Connect with us

EVENIMENT

MAI: Proiect de eliminare a transcrierii în registrul naţional a certificatului de căsătorie între persoane de acelaşi sex

Publicat

fotografie cu caracter ilustrativ

Joi, Ministerul Afacerilor Interne a organizat o dezbatere publică privind un proiect ce urmărește eliminarea condiționării acordării dreptului de ședere pentru un cetățean român căsătorit cu un alt cetățean de același sex dintr-un stat membru al Uniunii Europene, pentru transcrierea în registrul național de stare civilă a certificatului de căsătorie între persoane de același sex încheiat în alt stat membru UE.

„Modificarea are în vedere doar înlăturarea cerinţei transcrierii certificatului de căsătorie exclusiv în scopul dreptului ce priveşte libera circulaţie a persoanelor în cadrul UE.

Această propunere vine ca urmare a hotărârii Curţii de Justiţie a Uniunii Europene pronunţată la data de 5 iunie 2018, şi deciziei CCR nr. 534 din 2018.

Autorităţile competente trebuie să pună în aplicare decizia CCR şi să acorde dreptul la liberă circulaţie pe teritoriul României categoriei respective de persoane”, a declarat, joi, iniţiatoarea proiectului, comisar-şef de poliţie Mirela Condoiu, de la Direcţia Migraţie.

Timotei Lavric, din partea Oficiul Creştin pentru Drepturi şi Libertăţi (OCDL), a semnalat „vulnerabilităţi ale proiectului” şi a prezentat un punct de vedere înregistrat anterior de OCDL pe această lege.

El s-a opus folosirii termenului de „reîntregire a familiei” în proiectul dezbătut, menţionând că familia este alcătuită dintr-un bărbat şi o femeie.

MAI: Proiect de eliminare a transcrierii în registrul naţional a certificatului de căsătorie între persoane de acelaşi sex. Cum poate fi atins scopul acestui proiect

„Scopul acestui proiect poate fi atins şi fără a se folosi acest exces de zel care poate crea o nebuloasă – alterăm noţiunea de familie dacă se păstrează în forma propusă”, a spus Lavric, care a adăugat că „observaţiile prin documentul depus trebuie luate în calcul – având în vedere cadrul normativ naţional, dar şi valorile culturale şi sociale româneşti”.

Chestorul Cătălin Necula, secretar de stat în cadrul MAI, a precizat că prin această modificare nu se aduce în niciun fel atingere legislaţiei naţionale în ceea ce priveşte modul de reglementare a căsătoriei.

„La un moment dat am făcut trimitere la ce înseamnă transcrierea acestor documente – aceasta are ca efect juridic preluarea tuturor efectelor căsătoriei pe teritoriul României – exact acest lucru s-a evitat prin această propunere de modificare, în sensul că nefiind recunoscută această căsătorie pe teritoriul României nu putea fi realizată nici transcrierea documentelor care să preia şi să accepte toate efectele care sunt produse de căsătorie pe teritoriul unui alt stat”, a spus Necula.

În ceea ce priveşte scopul şi dreptul de şedere, oficialul MAI a declarat că este extrem de important de făcut o precizare, respectiv că în materie de migraţie, azil, controlul frontierelor, iniţiativa de reglementare aparţine instituţiilor europene.

MAI: Proiect de eliminare a transcrierii în registrul naţional a certificatului de căsătorie între persoane de acelaşi sex. Precizările secretarului de stat în MAI

„Scopul pentru care s-a făcut acest transfer de responsabilitate către autorităţile de la nivel european a fost acela că reglementările realizate la nivel naţional în ceea ce priveşte dreptul acordate străinilor pe teritoriul unui alt stat produc efecte şi pe teritoriul celorlalte state membre. Există o serie de reglementări care stabilesc modalitatea şi tipurile de documente care se eliberează acestor categorii de persoane”, a spus Necula.

Secretarul de stat în MAI a menţionat că scopul pentru care este acordat dreptul de şedere pe teritoriul unui stat membru este enunţat într-o categorie de scopuri clar definite.

„La prima analiză trebuie să facem această precizare cu privire la scopul pentru care se reglementează dreptul de şedere al unui străin, pentru că apoi acel scop este înscris în tipul de permis de şedere care se eliberează – formatul permisului de şedere este standardizat la nivel european, iar tipurile de scopuri care pot fi introduse şi menţionate în acest tip de document sunt enumerate foarte clar”, a afirmat Cătălin Necula. Agerăres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Pro Infrastructură: Licitația tronsonului 2 al centurii metropolitane, ANULATĂ de Primăria Cluj. Ofertanții nu știu nimic

Publicat

centura 1.jpg

Asociația Pro Infrastructură a anunțat că licitația pentru tronsonul 2 al centurii metropolitane a Clujului a fost anulată din nou. Contactați de Cluj24, patronii a două firme din asocierea care a depus oferte spun că nu știu nimic despre anulare.

Asociația Pro Infrastructura a arătat, pe rețelele de socializare, că Primăria Cluj-Napoca ar fi descalificat oferta depusă de asocierea condusă de CON A pentru lucrările la tronsonul 2 al centurii metropolitane.

Pro…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Târg de Paște la Ighiu organizat duminică, de Florii: Produse tradiționale, dansuri populare și obiecte de artizanat

Publicat

târg de paște la ighiu organizat duminică, de florii: produse

Târgul de Paște de la Ighiu va fi organizat duminică, 28 aprilie de florii. Acesta va avea loc în mijlocul comunei. Organizatorii au transmis pentru alba24.ro că la târg vor fi prezenți producători locali cu produse tradiționale și cu obiecte de artizanat. 

De asemene va avea loc și un moment artistic.

Ce au transmis organizatorii

”Descoperiți farmecul sărbătorilor pascale prin produse locale și tradiționale care vă vor încânta simțurile. Veți găsi de la…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Povestea emoționantă a unui tânăr din Cluj, șef de promoție al Școlii Poliției de Frontieră Oradea

Publicat

sef de promotie paul cluj.jpg

Un tânăr clujean trecut prin grele încercări de-a lungul vieții este șeful promoției iulie 2023 – aprilie 2024 a Școlii Poliției de Frontieră Oradea.

Paul Meseșan, un clujean de 26 de ani cu o poveste emoționantă, a absolvit vineri Școala de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră „Avram Iancu” Oradea cu cea mai mare medie din promoția sa.

Tânărul nu a avut o viață ușoară, fiind crescut doar de mamă. Perseverența și determinarea l-au ajutat…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO: Primăria Alba Iulia vrea să termine până în 2026 pasajul subteran de sub Calea Moților. Ce spune primarul Gabriel Pleșa

Publicat

video: primăria alba iulia vrea să termine până în 2026

Primarul Gabriel Pleșa a spus că Primăria Alba Iulia ar putea finaliza pasajul subteran pe sub Calea Moților, până în 2026. Este vorba despre proiectul care ar urma să rezolve problema traficului infernal dinspre Micești. 

Momentan totul este la stadiul de proiect, însă în studioul Alba24.ro, Gabriel Pleșa a spus că lucrările ar putea fi terminte până în 2026.

Acesta a mai vorbit și despre alte teme de actualitate din Alba Iulia, într-un interviu alături de Claudiu…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe