Connect with us

ACTUALITATE

Mai puţin de 1% dintre angajaţii români au raportat un accident de muncă în 2020, față de 2,4% în UE

Publicat

Mai puţin de 1% dintre angajaţii români au raportat un accident de muncă în 2020, conform datelor de la Eurostat, oficiul european de statistică. Ponderea accidentelor de muncă a scăzut cu 0,4 puncte procentuale în 2020 faţă de anul 2013, după cum arată sursa citată.

Potrivit Ziarului Financiar, la nivelul Uniunii Europene, în 2020, 2,4% dintre persoanele angajate au raportat cel puţin un accident de muncă, o pondere semnificativ mai mică decât cea de 2,8% înregistrată în 2013, situaţie care poate fi explicată parţial de pandemia de COVID-19. Cea mai mare pondere a fost înregistrată în Finlanda, de 9,6%, iar cea mai mică valoare a fost în Lituania, de 0,5%.

Categoria ocupaţională cu cea mai mare pondere a persoanelor

Categoria ocupaţională cu cea mai mare pondere a persoanelor care au raportat un accident de muncă la nivelul Uniunii Europene în 2020 au fost lucrătorii meşteşugari şi meseriile aferente (4,4%), urmată de operatorii de instalaţii şi maşini, precum şi de asamblatorii şi lucrătorii calificaţi din agricultură şi pescuit (ambele categorii cu o pondere 3,4 %).

Persoanele cu ocupaţii elementare au înregistrat, de asemenea, o pondere care a depăşit 3% în 2020.

La nivel naţional, grupul de lucrători calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit, lucrători meşteşugari şi meserii conexe a înregistrat cea mai mare pondere a persoanelor care au raportat un accident de muncă în 15 din 18 state membre ale UE pentru care sunt disponibile date.

Concentrându-ne doar pe acest grup profesional, cele mai mari ponderi ale persoanelor care au raportat un accident s-au înregistrat în Finlanda (19,1%), Suedia (11,7%) şi Luxemburg (10,2%). În schimb, ponderi sub 2% au fost înregistrate în Letonia, Croaţia, România, Ungaria şi Lituania.

Pentru 13,2% dintre lucrătorii la nivelul UE

Pentru 13,2% dintre lucrătorii la nivelul UE, poziţiile obositoare sau dureroase au fost cel mai grav factor de risc pentru sănătatea lor fizică la locul de muncă. Au fost urmate de activităţi care implică o concentrare vizuală puternică (10,0%), manipularea sarcinilor grele (9,1%) şi mişcările repetitive ale mâinilor sau braţelor (8,7%).

De asemenea, datele de la Eurostat arată că 44,6% dintre persoanele angajate cu vârste cuprinse între 15 şi 64 de ani au raportat că se confruntă cu factori de risc în ceea ce priveşte bunăstarea lor mentală la locul de muncă.

În 11 din cele 27 state membre, ponderea persoanelor care raportează riscuri mentale legate de muncă a depăşit jumătate din totalul persoanelor angajate. Suedia (76,4%), Grecia (69,1%) şi Luxemburg (67,4%) au înregistrat cele mai mari valori, în timp ce Cehia (33,8%), Lituania (26,7%) şi Germania (25,8%) au cele mai mici ponderi.

(sursa: Mediafax)

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

FOTO: Acțiune comună a „Cutezătorilor” din Botoșani și „Cercetașilor” din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția, la Ștefănești

Publicat

img 8294 1000x600.jpg

Publicitate

Pe 21 aprilie, Organizaţia Naţiunilor Unite aniversează anual „Ziua Mondială a Creativităţii şi Inovaţiei.” Cu acest prilej, la Muzeul „Ștefan Luchian” au avut loc o serie de activități desfășurate în parteneriat cu Cercetașii României, filiala „Cutezătorii” din Botoșani, și Cercetașii din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția.

Pe lângă vizitarea muzeului, s-a desfășurat și un atelier de pedagogie muzeală, unde participanții au pictat și desenat, punându-și astfel în valoare creativitatea.

Publicitate

 


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Orașul catacombelor din nordul Moldovei, redescoperit cu ajutorul tehnologiei. Detaliile confirmării științifice a unei legende

Publicat

index 7 1000x600.webp.webp

Una dintre cele mai misterioase legende urbane din nordul Moldovei a fost confirmată. Catacombele Botoșaniului, o rețea de beciuri adânci, întinsă pe kilometri întregi, a fost scanată cu ajutorul tehnologiei moderne. Aceste catacombe de refugiu din calea năvălitorilor vor putea fi vizitate, scrie ADEVĂRUL.

Municipiul Botoșani are o vechime considerabilă fiind atestat documentar, ca târg, încă din secolul al XV-lea. Din punct de vedere arheologic, Botoșaniul este atestat chiar mai devreme, începând cu secolele XIII-XIV.

Oraș multi-etnic, târgul  a fost un hub comercial important până la începutul secolului XX. Și astăzi orașul este împânzit de case și monumente istorice care evocă acele vremuri. Tocmai datorită vechimii sale, Botoșaniul…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Bișnițar” din Piața mare din municipiul Botoșani, aspru amendat de polițiști după ce l-au prins cu țigări

Publicat

tigari.jpg

Sâmbătă, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani- Biroul de Ordine Publică, în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, în Piața Centrală din municipiul Botoșani, au identificat un bărbat, de 46 de ani, din aceeași localitate, care avea asupra sa aproximativ 70 de pachete de țigarete, de diferite mărci, de proveniență Republica Moldova și Duty free, pentru care nu deținea documente legale.

 

Băarbatul a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 20.000 de lei, iar țigaretele au fost supuse confiscării.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Dosar penal pentru un tânăr de 21 de ani din Coțușca

Publicat

razie 4 1000x600.jpeg

Polițiștii din Darabani au oprit sâmbătă pentru control, pe drumul județean DJ 282, în comuna Coțușca, un autovehicul condus de un tânăr de 21 de ani, din aceeași localitate.

 

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că autovehiculul nu era înmatriculat sau înregistrat conform prevederilor legale. Motiv pentru care a fost întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere a unui vehicul neînmatriculat.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe