Connect with us

ACTUALITATE

Manifestări spectaculoase: Defilare aeriană cu elicoptere Puma şi avioane MIG Lancer la 100 de ani de la eliberarea municipiului Oradea

Publicat

Primăria Oradea a anunţat marţi programul extraordinar ce va avea loc, în perioada 16-20 aprilie, pentru a marca eliberarea Oradiei de sub stăpânire străină şi împlinirea a 100 de ani de administraţie românească.

Autorităţile locale şi judeţene, cu sprijinul Ministerului Apărării Naţionale, au pregătit manifestări fără precedent, care vor include expoziţii tematice, conferinţe, dezvelirea a trei statui noi – Iuliu Maniu, Roman Ciorogariu şi Demetriu Radu, o reconstituire a momentului istoric din 20 aprilie 1919, precum şi o defilare militară amplă, cu survolarea Oradiei cu elicoptere şi avioane, un concert susţinut de Andra şi focuri de artificii.

„Oradea sărbătoreşte în fiecare an, la 20 aprilie, un eveniment important al istoriei sale – intrarea trupelor române în Oradea, la 20 aprilie 1919, în frunte cu generalul Traian Moşoiu. Anul acesta va fi o dublă sărbătoare, deoarece pe 20 aprilie 2019 se împlinesc 100 de ani de administraţie românească la Oradea. Pentru Oradea, acest moment a marcat debutul unei noi perioade în istoria sa, perioada integrării, sub toate aspectele, în structurile Statului Român”, se arată în comunicatul primăriei.

În 16 aprilie se va inaugura, în Piaţa Unirii, expoziţia stradală „100 de ani de la eliberarea Oradiei. Traian Moşoiu în arhivele familiei.”

În 17 aprilie, la Muzeul Ţării Crişurilor se va inaugura expoziţia „Arta tranşeelor în România”, colecţionar inginer Dumitru Cristian.

În 18 aprilie, se va dezveli şi sfinţi statuia omului politic Iuliu Maniu, de către episcopul Virgil Bercea, lângă Catedrala „Sf Nicolae”, se va deschide oficial expoziţia „Basarabia şi Crişana. Perenitatea artei populare în două provincii de la graniţa României Mari”, la Muzeul Ţării Crişurilor, se va inaugura expoziţia permanentă dedicată generalului Traian Moşoiu şi Primului Război Mondial, la Muzeul oraşului şi va avea loc Conferinţa omagială „20 Aprilie 1919 – 20 Aprilie 2019. Centenarul eliberării Oradiei de către Armata României”, în sala mare a primăriei, cu lansarea volumului „Istoria judeţului Bihor”, autor prof. univ. dr. Gabriel Moisa.

În 19 aprilie, în preambulul zilei aniversare, în Oradea, Borod, Aleşd şi Tileagd vor avea loc mai multe manifestări dedicate eroilor care au eliberat această parte a ţării de sub regimul bolşevic.

Cele mai importante evenimente vor avea loc, însă, pe 20 aprilie, în centrul Oradiei, reconstituind evenimentele de acum o sută de ani. După o slujbă de pomenire pentru „înaintaşii ţării” la Biserica cu Lună, la ora 11,30 un detaşament de reconstituire istorică va parcurge traseul Strada Independenţei – Piaţa Unirii, până în faţa Bisericii cu Lună, aşa cum s-a întâmplat cu secol în urmă când trupele româneşti au intrat în Oradea.

Personajele principale ale scenei, cum ar fi generalul Traian Moşoiu şi primarul Rimler Károly, vor fi interpretate de actori, care vor prezenta momentul întocmai cum l-au văzut înaintaşii. Imediat după ora 12,00 clopotele mai multor biserici din municipiu şi din judeţ vor fi trase ca de sărbătoare.

Decorul Pieţei Unirii va fi unul festiv, precum în ziua oraşului, pe 12 octombrie. Totodată, în Piaţa Unirii vor fi amplasate, în diferite locaţii, ecrane gigant pe care se va transmite în direct tot programul zilei, iar participanţii vor primi fiecare câte un tricolor.

Manifestarea va continua la statuia generalului Traian Moşoiu, de lângă Parcul Bălcescu, monument reabilitat de primărie pentru acest eveniment, unde se va intona imnul naţional al României, se va rosti o rugăciune şi o alocuţiune despre însemnătatea evenimentului, urmată de depuneri de flori şi coroane. Momentul se va încheia cu defilarea detaşamentului de onoare.

În Piaţa Unirii, plină cu steaguri tricolore, vor fi dezvelite apoi şi sfinţite statuile episcopilor unionişti Roman Ciorogariu (ortodox) şi Demetriu Radu (greco-catolic), de actualii episcopi ai Oradiei, Sofronie Drincec şi Virgil Bercea. După noi discursuri, inclusiv unul susţinut de primarul Ilie Bolojan, se vor depune coroane pe soclurile acestor statui.

Cel mai important element de noutate va fi, la ora 15,00, defilarea militară cu tehnică la o scară nemaivăzută de la momentul 1919, inclusiv tehnică militară de aviaţie, care va survola Piaţa Unirii şi traseul trupelor. Defilarea militară va fi realizată cu personalul şi tehnica din dotarea structurilor de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, din Garnizoana Oradea, precum şi din alte garnizoane, aprobate de către Ministrul Apărării Naţionale. Timp de două ore, orădenii vor putea să le vadă de aproape în Piaţa Unirii.

De la ora 18,00 pe scenă va urca Ansamblul Artistic Profesionist Crişana, care va pune în valoare tradiţiile locale.

De la ora 19,30 este programată retragerea cu torţe pe un traseu central din Oradea.

De la ora 20,00 pe scenă va urca Andra, care a pregătit un concert cu cântece tradiţionale româneşti şi mulţi invitaţi surpriză. Pentru a marca momentul, Andra a inclus în show-ul ei şi un moment dedicat tradiţiilor şi obiceiurilor din Bihor.

Seara şi evenimentele dedicate centenarului de administraţie românească se va încheia cu un spectaculos foc de artificii.

Evenimentele sunt organizate de Primăria Oradea, prin Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune şi de Consiliul Judeţean Bihor, alături de Instituţia Prefectului, Muzeul Oraşului Oradea, Muzeul Ţării Crişurilor, Universitatea din Oradea, Fundaţia pentru protejarea monumentelor Bihor, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul de Interne, Garnizoana Oradea, Jandarmeria Oradea, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor, Poliţia Municipiului Oradea, Poliţia Locală Oradea, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana Bihor, Şcoala de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră „Avram Iancu” Oradea şi Asociaţia Naţională „Cultul Eroilor Regina Maria” – Filiala Bihor.

AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Primăria Mihai Eminescu: Aducem la cunoștința locuitorilor obligația de a asigura buna gospodărire și de a păstra curățenia

Publicat

primaria eminescu 1000x600.jpg

Publicitate

  1. Primaria Comunei Mihai Eminescu va aduce la cunostinta ca, in conformitate cu prevederile Ordinul Prefectului Judetului Botosani nr. 200/19.03.2024 si  ale HCL -ului nr. 49/26.03.2024 luna APRILIE ESTE STABILITA LUNA CURATIENIEI PE INTREG TERITORIUL JUDETULUI BOTOSANI

aducem la cunostinta locuitorilor comunei ca au obligatia permanenta de a asigura buna gospodarire si de a pastra curatenia.

Potrivit Ordinului Prefectului Cetatenii au indatorirea  de a asigura intretinerea si curatenia locuintelor proprii si a anexelor gospodaresti, a curtilor si imprejmuirilor acestora, respectand masurile stabilite de catre Primaria Comunei Mihai Eminescu  pentru asigurarea igienei…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Prof. dr. Daniel Botezatu, candidat independent CL Botoșani

Publicat

botezatu 1 1000x600.jpg

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botoșani24.ro a fost astăzi Daniel Botezatu, profesor doctor în istorie, candidat independent la Consiliul Local Botoșani.
Fost liberal și unul dintre cei mai cunoscuți profesori de istorie de la Botoșani, Daniel Botezatu a decis să candideze din poziția de independent la Consiliul Local Botoșani, iar astăzi a vorbit despre ideile sale și despre șansa de a deveni consilier local din această poziție. Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Urmăriți Botosani24.ro și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Acțiune comună a „Cutezătorilor” din Botoșani și „Cercetașilor” din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția, la Ștefănești

Publicat

img 8294 1000x600.jpg

Publicitate

Pe 21 aprilie, Organizaţia Naţiunilor Unite aniversează anual „Ziua Mondială a Creativităţii şi Inovaţiei.” Cu acest prilej, la Muzeul „Ștefan Luchian” au avut loc o serie de activități desfășurate în parteneriat cu Cercetașii României, filiala „Cutezătorii” din Botoșani, și Cercetașii din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția.

Pe lângă vizitarea muzeului, s-a desfășurat și un atelier de pedagogie muzeală, unde participanții au pictat și desenat, punându-și astfel în valoare creativitatea.

Publicitate

 


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Orașul catacombelor din nordul Moldovei, redescoperit cu ajutorul tehnologiei. Detaliile confirmării științifice a unei legende

Publicat

index 7 1000x600.webp.webp

Una dintre cele mai misterioase legende urbane din nordul Moldovei a fost confirmată. Catacombele Botoșaniului, o rețea de beciuri adânci, întinsă pe kilometri întregi, a fost scanată cu ajutorul tehnologiei moderne. Aceste catacombe de refugiu din calea năvălitorilor vor putea fi vizitate, scrie ADEVĂRUL.

Municipiul Botoșani are o vechime considerabilă fiind atestat documentar, ca târg, încă din secolul al XV-lea. Din punct de vedere arheologic, Botoșaniul este atestat chiar mai devreme, începând cu secolele XIII-XIV.

Oraș multi-etnic, târgul  a fost un hub comercial important până la începutul secolului XX. Și astăzi orașul este împânzit de case și monumente istorice care evocă acele vremuri. Tocmai datorită vechimii sale, Botoșaniul…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe