Connect with us

ACTUALITATE

Schimbarea guvernului în Republica Moldova. Ion Tăbârţă, analist politic: Noul guvern ar trebui să aibă o politică integrată la nivelul întregului executiv

Publicat

#mas talks: schimbarea guvernului în republica moldova. ion tăbârţă, analist

 

#MAS Talks: Schimbarea guvernului în Republica Moldova. Ion Tăbârţă, analist politic: Noul guvern ar trebui să aibă o politică integrată la nivelul întregului executiv. Guvernul Gavriliţă a creat impresia că nu există o viziune per ansamblu sau despre cum ar trebui să funcţioneze cabinetul de miniştri

#MAS Talks: Schimbarea guvernului în Republica Moldova. Ion Tăbârţă, analist politic: Noul guvern ar trebui să aibă o politică integrată la nivelul întregului executiv. Guvernul Gavriliţă a creat impresia că nu există o viziune per ansamblu sau despre cum ar trebui să funcţioneze cabinetul de miniştri

MAS: Azi se votează noul guvern în Parlamentul Republicii Moldova. Ar putea fi această schimbare de guvern văzută de Rusia ca o oportunitate pentru a destabiliza ţara prin metode precum dezinformarea sau propaganda?

Ion Tăbârţă: Sigur că această schimbare de guvern a trezit mai multe îngrijorări şi mai multe idei privind tentative de destabilizare din partea Federaţiei Ruse sau a forţelor pro-ruse din Republica Moldova. În discursul doamnei Sandu, s-a vorbit despre aceste forţe din exterior. Tentative de a răsturna schimba situaţia din interiorul Republicii Moldova am avut şi anul trecut, când Federaţia Rusă a acţionat prin presiuni economice şi energetice, în special cele energetice, prin actorii săi de influenţă, cu ajutorul unor regiuni filo-ruse, cum ar fi Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuză. Acum, în contextul ultimelor evenimente de la Chişinău, am aflat din discursul preşedintei Maia Sandu că se pregăteau şi din exterior acţiuni, prin aceste grupuri de diversionişti pentru a se destabilize situaţia. Schimbarea guvernului poate reprezenta o oportunitate pentru a o destabiliza, cu atât mai mult cu cât Partidul Şor, această mişcare pentru popor în care s-au întrunit mai multe partide oligarhice, pro-ruse a anunţat deja proteste pentru ziua de duminică, în contextul schimbărilor politice din Republica Moldova. Această schimbare de guvern a coincis cu un meci de fotbal între o echipă din regiunea Transnistreană şi o echipă din Serbia şi, din câte înţelegem, a fost luată decizia, de Federaţia Moldovenească de Fotbal, la sugestia Serviciului de Securitate şi Informaţii, ca acest meci să fie desfăşurat cu uşile închise pentru că întâmplarea a fost să fie un meci între o echipă din zona transnistreană, necontrolată de autorităţile din Moldova, şi o echipă din zona Balcanilor de Vest. Serviciul nostru (n.r. de informaţii) avea probabil informaţii că la acest meci se vor concentra suporteri atât din regiunea necontrolată, cât şi din Balcanii de Vest, în care se puteau infiltra şi persoane precum cele menţionate de doamna Maia Sandu. Serviciul nostru şi noi trebuie să încercăm să contracarăm orice pericol de imixtiune din exterior pentru că Federaţia Rusia în permanenţă are planuri de destabilizare a situaţiei din Republica Moldova. Cu toate că, dacă ne uităm la cum se desfăşoară evenimentele şi care este atmosfera, situaţia este sub controlul autorităţilor constituţionale şi nu avem premisa în acest moment că s-ar produce o rebeliune, o lovitură de stat, o tentativă de a răsturna actualul guvernul sau viitoarea guvernare. Înţelegem că sunt tentative, dar autorităţile noastre au situaţia sub control.

MAS: Ce aşteptări aveţi de la noul guvern?

Ion Tăbârţă: Noul guvern ar trebui să aibă o politică integrată la nivelul întregului executiv pentru că problema guvernului Gavriliţă a creat impresia că nu există o viziune per ansamblu sau despre cum ar trebui să funcţioneze cabinetul de miniştri. Nu a avut o viziune clară asupra etapelor prin care să schimbe lucrurile şi a creat impresia că fiecare minister acţionează în mod separat, nu ca un tot. La un moment dat, am avut ministere cu rezultate bune, destul de bune, dar alte ministere era clar că şchiopătează, că le lipseşte eficienţa în activitate. În vara anului trecut, când se impuneau anumite schimbări la nivelul de conducere a ministerelor, doamna Gavriliţă s-a opus, a spus că este echipa ei şi are încredere în echipa ei, ca, în cele din urmă, ministerele fără eficienţă sau cu mică eficienţă să tragă activitatea întregului guvern în jos. (…)

Ion Tăbârţă: Domnul Recean ar trebui să creeze acest mecanism, să fie un manager care are capacitatea să dea dinamică în funcţionarea întregului cabinet de miniştri. O trăsătură foarte importantă este creşterea nivelului economic al Republicii Moldova pentru că, da, noi înţelegem că doamna Gavriliţă a acţionat în condiţii obiective de criză: presiune energetică, război, inflaţie etc., şi, de aici, mari angajamente pe domeniul social – şi trebuie să spunem că guvernul a reuşit să menţină situaţia sub control din acest punct de vedere – dar, din păcate, aceste angajamente sociale nu au fost în conexiune cu creşterea economică. De la noul cabinet de miniştri se cere şi această creştere economică şi domnul Recean a menţionat printre cele trei priorităţi ale sale creşterea economică. O altă prioritate a fost creşterea capacităţii de funcţionare a instituţiilor – din păcate instituţiile statului rămân în urmă, cu toate că în anumite instituţii au existat unele progrese, este suntem departe de a vorbi despre funcţionalitatea instituţiilor statului. Şi, desigur, securitatea statului, din regiune, aici, desigur, acest domeniu al securităţii rămâne prioritar pentru orice cabinet de miniştri, în actualele condiţii.

Sursa Mediafax.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Nu mai batem pe nimeni. FC Botoșani – UTA Arad 2 -2

Publicat

a74d8003 0011 4798 9c51 4b2d66c64e0c.jpg

FC Botoșani a fost aproape de prima ei victorie din acest sezon, dar a fost egalată de UTA în minutul 7 al prelungirilor, scor final 2-2. FC Botoșani a condus-o pe UTA în două rânduri, a avut om în plus în ultimele 15 minute de joc, dar tot a fost egalată de arădeni, care au punctat prin Godberg Cooper în minutul 90+7. Cu punctul obținut astăzi, trupa lui Mircea Rednic a urcat peste Dinamo, pe care a coborât-o pe loc direct retrograbil, 15, notează gsp.ro.

Au marcat: Ed. Florescu ’30 (pen.); Ilicic ’52 / Carp ’48; ‘Cooper 90+7
În jur de 2.060 de spectatori au asistat la meci – număr oficial.
Meciul a fost întrerupt câteva minute, până în ’26, după ce unui spectator din galeria arădenilor i s-a făcut rău. Medicii au intervenit pentru…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Dosar penal pentru un tânăr cu tupeu din comuna Cristești

Publicat

Joi, polițiștii din cadrul Biroului Rutier au oprit pentru control pe Calea Națională, un autoturism condus de un tânăr, de 22 de ani, din comuna Cristești.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta avea suspendată exercitarea dreptului de a conduce autovehicule.

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Vernisajul expoziției de artă plastică „RO”, la Galeriile de artă „Stefan Luchian” Botosani

Publicat

galeriile de arta 1000x600.jpg

Uniunea Armenilor din Romania impreuna cu Asociatia Macedonenilor din Romania invită botoșănenii iubitori de artă la Galeriile de arta “Stefan Luchian” Botosani, pe 23 Septembrie ora 11, la vernisajul expoziției de arte plastice (pictura, grafica, sculptura) intitulată “RO”.

Expoziția este una interetnică și reunește artiști plastici aparținând minorităților naționale din Romania.
Prezentarea expoziție va fi realizata de Prof. Dr. Marius Tița (Radio Romania Cultural)
„Va așteptăm, cu mult drag, sa va întâlniți cu o parte din artistii expozanti, la un eveniment cu adevărat de arta!”, au transmis organizatorii.

Urmăriți Botosani24.ro și pe

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Rezultatele tragerilor la LOTO de joi, 21 septembrie 2023

Publicat

loto 1000x600.jpg

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, joi, 21 septembrie 2023, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 21 septembrie 2023:

Loto 6/49: 37, 46, 32, 4, 9, 43

Loto 5/40: 29, 24, 27, 39, 28, 16

Noroc: 0 1 9 8 1 6 1

Noroc Plus: 5 4 7 0 7 3

Super Noroc: 3 1 5 1 8 6

Joker: 30, 34, 7, 28, 10 + 6

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe