EVENIMENT
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au fost azi în Ucraina

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, s-a aflat marți, într-o vizită oficială în Ucraina, alături de premierul Nicolae Ciucă. Ei au avut întrevederi cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, cu premierul Denys Shmyhal, și președintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanciuk.
Cei doi oficiali români au avut întrevederi cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, upremierul Denys Shmyhal, și cu președintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanciuk.î
Președintele Camerei Deputaților și premierul României au mers în Irpin și Borodianka, localități unde armata rusă a comis atrocități împotriva populației civile.
În cadrul discuțiilor cu oficialii ucraineni, președintele Marcel Ciolacu a subliniat rolul regional pe care România este pregătită să și-l asume în procesul de reconstrucție a Ucrainei după război și a pledat pentru drepturile românilor din Ucraina.
Ciolacu a susținut că România își dorește să fie principalul hub de stabilitate și securitate în regiune
Astfel, Ciolacu a susținut că România își dorește să fie principalul hub de stabilitate și securitate în regiune și, astfel, țară noastră să fie implicată activ în procesul de reconstrucție a Ucrainei, după război, atât la nivel guvernamental, cât și cu firme românești. Mai mult, Porturile Constanța și Galați trebuie să fie principalele puncte strategice de legătură între cele două țări, între Ucraina și Europa, dar și cu restul lumii.
Totodată, Ciolacu a susținut că, în procesul de aderare a Ucrainei la UE, comunitatea de români din această țară trebuie să ajungă să beneficieze de toate drepturile de care se bucură minoritățile din statele membre ale Uniunii și din România.
„Sunt astăzi aici pentru a-mi exprima solidaritatea cu un popor care nu a cunoscut alinarea”
„Sunt astăzi aici pentru a-mi exprima solidaritatea cu un popor care nu a cunoscut alinarea nici măcar cu ocazia celei mai importante sărbători a creștinătății. Sunt aici să vă spun că bombele nu vor opri niciodată triumful Binelui asupra Răului! Adresez condoleanțe familiilor victimelor acestui război ilegal și nejustificat. Prin atrocitățile comise, Rusia lui Putin a contestat însăși temelia civilizației și democrației europene și occidentale. În fața dumneavoastră, nu mă feresc de cuvinte: trebuie spus clar și răspicat că ce se întâmplă acum în multe locuri din Ucraina este un genocid.
Gloanțele și bombele lui Putin urmăresc uciderea sistematică a unei națiuni. Aceste crime nu pot rămâne nepedepsite și comunitatea internațională trebuie să se asigure că se va face dreptate pentru Ucraina! România și-a exprimat în toate forurile internaționale, și pe toate canalele, sprijinul ferm pentru Ucraina. Nu putem avea ca parteneri de dialog o țară care preferă violența tancurilor în locul diplomației politice.
Rusia trebuie izolată pe plan internațional
Rusia trebuie izolată pe plan internațional, de aceea vom susține, fără rezerve, toate măsurile care vor reduce capacitatea de luptă a acestui regim criminal. Acum trebuie să demonstrăm că Ucraina nu va fi vreodată singură. De aceea, România este un susținător ferm al aderării Ucrainei la Uniunea Europeană, alături de Republica Moldova și Georgia.
Vom face acest lucru pentru că suntem legați de dorința unei vieți mai bune pentru cetățenii noștri, dar și de atașamentul față de libertate și democrație. Vom face acest lucru convinși fiind că minoritatea românească din Ucraina va trăi în siguranță și se va bucura de aceleași drepturi pe care le au toate minoritățile din Uniunea Europeană”, a spus Marcel Ciolacu, după întâlnirea cu Volodimir Zelenski.
După întâlnirea cu premierul Denys Shmyhal, Ciolacu a spus că „România este pregătită să fie în prima linie pentru a ajuta la reconstrucția unei Ucraina puternice după război. Invazia ilegală a Rusiei a ridicat miza importanței strategice a Mării Negre și a pus România în prim planul unei noi realități economice. Obiectivul României este să joace un rol esențial în reconstrucția Ucrainei. Avem o graniță comună de 650 de km, valori democratice comune și dorința să fim principalul hub de stabilitate și securitate în această regiune. Porturile Constanța și Galați vor fi principalele puncte strategice de legătură între Ucraina și restul lumii. România trebuie să devină principalul punct prin care să se realizeze transferul mărfurilor ucrainene.
În același timp, avem firme românești care sunt pregătite să participe activ la acest efort. Și sunt convins că puntea de legătură dintre cele două țări va fi tocmai numeroasa comunitate românească, ce contribuie și acum la bogăția și diversitatea societății ucrainene”.
„Victoria Ucrainei va însemna stabilitatea și pacea în toată Europa Centrală și de Est”
După întâlnirea cu președintele Radei Supreme, Ruslan Stefanciuk, Marcel Ciolacu a spus că „Victoria Ucrainei va însemna stabilitatea și pacea în toată Europa Centrală și de Est, și aici mă gândesc și la Republica Moldova. Suntem alături de dumneavoastră, vă vom ajuta cu tot ce putem și vă sprijinim în parcursul european. Îmi doresc ca relațiile oficiale să reflecte deplin prietenia și solidaritatea pe care oamenii au arătat-o într-un mod atât de profund că există între țările noastre.
Armata cu picioare de lut a lui Putin trebuie să se zdrobească de zidul ucrainean. Iar noi toți – națiunile libere și democratice, avem datoria să punem cât mai multe cărămizi ca acest zid să reziste până la capăt!”.
Cei doi oficiali români sunt, în prezent, în drum spre casă.
(sursa: Mediafax)

Primăria Teiuș a anunțat că în această perioadă se desfășoară lucrări de amenajare în mai multe zone din oraș.
”Oameni responsabili și conștienți de rolul lor, activitate susținută pentru a da orașului nostru valoarea pe care o merită – colegii din Primăria Teiuș în acțiune.
Parcul Mihai Viteazul, zona stângă, lângă podul de la piață, își schimba complet înfățișarea, prin lucrarea derulată de Apele Române.
Iar frumusețea Văii…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Agresiunea săvârșită luni seara de către un grup de tineri mascați asupra a doi minori, după meciul dintre „U” Cluj și CFR, nu a avut conotații etnice sau rasiale, spune Poliția. Cei care au informații legate de acest incident sunt rugați să sune la 112.
„Polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Cluj desfășoară activități specifice, pentru identificarea persoanelor implicate și clarificarea împrejurărilor în care s-a produs un incident de…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Biserica „Cuvioasa Paraschiva” din Ampoița va fi restaurată, printr-o investiție de peste 6,7 milioane de lei. Licitație, în SEAP

Biserica „Cuvioasa Paraschiva” din Ampoița va fi restaurată, printr-o investiție de peste 6,7 milioane de lei. Localizat în satul Ampoița, ansamblul Bisericii „Cuvioasa Paraschiva”, monument istoric de interes național construit în secolul al XVII-lea, este format din biserica parohială din piatră ce are frumusețea nealterată a vechilor lăcașe de cult, precum și cimitirul vechi cu pietre și inscripții ce o valoare memorială foarte ridicată.
Parohia Ortodoxă Română…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Reorganizare la Ministerul Dezvoltării: reducere de peste 500 de posturi, ANL și INA desființate. Modificări și la CNI

Reorganizare la Ministerul Dezvoltării: vor fi desființate peste 500 de posturi și se reorganizează instituții din subordine. Precizările au fost făcute de ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, la împlinirea a 100 de zile de la preluarea mandatului, într-o conferință de presă.
Din cele șase instituții publice aflate în subordinea Ministerului Dezvoltării, două vor fi desființate și absorbite, atribuțiile acestora fiind în continuare asigurate de minister. Este vorba…
Citește mai mult pe Alba24.ro