EVENIMENT
Majoritatea românilor preferă menținerea formei actuale de organizare politică și resping revenirea la monarhie

Potrivit unui sondaj realizat de Avangarde și dat publicității vineri, aproape două treimi dintre români (66%) sunt de părere că România ar trebui să își păstreze forma actuală de organizare politico-statală și să nu se întoarcă la monarhie, așa cum a fost înainte de anul 1947.
La întrebarea „Credeţi că, în viitor, România ar trebui să îşi schimbe forma de organizare politico-statală şi să revină la monarhie aşa cum a fost până în 1947”, 18% dintre cei intervievaţi au răspuns afirmativ, 66% negativ, 13% „nu au putut aprecia”, iar 3% nu au răspuns.
Potrivit sondajului, regele Mihai „a făcut cel mai mult bine ţării”, 19% dintre intervievaţi susţinând acest lucru, urmat fiind de Carol I (14%), Regele Ferdinand (8%), Regina Maria (4%).
Restul intervievaţilor au apreciat că „niciunul nu a făcut bine ţării” ( 6%), 16% nu pot aprecia, iar 33% au bifat varianta „nu ştiu/nu răspund”.
Întrebaţi despre opinia referitoare la „ce a fost instituţia monarhică în România”, 44% dintre români spun că au „o părere bună”, 30% „nu au o părere bună”, 22% „nu au o părere formată”, iar 4% nu au răspuns.
Despre Custodele Coroanei, Margareta, 32% dintre respondenţi au spus că au „o părere bună”, 44% „nici bună, nici proastă”, 7% „proastă”, 9% „nu au o părere sau nu ştiu cine este” şi 8% nu au răspuns.
Majoritatea românilor preferă menținerea formei actuale de organizare politică și resping revenirea la monarhie. Cum e părerea românilor despre Regele Marii Britanii
Principele Radu este bine perceput de 12% dintre români, 31% spun că nu au „nicio părere bună, dar nici proastă”, 13% au „o părere proastă”, 31% nu au „nicio părere sau nu ştiu cine este” şi 13% nu au răspuns.
Potrivit sondajului Avangarde, părerea românilor despre Regele Marii Britanii, Charles al III-lea, este „bună” în proporţie de 35%, „nici bună, nici proastă („45%), „proastă” (12%), 2% nu au „o părere sau nu ştiu cine este”, iar 6% nu au răspuns.
Sondajul intitulat „Instituţia monarhică în România.
Percepţii şi reprezentări” a fost realizat telefonic, în perioada 29 mai – 1 iunie 2023, pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional de 864 de subiecţi, cu vârsta de minimum 18 ani.
Eroarea maximă de eşantionare, la un nivel de încredere de 95%, este de plus/minus 3,4%. Agerpres
EVENIMENT
Clujenii au la dispoziție peste 100 de cișmele cu apă potabilă în oraș. Harta este disponibilă online

În perioada caniculară, Primăria vine în sprijinul locuitorilor cu peste 100 de cișmele cu apă potabilă în întreg orașul, alături de puncte de hidratare deschise zilnic în zona centrală. Harta interactivă a cișmelelor este acum disponibilă online.
În contextul temperaturilor ridicate din aceste zile, Primăria Cluj-Napoca reamintește locuitorilor că în municipiu sunt disponibile peste 100 de cișmele cu apă potabilă, distribuite în zone-cheie din oraș….
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
FOTO. Probleme pe strada Uliului. Locuitorii se tem de o nouă alunecare de teren: Doamne ferește să vină niste ploi torențiale

O nouă alunecare de teren amenință strada Uliului din Cluj-Napoca, în zona situată deasupra intervențiilor realizate anul trecut. Locuitorii trag un semnal de alarmă după ce, Primăria a autorizat trei construcții sub nivelul drumului, iar drumul a început deja să cedeze.
„Se duce strada Uliului. Au autorizat trei case sub drum, au săpat și pleacă iar drumul, nu e stabil. E gravă situația. Doamne ferește să mai vină niste ploi torențiale”, a spus un locuitor…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
După caniculă, vin furtunile. Clujul intră sub cod galben de ploi torențiale, descărcări electrice și grindină

După două zile de caniculă, meteorologii anunță instabilitate atmosferică severă. Începând de vineri dimineață, 27 iunie, județul Cluj intră sub cod galben de furtuni, valabil până în noaptea de sâmbătă.
Meteorologii au emis o avertizare meteo Cod Galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, în intervalul 27 iunie, ora 8 – 28 iunie, ora 2.
În Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Moldova, vestul și nordul Olteniei precum și la munte, vor…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
AUR cere Guvernului Bolojan să oprească risipa de miliarde pentru rachetele Mistral și să respecte legea transparenței

AUR îl acuză pe premierul Ilie Bolojan de lipsă de transparență și de risipă a banilor publici în cazul achiziției rachetelor Mistral din Franța.
Liderul senatorilor AUR, Petrișor Peiu, denunță includerea acestei achiziții în programul de guvernare și cere explicații publice privind costurile, condițiile contractuale și sursa finanțării, în contextul îndatorării tot mai mari a României:
„Îi punem în vedere prim-ministrului că în conformitate cu…
Citește mai mult pe Cluj24.ro