Connect with us

ACTUALITATE

Majorarea accizei la ţigarete riscă să genereze venituri suplimentare în special pentru reţelele de crimă organizată

Publicat

Majorarea nivelului accizei la ţigarete din septembrie 2019, anunţată ”de pe o zi pe alta”, riscă să genereze venituri suplimentare în special pentru reţelele de crimă organizată, în dauna bugetului statului, a consumatorilor şi a industriei legitime, susţine British American Tobacco (BAT).

„Consumatorii români plătesc deja cele mai scumpe ţigări din Uniunea Europeană, raportat la puterea de cumpărare. O nouă creştere neanunţată a accizei va lovi nu doar actorii economici legitimi, care respectă reglementările în vigoare şi contribuie substanţial la bugetul de stat, dar şi consumatorii cu putere de cumpărare redusă, care vor apela inevitabil la piaţa ilicită”, a declarat Ileana Dumitru, director juridic şi relaţii publice, British American Tobacco.

Într-un comunicat remis AGERPRES, reprezentanţii BAT atrag de asemenea atenţia asupra „lipsei comunicării cu actorii economici afectaţi în procesul de dezvoltare a reglementărilor fiscale din partea Ministerului Finanţelor Publice”.

„British American Tobacco remarcă cu îngrijorare lipsa comunicării cu actorii economici afectaţi în procesul de dezvoltare a reglementărilor fiscale din partea Ministerului Finanţelor Publice, în contextul recentelor modificări anunţate în spaţiul public privind creşterea accizei la ţigarete. După o creştere a accizei în ianuarie 2019 care nu a ţinut cont de calendarul existent şi fără consultări cu mediul de afaceri, ministerul propune o nouă creştere de acciză, la doar 9 luni de la ultima modificare: o măsură anunţată de presă pe surse, care denotă lipsa de disponibilitate a Ministerului Finanţelor pentru transparenţă şi dialog”, susţin oficialii BAT.

Potrivit informaţiilor din spaţiul public, intenţia MFP este de a majora nivelul accizei la ţigarete de la 483,74 lei/1.000 de ţigarete la 503,97 lei/1.000 de ţigarete începând chiar cu septembrie 2019. O măsură surprinzătoare, spus reprezentanţii BAT, în contextul în care acciza a fost majorată deja în ianuarie 2019, următorul termen de modificare fiind aprilie 2020, conform calendarului de acciză din Codului Fiscal.

„Similar modificărilor anterioare, taxarea industriei tutunului se dovedeşte a fi una dintre soluţiile preferate de Ministerul Finanţelor pentru acoperirea minusurilor la bugetul de stat, penalizând astfel actorii legitimi din economie, care au un comportament corect şi predictibil pentru bugetul de stat”, se menţionează în comunicat.

Totodată, în documentul citat, se arată că industria a aflat din presă despre o posibilă majorare a accizei în perioada imediat următoare.

„Din păcate, acest scenariu în care mediul de afaceri este ignorat în elaborarea unor măsuri cu efect imediat şi cu impact semnificativ zdruncină încrederea investitorilor în predictibilitatea mediului fiscal, chiar şi într-un orizont de un an. Implementarea sistemului de trasabilitate impus de Directiva Europeană, un proiect complex şi foarte costisitor, dar şi reducerea nivelului contrabandei până la un nivel record în mai 2019 sunt exemple ale unui dialog deschis şi constructiv între autorităţile statului şi industrie. O creştere a nivelului accizei în acest moment are un impact sever asupra industriei şi a economiei în general, în condiţiile în care majorarea nu se poate justifica prin cerinţele Directivei Europene pentru produsele din tutun: în ianuarie 2019 România atinsese un nivel al accizei de 61% din preţul mediu ponderat, peste nivelul de 60% impus de cerinţele europene”, a adăugat Ileana Dumitru.

În 2019, România a înregistrat cel mai redus nivel al contrabandei din perioada recentă, anume 14,9%, un rezultat al eforturilor susţinute ale autorităţilor de control privind combaterea traficului ilicit. Această reducere a însemnat majorarea contribuţiei BAT cu 15% la bugetul de stat în primul semestru al lui 2019 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, depăşind pragul de 3 miliarde de lei doar din accize într-un interval de 6 luni.

„Susţinem necesitatea adoptării măsurilor de securizare a frontierei anunţate de către Ministrul Finanţelor, ca direcţie viabilă de acţiune pentru combaterea traficului ilicit şi creşterea veniturilor la bugetul de stat. Pe de altă parte, o creştere a taxelor anunţată de pe o zi pe alta riscă să genereze venituri suplimentare în special pentru reţelele de crimă organizată, în dauna bugetului statului, a consumatorilor şi a industriei legitime”, susţine BAT.

Prezent de peste 20 de ani pe piaţa din România, British American Tobacco este al doilea cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, cu peste 1,7 miliarde de euro plătiţi anul trecut. BAT este prezent pe piaţa din România cu 3 mari entităţi economice, având peste 2.500 de angajaţi direcţi şi 25.000 pe lanţul de distribuţie.

British American Tobacco este lider de piaţă, cu peste 53% din piaţa tutunului din România.

BAT a lansat în România în 2018 dispozitivul glo, cel mai inovator produs al companiei care încălzeşte, nu arde tutunul, oferind astfel o consumatorilor adulţi o alternativă cu potenţial de risc redus la fumat. Neostiks, consumabilele din tutun pentru glo, sunt produse în fabrica BAT de la Ploieşti. Fabrica de la Ploieşti este de asemenea singurul furnizor de Neostiks pentru restul Uniunii Europene.

Majorarea accizei la ţigarete, reducerea numărului de posturi de secretari de stat în ministere, eliminarea sporului pentru condiţii grele şi vătămătoare, taxarea pensiilor care nu se bazează pe contributivitate, se numără printre măsurile ce vor fi incluse într-o Ordonanţă de Guvern ce urmează a fi discutată luni, 5 august, de Executiv, potrivit unor surse oficiale.

Astfel, în ceea ce priveşte acciza la ţigarete, această se va majora, începând din septembrie, de la 483,74 lei/1.000 de ţigarete, la 503,97 lei/1.000 de ţigarete.

„Avem în vedere introducerea măsurii din septembrie. Este o compatibilizare cu o directivă europeană. Trebuie adoptată până la finele anului. Impactul va fi de 159 milioane lei în 4 luni”, au precizat, miercuri seara, sursele citate. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Se oprește apa la marginea municipiului Botoșani. Anunțul Nova Apaserv

Publicat

1711463397 nova apaserv.jpg

Din cauza unei avarii apărută pe conducta de distribuție apă din Azbo Dn 125 mm, localizată în zona străzii Parcul Tineretului,  S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani a oprit sistemul de alimentare cu apă, astăzi 26 martie 2024 începând cu ora 14:00, până mâine 27 martie 2024 ora 10:00, către utilizatorii din municipiul Botoșani strada Parcul Tineretului nr. 3, scările A, B, C, Aleea Parcul Tineretului nr. 8, scările A, B, Aleea Zimbrului.

„Ne cerem scuze pentru disconfortul creat prin această intervenție bruscă!”, au transmis reprezentanții Nova APaserv.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Ludoteca de la Botoșani, proiectul unic care dă speranțe copiilor cu probleme de vedere sau de auz

Publicat

index 7 1000x600.webp.webp

În municipiul Botoșani se află un centru educațional unicat în România. Este vorba despre o ludotecă specializată pentru copii cu deficiențe de auz și văz. Ludoteca beneficiază de jocuri și materiale didactice personalizate pentru aceste deficiențe, dar și de creații originale, scrie Adevărul.

Copiii la joacă FOTO Adevărul
Copiii la joacă FOTO Adevărul

În România, sunt numeroși copii cu deficiențe de văz și auz care nu au parte de o șansă reală de integrare în societate, mai ales din cauza lipsei spațiilor gratuite pentru terapie sau a materialelor educaționale adaptate nevoilor acestora.

În județul Botoșani, o echipă de voluntari condusă de Laura Dănilă, un apreciat specialist în logopedie și psihologie pediatrică, a reușit, în 2021 să deschisă prima…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Beat criță, așa a condus un bărbat din municipiul Botoșani. Polițiștii l-au dat jos de la volan la Stăuceni

Publicat

razie 4 1000x600.jpeg

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit luni pe drumul național, DN 29D, în comuna Stăuceni, un autoturism condus de un bărbat, de 62 de ani, din municipiul Botoșani.

 

În urma testării cu aparatul etilotest, valoarea rezultată a fost de 1,00 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior,  bărbatul a fost condus la o unitate medicală pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe botosani24

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Locuri de muncă disponibile la Botoșani. 492 de locuri pe LISTA comunicată de AJOFM

Publicat

bucatar1.jpg

AJOFM Botoșani a anunțat astăzi că nu mai puțin de 492 locuri de muncă sunt disponibile astăzi la nivelul județului Botoșani, conform datelor centralizate de de la agenții economici.

Iată și lista completă cu locurile de muncă comunicate de AJOFM Botoșani:

UNITATEA
DIRECTOR TEHNIC SC TAMIŞTEF SRL

Str. Pacea nr.37A

E-mail:tamistef@yahoo.com

DIRECTOR TEHNIC SC ELLY FOOD TRADITIONAL SRL; Flamanzi

Tel:0231/552255

MANAGER SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA „MAVROMATI” BOTOSANI

Str. Marchian nr. 11

Tel:0231/518812

SEF FERMA AGRICOLA SC ELLY FOOD TRADITIONAL SRL; Flamanzi

Tel:0231/552255

INGINER CONSTRUCTII CIVILE,INDUSTRIALE SI AGRICOLE SC BRAMIS REBUILD SRL

Str. O. Onicescu nr.3,parter

Tel. 0745521363

INGINER CONSTRUCTII CIVILE,INDUSTRIALE SI…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe