaţionale de la graniţa dintre Ucraina şi Federaţia Rusă nu li se va permite accesul pe teritoriul Ucrainei.

(sursa: Mediafax)

Citește Romania24.ro pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Bărbat de 73 de ani din Săsciori, prins de patru ori la volan fără permis. A fost reținut de polițiști

Publicat

masina politia fb politia romana.jpg

Un bărbat de 73 de ani din Săsciori a fost reținut de polițiști după ce a fost prins la volan de patru ori, fără permis de conducere. Acesta îi fusese retras din motive medicale.

Potrivit IPJ Alba, joi, 3 aprilie, polițiștii Secției 7 de Poliție Rurală Sebeș au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un bărbat de 73 de ani, din localitatea Săsciori. Acesta este cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Cu picioarele pe scaune. Autobuzul M11 Cluj-Napoca – Feleacu, canapea pentru unii mai prost educați

Publicat

whatsapp image 2025 04 04 at 08.40.55 e1743745837614.jpeg

O clujeancă a reclamat modul necivilizat în care circulă unii călători în mijloacele de transport în comun ale CTP Cluj-Napoca, în autobuzul M11.

Aceasta a surprins un cetățean în autobuzul M11 care face legătura dintre Cluj-Napoca și Feleacu stând cu picioarele pe scaune.

”M11 a ajuns canapea pentru unii mai prost educați”, a scris clujeanca pe o rețea socială.

Postarea a fost comentată de internauți: ”Rușine, pretenția de cetățean…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Inițiativă pentru retrogradarea statutului de protecție a ursului brun după incidentul în care un salvamontist a fost grav rănit

Publicat

garduri electrice în localitățile în care ajung urși. măsuri urgente

Doi europarlamentari cer retrogradarea statutului de protecție a ursului brun după incidentul în care un salvamontist a fost grav rănit de o ursoaică, la Predeal. Solicitarea a fost transmisă Comisiei Europene.

Europarlamentarii Daniel Buda și Dan Motreanu au trimis o scrisoare președintei Comisiei Europene și comisarei pentru mediu, reziliență în domeniul apei și economie circulară competitivă, solicitând o revizuire și retrogradare a statutului de protecție al ursului brun în…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Atenționare Cod Galben de vânt puternic în Alba și alte județe. Frig, ploi, grindină, ninsori până luni după-amiaza. Zonele vizate

Publicat

vremea în alba în săptămâna 31 martie – 6 aprilie:

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis atenționări Cod Galben de vânt puternic valabile în Alba și alte județe din țară până duminică. Meterologii avertizează că vremea se răcește, vor fi condiții de furtuni, ploi, dar și lapoviță și ninsori, până luni după-amiaza. 

Vremea se va menține deosebit de rece, vor fi precipitații mixte și intensificări ale vântului, până spre sfârșitul săptămânii viitoare.

Informare meteo: de sâmbătă, 5 aprilie,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe