Connect with us

ACTUALITATE

Marta Petreu a CÂŞTIGAT Premiul „Mihai Eminescu”. Suma PRIMITĂ de poeta clujeană. Care este NUMELE ei ADEVĂRAT

Publicat

marta petreu.jpg

Poeta Marta Petreu a câştigat cea de-a XXXI-a ediţie a Premiului Naţional de Poezie ‘Mihai Eminescu’ pentru Opera Omnia, acordat de Primăria Municipiului Botoşani, în parteneriat cu Consiliul Local Botoşani şi Fundaţia Culturală Hyperion – Caiete Botoşănene, cu sprijinul Uniunii Scriitorilor din România.

Marta Petreu este Rodica Marta Vartic

Câştigătorul celui mai mare premiu de poezie acordat în România a fost anunţat, sâmbătă, în cadrul unei şedinţe extraordinare a Consiliului Local, în cadrul căreia a fost adoptată hotărârea de acordare a titlului de cetăţean de onoare al municipiului Botoşani atât laureatului ediţiei curente, cât şi ediţiei anterioare.

Marta Petreu este pseudonimul literar al Rodicăi Marta Vartic, născută ca Rodica Marta Crişan. Câştigătoarea Premiului Naţional de Poezie ‘Mihai Eminescu’ pentru Opera Omnia are 67 de ani şi este profesor de filosofie la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj şi redactor-şef al revistei ‘Apostrof’.

A debutat în 1981 cu volumul de poezie ‘Aduceţi verbele’, însă este autoarea altor cărţi de poezie precum ‘Dimineaţa tinerelor doamne’ (1983), ‘Loc psihic’ (1991), ‘Poeme neruşinate’ (1993), ‘Cartea mîniei’ (1997), ‘Apocalipsa după Marta’ (1999), ‘Falanga’ (2001) sau ‘Scara lui Iacob’ (2006).

‘Marta Petreu face o figură distinctă în cadrul generaţiei sa din anii ’80, o generaţie formidabilă, prin faptul că nu a fost tentată de jocurile realului, de inter-textualitate şi de toate celelalte post-modernisme, ci a fost tentată în fond de altceva, de dialogul cu sine însăşi, de dialogul cu semenii şi de dialogul cu Dumnezeu. (…) Ea a încercat să ne dezvăluie sufletul…

Vezi mai mult pe Cluj24.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

CTP Cluj-Napoca: INVESTIȚIE de peste 16 milioane euro în 18 autobuze ,,verzi’’

Publicat

ctp 1.jpg

Vineri, 17 martie, în Sala de sticlă a Primăriei municipiului Cluj-Napoca, a fost semnat contractul de furnizare pentru un număr de 18 autobuze electrice articulate Solaris Urbino, cu o lungime de 18 metri şi capacitate de 131 persoane. Valoarea investiției depășește 16 milioane euro și este asigurată de Primăria Cluj-Napoca printr-un proiect cu fonduri europene, se arată în comunicatul CTP Cluj-Napoca.

„Actualmente, 50% din flota de transport în comun a municipiului este verde și nepoluantă. Noile autobuze electrice se vor alătura flotei CTP în cursul următoarelor 12 luni.

În funcție de…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Profesorii clujeni PROTESTEAZĂ în stradă. Prefectura, pichetată în 23 martie. Care sunt REVENDICĂRILE

Publicat

protest profi.jpg

Profesorii clujeni încep protestele nemulțumiți de salarizare și modul de aplicare a sporurilor în învățământ. Membrii Sindicatului Liber din Învățâmântul Preuniversitar clujean vor picheta joi, 23 martie, sediul Prefecturii Cluj.

Protestele au fost declanșate de cele două mari federații sindicale din învățământ. Este vorba de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federatia Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”.

Profesorii clujeni protestează în stradă. Prefectura, pichetată în 23 martie

Membrii Sindicatului Liber din Învățâmântul Preuniversitar clujean (SLIPC),…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Ioan Ovidiu Sabău („U” Cluj): A fost o victorie MERITATĂ, muncită și foarte importantă

Publicat

sabau 2 e1679383646898.jpeg

„U” Cluj a obținut o victorie crucială pe teren propriu împotriva celor de la FC Argeș în prima etapă a play-out-ului Superligii de fotbal, iar antrenorul Ioan Ovidiu Sabău consideră că această victorie a fost una meritată.

„Este o victorie meritată, muncită și foarte importantă, dar este devreme să vorbim despre un obiectiv îndeplinit și trebuie să ne pregătim foarte bine și să fim atenți să nu apară accidentări pe parcurs sau jucători suspendați.” – a declarat antrenorul „șepcilor roșii”

Dragoș Sebastian Tescan este jucătorul de care tehnicianul celor de la „U” este cel…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

GALERIE FOTO. Turnul Pompierilor, primele POZE din interior. S-au făcut și primele SELFIEURI. De azi e deschis publicului

Publicat

turnul pompierilor cluj facebook boc 19.jpg

Turnul Pompierilor din Cluj-Napoca e deschis, oficial, publicului, începând de astăzi, marți, 21 martie. Cel mai nou loc de belvedere din Cluj-Napoca a fost „inaugurat” luni seara chiar de primarul Emil Boc.

Primii care au urcat în Turnul Pompierilor complet renovat sunt cei care au participat luni seara la deschiderea noului obiectiv turistic din Cluj-Napoca. Iar primele poze, cu turnul din interior au fost făcute publice pe pagina de Facebook a primarului Emil Boc.

turnul pompierilor cluj facebook boc (14)


El a urcat pe scări, până în vârf, s-a uitat la exponatele amplasate în interior, echipamente vechi și foarte vechi din muzeul…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe