Connect with us

EVENIMENT

„Mâncăm şi trăim româneşte” – târg de produse agroalimentare în curtea Ministerului Agriculturii, cu ocazia zilei de 1 Decembrie

Publicat

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) îşi deschide vineri porţile pentru a găzdui o expoziţie cu vânzare de produse agroalimentare româneşti, organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României.

În acest context, ministrul Nechita-Adrian Oros va înmâna grupurilor aplicante dovada înregistrării în Registrul Denumirilor de Origine Protejate şi al Indicaţiilor Geografice Protejate pentru cele două produse recent recunoscute, „Cârnaţi de Pleşcoi” şi „Telemea de Sibiu”.

Cei interesaţi vor avea posibilitatea de a achiziţiona produse recunoscute şi în curs de recunoaştere pe scheme de calitate naţionale şi europene. De asemenea, vor fi expuse spre vânzare produse din lapte şi carne, dulceţuri, miere şi produse ale stupului, zacuscă etc.

Vizitatorii târgului de 1 Decembrie, „Mâncăm şi trăim româneşte”, sunt invitaţi să descopere gustul bucatelor din diferite regiuni ale României, brânză, smântână, caşcaval, telemea, brânză de burduf în coajă de brad şi în membrană naturală, caş, cârnaţi de porc, slănină afumată, caltaboş, jumări, cârnaţi de casă, drob de porc, lebăr, tobă de casă, jambon afumat, muşchi afumat, salată icre crap sau ştiucă, batog sau pastramă, macrou afumat la rece, sardeluţe, păstrăv afumat în cobză de brad, cozonac, prăjituri, pită coaptă pe vatră, siropuri, gemuri, dulceţuri din fructe, băuturi spirtoase şi vinuri.

„Ziua de 1 Decembrie este un bun prilej de a le reaminti consumatorilor savoarea gusturilor de altădată atât de apreciate de-a lungul timpului şi căutate din ce în ce mai mult în prezent, motiv pentru care invităm un număr cât mai mare de vizitatori să ni se alăture pentru a sărbători împreună Ziua Naţională a României”, spun reprezentanţii Ministerului Agriculturii.

Târgul va fi deschis de vineri până duminică, între orele 10:00 – 17:00.

În prezent, România deţine şapte produse înregistrate pe sisteme de calitate europeană: Magiun de prune Topoloveni – IGP (2011), Salam de Sibiu – IGP (2016), Novac afumat din Ţara Bârsei – IGP (2017), Scrumbie de Dunăre afumată – IGP (2018), Cârnaţi de Pleşcoi (2019) şi Telemea de Ibăneşti Denumire de Origine Protejată (2016), respectiv Telemea de Sibiu – Indicaţie Geografică Protejată.

Potrivit directorului general al Direcţiei de industrie alimentară din MADR, Amelia Elena Rus, alte patru dosare au fost trimise în analiză la Comisia Europeană pentru obţinerea înregistrării pe sisteme de calitate europeană, respectiv Caşcavalul de Săveni, Salata de icre de ştiucă de Tulcea, Salata tradiţională cu icre de crap şi Plăcinta dobrogeană.

„Alte 11 produse au fost identificate cu potenţial de recunoaştere la nivelul Uniunii Europene, iar la Direcţia de industrie alimentară mai sunt alte două produse. Practic, în cei peste doi ani s-au identificat peste 300 de produse tradiţionale cu care ne putem mândri la Uniunea Europeană. În perioada 2017-2019 au fost întregistrate şi 9 băuturi spirtoase la nivelul UE, precum Pălinca, Ţuica de Argeţ, Ţuica Zetea de Medieşu Aurit, Horinca de Cămârzana, Vinars Târnave, Vinars Vaslui, Vinars Murfatlar, Vinars Vrancea şi Vinars Segarcea”, a spus Elena Rus, pe 16 octombrie, într-o conferinţă de presă.

Printre produsele identificate pentru o posibilă înregistrare la nivel european se află: Telemeaua de Vaideeni (judeţ Vâlcea), Brânză de burduf de Bran, Gem de rabarbăr, Brânza de Gulianca, Virşli de Hunedoara, Pâine de Pecica, Salam de Nădlac, Salinate de Turda, Usturoi de Copălău, Ceapă de Pericei, Şuncă ardelenească, Varză de Toboliu, Bere nemţeană, Cobză cu păstrăv afumat de Valea Putnei, Covrigul muscelean, Prune afumate de Sâmbureşti, Cârnaţi olteneşti, Mere de Voineşti etc. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Bacalaureat 2025: modele de subiecte, condiții, calendar. Tot ce trebuie să știe elevii la probele scrise din examen

Publicat

bacalaureat 2025: modele de subiecte, condiții, calendar. tot ce trebuie

Bacalaureat 2025: elevii din clasele XII-XIII susțin probele scrise ale examenului de Bacalaureat, în perioada 10-16 iunie. Înscrierile se fac în 2-6 iunie, la secretariatele liceelor. Primele rezultate vor fi afișate în 20 iunie.

Elevii vor putea solicita să-și vadă lucrările corectate, înainte de a depune contestații. Lucrările vor fi corectate digitalizat, pe platforma ministerului, de către profesori selectați aleatoriu din țară.

Probele de competențe s-au desfășurat în…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Două noi aeronave F-16 Fighting Falcon au aterizat la Baza 71 Aeriană din Câmpia Turzii

Publicat

1 escadrila 48 vanatoare in formatie completa 48th fighter squadron is complete.jpg

Două aeronave F-16 Fighting Falcon, din cele achiziționate de România de la Regatul Norvegiei, au aterizat joi, 22 mai, în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii.

Acestea vor intra în dotarea Escadrilei 571 Aviație Vânătoare din cadrul Bazei 57 Aeriene „Căpitan Aviator Constantin Cantacuzino”, de la Mihail Kogălniceanu, arată reprezentanții Ministerului Apărării Naționale.

Două noi aeronave F-16 Fighting Falcon au ajuns la Câmpia…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Exercițiu de evacuare la Spitalul de Pneumoftiziologie din Aiud, organizat de ISU Alba

Publicat

foto: exercițiu de evacuare la spitalul de pneumoftiziologie din aiud,

La Spitalul de Pneumoftiziologie din Aiud a avut loc joi un exercițiu practic privind apărarea împotriva incendiilor și protecția civilă. Exercițiul de evacuare a fost organizat de Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Unirea” al județului Alba, cu prilejul unui controlul tematic inopinat.

Acest exercițiu a oferit personalului spitalului ocazia de a exersa pașii esențiali ce trebuie urmați în cazul producerii unui eveniment nedorit.

Cu sprijinul echipajelor ISU, s-a…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO Săptămâna Siguranței Rutiere: Activități informativ-educative ale polițiștilor din Alba, la Colegiul I.M. Clain din Blaj

Publicat

video săptămâna siguranței rutiere: activități informativ educative ale polițiștilor din alba,

În cadrul Săptămânii Naționale a Siguranței Rutiere, polițiștii Serviciului Rutier Alba, în colaborarea cu Poliția Municipiului Blaj, au desfășurat joi, 22 mai, activități informativ-educative la Colegiul Național „Inochentie Micu Clain” din municipiul Blaj.

La activități au participat peste 150 de elevi, aceștia fiind implicați în numeroase activități al căror scop l-a reprezentat, pe de o parte, conștientizarea importanței respectării regulilor de circulație, iar…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe