Connect with us

ACTUALITATE

Managerii estimează o creştere accentuată a preţurilor în construcţii şi comerţul cu amănuntul, în următoarele trei luni

Publicat

Managerii întreprinderilor din România estimează o creştere accentuată a preţurilor în construcţii şi comerţul cu amănuntul, precum şi relativă stabilitate a activităţii în industria prelucrătoare, comerţul cu amănuntul şi servicii, potrivit datelor publicate, joi, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În cadrul anchetei de conjunctură din luna octombrie 2021, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni o relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural -5%). Pentru activitatea de fabricare a produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului se va înregistra creştere accentuată (sold conjunctural +59%).

Referitor la numărul de salariaţi, se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -2% pe total industrie prelucrătoare. Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creştere în următoarele trei luni (sold conjunctural +37%).

Potrivit estimărilor din luna octombrie 2021, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni o scădere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural -12%). Managerii estimează scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -8%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează creştere accentuată a acestora (sold conjunctural +49%).

În sectorul comerţ cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni o tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice

În sectorul comerţ cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni o tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural +2%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creştere moderată (sold conjunctural +7%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creştere a numărului de salariaţi (sold conjunctural +19%). Managerii societăţilor comerciale estimează creştere accentuată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +44%).

Conform estimărilor din luna octombrie 2021, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural -1%). În sectorul de servicii se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +1%). Potrivit opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creştere (sold conjunctural +21%).

INS menţionează că soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen

INS menţionează că soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de statistica oficială.

Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Botoșani: Cum a ajuns să fie ținut un spital nou-nouț cu lacătul pe ușă patru ani. A costat peste trei milioane de euro

Publicat

index 5 1000x600.webp.webp

Spitalul de boli paliative din Botoșani, singura unitate spitalicească ridicată de la zero în ultimele trei decenii în județ, pentru care s-au plătit 3.2 milioane de euro, zace încă nefolosit, fiindcă statul român nu l-a recepționat nici la patru ani de la terminarea lucrărilor, scrie ADEVĂRUL.

Motivele pentru care construcția modernă, cu dotări de top, la nivel european, nu a fost încă recepționată de Compania Națională de Investiții sunt greu de înțeles, dar explicații de tot felul apar an de an.

Epopeea Spitalului de boli paliative din Botoșani începe în anul 2018. Investiția a fost finanțată de Ministerul Dezvoltării prin Compania Națională de Investiții cu 3.2 milioane de euro.

Spitalul era proiectat cu 20 de saloane şi 84 de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

APIA Botoșani: Sprijin financiar pentru crescătorii de bovine

Publicat

ferma vaci de lapte.jpg

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), Centrul Judetean Botosani, efectuează plata aferentă ajutorului de stat în sectorul bovinelor de carne și al bubalinelor, aprobat de Guvernul României sub formă de grant în valoare de 100 euro/cap de animal.

Suma plătită este în valoare de 338.924,58 lei și se acordă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), pentru un număr de 18 beneficiari care au accesat această formă de ajutor de stat și un efectiv de 687 bovine de carne și bubaline.

Grantul se acordă beneficiarilor cererilor de plată depuse și aprobate în baza Ordonanței Guvernului nr.13/2024 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru susţinerea activităţii…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Școala de elită a textiliștilor români. Fac practica la fabrici care produc pentru mari branduri din Europa

Publicat

index 3 996x600.webp.webp

Botoșani se poate lăuda cu una dintre cele mai bune școli de meseriași confecționeri din România. Elevii învață să lucreze pe utilaje clasice, dar și de ultimă generație și fac practică la cele mai puternice fabrici din industria textilă din nordul Moldovei, scrie Adevărul.

Județul Botoșani are o tradiție de peste șapte decenii în industria textilă. Chiar și după 1990, unica ramură industrială care a supraviețuit și chiar prosperat la Botoșani a fost industria textilă. Și astăzi în județ funcționează zeci de fabrici, multe cu capital străin, în care lucrează mii de oameni.

Ceea ce a atras ca un magnet investitorii străini în domeniul confecțiilor este forța de muncă calificată din Botoșani. Aici sunt cei mai buni…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Se întrerupe apa în municipiul Botoșani! Care sunt zonele afectate

Publicat

apa robinet.jpg

S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani anunță întreruperea furnizării apei, mâine 11 aprilie 2024, în intervalul orar 09:00 – 15:00, pentru executarea lucrărilor de remediere a avariei localizată pe str. Doboșari (zona Izvor).

Afectaţi de oprirea apei sunt utilizatorii din municipiul Botoşani ce locuiesc în imobilele situate pe străzile Ștefan cel Mare, Doboșari, Hatman Arbore, Luizoaia, Aleea Iacob Iacobovici, A.N.L. Cișmea.

Pentru evitarea disconfortului cauzat de lipsa apei,  consumatorii sunt rugați să-şi constituie rezervele de apă necesare.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe