Connect with us

ACTUALITATE

Manifestări spectaculoase: Defilare aeriană cu elicoptere Puma şi avioane MIG Lancer la 100 de ani de la eliberarea municipiului Oradea

Publicat

Primăria Oradea a anunţat marţi programul extraordinar ce va avea loc, în perioada 16-20 aprilie, pentru a marca eliberarea Oradiei de sub stăpânire străină şi împlinirea a 100 de ani de administraţie românească.

Autorităţile locale şi judeţene, cu sprijinul Ministerului Apărării Naţionale, au pregătit manifestări fără precedent, care vor include expoziţii tematice, conferinţe, dezvelirea a trei statui noi – Iuliu Maniu, Roman Ciorogariu şi Demetriu Radu, o reconstituire a momentului istoric din 20 aprilie 1919, precum şi o defilare militară amplă, cu survolarea Oradiei cu elicoptere şi avioane, un concert susţinut de Andra şi focuri de artificii.

„Oradea sărbătoreşte în fiecare an, la 20 aprilie, un eveniment important al istoriei sale – intrarea trupelor române în Oradea, la 20 aprilie 1919, în frunte cu generalul Traian Moşoiu. Anul acesta va fi o dublă sărbătoare, deoarece pe 20 aprilie 2019 se împlinesc 100 de ani de administraţie românească la Oradea. Pentru Oradea, acest moment a marcat debutul unei noi perioade în istoria sa, perioada integrării, sub toate aspectele, în structurile Statului Român”, se arată în comunicatul primăriei.

În 16 aprilie se va inaugura, în Piaţa Unirii, expoziţia stradală „100 de ani de la eliberarea Oradiei. Traian Moşoiu în arhivele familiei.”

În 17 aprilie, la Muzeul Ţării Crişurilor se va inaugura expoziţia „Arta tranşeelor în România”, colecţionar inginer Dumitru Cristian.

În 18 aprilie, se va dezveli şi sfinţi statuia omului politic Iuliu Maniu, de către episcopul Virgil Bercea, lângă Catedrala „Sf Nicolae”, se va deschide oficial expoziţia „Basarabia şi Crişana. Perenitatea artei populare în două provincii de la graniţa României Mari”, la Muzeul Ţării Crişurilor, se va inaugura expoziţia permanentă dedicată generalului Traian Moşoiu şi Primului Război Mondial, la Muzeul oraşului şi va avea loc Conferinţa omagială „20 Aprilie 1919 – 20 Aprilie 2019. Centenarul eliberării Oradiei de către Armata României”, în sala mare a primăriei, cu lansarea volumului „Istoria judeţului Bihor”, autor prof. univ. dr. Gabriel Moisa.

În 19 aprilie, în preambulul zilei aniversare, în Oradea, Borod, Aleşd şi Tileagd vor avea loc mai multe manifestări dedicate eroilor care au eliberat această parte a ţării de sub regimul bolşevic.

Cele mai importante evenimente vor avea loc, însă, pe 20 aprilie, în centrul Oradiei, reconstituind evenimentele de acum o sută de ani. După o slujbă de pomenire pentru „înaintaşii ţării” la Biserica cu Lună, la ora 11,30 un detaşament de reconstituire istorică va parcurge traseul Strada Independenţei – Piaţa Unirii, până în faţa Bisericii cu Lună, aşa cum s-a întâmplat cu secol în urmă când trupele româneşti au intrat în Oradea.

Personajele principale ale scenei, cum ar fi generalul Traian Moşoiu şi primarul Rimler Károly, vor fi interpretate de actori, care vor prezenta momentul întocmai cum l-au văzut înaintaşii. Imediat după ora 12,00 clopotele mai multor biserici din municipiu şi din judeţ vor fi trase ca de sărbătoare.

Decorul Pieţei Unirii va fi unul festiv, precum în ziua oraşului, pe 12 octombrie. Totodată, în Piaţa Unirii vor fi amplasate, în diferite locaţii, ecrane gigant pe care se va transmite în direct tot programul zilei, iar participanţii vor primi fiecare câte un tricolor.

Manifestarea va continua la statuia generalului Traian Moşoiu, de lângă Parcul Bălcescu, monument reabilitat de primărie pentru acest eveniment, unde se va intona imnul naţional al României, se va rosti o rugăciune şi o alocuţiune despre însemnătatea evenimentului, urmată de depuneri de flori şi coroane. Momentul se va încheia cu defilarea detaşamentului de onoare.

În Piaţa Unirii, plină cu steaguri tricolore, vor fi dezvelite apoi şi sfinţite statuile episcopilor unionişti Roman Ciorogariu (ortodox) şi Demetriu Radu (greco-catolic), de actualii episcopi ai Oradiei, Sofronie Drincec şi Virgil Bercea. După noi discursuri, inclusiv unul susţinut de primarul Ilie Bolojan, se vor depune coroane pe soclurile acestor statui.

Cel mai important element de noutate va fi, la ora 15,00, defilarea militară cu tehnică la o scară nemaivăzută de la momentul 1919, inclusiv tehnică militară de aviaţie, care va survola Piaţa Unirii şi traseul trupelor. Defilarea militară va fi realizată cu personalul şi tehnica din dotarea structurilor de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, din Garnizoana Oradea, precum şi din alte garnizoane, aprobate de către Ministrul Apărării Naţionale. Timp de două ore, orădenii vor putea să le vadă de aproape în Piaţa Unirii.

De la ora 18,00 pe scenă va urca Ansamblul Artistic Profesionist Crişana, care va pune în valoare tradiţiile locale.

De la ora 19,30 este programată retragerea cu torţe pe un traseu central din Oradea.

De la ora 20,00 pe scenă va urca Andra, care a pregătit un concert cu cântece tradiţionale româneşti şi mulţi invitaţi surpriză. Pentru a marca momentul, Andra a inclus în show-ul ei şi un moment dedicat tradiţiilor şi obiceiurilor din Bihor.

Seara şi evenimentele dedicate centenarului de administraţie românească se va încheia cu un spectaculos foc de artificii.

Evenimentele sunt organizate de Primăria Oradea, prin Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune şi de Consiliul Judeţean Bihor, alături de Instituţia Prefectului, Muzeul Oraşului Oradea, Muzeul Ţării Crişurilor, Universitatea din Oradea, Fundaţia pentru protejarea monumentelor Bihor, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul de Interne, Garnizoana Oradea, Jandarmeria Oradea, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor, Poliţia Municipiului Oradea, Poliţia Locală Oradea, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana Bihor, Şcoala de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră „Avram Iancu” Oradea şi Asociaţia Naţională „Cultul Eroilor Regina Maria” – Filiala Bihor.

AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Atenționare Cod Galben de ceață și ghețuș în Alba și alte județe din țară, duminică dimineața

Publicat

122071217 675418840077123 1778650695466535666 n.jpg

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis atenționări de ceață și formare a ghețușului, pentru județul Alba și alte șapte zone din țară, duminică dimineața.

Atenționările sunt până la ora 9.00, pentru Alba (zona joasă) Cluj, Bistrița-Năsăud, Covasna, Brașov, Mureș, Harghita și Sibiu.

Local este semnalată ceață, care determină scăderea vizibilității sub 200 de metri, izolat sub 50 de metri, ce va favoriza, în funcție de condițiile locale, formarea ghețușului.

sursă: meteoromania.ro

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Junii satului”. Festival-concurs la Măguri Răcătău. Colindatul de ceată bărbătească de la Cluj, înscris în patrimoniul UNESCO

Publicat

juni colinde.jpg

Cea de a patra ediție a Festivalului-concurs de obiceiuri și tradiții de iarnă „Junii Satului” din în comuna clujeană Măguri-Răcătău, va avea loc în perioada 10-11 decembrie.

Festivalul urmărește redescoperirea valorilor tradiționale, a obiceiurilor de iarnă autentice locale, promovarea și orientarea acestora spre tânăra generație, pentru păstrarea și punerea în valoare a creațiilor populare autentice, a portului popular, a obiceiurilor și tradițiilor românești.

Festival-concurs de obiceiuri și tradiții la Măguri Răcătău. „Junii satului”

Sâmbătă, 10 decembrie, în prima zi a…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Angajări la STAT: POSTURILE vacante la instituții publice din județul Alba. LISTA, condiții și calendarul concursurilor

Publicat

laptop job birou munca pixabay free.jpg

Mai multe posturi sunt vacante în această perioadă în instituții publice din județul Alba.

Candidații interesați de ocuparea acestora trebuie să îndeplinească unele condiții, privind studiile, vechimea de muncă și alte cerințe.

Pentru a ocupa un post contractual vacant sau temporar vacant, candidații trebuie să îndeplinească următoarele condiții generale, conform art. 3 al Regulamentului-cadru aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 286 din 23 martie 2011, cu modificările și completările ulterioare:

  • are cetățenia română, cetățenie a altor state…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Cod GALBEN de ceață la Cluj. Atenție, ȘOFERI

Publicat

ceata noaptea.jpg

Începând cu ora 20 și până la 23, meteorologii anunță cod galben de ceață în județul Cluj.

„Se va semnala ceață locală, care determină scăderea vizibilității sub 200 m, izolat sub 50 m, ce va favoriza, în funcție și de condițiile locale, formarea ghețușului”, se arată pe meteoromania.ro.

Șoferilor li se recomandă luarea măsurilor de siguranță necesare pentru a preveni accidentele cauzate de ghețuș și lipsa vizibilității.

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe