Connect with us

ACTUALITATE

Mai multe proiecte pentru infrastructură vor fi lansate în Moldova – declarații Vosganian (ALDE)

Publicat

vosganian

Deputatul Varujan Vosganian, liderul ALDE Iaşi, a declarat vineri în cadrul unei conferinţe de presă, că sunt demarate mai multe proiecte pentru realizarea unor lucrări necesare infrastructurii de transport care leagă Moldova de restul ţării.

„Există modernizarea căii ferate existente în prezent, care va începe în curând cu fonduri de la Ministerul Transporturilor. Există apoi proiectul căii ferate rapide Bucureşti, cu nod Paşcani, spre Iaşi şi Suceava, care va fi paralelă cu calea ferată existentă, care va fi destinată exclusiv transportului de pasageri, care se va face prin parteneriat public – privat. Ea a fost decisă.

Hotărârea de Guvern a fost emisă pe 4 martie. Urmează acum stabilirea indicatorilor tehnico-economici. A treia arteră care va lega Sudul cu Nordul, într-o formă modernizată, este Drumul European care pleacă de la Bucureşti – Urziceni – Buzău – şi către nord, şi care va trece prin Ploieşti. Practic, în clipa de faţă se licitează pentru studii de fezabilitate tronsoanele Ploieşti – Buzău – Focşani – Bacău, până la Suceava şi frontiera cu Ucraina.

E vorba de modernizarea acestui drum, în sensul alcătuirii unei despărţituri la jumătatea drumului şi a variantelor ocolitoare prin localităţi”, a declarat Varujan Vosganian, care este şi vicepreşedinte al ALDE.

El a recunoscut că „una dintre marile problemele acestui drum se datorează faptului că străbate localităţile”, motiv pentru care vor fi construite şosele de centură.

„Sunt consecinţele neplăcute şi imprevizibile ce decurg din aceasta. Consecinţa va fi o distanţă şi mai mare a drumului, dar şi o viteză mai mare de deplasare”, a spus Varujan Vosganian.

Conform acestuia, au fost demarate demersuri şi pentru traseul Focşani – Tişiţa – Albiţa – Chişinău.

„Este un drum care abia acum a fost asumat după negocierile pe care le-am făcut împreună cu colegul meu Daniel Olteanu, de la Vaslui, cu Guvernul. El intră în prefezabilitate, iar colegii noştri de la Bruxelles l-au introdus în priorităţile transfrontaliere ale UE în proiectul bugetar 2021 – 2027, dar noi până atunci trebuie să avem toate fazele pregătite astfel încât să fie gata pentru a fi inclus în acest proiect european”, a declarat Varujan Vosganian.

Vicepreşedintele ALDE a menţionat că tot pe varianta Sud-Nord este inclus şi un drum rapid care va fi traseul Târgu Frumos – Botoşani.

„A început acum practic procedura de licitaţie. La 1 martie s-a lansat caietul de sarcini, termenul de finalizare este sfârşitul lunii aprilie. Atunci vom şti cine este cine este câştigătorul”, a declarat Varujan Vosganian.

În legătură cu infrastructura care leagă Estul de Vestul ţării, susţine Vosganian, principala arteră este cea a autostrăzii Ungheni – Iaşi – Târgu Neamţ.

„Pentru Iaşi – Târgu Neamţ hotărârea de guvern cu indicatorii tehnico economici a fost  dată. Urmează acum să începem procedura de licitaţie. Pentru procedura de licitaţie e nevoie de o nouă hotărâre de guvern care să stabilească exact termenii de licitaţie. Această hotărâre de guvern a fost avizată de Ministerul Transportului şi Ministerul Finanţelor, este în avizare la Ministerul Justiţiei. Dânşii speră ca săptămâna viitoare hotărârea de guvern să fie dată. Cum se dă hotărârea de guvern începe licitaţia. E un caiet de sarcini destul de complex, de vreo 50 de pagini, care include şi participarea statului, şi timpul în care se va administra de către constructor autostrada”, a mai spus Varujan Vosganian.

AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

3 aprilie – Ziua Jandarmeriei Române

Publicat

3 aprilie – ziua jandarmeriei române

Publicitate

Ziua Jandarmeriei Române este marcată în fiecare an la 3 aprilie, reprezentând data la care a fost semnat actul de înființare a jandarmeriei ‘Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi’, în anul 1850, de către domnul Moldovei, Grigore Alexandru Ghica (1849-1853), potrivit portalului oficial www.jandarmeriaromana.ro.

Legiuirea promulgată de Ghica a stat la baza tuturor legilor care au urmat, principiile sale rămânând valabile în…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani: „Orașul geniilor” din România și concursul suprem al minților luminate

Publicat

botoșani: „orașul geniilor” din românia și concursul suprem al minților

Publicitate

Botoșaniul, cunoscut drept un adevărat „oraș al geniilor” găzduiește cea de-a 75 ediție a Olimpiadei Naționale de Matematică, pentru nivelul liceal. Participă sute de elevi din toată țara, inclusiv olimpici de top. Este una dintre cele mai puternice ediții din istoria olimpiadei, scrie ADEVĂRUL

Anul acesta Olimpiada Națională de Matematică, regina concursurilor școlare la științe exacte, a fost organizată în municipiul Botoșani….

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Cuvios Nichita Mărturisitorul

Publicat

calendar ortodox 2025: sfântul cuvios nichita mărturisitorul

Publicitate

Sfântul Nichita mărturisitorul s-a născut în Cezareea Bitiniei în jurul anului 760. La opt zile după naștere mama sa a murit. Tatăl Filaret, alegând să se retragă la mânăstire l-a încredințat bunicii sale spre creștere. Nichita a fost din fragedă tinerețe un copil duhovnicesc.

A avut și un duhovnic ales, pe pustnicul Ștefan. Acesta, la un moment dat, i-a dat binecuvântarea să meargă la mânăstirea Medikion pe care Sfântul Nichifor o…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Salariu majorat la cerere! Când și cum să ceri o mărire de salariu la orice firmă din România, ca să nu fii refuzat niciodată

Publicat

salariu majorat la cerere! când și cum să ceri o

Publicitate

Ai ajuns în punctul în care știi că meriți mai mulți bani. Muncești din greu, ai rezultate bune, colegii te respectă, șefii se bazează pe tine, dar… salariul tău a rămas același. Nu-i așa că e frustrant? Asta pentru că mărirea de salariu nu vine de la sine. Trebuie să o ceri, dar să știi exact când și cum să o faci, ca să nu fii refuzat. Nu e vorba doar de noroc, ci de strategie. Dacă ai abordarea potrivită, vei pleca din biroul șefului…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe