Connect with us

EVENIMENT

Aproape 45% dintre fetele sub 15 ani devenite mame în UE sunt din România. În topul județelor, Mureș, Bihor și Dolj

Publicat

Cu toate că România a dat sub 5% din numărul total de nașteri din Uniunea Europeană în 2020, 44,44% dintre fetele care au născut înainte de a împlini 15 ani sunt din România, care ocupă, astfel, primul loc în Uniunea Europeană la acest capitol, potrivit datelor definitive Eurostat.

Organizația Salvați Copiii România arată că, în cifre absolute, dintre cele 1.645 de fete cu vârsta între 10 și 15 ani, devenite mame în 2020 în statele membre, 731 sunt românce. În total, aproape 30% din mamele minore (sub 18 ani) din UE provin din țara noastră (8.276 din 29.505, la nivelul întregii Uniuni Europene).

Ce județe se situează pe primul loc atunci când vine vorba de distribuția pe județe a nașterilor la mame cu vârsta sub 15 ani

În ceea ce privește distribuția pe județe a nașterilor la mame cu vârsta sub 15 ani, pe primele locuri se situează Mureș (63 de mame cu vârsta sub 15 ani), Bihor (52) și Dolj (52). Acestea sunt urmate de Brașov (40), Argeș (29), Sibiu (28), Bacău (26), Constanța (24), Satu Mare (23) și Dâmbovița (22 de fete sub 15 ani au devenit mame în 2020).

La polul opus se găsesc județele: Gorj (4 mame cu vârsta sub 15 ani), Mehedinți, Tulcea și Brăila (6 nașteri la o vârstă sub 15 ani, pentru fiecare), Vâlcea, Neamț, Botoșani, Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud (câte 7 fete care au devenit
mame înainte de 15 ani, în 2020).

Multe fete, cu precădere din zonele rurale defavorizate, recurg la auto-medicaţie în timpul sarcinii și nu ajung la medic pentru monitorizarea adecvatӑ a sarcinii, potrivit Salvația Copiii România.

53% din localitățile din România nu au deloc medic de familie sau nu au suficienți medici de familie

Datele Federației Naționale a Asociațiilor Medicilor de Familie arată că 53% din localitățile din România nu au deloc medic de familie sau nu au suficienți medici de familie.

Pentru a contribui la reducerea mortalității infantile din județul Constanța, Organizația Salvați Copiii derulează programul Sănătatea mamei și a copilului în zonele defavorizate din județ.

Astfel, sunt asigurate servicii integrate (medicale, sociale, educaționale) la nivel local pentru mame, gravide, gravide minore și copii până în 5 ani, care primesc suport socio-medical prin facilitarea accesului la servicii de sănătate, de planificare familială și asistență pediatrică.

„Accesul la servicii medicale și la educație pentru sănătate este vital pentru sănătatea mamei și a nou-născutului. Din păcate, România rămâne o țară a disparităților sociale, iar populația vulnerabilă, în special copiii și femeile gravide, se confruntă cu situații de marginalizare. De aceea Salvați Copiii România merge în comunități și asigură asistență medicală gravidelor”, a explicat Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România.

Proiectul „Sănătate pentru fiecare comunitate. Caravana de control pentru fetele și femeile din zonele rurale”

Specialiștii locali ai Organizației Salvați Copiii alături de medici voluntari din cadrul Asociației Caravana cu Medici au ajuns în orașul Negru-Vodă în cadrul proiectului „Sănătate pentru fiecare comunitate. Caravana de control pentru fetele și femeile din zonele rurale”, derulat cu sprijinul Penny.

În zilele de 7 și 8 mai, în spațiile puse la dispoziție de Primăria din Negru-Vodă, fetele și femeile vulnerabile din comunitate au fost consultate gratuit și au beneficiat de recoltări, ecografii de sân, ecografii transvaginale, ecografii abdominale și sesiuni de informare cu privire la sănătatea în timpul sarcinii și îngrijirea nou-născutului. În total, 700 de fete și femei vulnerabile din județul Constanța beneficiază de servicii socio-medicale și educație medicală în cadrul programului Salvați Copiii destinat fetelor și femeilor vulnerabile în zonele rurale.

Până în prezent, Salvați Copiii România a lucrat în 64 de comunități rurale defavorizate, din 16 județe, cu 74.880 de mame, gravide și copii până în 5 ani.

(sursa: Mediafax)

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

VIDEO: Sărbătoarea Muzicii, la Alba Iulia. Dansuri renascentiste, Vladimir Gligor-Lungan și Alexandra Fits cu Kamerata Kronstadt

Publicat

video: sărbătoarea muzicii, la alba iulia. dansuri renascentiste, vladimir gligor lungan

Sărbătoarea Muzicii  continuă la Alba Iulia, cu a doua seară de spectacole. Evenimentele se desfășoară în curtea Palatului Principilor și în Piața Cetății.


Tot pe scena de la Palat, de la ora 19.00, albaiulianul Vladimir Gligor-Lungan susține un concert...

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Lucrări de reabilitare la Primăria Ocna Mureș, cu bani din PNRR. Licitație de peste 2,5 milioane de lei, lansată în SEAP

Publicat

lucrări de reabilitare la primăria ocna mureș, cu bani din

Lucrări de reabilitare la Primăria Ocna Mureș, cu bani din PNRR. Două corpuri de clădiri ale Primăriei Ocna Mureș urmează să fie reabilitate printr-o investiție de peste 2,5 milioane de lei, finanțată prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Incendiu la un apartament pe Calea Florești din Cluj-Napoca. Pompierii au intervenit cu mai multe autospeciale

Publicat

whatsapp image 2024 07 27 at 18.13.01 e1722093215408.jpeg

Un incendiu la un apartament situat la etajul 9 într-un bloc de pe Calea Floresti nr. 135 din Cluj-Napoca a izbucnit sâmbătă, fiind stins de pompieri care au intervenit de urgență. 

Potrivit pompierilor, în urma incendiului nu au rezultat persoane rănite, arzând balconul și o porțiune dintr-o cameră a apartamentului.

ISU Cluj a intervenit cu 3 austospeciale de srtins incendii, 2 autoscări și un echipaj medical.

Ultimele articole pe…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Cum va fi VREMEA în toamna anului 2024. Zilele mai calde și perioadele cu ploi. Primele prognoze ale meteorologilor

Publicat

piatra secuiului toamna meteo slvmnt.jpeg

Meteorologii au făcut primele prognoze privind vremea în toamna anului 2024. 

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe