Connect with us

ACTUALITATE

Manifestări spectaculoase: Defilare aeriană cu elicoptere Puma şi avioane MIG Lancer la 100 de ani de la eliberarea municipiului Oradea

PublicatPrimăria Oradea a anunţat marţi programul extraordinar ce va avea loc, în perioada 16-20 aprilie, pentru a marca eliberarea Oradiei de sub stăpânire străină şi împlinirea a 100 de ani de administraţie românească.

Autorităţile locale şi judeţene, cu sprijinul Ministerului Apărării Naţionale, au pregătit manifestări fără precedent, care vor include expoziţii tematice, conferinţe, dezvelirea a trei statui noi – Iuliu Maniu, Roman Ciorogariu şi Demetriu Radu, o reconstituire a momentului istoric din 20 aprilie 1919, precum şi o defilare militară amplă, cu survolarea Oradiei cu elicoptere şi avioane, un concert susţinut de Andra şi focuri de artificii.

“Oradea sărbătoreşte în fiecare an, la 20 aprilie, un eveniment important al istoriei sale – intrarea trupelor române în Oradea, la 20 aprilie 1919, în frunte cu generalul Traian Moşoiu. Anul acesta va fi o dublă sărbătoare, deoarece pe 20 aprilie 2019 se împlinesc 100 de ani de administraţie românească la Oradea. Pentru Oradea, acest moment a marcat debutul unei noi perioade în istoria sa, perioada integrării, sub toate aspectele, în structurile Statului Român”, se arată în comunicatul primăriei.

În 16 aprilie se va inaugura, în Piaţa Unirii, expoziţia stradală “100 de ani de la eliberarea Oradiei. Traian Moşoiu în arhivele familiei.”

În 17 aprilie, la Muzeul Ţării Crişurilor se va inaugura expoziţia “Arta tranşeelor în România”, colecţionar inginer Dumitru Cristian.

În 18 aprilie, se va dezveli şi sfinţi statuia omului politic Iuliu Maniu, de către episcopul Virgil Bercea, lângă Catedrala “Sf Nicolae”, se va deschide oficial expoziţia “Basarabia şi Crişana. Perenitatea artei populare în două provincii de la graniţa României Mari”, la Muzeul Ţării Crişurilor, se va inaugura expoziţia permanentă dedicată generalului Traian Moşoiu şi Primului Război Mondial, la Muzeul oraşului şi va avea loc Conferinţa omagială “20 Aprilie 1919 – 20 Aprilie 2019. Centenarul eliberării Oradiei de către Armata României”, în sala mare a primăriei, cu lansarea volumului “Istoria judeţului Bihor”, autor prof. univ. dr. Gabriel Moisa.

În 19 aprilie, în preambulul zilei aniversare, în Oradea, Borod, Aleşd şi Tileagd vor avea loc mai multe manifestări dedicate eroilor care au eliberat această parte a ţării de sub regimul bolşevic.

Cele mai importante evenimente vor avea loc, însă, pe 20 aprilie, în centrul Oradiei, reconstituind evenimentele de acum o sută de ani. După o slujbă de pomenire pentru “înaintaşii ţării” la Biserica cu Lună, la ora 11,30 un detaşament de reconstituire istorică va parcurge traseul Strada Independenţei – Piaţa Unirii, până în faţa Bisericii cu Lună, aşa cum s-a întâmplat cu secol în urmă când trupele româneşti au intrat în Oradea.

Personajele principale ale scenei, cum ar fi generalul Traian Moşoiu şi primarul Rimler Károly, vor fi interpretate de actori, care vor prezenta momentul întocmai cum l-au văzut înaintaşii. Imediat după ora 12,00 clopotele mai multor biserici din municipiu şi din judeţ vor fi trase ca de sărbătoare.

Decorul Pieţei Unirii va fi unul festiv, precum în ziua oraşului, pe 12 octombrie. Totodată, în Piaţa Unirii vor fi amplasate, în diferite locaţii, ecrane gigant pe care se va transmite în direct tot programul zilei, iar participanţii vor primi fiecare câte un tricolor.

Manifestarea va continua la statuia generalului Traian Moşoiu, de lângă Parcul Bălcescu, monument reabilitat de primărie pentru acest eveniment, unde se va intona imnul naţional al României, se va rosti o rugăciune şi o alocuţiune despre însemnătatea evenimentului, urmată de depuneri de flori şi coroane. Momentul se va încheia cu defilarea detaşamentului de onoare.

În Piaţa Unirii, plină cu steaguri tricolore, vor fi dezvelite apoi şi sfinţite statuile episcopilor unionişti Roman Ciorogariu (ortodox) şi Demetriu Radu (greco-catolic), de actualii episcopi ai Oradiei, Sofronie Drincec şi Virgil Bercea. După noi discursuri, inclusiv unul susţinut de primarul Ilie Bolojan, se vor depune coroane pe soclurile acestor statui.

Cel mai important element de noutate va fi, la ora 15,00, defilarea militară cu tehnică la o scară nemaivăzută de la momentul 1919, inclusiv tehnică militară de aviaţie, care va survola Piaţa Unirii şi traseul trupelor. Defilarea militară va fi realizată cu personalul şi tehnica din dotarea structurilor de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, din Garnizoana Oradea, precum şi din alte garnizoane, aprobate de către Ministrul Apărării Naţionale. Timp de două ore, orădenii vor putea să le vadă de aproape în Piaţa Unirii.

De la ora 18,00 pe scenă va urca Ansamblul Artistic Profesionist Crişana, care va pune în valoare tradiţiile locale.

De la ora 19,30 este programată retragerea cu torţe pe un traseu central din Oradea.

De la ora 20,00 pe scenă va urca Andra, care a pregătit un concert cu cântece tradiţionale româneşti şi mulţi invitaţi surpriză. Pentru a marca momentul, Andra a inclus în show-ul ei şi un moment dedicat tradiţiilor şi obiceiurilor din Bihor.

Seara şi evenimentele dedicate centenarului de administraţie românească se va încheia cu un spectaculos foc de artificii.

Evenimentele sunt organizate de Primăria Oradea, prin Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune şi de Consiliul Judeţean Bihor, alături de Instituţia Prefectului, Muzeul Oraşului Oradea, Muzeul Ţării Crişurilor, Universitatea din Oradea, Fundaţia pentru protejarea monumentelor Bihor, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul de Interne, Garnizoana Oradea, Jandarmeria Oradea, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor, Poliţia Municipiului Oradea, Poliţia Locală Oradea, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana Bihor, Şcoala de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră “Avram Iancu” Oradea şi Asociaţia Naţională “Cultul Eroilor Regina Maria” – Filiala Bihor.

AGERPRES


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Toţi francezii de 55 de ani şi peste această vârstă se pot vaccina începând de luni

Publicat

Vaccinarea anticoronavirus este disponibilă începând de luni pentru toţi francezii de 55 de ani şi peste această vârstă, a anunţat duminică ministrul sănătăţii Olivier Veran pentru publicaţia Journal du dimanche, transmite AFP.

El a explicat că acest lucru este posibil graţie a două vaccinuri, cel produs de AstraZeneca, “pe care, începând de mâine (luni – n.r.), toţi francezii de peste 55 de ani, fără restricţii, îl vor putea primi”, şi cel produs de Johnson & Johnson, livrat în Franţa începând de luni, propus, “pentru coerenţă şi eficacitate, tuturor celor de peste 55 de ani, fără restricţii”.

Din 19 martie, Franţa rezervă celor cu vârste de peste 55 de ani vaccinul produs de laboratorul anglo-suedez AstraZeneca, după cazuri rare, dar grave de probleme de coagulare observate la pacienţii mai tineri.

Vaccinul fabricat de Janssen-Cilag (grupul Johnson & Johnson) este autorizat în Franţa din 12 martie. Ministrul Veran a indicat că prima livrare va fi de 200.000 de doze. “Extindem vaccinarea”, a spus Veran.

Referindu-se la celelalte două vaccinuri autorizate în Franţa, Veran a amintit “anunţul extinderii campaniei de vaccinare pentru Pfizer şi Moderna la toate persoanele de peste 60 de ani începând din 16 aprilie”.

Veran a anunţat totodată şi o extindere a perioadei scurse între cele două doze de vaccin cu ARN messager de la companiile Pfizer-BioNTech şi Moderna, de la 28 de zile, cât este în prezent, la 42 de zile. “Acest lucru ne va permite să vaccinăm mai rapid, fără să reducem protecţia”, a explicat el. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Un bărbat care şi-a cumpărat un buletin fals cu 130 de euro, prins de poliţiştii de frontieră

Publicat

Un bărbat din Republica Moldova care a plătit 130 de euro pentru a cumpăra o carte de identitate românească falsă a fost depistat de poliţiştii din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Stânca, a declarat, duminică, purtătorul de cuvânt al Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră (STPF) Botoşani, Minodora Răcnea.

Potrivit sursei citate, bărbatul de 35 de ani s-a prezentat în punctul de trecere a frontierei ca pasager într-un autocar care efectua curse între Cehia şi Republica Moldova, iar la controlul autorităţilor, în portofelul său a fost descoperit actul de identitate contrafăcut.

“În baza profilului de risc, s-a procedat la efectuarea unui control amănunţit asupra persoanei, în urma căruia a fost descoperită ascunsă, în portofelul bărbatului, o carte de identitate cu însemnele autorităţilor române, pe care era imprimată fotografia persoanei în cauză. Cu ocazia verificărilor efectuate, poliţiştii de frontieră au stabilit că documentul în cauză nu îndeplineşte condiţiile de formă şi fond specifice unuia autentic, fiind fals”, a afirmat oficialul STPF.

Cetăţeanul moldovean a declarat poliţiştilor de frontieră că a procurat acea carte de identitate în Franţa, prin intermediul unei persoane ale cărei date nu le cunoaşte, plătind suma de 130 de euro. De asemenea, bărbatul susţine că a folosit apoi cartea de identitate pentru a obţine un loc de muncă şi pentru a închiria o locuinţă în Franţa.

Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la fals material în înscrisuri oficiale. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Marea Britanie intră în doliu național, are loc o slujbă specială de comemorare a Prințului Philip

Publicat

Marea Britanie va intra într-o perioadă de doliu naţional începând de astăzi, scrie BBC. O slujbă specială de comemorare a ducelui de Edinburgh va avea loc la Catedrala Canterbury.

Ceremonia va fi condusă de Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, care va oficializa şi înmormântarea Prinţului Philip, de săptămâna viitoare.

Totodată, mai multe evenimente sportive au fost reprogramate din cauza doliului naţional.

Doliul naţional se va încheia pe 17 aprilie, după slujba de înmormântare a Prinţului Philip. La începutul ceremoniei de înmormântare se va ţine un minut de reculegere la nivel naţional, la ora 15:00, ora locală.

Guvernul Marii Britanii a distribuit şi un set de reguli de doliu naţional, pe care business-urile locale şi coordonatorii diverselor evenimente sportive ar trebui să le urmeze pentru a respecta ziua înmormântării Prinţului Philip. Închiderea activităţii nu este obligatorie, însă anumite evenimente au fost reprogramate în semn de respect.

Slujba de înmormântare a ducelui de Edinburgh va avea loc pe 17 aprilie, la Catedrala St. George, de la Castelul Windsor. La ceremonie vor putea participa 30 de persoane, din cauza regulilor COVID-19. În mod normal, la astfel de evenimente nu ar fi putut să participe mai mult de 10 persoane, însă prim-ministrul Boris Johnson şi-a dorit ca toţi apropiaţii ducelui să poată să îşi ia rămas-bun. Accesul publicului larg este complet interzis.

Toate detaliile ceremoniei de înmormântare vor respecta întru totul dorinţele Prinţului Philip. Printre cei care vor participa la slujbă se află şi Ducele de Sussex, Prinţul Harry. Soţia sa, Ducesa de Sussex, nu va putea fi prezentă. Medicul său i-a interzis să zboare, din cauza sarcinii.

În ziua înmormântării, sicriul Prinţului Philip va fi transportat de la Castelul Windsor la capela Catedralei St. George, cu un model Land Rover care a fost proiectat chiar de Prinţ.

Membrii familiei regale vor merge pe jos, în urma maşinii.

De asemenea, toţi participanţii la ceremonie vor fi obligaţi să respecte măsurile de distanţare socială şi vor purta măşti, din cauza pandemiei COVID-19. Lista completă cu participanţii la înmormântare va fi oferită presei în decursul zilei de joi.

Sicriul Prinţului Philip va fi depus în capela privată a Castelului Windsor şi va fi decorat cu însemnele sale militare şi o coroană de flori.

Sursa: Mediafax

Citește mai departe

ACTUALITATE

Autoturismul unui cetăţean bulgar a luat foc în Vama Giurgiu

Publicat

Autoturismul unui cetăţean bulgar care se întorcea în ţară a luat foc, sâmbătă seară, în Vama Giurgiu, în timp ce aştepta controlul de frontieră.

“Pompierii giurgiuveni au fost solicitaţi aseară să intervină pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un autoturism. Evenimentul a avut loc în Vama Giurgiu, în apropiere de staţia de taxare, proprietarul autoturismului fiind un cetăţean bulgar. Poliţiştii de frontieră au observat că iese fum de la motor şi au anunţat pompierii”, a declarat, duminică, purtătoarea de cuvânt a ISU Giurgiu, Nicoleta Beianu.

La faţa locului s-au deplasat două echipaje de pompieri din cadrul Detaşamentului Giurgiu, respectiv o autospecială de stingere cu apă şi spumă şi un echipaj de descarcerare.

Pompierii au constatat că ardeau materiale combustibile de la compartimentul motor şi au intervenit rapid astfel încât flăcările să nu se extindă.

Din cercetările efectuate la faţa locului a reieşit faptul că, cel mai probabil, incendiul a fost provocat de un scurtcircuit electric care s-a manifestat la blocul motor al autoturismului. AGERPRES

Citește mai departe