Connect with us

EVENIMENT

Mai mulți funcționari publici din Iași, urmăriți penal de DNA pentru abuz în serviciu

Publicat

dna
Arhivă foto

Georgel Grumeza şi Adrian Hriţcu, directori executivi adjuncţi al Poliţiei Locale Iaşi sunt urmăriţi penal, alături de alte persoane, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un dosar în care sunt acuzaţi de uzurparea funcţiei şi abuz în serviciu.

Potrivit unui comunicat al DNA, transmis luni AGERPRES, procurorii de la Serviciul Teritorial Iaşi au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de:

* Mihaela Anca Orhian, la data faptelor registrator la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Iaşi, pentru folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, săvârşită în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite;

* Georgel Grumeza, la data faptelor director executiv adjunct al Poliţiei Locale Iaşi, pentru uzurparea funcţiei dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată şi participaţie improprie, sub forma complicităţii, la infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

Adrian Hriţcu la data faptelor director executiv adjunct al Poliţiei Locale Iaşi

* Adrian Hriţcu, la data faptelor director executiv adjunct al Poliţiei Locale Iaşi, pentru uzurparea funcţiei dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, participaţie improprie, sub forma complicităţii, la infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, fals intelectual şi abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit;

* Mihaela Tutulică, la data faptelor şef Serviciu Control Urbanism, Afişaj Stradal din cadrul Poliţiei Locale Iaşi, pentru uzurparea funcţiei dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată şi participaţie improprie, sub forma complicităţii, la infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată;

* Andrei Valentin Spînu, la data faptelor poliţist local în cadrul Poliţiei Locale Iaşi, pentru uzurparea funcţiei dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, participaţie improprie, sub forma complicităţii, la infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi fals intelectual, în formă continuată.

Două persoane fizice, urmărite penal pentru complicitate la abuz în serviciu

Mai sunt urmărite penal două persoane fizice pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi, respectiv, participaţie improprie, sub forma complicităţii, la infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

Procurorii fac cercetări cu privire la modalitatea în care angajaţi ai Poliţiei Locale şi ai Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Iaşi ar fi permis construirea presupus nelegală pe raza municipiului a mai multor imobile, aspecte care, în final, ar fi dus la obţinerea unor foloase necuvenite pentru investitorii imobiliari.

Mihaela-Anda Orhian şi-ar fi încălcat atribuţiile de serviciu prevăzute de legislaţia primară

Potrivit ordonanţei, la data de 29 iulie 2015, Mihaela-Anda Orhian şi-ar fi încălcat atribuţiile de serviciu prevăzute de legislaţia primară, în sensul că, urmare a cererii depuse de una dintre persoanele fizice cercetate, ar fi emis în mod nelegal o încheiere prin care ar fi fost admisă intabularea unui imobil cu menţionarea regimului de înălţime (D+P+2E+M, cu o suprafaţă construită desfăşurată de 2.783 mp) în condiţiile în care autorizaţia de construire prevedea o construcţie cu regim de înălţime P+1 sau P+2.

Anchetatorii menţionează că o parte din documentaţia care a stat la baza formulării cererii la OCPI Iaşi conţinea informaţii false despre care Orhian avea cunoştinţă.

Ulterior, construcţia respectivă a fost înscrisă în cartea funciară şi dezmembrată în 47 de apartamente care au fost valorificate într-un timp relativ scurt.

În perioada 18 iulie 2016 – 28 decembrie 2017

Într-un context asemănător, arată DNA, în perioada 18 iulie 2016 – 28 decembrie 2017, cei patru suspecţi angajaţi ai Poliţiei Locale Iaşi, cu ştiinţă, ar fi semnat/emis în fals, pe numele celei de-a doua persoane fizice cercetate în cauză, un număr de cinci certificate de atestare a edificării construcţiei, deşi nu aveau atribuţii legale în acest sens. Acest atribut aparţine, în mod exclusiv, în conformitate cu prevederile legale, primarului municipiului Iaşi, respectiv arhitectului-şef al municipiului Iaşi.

Aceste certificate depuse de beneficiar la OCPI Iaşi ar fi avut ca rezultat emiterea de către registratori, fără vinovăţie, a încheierilor de intabulare a dreptului de proprietate prin construire, explică procurorii.

„Protejarea demersurilor infracţionale ale investitorului imobiliar ar fi continuat şi după demararea construcţiei imobilelor şi ar fi constat în faptul că, deşi suspecţii Adrian Hriţcu şi Andrei-Valentin Spînu ar fi constatat grave încălcări ale prevederilor autorizaţiilor de construire, nu ar fi înaintat niciodată procesele-verbale la compartimentul care coordonează activitatea de amenajare a teritoriului şi de urbanism în cadrul UAT Municipiul Iaşi, pentru aplicarea amenzilor contravenţionale cuprinse între 1.000 şi 10.000 lei”, se precizează în comunicat. Agerpres

Citește Romania24.ro pe Google News

 

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Mai multe posturi de conducere la instituții publice. Regulile stabilite de Guvern, explicate de ministrul Finanțelor

Publicat

mai multe posturi de conducere la instituții publice. regulile stabilite

Numărul posturilor de conducere în instituțiile publice va putea crește de la 8% la 10%, potrivit ordonanței aprobate joi de Guvern. Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a explicat care sunt condițiile.

Creșterea de posturi de conducere se va putea aplica doar dacă în prealabil a fost realizată reorganizarea instituţională. A doua condiție, dacă există angajamente faţă de Comisia Europeană pe un anumit domeniu de activitate.

„Sunt două condiţii pentru a avea procentul de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Ambulatorul Spitalului de Recuperare din Cluj-Napoca, extins și modernizat. Pacienții vor beneficia de terapie hiperbară

Publicat

spital clinic recuperare cluj napoca 2017.jpg

Ambulatorul Spitalului de Recuperare din Cluj-Napoca va fi reabilitat, modernizat, extins și dotat cu aparatură și va avea inclusiv o cameră pentru terapie hiperbară.

Consiliul Județean Cluj a aprobat indicatorii tehnico-economici, iar proiectul va fi depus spre finanțate prin Programul de Sănătate, care beneficiază de fondri europene nerambursabile.

Ambulatorul Spitalului de Recuperare din Cluj-Napoca, extins și modernizat. Pacienții vor beneficia de terapie…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Ce a făcut un bărbat din Alba după ce a aflat că fiica sa a fost bătută și amenințată cu moartea de către iubit

Publicat

doi bărbați din Șpring, reținuți pentru viol și lipsire de

Un bărbat din Alba a alertat autoritățile după ce a aflat că fiica sa a fost bătută și amenințată cu moartea, de către iubit. S-a întâmplat în localitatea Șard din Alba, în data de 28 martie 2024. 

Cazul a fost comunicat de reprezentații IPJ Alba, în buletinul de presă din 29 martie 2024.

Potrivit IPJ Alba, la data de 28 martie 2024, polițiștii Postului de Poliție Ighiu au fost sesizați de către un bărbat de 51 de ani, din localitatea Șard, județul Alba, cu privire…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Rezultate la olimpiadele de limba germană maternă și limba maghiară maternă în Alba. Elevii care au obținut primele locuri

Publicat

rezultate la olimpiadele de limba germană maternă și limba maghiară

Rezultate la olimpiadele de limba germană maternă și limba maghiară maternă în Alba 2024. Au participat peste 70 de elevi din județ.

Inspectoratul Școlar Județean Alba a prezentat lista elevilor clasați pe primele locuri și a celor calificați la națională.

Rezultate Olimpiada de Limba și literatura germană maternă, clasele V-XII – etapa județeană Alba 2024

Etapa județeană a Olimpiadei de Limba și literatura germană maternă, clasele V-XII, s-a desfășurat în 23…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe