EVENIMENT
Managerul de proiect și alte două persoane, reţinuți în dosarul tinerilor germani ținuți în sclavie în Maramureş
Procurorii DIICOT au decis, marţi, reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a trei persoane, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, favorizarea făptuitorului şi abuz în serviciu, în dosarul în care o grupare condusă de o familie de cetăţeni germani este acuzată că a ţinut în sclavie şi a obligat tineri germani să execute munci epuizante în gospodăriile unor localnici, sub pretextul unui aşa-zis „program de reeducare”.
„În cauză există suspiciunea rezonabilă că inculpatul Iusco Marcel Vasile, în calitate de funcţionar public, angajat al DGASPC – Maramureş în funcţia de asistent social, fiind desemnat manager de caz în privinţa serviciului social prestat în cadrul Centrului de asistenţă şi sprijin pentru reabilitarea social a copiilor şi tinerilor cu probleme comportamentale ‘Projekt Maramureş’, a permis membrilor grupului infracţional organizat să îşi desfăşoare activitatea infracţională sub o aparentă legalitate, aceştia obţinând nestingheriţi foloase patrimoniale necuvenite”, informează un comunicat al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) transmis marţi AGERPRES.
Cei trei inculpaţi urmează să fie prezentaţi în faţa magistraţilor de la Tribunalul Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile, iar faţă de alte trei persoane procurorii DIICOT au dispus măsura preventivă a controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.
„În fapt, s-a constatat că inculpatul, deşi avea cunoştinţă că respectivul centru nu era licenţiat să funcţioneze în condiţiile impuse de lege ca şi serviciu rezidenţial, nu a îndrumat responsabilii acestui centru în vederea licenţierii. Totodată, nu a sesizat şi nu a solicitat lămuriri cu privire la copiii care erau daţi în familii, încălcându-se hotărârile judecătoreşti care prevedeau ‘plasament la Asociaţia Esperando în Centrul din Vişeu’ şi a întocmit rapoarte de control neveridice, fără a face verificări efective cu privire la situaţia copiilor, limitându-se la eventuala deplasare la Centrul Projekt Maramureş şi la o simplă discuţie cu persoanele responsabile prezente în centru, fără a face verificări efective cu privire la fiecare copil în parte”, se arată în comunicat.
Din cercetările efectuate în cauză există date şi indicii despre faptul că inculpaţii P.V.A. şi B.C., angajaţi ai asociaţiei care administra centrul, au abordat în mod direct minorii de cetăţenie germană în vederea preîntâmpinării unor eventuale denunţuri ale acestora cu privire la activităţile concrete la care erau supuşi în cadrul Projekt Maramureş şi au asigurat produsul infracţional reprezentat de câştigurile patrimoniale ilegale obţinute de inculpatul S.B., ca lider al acestui proiect social, prin transferarea unor astfel sume de bani în numerar de pe teritoriul Germaniei pe teritoriul României în vederea îngreunării cercetărilor în cauză şi al împiedicării aflării beneficiarilor reali ai sumelor de bani transferate.
Pe data de 9 decembrie au fost efectuate 12 percheziţii pe raza localităţii Vişeul de Sus, judeţul Maramureş, în urma cărora au fost ridicate 12 laptopuri, 13 telefoane mobile, memory stick-uri, calculatoare, HD extern, 600 de euro, 4.400 de lei şi înscrisuri susceptibile a avea legătura cu cauza.
Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul SCCO Sălaj, SIC Ilfov, a ofiţerilor din cadrul Serviciul Judeţean Anticorupţie Maramureş şi a jandarmilor din cadrul Brigăzii Mobile de Jandarmi Cluj. AGERPRES
EVENIMENT
Accident pe DN1F, pe direcția Zalău – Cluj-Napoca. Un motociclist a fost lovit de un șofer neatent

Un accident între o mașină și o motocicletă a avut loc duminică după-amiază, pe DN1F. Motociclistul a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale.
În data de 6 iulie, pe DN1F, pe direcția de deplasare Zalău – Cluj-Napoca, a avut loc un accident rutier în care au fost implicate un autoturism și o motocicletă.
„Din primele verificări, un tânăr de 28 de ani, din județul Sălaj, aflat la volanul unui autoturism, ar fi inițiat o manevră de depășire,…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Cluj-Napoca va fi gazda Olimpiadei Central Europene de Informatică (CEOI), în perioada 7-13 iulie 2025

În perioada 7-13 iulie 2025 se va desfășura la Cluj-Napoca cea de-a XXXII-a ediție a Olimpiadei Central Europene de Informatică (CEOI).
Olimpiada de Informatică a Europei Centrale (CEOI – Central European Olympiad in Informatics) este inclusă în Calendarul Olimpiadelor și concursurilor școlare internaționale desfășurate în România și în străinătate, la care participă și elevi români, prima ediție a acestei competiții internaționale fiind organizată la…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Terapie prin artă a studenților UAD Cluj pentru pacienții unui spital. Creația, transformată în vindecare

Universitatea de Artă și Design (UAD) Cluj – Napoca este una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ superior artistic din România, cu o tradiție de aproape un secol în formarea viitorilor artiști plastici și designeri. Însă, pe lângă activitatea academică, universitatea se implică constant în diverse proiecte și concursuri, explorând, astfel, rolul artei sociale în comunitate, inclusiv în terapie prin artă pentru pacienții unui spital.
În…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Românii vor putea face plângeri online privind mâncarea din spitale. Anunțul făcut de ministrul Sănătății

Românii vor putea face plângeri online privind mâncarea din spitale, începând cu data de 14 iulie. Potrivit ministrului Sănătății, Alexandru Rogobete, pe site-ul ministerului va fi disponibil un formular online dedicat sesizărilor
„Cred cu tărie în calitatea actului medical și în respectul față de pacient!
Începând cu 14 iulie, va fi disponibil pe site-ul Ministerului Sănătății un formular online dedicat sesizărilor privind mâncarea din spitale.
Invit toți…
Citește mai mult pe Alba24.ro