Connect with us

EVENIMENT

Majorarea pedepselor în cazul infracţiunilor sexuale asupra minorilor, adoptată cu unanimitate de voturi în Senat

PublicatSenatorii au adoptat luni, cu unanimitate de voturi, proiectul legislativ care vizează înăsprirea pedepselor pentru agresiunile sexuale asupra minorilor.

Proiectul are ca scop creşterea pedepselor minime pentru infracţiunile sexuale (orice formă de abuz sexual îndreptat împotriva minorilor) şi introducerea în legislaţia penală românească a unor prevederi din Directiva Uniunii Europene 93/2011 privind combaterea abuzului sexual asupra copiilor, a exploatării lor sexuale şi a pornografiei infantile, în condiţiile în care acest fenomen este în creştere în România.

“Acest proiect este un răspuns ferm pe care Senatul României este chemat să îl dea în ceea ce priveşte condamnarea abuzurilor sexuale săvârşite asupra minorilor, cumulat cu o sancţionare efectivă şi proporţională a agresorilor. Au fost propuse la nivelul Comisiei juridice şi însuşite de membrii tuturor partidelor politice reprezentate în Comisia juridică reglementări noi în ceea ce priveşte creşterea pedepselor minimale la infracţiunea de viol, orice infracţiune de viol urmând a fi pedepsită cu închisoare între 5 şi 10 ani, faţă de 3 – 10 ani, iar formele agravante cu pedeapsa cu închisoarea între 7 şi 12 ani, iar în cazul infracţiunii care a fost urmată de moartea victimei cu o pedeapsă cu închisoarea cuprinsă între 9 şi 18 ani”, a precizat senatorul PNL Iulia Scântei, unul dintre semnatarii iniţiativei legislative.

Potrivit acesteia, ceea ce este cel mai important în cazul infracţiunilor de natură sexuală săvârşite asupra copiilor este faptul că agresorii majori nu mai pot scăpa nepedepsiţi sau cu o simplă pedeapsă cu închisoarea aplicată cu suspendarea, “pentru că orice faptă săvârşită de un major asupra unui minor cu vârsta sub 14 ani, indiferent de modalitatea de săvârşire a actului sexual, este o faptă de gravitate extremă, care cere a fi pedepsită corespunzător, iar această nouă modalitate de săvârşire a infracţiunii de către un major a fost calificată ca fiind o formă agravantă, care va fi pedepsită cu închisoarea de la 5 la 10 ani”.

S-au instituit, totodată, circumstanţe agravante pentru cei care profită de situaţii speciale de minori cu dizabilităţi, aflaţi în îngrijire sau creştere şi atunci când infracţiunea este săvârşită de o persoană care a împlinit vârsta de 18 ani, dar victima este un minor, conform amendamentelor admise în raportul suplimentar întocmit de Comisia juridică.

“Recrutarea, transportarea, transferarea, adăpostirea sau primirea unui minor, în scopul exploatării acestuia, se pedepseşte cu închisoarea de la 5 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. Pedeapsa este închisoarea de la 7 la 12 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi atunci când fapta a fost săvârşită de un funcţionar public în exerciţiul atribuţiilor de serviciu sau fapta a pus în pericol viaţa minorului, sau fapta a fost comisă de către un membru de familie sau de către o persoană care convieţuieşte cu victima sau fapta a fost săvârşită de către o persoană în a cărei îngrijire, ocrotire, educare, pază sau tratament se află minorul sau făptuitorul a abuzat de poziţia sa recunoscută de încredere sau de autoritate asupra minorului ori de situaţia vădit vulnerabilă a acestuia, datorată unui handicap psihic sau fizic, unei situaţii de dependenţă, unei stări de incapacitate fizică sau psihică ori altei cauze” – prevede o modificare a textului legislativ.

Conform unui comunicat transmis AGERPRES de deputatul independent Oana Bîzgan, care citează date înregistrate de Consiliul Superior al Magistraturii, în ultimii nouă ani au fost înregistrate 8.543 de cazuri de viol şi 2.927 de cazuri de act sexual cu minor. În 2017, din totalul de cazuri de act sexual cu un minor pe rolul judecătorilor doar 42,17% din cazuri au sfârşit prin condamnări definitive, potrivit datelor furnizate de Ministerul Justiţiei. Dintre acestea, 50% au reprezentat executare cu suspendare şi doar 25,77% dintre cazuri s-au finalizat cu executare în detenţie. Dintre persoanele condamnate la executare în detenţie, aproximativ 88% au primit pedepse mai mici de cinci ani.

Iniţiativa legislativă care prevede înăsprirea pedepselor pentru agresiunile sexuale împotriva minorilor, depusă în Parlament de către deputatul independent Oana Bîzgan, a primit raport suplimentar favorabil cu unanimitate de voturi de la Comisia juridică a Senatului.

“Iniţiativa a pornit de la dorinţa de a nu mai permite pedepse cu suspendare pentru abuzatorii sexuali – în special vorbim despre act sexual cu minor sau chiar viol”, precizează Oana Bîzgan, citată în comunicat.

Propunerea prevede o serie de modificări prin care persoanele care săvârşesc abuzuri sexuale împotriva minorilor să primească pedepse mai dure pentru care nu mai poate fi impusă suspendarea ori amânarea executării. În urma dezbaterilor care au avut loc în cadrul comisiei, senatorii au votat în unanimitate pentru creşterea pedepsei minime pentru infracţiunea de act sexual cu minor până la 5 ani.

Senatul este prima Cameră sesizată cu acest proiect. Propunerea face parte din categoria legilor organice. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EVENIMENT

Poliţiştii au dat, sâmbătă, peste 140 de amenzi în valoare de 109.900 de lei. Un număr de 44 de persoane, introduse în carantină

Publicat

controale politia

Poliţiştii şi jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore, 141 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 109.900 de lei pentru nerespectarea măsurilor pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, a informat, duminică, Grupul de Comunicare Strategică.

Au fost constatate, sâmbătă, 4 infracţiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 Cod Penal. Totodată, 44 de persoane care nu au respectat măsura izolării la domiciliu sau a carantinei au fost introduse în carantină instituţionalizată pentru 14 zile sau a fost dispusă măsura carantinării instituţionalizate pentru o nouă perioadă de 14 zile. AGERPRES

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO: Incendiu violent la două hale a unei fabrici alimentare din București. 16 autospeciale de pompieri au intervenit

Publicat

Un incendiu violent a izbucnit duminică după-amiază, la două hale industriale din București. Pompierii au intervenit cu 16 autospeciale. Ard aproximativ o mie de metri pătrați.

„Incendiu ce se manifestă la două hale pe bulevardul Metalurgiei, cu degajări mari de fum și flacără violentă, pe o suprafață de aprox. 1000 mp. Intervin 16 autospeciale și trei autoscări. Nu sunt persoane surprinse.

Mijloacele de intervenție au fost suplimentate. 20 de mașini de stingere sunt în teren, 3 autoscări, 2 ambulanțe SMURD (dintre care una de terapie intensivă mobilă) și o descarcerare.”

Circulaţia în zonă a fost oprită pentru a permite intervenţia pompierilor.

”Nu există victime din ce ştim până în acest moment. Există pericol de extindere”, a precizat şeful DSU Raed Arafat, la Digi 24.

A fost emisă şi o avertizare RO-ALERT cu privire la incendiu.

“Incendiu major produs pe bd. Metalurgiei, degajări masive de fum. Ocoliţi zona. Eliberaţi căile de acces pentru a facilita trecerea structurilor de intervenţie. Accesaţi canalele media şi aplicaţiile din mediul on-line ale DSU şi IGSU pentru mai multe informaţii şi actualizări despre eveniment”, se arată în avertizare.

Sursa video: stiripesurse/facebook, focusprimatv/facebook

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Accident MORTAL în Dâmbovița: O femeie aflată în curtea casei a fost spulberată de un autoturism scăpat de sub control

Publicat

arhivă foto

Un grav accident rutier s-a produs duminică, pe raza localității Lungulețu din județul Dâmbovița, în urma căruia o persoană a murit.

Din primele informații furnizate de IPJ Dâmbovița, șoferul unui autoturism a pierdut controlul asupra volanului într-o curbă, după care autoturismul a părăsit partea carosabilă și a pătrus în curtea unui imobil.

În urma accidentului, o femeie de 85 de ani, care se afla în curtea imobilului, a murit.

Cauza probabilă a accidentului: neadaptarea vitezei la condițiile de drum.

Polițiștii efectueaza cercetarea la fata locului, urmând să se stabilească cu exactitate toate împrejurările evenimentului.

Citește mai departe

EVENIMENT

Explozie urmată de incendiu, la parterul unui bloc cu 10 etaje din Iași

Publicat

incendiu explozie bloc iasi
sursa foto: ziaruldeiasi.ro

O explozie urmată de un incendiu a avut loc, duminică după-amiază, la parterul unui bloc cu zece etaje situat pe bulevardul Nicolae Iorga din municipiul Iaşi.

Potrivit reprezentanţilor ISU Iaşi, la faţa locului s-au deplasat un echipaj de prim-ajutor, o autospecială de transport victime multiple şi trei autospeciale de stingere cu spumă.

În zonă s-au deplasat şi echipaje ale Inspectoratului de Poliţie Judeţean şi ale Poliţiei Locale.

În urma încendiului a rezultat o victimă, un bărbat de 50 ani, fiul proprietarei, care prezenta arsuri, fiind transportat la spital. Proprietara apartamentului a suferut un atac de panică, fiind preluată de un echipaj de terapie intensivă.

În urma încendiului au ars bunurile din bucătărie și au fost deteriorate și cele două camere. Nu a fost necesară evacuarea locatarilor din bloc.

Cauza probabilă de producere a exploziei este în curs de stabilire.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate