Connect with us

EVENIMENT

Aproape 45% dintre fetele sub 15 ani devenite mame în UE sunt din România. În topul județelor, Mureș, Bihor și Dolj

Publicat

Cu toate că România a dat sub 5% din numărul total de nașteri din Uniunea Europeană în 2020, 44,44% dintre fetele care au născut înainte de a împlini 15 ani sunt din România, care ocupă, astfel, primul loc în Uniunea Europeană la acest capitol, potrivit datelor definitive Eurostat.

Organizația Salvați Copiii România arată că, în cifre absolute, dintre cele 1.645 de fete cu vârsta între 10 și 15 ani, devenite mame în 2020 în statele membre, 731 sunt românce. În total, aproape 30% din mamele minore (sub 18 ani) din UE provin din țara noastră (8.276 din 29.505, la nivelul întregii Uniuni Europene).

Ce județe se situează pe primul loc atunci când vine vorba de distribuția pe județe a nașterilor la mame cu vârsta sub 15 ani

În ceea ce privește distribuția pe județe a nașterilor la mame cu vârsta sub 15 ani, pe primele locuri se situează Mureș (63 de mame cu vârsta sub 15 ani), Bihor (52) și Dolj (52). Acestea sunt urmate de Brașov (40), Argeș (29), Sibiu (28), Bacău (26), Constanța (24), Satu Mare (23) și Dâmbovița (22 de fete sub 15 ani au devenit mame în 2020).

La polul opus se găsesc județele: Gorj (4 mame cu vârsta sub 15 ani), Mehedinți, Tulcea și Brăila (6 nașteri la o vârstă sub 15 ani, pentru fiecare), Vâlcea, Neamț, Botoșani, Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud (câte 7 fete care au devenit
mame înainte de 15 ani, în 2020).

Multe fete, cu precădere din zonele rurale defavorizate, recurg la auto-medicaţie în timpul sarcinii și nu ajung la medic pentru monitorizarea adecvatӑ a sarcinii, potrivit Salvația Copiii România.

53% din localitățile din România nu au deloc medic de familie sau nu au suficienți medici de familie

Datele Federației Naționale a Asociațiilor Medicilor de Familie arată că 53% din localitățile din România nu au deloc medic de familie sau nu au suficienți medici de familie.

Pentru a contribui la reducerea mortalității infantile din județul Constanța, Organizația Salvați Copiii derulează programul Sănătatea mamei și a copilului în zonele defavorizate din județ.

Astfel, sunt asigurate servicii integrate (medicale, sociale, educaționale) la nivel local pentru mame, gravide, gravide minore și copii până în 5 ani, care primesc suport socio-medical prin facilitarea accesului la servicii de sănătate, de planificare familială și asistență pediatrică.

„Accesul la servicii medicale și la educație pentru sănătate este vital pentru sănătatea mamei și a nou-născutului. Din păcate, România rămâne o țară a disparităților sociale, iar populația vulnerabilă, în special copiii și femeile gravide, se confruntă cu situații de marginalizare. De aceea Salvați Copiii România merge în comunități și asigură asistență medicală gravidelor”, a explicat Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România.

Proiectul „Sănătate pentru fiecare comunitate. Caravana de control pentru fetele și femeile din zonele rurale”

Specialiștii locali ai Organizației Salvați Copiii alături de medici voluntari din cadrul Asociației Caravana cu Medici au ajuns în orașul Negru-Vodă în cadrul proiectului „Sănătate pentru fiecare comunitate. Caravana de control pentru fetele și femeile din zonele rurale”, derulat cu sprijinul Penny.

În zilele de 7 și 8 mai, în spațiile puse la dispoziție de Primăria din Negru-Vodă, fetele și femeile vulnerabile din comunitate au fost consultate gratuit și au beneficiat de recoltări, ecografii de sân, ecografii transvaginale, ecografii abdominale și sesiuni de informare cu privire la sănătatea în timpul sarcinii și îngrijirea nou-născutului. În total, 700 de fete și femei vulnerabile din județul Constanța beneficiază de servicii socio-medicale și educație medicală în cadrul programului Salvați Copiii destinat fetelor și femeilor vulnerabile în zonele rurale.

Până în prezent, Salvați Copiii România a lucrat în 64 de comunități rurale defavorizate, din 16 județe, cu 74.880 de mame, gravide și copii până în 5 ani.

(sursa: Mediafax)

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Atletul din Cugir, Vasile Hârjoc, a obținut un nou record pentru România, la Campionatul European din Polonia

Publicat

atletul din cugir, vasile hârjoc, a obținut un nou record

Atletul din Cugir, Vasile Hârjoc, a participat recent în Polonia, la ”European Masters Athletics Championships Indoor 2024 ”. Acesta a stabilit și un nou record pentru România. Campionatul a avut loc în perioada 17-23 martie 2024. La eveniment au participat peste 3.200 de sportivi. 

Performanța atletului a fost făcută publică de reprezentații Primăriei Cugir, într-o postare pe Facebook.

La proba de 3000 m individual, în sală, Vasile Hârjoc legitimat la CS Metalurgistul…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Angajări la Spitalul de Urgență Cluj. Ce fel de personal caută. Contracte pe perioadă nedeterminată

Publicat

1711469877 spital urgenta cluj.jpg

Spitalul de Urgență Cluj anunță că face noi angajări. Unitatea sanitară scoate la concurs mai multe posturi de personal medical, auxiliar, TESA, dar și pentru muncitori.

Potrivit reprezentanților Spitalului Județean de Urgență Cluj posturile sunt pe perioadă nedeterminată.

Angajări la Spitalul de Urgență Cluj. Ce fel de personal caută. Contracte pe perioadă nedeterminată

Cel mai mare spital din Cluj angajează nu doar personal medical, ci și personal…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Spectacole de teatru pentru copii și adulți la Ocna Mureș, susținute de Teatrul Național ”Aureliu Manea” din Turda

Publicat

spectacole de teatru pentru copii și adulți la ocna mureș,

Teatrul Național ”Aureliu Manea” din Turda organizează joi, 28 martie la  Casa de Cultură ”Ion Sângerean” din Ocna Mureș două reprezentații. Spectacolele au loc de la ora 11.00 și 18.00.

Dimineața se va juca ”Fata babei și fata moșului”, un spectacol pentru cei mici care cu siguranță vor fi fascinați de povestea celor două fete, potrivit ocnamuresonline.ro

Spectacolul este o adaptare în regia lui Horațiu Ioan Apan, după povestea scrisă de Ion Creangă, foarte…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Măsuri pentru ieftinirea facturilor la curent și gaz. Ministerul Energiei pregătește îmbunătățirea schemei de compensare-plafonare

Publicat

măsuri pentru ieftinirea facturilor la curent și gaz. ministerul energiei

Ministerul Energiei se pregăteşte săptămâna aceasta îmbunătățirea schemei de compensare/plafonare. Prin aceasta, facturile la energie şi gaze s-ar mai putea ieftini, susține ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Se va pune o presiune şi mai mare pe furnizori pentru reducerea preţurilor, potrivit sursei citate.

„Săptămâna aceasta ne pregătim de o optimizare a acestei scheme prin care preţurile la factură ar putea să mai scadă. În niciun caz nu vor creşte, pentru că…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe