Connect with us

ACTUALITATE

Majoritatea consideră că Marea Britanie a greşit părăsind UE, potrivit unui sondaj de opinie

Publicat

Arhivă foto

Potrivit unui nou sondaj realizat de PA Media/dpa, în urma referendumului pentru Brexit din urmă cu șapte ani, peste 50% dintre britanici consideră că țara lor a făcut o greșeală când a decis să părăsească Uniunea Europeană.

Pe baza unui sondaj realizat pe un eşantion de 1.525 de adulţi la începutul lunii iunie, 34% din persoanele intervievate continuă să creadă că Brexit-ul a fost decizia corectă.

Rezultatele, publicate de Institutul Tony Blair şi realizate de Deltapoll, sugerează, de asemenea, că 18% dintre alegătorii Leave (care au votat pentru părăsirea UE) cred acum că decizia a fost una greşită.

Aproape 80% cred că Regatul Unit ar trebui să aibă o relaţie mai strânsă cu UE în viitor, 43% dorind ca Regatul să se alăture UE şi 13% preferând revenirea doar la piaţa unică.

Sondajul a constatat că puţin peste o cincime susţine o relaţie mai strânsă cu UE, deşi nu ca membru sau ca parte a pieţei unice.

Datele fac parte dintr-un nou raport care analizează modul în care Regatul Unit îşi poate îmbunătăţi relaţia post-Brexit cu UE. Autorii Anton Spisak şi Christos Tsoulakis avertizează, de asemenea, că „opiniile celor care au votat la referendumul din 2016 nu par să se fi schimbat dramatic”.

„În schimb, un factor cheie în această schimbare îl reprezintă atitudinile respondenţilor cu vârsta cuprinsă între 18 şi 24 de ani care nu au votat în 2016, dar consideră în mare măsură decizia de a părăsi UE ca fiind greşită.

Majoritatea consideră că Marea Britanie a greşit părăsind UE, potrivit unui sondaj de opinie. Ce se găsește printre propunerile prezentate de institut

Cea mai mare parte a schimbării pare să fie atribuită tinerilor care intră în electorat, mai degrabă decât răzgândirii unei părţi semnificative a celor care au votat în favoarea ieşirii” din UE, se arată în raport.

Printre propunerile prezentate de institut se numără încurajarea guvernului Regatului Unit să se angajeze pentru o aliniere voluntară la reglementările UE privind bunurile, inclusiv în ceea ce priveşte standardele de siguranţă alimentară.

Grupul de reflecţie susţinut de Sir Tony Blair sugerează că aceasta ar putea precede negocieri cu UE privind o aliniere mai strânsă a reglementărilor privind măsurile sanitare şi fitosanitare.

Raportul sugerează, de asemenea, o conectare a sistemelor de comercializare a certificatelor de emisii ale Regatului Unit şi UE, precum şi convenirea unui sistem de schimb reciproc pentru tineri şi îmbunătăţirea mobilităţii oamenilor de afaceri.

De asemenea, documentul solicită un aşa-numit „pilon strategic” în cadrul actualului acord comercial, care să acţioneze ca bază pentru un cadru comun privind politica externă şi de apărare.

Majoritatea consideră că Marea Britanie a greşit părăsind UE, potrivit unui sondaj de opinie. UE va rămâne întotdeauna un aliat strategic cheie

Spisak, care conduce secţia politică a institutului, a declarat:”Sondajele noastre arată că există o mare majoritate a publicului britanic care recunoaşte că Brexitul în forma sa actuală nu funcţionează şi ar dori ca Regatul Unit să se apropie de UE.

Acest lucru creează un spaţiu politic substanţial pentru a avansa dezbaterea, nereluând vechile bătălii dacă Brexit a fost sau nu corect, spre discutarea a cum ar trebui să arate o relaţie viitoare îmbunătăţită cu UE.

UE va rămâne întotdeauna un aliat strategic cheie şi este absurd că blocul are acorduri comerciale mai profunde cu Israel şi Georgia, o mai bună recunoaştere a standardelor de siguranţă alimentară cu Canada şi Noua Zeelandă şi mecanisme mai profunde de cooperare politică cu state precum Australia şi Japonia.

Orice viitor guvern britanic care doreşte să îmbunătăţească relaţia cu UE va avea nevoie de un plan strategic atent analizat şi care să facă o ofertă clară celeilalte părţi. Să îi ceri frumos Uniunii Europene nu poate avea succes ca strategie de negociere”. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

FOTO Transporturi de marfă, sub lupa poliției: Amenzi de peste 14.000 lei și un vehicul imobilizat pentru nerespectarea timpilor de odihnă

Publicat

foto transporturi de marfă, sub lupa poliției: amenzi de peste

Publicitate

Polițiștii rutieri au desfășurat, astăzi, 4 iulie 2025, o acțiune pentru verificarea legalității transportului de marfă, urmărind atât respectarea prevederilor legale în domeniu, cât și creșterea siguranței în trafic.

Astfel, au fost verificați conducătorii auto care efectuează transporturi rutiere de marfă, fiind verificate documentele acestora, starea tehnică a vehiculelor și respectarea timpilor de conducere, pauză și odihnă.

În cadrul…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Lotul României a obținut cinci medalii la Olimpiada Europeană de Geografie

Publicat

lotul româniei a obținut cinci medalii la olimpiada europeană de

Publicitate

Lotul României a obținut două medalii de aur, una de argint și două de bronz la Olimpiada Europeană de Geografie desfășurată la Vilnius, Lituania, a anunțat, vineri, Ministerul Educației și Cercetării.

Lotul de juniori a fost format din elevii Alessio Andrei Nenu de la Școala Gimnazială ‘Prof Nicolae Simache’ din Ploiești, care a obținut medalie de aur și locul I ca punctaj, Ștefan Negescu-Lucov, de la Școala Gimnazială nr 179, București,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Cardul de energie. Când vor fi distribuite voucherele pentru plata facturilor și care sunt condițiile. Ce spune ministrul Energiei

Publicat

cardul de energie. când vor fi distribuite voucherele pentru plata

Publicitate

Cardul de energie. Consumatorii vulnerabili vor putea primi carduri de ajutor pentru plata facturilor la energie începând cu luna august 2025, a declarat ministrul Energiei, Bogdan Ivan, la Digi24.

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Sume importante de bani descoperite la percheziții în dosarul privind emiterea de acte de identitate românești false

Publicat

lângă noi: 21 de percheziții într un dosar privind introducerea ilegală

Publicitate

Procurorii au descoperit și ridicat 76.150 de euro și 27.000 de lei în urma perchezițiilor domiciliare în dosarul privind obținerea de documente de identitate românești false pentru persoane din Federația Rusă, Ucraina și Republica Moldova.

‘Din probatoriul administrat în cauză a reieșit faptul că patru funcționari publici sprijineau persoane născute în Federația Rusă, Ucraina și Republica Moldova să obțină documente de identitate…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe