ACTUALITATE
Managerul Spitalului Județean de Urgență din Bistrița: „Puneți medicii tineri, care nu știu să ia, în niște situații jenante să tot fugiți cu plicul după ei”
Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Bistriţa, Gabriel Lazany, a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că cetăţenii ar trebui să se dezveţe să mai dea şpagă medicilor, dând ca exemplu generaţia nouă de medici, care, spune el, nu ar cunoaşte acest obicei şi ar trebui să nu fie „învăţaţi” cu el.
„Medicii cer şpagă sau pacienţii o oferă? Condiţionarea actului medical este un lucru care trebuie sesizat întotdeauna. Dacă la cineva îi este condiţionat actul medical de solicitarea anumitor sume, sunt autorităţi ale statului care cu asta se ocupă şi vă rog frumos să faceţi public acest lucru, să nu facă pacienţii excepţie de la aceste prevederi. (…) Dar haideţi să nu mai oferim, ca să nu mai aibă ce primi”, a spus Lazany.
Întrebat dacă nu poate fi implementat şi la Bistriţa un sistem de management anticorupţie, ca în cazul Spitalului Judeţean Suceava, managerul SJU Bistriţa a spus că este uşor de obţinut un astfel de standard internaţional, dar mai greu este să îl respecţi, şi a făcut un apel către populaţie să nu mai alerge cu plicurile pe coridor după medicii tineri.
„Să ştiţi că acest lucru şi noi l-am discutat, cu Comitetul Director. De implementat este foarte uşor, cu 10.000 de euro vă garantez că vă pun certificat de acreditare ISO 37000 şi mai punem şi încă 17000, 24000 şi 30000. Problema este respectarea acestor standarde, iar pentru respectarea acestor standarde este nevoie de toată lumea. Pentru că dacă pacientul nu înţelege că nu trebuie să dea… Dar atât este de îndoctrinată şpaga asta în medicină, cum îi spuneţi voi, că, dacă medicul refuză pacientul, pacientul crede că moare şi că este foarte grav bolnav. Domnilor, nu se întâmplă treaba asta, vă face bine la fel, ascultaţi-mă ce vă spun. Este generaţia asta de medici tineri, care nu ştiu să ia, îi puneţi în nişte situaţii jenante, să tot fugiţi cu plicul după ei. Eu am văzut situaţii de-astea pe coridor. Daţi-le pace, nu îi învăţaţi. Trebuie să înţeleagă populaţia, este jenant”, a declarat Lazany.
Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, invitat la conferinţa de presă în care s-a prezentat raportul de activitate pentru anul 2018 al SJU Bistriţa, s-a arătat deranjat de ideea unei campanii publice privind corupţia din sistemul medical, spunând că nu trebuie „să ne turnăm lături în cap acum” şi că oamenii ar trebui să asculte de sfatul managerului spitalului şi să nu mai ofere nimic medicilor.
„Ştiţi vreun caz concret în care vreun angajat din vreo instituţie publică a cerut cuiva ceva? Vă rog frumos, nu faceţi dumneavoastră public, daţi-mi mie lucrurile acestea şi vă spun că eu că personal o să îi fac plângere acelui om. Dar să ne apucăm noi să ne turnăm lături în cap acum, că hai să mai facem nişte campanii anticorupţie? Nu suntem sătui de dezbaterile cu Kovesi, de un an? Noi, în ţara asta frumoasă, altceva în afară de corupţie ştim să facem? În ţara asta, altcineva în afară de Kovesi mai trăieşte cineva? Mai trebuie să facem drumuri, alte lucruri. Pe cuvântul meu, suntem într-o zonă profund greşită. Domnule, absolut oricine încalcă legea trebuie să plătească, dar haideţi să nu ne apucăm noi să ne turnăm lături în cap, că au grijă alţii să vorbească foarte urât de ţara aceasta. (…) Nu sunt de acord să facem circ. Dar nu vreţi să punem nişte bannere în tot oraşul, să vopsim toţi pomii anticorupţie? Păi corupţia are două părţi: unul care dă şi unul care ia. Hai să îl ascultăm cu atenţie pe Lazany: ia, nu mai oferiţi la nimeni nimic, că nu aveţi nicio obligaţie”, a reacţionat Moldovan.
Ulterior, Radu Moldovan, care conduce şi filiala judeţeană PSD Bistriţa-Năsăud, a precizat că nu ar fi de acord cu evenimente sau conferinţe publice având ca temă corupţia, dar că ar susţine o campanie de informare a cetăţenilor cu privire la instituţiile şi numerele de telefon la care pot apela, în cazul în care li s-a condiţionat actul medical de oferirea unor sume de bani sau bunuri.
AGERPRES
Citește mai mult pe Botosani24.ro