EVENIMENT
MAI: Proiect de eliminare a transcrierii în registrul naţional a certificatului de căsătorie între persoane de acelaşi sex

Joi, Ministerul Afacerilor Interne a organizat o dezbatere publică privind un proiect ce urmărește eliminarea condiționării acordării dreptului de ședere pentru un cetățean român căsătorit cu un alt cetățean de același sex dintr-un stat membru al Uniunii Europene, pentru transcrierea în registrul național de stare civilă a certificatului de căsătorie între persoane de același sex încheiat în alt stat membru UE.
„Modificarea are în vedere doar înlăturarea cerinţei transcrierii certificatului de căsătorie exclusiv în scopul dreptului ce priveşte libera circulaţie a persoanelor în cadrul UE.
Această propunere vine ca urmare a hotărârii Curţii de Justiţie a Uniunii Europene pronunţată la data de 5 iunie 2018, şi deciziei CCR nr. 534 din 2018.
Autorităţile competente trebuie să pună în aplicare decizia CCR şi să acorde dreptul la liberă circulaţie pe teritoriul României categoriei respective de persoane”, a declarat, joi, iniţiatoarea proiectului, comisar-şef de poliţie Mirela Condoiu, de la Direcţia Migraţie.
Timotei Lavric, din partea Oficiul Creştin pentru Drepturi şi Libertăţi (OCDL), a semnalat „vulnerabilităţi ale proiectului” şi a prezentat un punct de vedere înregistrat anterior de OCDL pe această lege.
El s-a opus folosirii termenului de „reîntregire a familiei” în proiectul dezbătut, menţionând că familia este alcătuită dintr-un bărbat şi o femeie.
MAI: Proiect de eliminare a transcrierii în registrul naţional a certificatului de căsătorie între persoane de acelaşi sex. Cum poate fi atins scopul acestui proiect
„Scopul acestui proiect poate fi atins şi fără a se folosi acest exces de zel care poate crea o nebuloasă – alterăm noţiunea de familie dacă se păstrează în forma propusă”, a spus Lavric, care a adăugat că „observaţiile prin documentul depus trebuie luate în calcul – având în vedere cadrul normativ naţional, dar şi valorile culturale şi sociale româneşti”.
Chestorul Cătălin Necula, secretar de stat în cadrul MAI, a precizat că prin această modificare nu se aduce în niciun fel atingere legislaţiei naţionale în ceea ce priveşte modul de reglementare a căsătoriei.
„La un moment dat am făcut trimitere la ce înseamnă transcrierea acestor documente – aceasta are ca efect juridic preluarea tuturor efectelor căsătoriei pe teritoriul României – exact acest lucru s-a evitat prin această propunere de modificare, în sensul că nefiind recunoscută această căsătorie pe teritoriul României nu putea fi realizată nici transcrierea documentelor care să preia şi să accepte toate efectele care sunt produse de căsătorie pe teritoriul unui alt stat”, a spus Necula.
În ceea ce priveşte scopul şi dreptul de şedere, oficialul MAI a declarat că este extrem de important de făcut o precizare, respectiv că în materie de migraţie, azil, controlul frontierelor, iniţiativa de reglementare aparţine instituţiilor europene.
MAI: Proiect de eliminare a transcrierii în registrul naţional a certificatului de căsătorie între persoane de acelaşi sex. Precizările secretarului de stat în MAI
„Scopul pentru care s-a făcut acest transfer de responsabilitate către autorităţile de la nivel european a fost acela că reglementările realizate la nivel naţional în ceea ce priveşte dreptul acordate străinilor pe teritoriul unui alt stat produc efecte şi pe teritoriul celorlalte state membre. Există o serie de reglementări care stabilesc modalitatea şi tipurile de documente care se eliberează acestor categorii de persoane”, a spus Necula.
Secretarul de stat în MAI a menţionat că scopul pentru care este acordat dreptul de şedere pe teritoriul unui stat membru este enunţat într-o categorie de scopuri clar definite.
„La prima analiză trebuie să facem această precizare cu privire la scopul pentru care se reglementează dreptul de şedere al unui străin, pentru că apoi acel scop este înscris în tipul de permis de şedere care se eliberează – formatul permisului de şedere este standardizat la nivel european, iar tipurile de scopuri care pot fi introduse şi menţionate în acest tip de document sunt enumerate foarte clar”, a afirmat Cătălin Necula. Agerăres
EVENIMENT
Ne facem de RÂS! Consumul de BERE la draft în România rămâne sub nivelul înregistrat în perioada de vârf din 2008

Mai mare rușinea! Consumul de bere la draft în România rămâne sub nivelul înregistrat în perioada de vârf din 2008, în ciuda unei creșteri de 13% în 2024 față de anul precedent.
Specialiștii consideră că puterea scăzută de cumpărare a populației reprezintă unul dintre principalii factori care au dus la această situație.
Conform datelor furnizate de Asociația Berarii României, piața berii s-a stabilizat în 2024 ușor peste pragul de 15 milioane de…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Scandalul dintre suporterii U și CFR ia amploare. Kelemen Hunor cere sancționarea celor care au agresat tineri maghiari

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, cere ministrului de Interne să ia măsuri de urgență după ce trei tineri maghiari au fost bătuți, luni seara, la Cluj-Napoca, după meciul dintre U și CFR Cluj. Unul dintre ei, un băiat de 14 ani, a ajuns la spital.
Kelemen Hunor spune că tinerii au fost agresați ”doar pentru că vorbeau în limba maghiară” și cere sancționarea fermă a agresorilor.
Kelemen Hunor cere sancționarea celor care au agresat tineri…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
FOTO. Trei karatiști clujeni, elevi ai Școlii Gimnaziale „Iuliu Hațieganu”, reprezintă România la Gymnaziada din Serbia

Trei tineri sportivi clujeni sunt gata de luptă și vor să cucerească medalii la Gymnaziada Școlară care se va desfășura în Zlatibor, Serbia.
Daria Trif, Roxana Moldovan și David Florea vor reprezenta România la competiția sportivă considerată ca fiind una dintre cele mai prestigioase, după Jocurile Olimpice și Universiadă.
Trei karatiști clujeni, elevi ai Școlii Gimnaziale „Iuliu Hațieganu”, reprezintă România la Gymnaziada din Serbia
Talentații…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Muniție preluată de pirotehniști în vederea DISTRUGERII controlate, în poligon. Sfaturile ISU Cluj

Pirotehniștii din cadrul ISU Cluj au preluat, azi, muniție neexplodată din două locații din județul Cluj, Strucuț, respectiv Crăești, în vederea distrugerii ei controlate în poligon. Este vorba de un proiectil de 105mm și un proiectil de aruncător de 82mm, ambele din al Doilea Război Mondial.
„Echipajul pirotehnic din cadrul unității noastre a fost solicitat să desfășoare în această după-amiază două misiuni de asanare a unor elemente de muniție găsite pe…
Citește mai mult pe Cluj24.ro