Connect with us

EVENIMENT

Marian Vanghelie rămâne în libertate sub control judiciar, în dosarul în care este acuzat de trafic de influență

Publicat

Curtea de Apel Bucureşti a respins miercuri contestaţia DNA şi a decis ca fostul primar al Sectorului 5 Marian Vanghelie să fie cercetat în continuare în libertate, sub control judiciar.

Este vorba despre dosarul în care Vanghelie este acuzat de trafic de influenţă şi instigare la abuz în serviciu, în legătură cu achiziţii de produse la preţuri supraevaluate.

Procurorii au solicitat în instanţă arestarea a 13 inculpaţi din acest dosar: fostul primar Marian Vanghelie; Paul, fratele lui Vanghelie; Marian Leonard Petre, fost director general al SC Economat Sector 5 SRL; Floricica Carmen Rămulescu, fost director achiziţii în cadrul Economat; Marian Lupaşcu, fost director general la SC Amenajare Edilitară şi Salubrizare SA; Loredana Ionela Zidărescu, fostă şefă a Direcţiei Investiţii şi Achiziţii Publice la societatea anterior menţionată, dar şi şapte administratori de societăţi comerciale.

Pe 15 ianuarie, Tribunalul Bucureşti a decis arestarea preventivă a şase oameni de afaceri, ceilalţi inculpaţi, printre care Marian Vanghelie şi fratele său, Paul Vanghelie, fiind plasaţi sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile.

Ulterior, DNA a făcut contestaţie, respinsă miercuri de Curtea de Apel Bucureşti.

Mai mult, Curtea de Apel Bucureşti a înlăturat din măsura controlului judiciar impus de Tribunalul Bucureşti mai multe interdicţii pentru inculpaţi, Marian Vanghelie având acum voie să se apropie şi să comunice direct cu fratele său, Paul Vanghelie.

Dosarul Economat

Conform DNA, la finele anului 2018, Marian Vanghelie, Marian Leonard Petre şi un om de afaceri ar fi constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat ulterior şi alte persoane, administratori ai unor societăţi comerciale, şi care ar fi avut ca scop obţinerea de foloase de către firmele controlate de fostul primar şi implicit de persoanele care au sprijinit grupul prin prejudicierea bugetului SC Economat Sector 5 SRL, unde acţionar majoritar este Consiliul Local Sector 5.

„Obţinerea acestor foloase s-ar fi realizat prin efectuarea de către SC Economat Sector 5 SRL a unor achiziţii de bunuri nelegale şi la preţuri supraevaluate (produse alimentare şi nealimentare între care patinoare artificiale, tarabe, nebulizatoare, agende, bomboane şi dulciuri, cântare comerciale, măşti FFP2 şi geluri dezinfectante etc.) de la societăţile controlate de aceştia. Grupul a acţionat în perioada 2018 – 2020 şi ar fi avut o structură bine determinată, ierarhia în cadrul acestuia fiind dată de rolul pe care fiecare membru îl avea în desfăşurarea activităţii infracţionale”, precizează DNA.

La vârful ierarhiei, spun procurorii, s-ar fi aflat Marian Daniel Vanghelie, urmat de Petre Marian Leonard – directorul general al Economat Sector 5, precum şi un om de afaceri, suspect în cauză.

Detalii din ancheta DNA

„Mecanismul de acţionare al grupului era unul complex. Astfel, după achiziţia bunurilor respective de către societăţile controlate de oamenii de afaceri de la diverşi furnizori, acestea erau revândute la suprapreţ către SC Economat Sector 5 SRL, în mod direct, dar şi prin crearea mai multor lanţuri comerciale în care erau interpuse aceleaşi societăţi, controlate de membrii grupării”, indică DNA.

Mai departe, arată anchetatorii, această societate ar fi revândut produsele respective la preţuri supraevaluate către aproape toate entităţile din subordinea Primăriei Sectorului 5 sau a Consiliului local Sector 5 – Administraţia Domeniului public, Administraţia Pieţelor Sector 5, Centrul Cultural şi de Tineret „Ştefan Iordache”, Direcţia de Impozite şi Taxe Locale Sector 5, şcoli, grădiniţe etc.

DNA menţionează că au existat creşteri de preţuri chiar şi de 31 de ori faţă de preţul practicat de furnizorul iniţial. Spre exemplu, un capsator de plastic mediu a fost achiziţionat de SC Economat Sector 5 SRL cu preţul de 81,6 lei, în condiţiile în care preţul iniţial a fost de 2,59 lei.

„Prin demersurile menţionate mai sus, ar fi fost produs un prejudiciu estimat în valoare totală de peste 256 milioane lei”, precizează procurorii.

Într-un context asemănător, arată anchetatorii, în perioada 2016-2019, Marian Vanghelie ar fi pretins de la un om de afaceri un procentaj de 50% din profitul pe care societatea acestuia urma să îl realizeze din vânzarea de mărfuri supraevaluate către SC Economat Sector 5 şi ar fi primit suma totală de 80.463.800 lei, pentru a-şi exercita influenţa pe care a lăsat să se înţeleagă că o are asupra directorului general, Marian Leonard Petre, în scopul determinării acestuia să efectueze achiziţiile respective şi să asigure plata integrală, cu celeritate, a facturilor de vânzare. Agerpres

Citește Romania24.ro pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Cod portocaliu de caniculă în județul Alba: Temperaturi de până la 39°C și nopți tropicale. Intervalul vizat

Publicat

cod portocaliu de caniculă în județul alba: temperaturi de până

Cod portocaliu de caniculă în județul Alba: Mercurul în termometre va urca până la 39°C și se vor înregistra nopți tropicale, spun meteorologii. 

Aceștia au emis o avertizare cod portocaliu de temperaturi extreme în județul Alba, valabilă de luni 7 iulie, ora 10:00, până marți, 8 iulie, ora 10:00.

Potrivit meteorologilor, zona se va confrunta cu un val de căldură persistent, caracterizat prin caniculă severă și disconfort termic accentuat.

Indicele…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Cum arată DEx4, cu câteva zile înainte de deschidere. Drumul de legătură a costat 22 milioane euro/km

Publicat

dex10 2.jpg

Traversarea municipiului Turda, un coșmar rutier pentru mii de șoferi, va deveni istorie în câteva zile. Drumul Expres DEx4, în lungime de 5 kilometri, care leagă Autostrada A3 de DN1 prin Tureni, urmează să fie deschis circulației în această săptămână.

Proiectul a fost realizat de asocierea condusă de Dimex, în baza unui contract semnat în 28 iulie 2023, cu o valoare de aproape 563 de milioane de lei (fără TVA). Ordinul de începere a fost emis în 21 august…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Accident la Drâmbar: Un autoturism a părăsit partea carosabilă

Publicat

politie e1556619188358.jpg

Un accident rutier s-a produs în noaptea de duminică spre luni, la Drâmbar (comuna Ciugud). Potrivit informațiilor transmise de ISU Alba, un autoturism a părăsit partea carosabilă, fiind necesară intervenția pompierilor pentru asigurarea măsurilor de siguranță și acordarea primului ajutor.

La fața locului a intervenit Detașamentul de pompieri Alba Iulia, cu un echipaj de stingere (ASAS) și un echipaj SMURD de prim ajutor (EPA). Din fericire, nu au existat persoane încarcerate.

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Duminică, 13 iulie: Salonul muzical-literar „Carl Filtsch – de la Sebeș, la Viena”, la Sebeș

Publicat

duminică, 13 iulie: salonul muzical literar „carl filtsch – de la

Salonul muzical-literar „Carl Filtsch – de la Sebeș, la Viena” va avea loc duminică, 13 iulie 2025, începând cu ora 18:00, la Biserica Evanghelică din Sebeș. Evenimentul cultural este realizat de Dagmar Dusil, ambasadoare a muzicii micului geniu născut la Sebeș, în anul 1830. Intrarea este liberă.

Vor interpreta pianiștii Henriette Gärtner și Milan Solomon. Narator: Cătălin Neghină. 

CARL FILTSCH (1830 – 1845)

La Sebeș, în acest orășel transilvănean se năștea,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe