Connect with us

ACTUALITATE

„Marea îmbrățișare” la cel mai vechi liceu din județul Alba. Peste o mie de elevi au participat la eveniment

Publicat

Peste 1.000 de elevi au „îmbrăţişat”, în cadrul unui eveniment organizat marţi, primul liceu de stat românesc din Transilvania, înfiinţat în urmă cu 100 de ani la Alba Iulia, la scurt timp după Marea Unire.

Fiecare având în mână câte un balon galben, elevii, proveniţi nu numai de la Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan”, ci şi de la alte şcoli generale din Alba Iulia, posibili viitori liceeni la această unitate, au participat la „Marea îmbrăţişare”, unul dintre evenimentele aniversare organizate pentru a marca împlinirea unui veac de la înfiinţarea instituţiei. Alături de diriginţi, elevii au înconjurat clădirea colegiului şi s-au ţinut de mâini timp de 5 minute.

 

Citeste: VIDEO: MAREA ÎMBRĂȚIŞARE, la aniversarea a 100 de ani de la înființarea Colegiului Național „HCC” din Alba Iulia pe Alba24.ro

Printre cei prezenţi la eveniment s-au aflat şi foşti elevi ai liceului, cum ar fi un colonel în retragere, stabilit în prezent în Timişoara, şi care a urmat şcoala aici în perioada 1954 şi 1957.

Potrivit directorului Valer Cerbu, actualul colegiu a fost primul liceu de stat românesc din Transilvania.

Ideea înfiinţării acestui liceu a prins contur după conferinţa profesorilor români din 2 decembrie 1918 şi s-a consolidat după 3 ianuarie 1919, când Consiliul Dirigent a hotărât preluarea şcolilor, cu întregul lor inventar, prin delegaţii desemnaţi de către prefecţii judeţelor, se menţionează în istoricul colegiului, postat pe site-ul unităţii şcolare.

Deschiderea oficială a cursurilor a avut loc pe 3 februarie 1919, şcoala primind denumirea simbolică de Liceul de Stat „Mihai Viteazul”.

Liceul, care era unul de băieţi, a funcţionat iniţial în localul fostei Şcoli Civile de Stat Maghiare. După ce Parlamentul României a votat alocarea sumei de 25 milioane de lei pentru ridicarea unui nou edificiu, pe un teren donat de către o familie din Alba Iulia, lucrările au debutat în aprilie 1923, însă finalizarea construcţiei s-a realizat abia în 1940.

Din 1960, liceul a primit denumirea de „Horea, Cloşca şi Crişan”, iar din 1999, i s-a atribuit denumirea de Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan”. Acesta este considerat o unitate etalon a învăţământului din Alba.

La deschiderea actualului an de învăţământ, 2018-2019, a fost prezent la festivitate şi şeful statului, Klaus Iohannis. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Botoșani: O tânără a fost prinsă la volan fără să aibă permis de conducere

Publicat

botoșani: o tânără a fost prinsă la volan fără să

Publicitate

Miercuri, polițiștii din Secția Rurală 4 Dorohoi au oprit pentru control, pe drumul comunal DC 70 din comuna George Enescu, o mașină condusă de o fată de 26 de ani din localitate.

Verificările au arătat că tânăra nu avea permis pentru nicio categorie de vehicule, iar mașina i-a fost dată să o conducă de un bărbat de 30 de ani, care era pasager pe scaunul din dreapta.

Poliția continuă ancheta pentru conducere fără permis și pentru că i s-a…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Acțiune ”BLITZ” a polițiștilor din Flămânzi. 11 șoferi au rămas fără permis pentru că au depășit viteza legală

Publicat

acțiune ”blitz” a polițiștilor din flămânzi. 11 șoferi au rămas

Publicitate

Miercuri, în intervalul orar 06:00-07:00, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Flămânzi au organizat o acțiune de tip ”BLITZ” pentru prevenirea accidentelor rutiere care au drept cauză generatoare conducerea cu viteză peste limita legală.

 

Acțiunea s-a desfășurat pe drumul european DE 58, Cotu-Flămânzi, prilej cu care au fost verificate peste 30 de autovehicule, iar 11 dintre conducătorii auto au fost depistați conducând cu viteză peste…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Evaluare Națională 2025: Rezultate în creștere la Botoșani, fără medii de 10, dar cu un plus semnificativ la promovare

Publicat

evaluarea la clasa a iv a continuă cu proba la matematică

Publicitate

Ministerul Educației și Cercetării a centralizat rezultatele înregistrate de absolvenții clasei a VIII-a care au susținut Evaluarea Națională în sesiunea iunie-iulie 2025. Rezultatele (înainte de depunerea/soluționarea contestațiilor) au fost publicate pe site-ul dedicat, evaluare.edu.ro.

Rata de participare, la nivelul județului Botoșani, a fost de 95,95%: 3361 de candidați prezenți dintr-un total de 3503 de absolvenți înscriși.

Dintre cei 3361…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Publicitatea în stomatologie, sub lupă: Interzise informațiile false și care induc în eroare

Publicat

publicitatea în stomatologie, sub lupă: interzise informațiile false și care

Publicitate

Materialele publicitare din domeniul stomatologic nu trebuie să conțină informații false, înșelătoare sau susceptibile să inducă pacienții în eroare, prevede Ghidul de bune practici privind publicitatea medicilor stomatologi intrat în vigoare pe 1 iulie, scrie alba24.ro.

Potrivit ghidului, scopul publicității activității stomatologice este, printre altele, de a informa și educa publicul cu privire la serviciile și tratamentele disponibile,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe