Connect with us

ACTUALITATE

Marș pentru susținerea bolnavilor de autism, la Oradea: Aproximativ 100 de cetățeni au ieșit în stradă

Publicat

Aproximativ 100 de orădeni au participat, marți după amiază, la un marş de conştientizare şi sensibilizare a comunităţii cu privire la concetăţenii lor care suferă de diverse forme ale autismului.

Evenmentul s-a desfășurat în organizarea Asociaţiei SOS Autism, cu sprijinul Direcţiei de Asistenţă Socială Oradea, cu prilejul Zilei Internaționale de Conștientizare a Autismului, pe traseul magazinul Crişul – strada Republicii – Piaţa Unirii, după cum anunță eBihoreanul.ro.

Elevi de la liceele „Onisifor Ghibu”, „Roman Ciorogariu” şi „Mihai Eminescu” din municipiu s-au „înarmat” cu tricouri albastre şi cu pliante cu informaţii despre nevoile persoanelor cu autism.

„Am venit la marş pentru că fratele meu are autism. Mi-ar plăcea ca atunci când mă plimb pe stradă cu fratele meu să nu se mai uite oamenii ciudat la el”, a spus o tânără.

Asociaţia SOS Autism are singurul centru pentru adulţi cu autism acreditat în Bihor, unde se desfăşoară diverse activităţi şi terapii necesare acestora.

Printre participanţii la eveniment s-au numărat viceprimarul Florin Birta şi directorul DASO, Arina Moş.

Autismul este una dintre cele mai severe tulburari neuropsihiatrice ale copilăriei. Aceste tulburari prezintă o largă varietate de manifestări, rezultatul unor presupuse disfunctionalităţi de dezvoltare ale sistemului nervos central sau genetice. Statisticile, atât la nivel internaţional cât şi la nivel naţional, arată că numărul copiilor diagnosticaţi cu autism este în creştere.

Tot marți, premierul Viorica Dăncilă și ministrul Sănătății, Sorina Pintea, au anunțat, că vor fi alocate fonduri pentru a asigura fiecărei persoane cu tulburare din spectrul autist accesul săptămânal la 5 ore de terapie complementară actului medical, oferită de specialiști în psihoterapie și psihopedagogie specială.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

VIDEO. Bătaie pe strada Piezișă din Cluj-Napoca. Un bărbat a ajuns la spital

Publicat

bataie.jpg

Scandal, în weekend, pe strada Piezișă din Cluj-Napoca. Un bărbat a fost lovit de un tânăr de 16 ani și a ajuns la spital.

Poliție și ambulanțe pe strada Piezișă, sâmbătă, după ce un bărbat a fost lovit în urma unui scandal.

Potrivit IPJ Cluj, polițiștii au intervenit sâmbătă dimineața în zona străzii Piezișă din Cluj-Napoca, după ce au fost anunțați că a avut loc un conflict.

Bătaie pe strada Piezișă din Cluj. Un bărbat a ajuns la spital

„Polițiștii au intervenit în urma unei stări conflictuale, în zona străzii Piezișă din Cluj-Napoca, unde un bărbat în vârstă…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Comunicat de presă CSM Unirea Alba Iulia: Crosul Unirii 2022 de la Alba Iulia

Publicat

dsc00024 e1669556362454 1000x600.jpg

Ediția a 53-a a competiției, desfășurată în Șanțurile Cetății din Alba Iulia, a fost organizată, sâmbătă dimineața, de Primăria Alba Iulia în parteneriat cu Clubul Sportiv Municipal Alba Iulia.

La start s-au prezentat sute de alergători din toată țara și de toate vârstele iar la final toți participanții au primit câte un tricou iar primii trei clasați, la fiecare categorie de vârstă au fost recompensați cu diplome și medalii oferite de reprezentanții Primăriei Municipiului Alba Iulia, primarul Gabriel Pleșa – cel care a dat startul competiției…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO. Turistă salvată de salvamontiștii clujeni la Tarnița. A căzut pe o pantă și a suferit mai multe traumatisme

Publicat

tarnita salvamont cluj 3.jpg

Salvamontiștii din Baza Beliș, împreuna cu voluntarul din zona Tarnița, au salvat o femeie de 39 de ani care a căzut pe traseul Piatra lui Lucaci, aproape de malul lacului Tarnița.

Operațiunea de salvare a fost una complexă, femeia fiind evacuată cu barca.

tarnita salvamont cluj (2)


Turistă salvată de salvamontiștii clujeni la Tarnița

Victima, o tânara de 39 de ani, a alunecat și a căzut câțiva metri pe pantă, sâmbătă, în zona Grotei Ciorii. În urma căderii, femeia a suferit câteva traumatisme la cap și membrele inferioare, potrivit reprezentanților Salvamont-Salvaspeo Cluj.

Ultimele articole pe…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Jocul Călușerilor din județul Alba”: Proiect de cercetare și conservare, câștigat de Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba

Publicat

jocul calusarilor.jpg

Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba a câștigat un nou proiect la Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) prin care va cerceta și va conserva jocul călușerilor din județul Alba. Proiectul a fost anunțat câștigător recent, în cadrul apelului de proiecte lansat de AFCN, urmând să se desfășoare pe parcursul anului 2023.

Scopul proiectului este recuperarea, conservarea și transmiterea jocului călușeresc ca parte importantă a folclorului coregrafic din județul Alba prin constituirea unei arhive cu documente scrise și audio – vizuale, dar și prin…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe