EVENIMENT
MAI: Proiect de eliminare a transcrierii în registrul naţional a certificatului de căsătorie între persoane de acelaşi sex
Joi, Ministerul Afacerilor Interne a organizat o dezbatere publică privind un proiect ce urmărește eliminarea condiționării acordării dreptului de ședere pentru un cetățean român căsătorit cu un alt cetățean de același sex dintr-un stat membru al Uniunii Europene, pentru transcrierea în registrul național de stare civilă a certificatului de căsătorie între persoane de același sex încheiat în alt stat membru UE.
„Modificarea are în vedere doar înlăturarea cerinţei transcrierii certificatului de căsătorie exclusiv în scopul dreptului ce priveşte libera circulaţie a persoanelor în cadrul UE.
Această propunere vine ca urmare a hotărârii Curţii de Justiţie a Uniunii Europene pronunţată la data de 5 iunie 2018, şi deciziei CCR nr. 534 din 2018.
Autorităţile competente trebuie să pună în aplicare decizia CCR şi să acorde dreptul la liberă circulaţie pe teritoriul României categoriei respective de persoane”, a declarat, joi, iniţiatoarea proiectului, comisar-şef de poliţie Mirela Condoiu, de la Direcţia Migraţie.
Timotei Lavric, din partea Oficiul Creştin pentru Drepturi şi Libertăţi (OCDL), a semnalat „vulnerabilităţi ale proiectului” şi a prezentat un punct de vedere înregistrat anterior de OCDL pe această lege.
El s-a opus folosirii termenului de „reîntregire a familiei” în proiectul dezbătut, menţionând că familia este alcătuită dintr-un bărbat şi o femeie.
MAI: Proiect de eliminare a transcrierii în registrul naţional a certificatului de căsătorie între persoane de acelaşi sex. Cum poate fi atins scopul acestui proiect
„Scopul acestui proiect poate fi atins şi fără a se folosi acest exces de zel care poate crea o nebuloasă – alterăm noţiunea de familie dacă se păstrează în forma propusă”, a spus Lavric, care a adăugat că „observaţiile prin documentul depus trebuie luate în calcul – având în vedere cadrul normativ naţional, dar şi valorile culturale şi sociale româneşti”.
Chestorul Cătălin Necula, secretar de stat în cadrul MAI, a precizat că prin această modificare nu se aduce în niciun fel atingere legislaţiei naţionale în ceea ce priveşte modul de reglementare a căsătoriei.
„La un moment dat am făcut trimitere la ce înseamnă transcrierea acestor documente – aceasta are ca efect juridic preluarea tuturor efectelor căsătoriei pe teritoriul României – exact acest lucru s-a evitat prin această propunere de modificare, în sensul că nefiind recunoscută această căsătorie pe teritoriul României nu putea fi realizată nici transcrierea documentelor care să preia şi să accepte toate efectele care sunt produse de căsătorie pe teritoriul unui alt stat”, a spus Necula.
În ceea ce priveşte scopul şi dreptul de şedere, oficialul MAI a declarat că este extrem de important de făcut o precizare, respectiv că în materie de migraţie, azil, controlul frontierelor, iniţiativa de reglementare aparţine instituţiilor europene.
MAI: Proiect de eliminare a transcrierii în registrul naţional a certificatului de căsătorie între persoane de acelaşi sex. Precizările secretarului de stat în MAI
„Scopul pentru care s-a făcut acest transfer de responsabilitate către autorităţile de la nivel european a fost acela că reglementările realizate la nivel naţional în ceea ce priveşte dreptul acordate străinilor pe teritoriul unui alt stat produc efecte şi pe teritoriul celorlalte state membre. Există o serie de reglementări care stabilesc modalitatea şi tipurile de documente care se eliberează acestor categorii de persoane”, a spus Necula.
Secretarul de stat în MAI a menţionat că scopul pentru care este acordat dreptul de şedere pe teritoriul unui stat membru este enunţat într-o categorie de scopuri clar definite.
„La prima analiză trebuie să facem această precizare cu privire la scopul pentru care se reglementează dreptul de şedere al unui străin, pentru că apoi acel scop este înscris în tipul de permis de şedere care se eliberează – formatul permisului de şedere este standardizat la nivel european, iar tipurile de scopuri care pot fi introduse şi menţionate în acest tip de document sunt enumerate foarte clar”, a afirmat Cătălin Necula. Agerăres
EVENIMENT
FOTO. RMN-ul de la RAR Cluj. Verifică mașinile second hand pentru a fi sigure din punct de vedere tehnic pentru șoferii clujeni
Specialiștii de la Registrul Auto Român (RAR) Cluj pun la dispoziția clujenilor care vor să cumpere un autovehicul utilizat și vor să fie siguri că au luat o decizie corectă serviciul RAR eXpert, prin care se asigură o verificare amănunțită.
”Experiența ne-a arătat cât de vulnerabili pot fi unii cumpărători atunci când cred că au găsit autovehiculul mult așteptat și, pentru că nu au pregătirea de specialitate necesară, pot fi ușor păcăliți de cei…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Pensia anticipată, ANULATĂ în instanță pentru locuitorii din zonele poluate. Decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție
Pensia anticipată, ANULATĂ în instanță pentru locuitorii din zonele poluate. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a respins posibilitatea de recalculare a pensiei anticipate parţiale în cazul persoanelor care au locuit în zonele poluate. Instanța supremă s-a pronunțat asupra unei spețe venite de la o curte de apel din țară.
”Admite recursul în interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curţii de…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
ALBA: Pedeapsa primită de un șofer care a încercat să ofere polițiștilor 10.000 de Euro mită. Cum a scăpat de pușcărie
Un șofer din Alba, prins băut la volan, care a încercat să ofere mită polițiștilor care îl conduceau spre Spitalul Municipal din Sebeș, pentru recoltarea unor probe biologice, a făcut acord de recunoaștere cu procurorii. El și-a recunoscut fapta și a primit 2 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare, o interdicție de a conduce mașina pe o perioadă de doi ani și 60 de zile de muncă în folosul comunității.
…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Paszkany&Mureșan (CFR Cluj), acuzați de grup infracțional organizat. Pronunțarea sentinței, amânată de 19 ori de Tribunalul Cluj
Fostul patron al Clubului de Fotbal CFR 1907 Cluj, Paskany Arpad, și președintele clubului, Iuliu Mureșan, au fost trimiși în judecată în 2022, ca inculpați, de DIICOT Cluj, pentru săvârșirea mai multor infracțiuni, printre care constituirea unui grup infracțional organizat, instigare la delapidare și delapidare, instigare la spălarea banilor și spălarea banilor, într-un dosar al cărui prejudiciu produs doar statului se ridică la aproape 7 milioane de lei, dar în total…
Citește mai mult pe Cluj24.ro